Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ile ram do gier? 4GB vs. 8GB ?

Gość Marceli99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupuję niedługo laptopa ze zintegrowaną grafiką, głównie do pracy, ale w gry także mam chęć OKAZJONALNIE zagrać. Chciałbym wiedzieć jaka ilość ramu będzie optymalna do gier. Głównie będę grał na najniższych ustawieniach. W gry takie jak GTA V, OMSI 2, Arma 2 i 3 + może Dayz, jeśli ruszy, a podejrzewam, że tak.

Grafika HD 6000

Procesor I7-5650U 3.2GHz

Opublikowano

Niby 4gb by Ci wystarczylo w zwyklych warunkach, ale przy 8 gb ramu komfort pracy bedzie lepszy oraz jako ze masz igpu to da to duuuuuuzoo w grach, uwierz mi ;) 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Niby 4gb by Ci wystarczylo w zwyklych warunkach, ale przy 8 gb ramu komfort pracy bedzie lepszy oraz jako ze masz igpu to da to duuuuuuzoo w grach, uwierz mi ;)

O tym mi nikt nigdy nie wspomniał. Mógłbyś bardziej rozwinąć swoją wypowiedź? Jestem ciekaw dlaczego to dużo daję przy igpu. I nie jest to ironia. Po prostu chcę mieć pewność, że opłaca się płacić 500 zł za dodatkowe 4gb. :P

Opublikowano

Przy OSX 8GB przynajmniej, dla winzgrozy też się przyda, zdecydowanie poprawia komfort pracy zwłaszcza, jak lubisz otwierać dużo kart i masz sporo appek w tle.

IGP nie ma własnej pamięci.

416231423689480320491.png

Opublikowano

Przy OSX 8GB przynajmniej, dla winzgrozy też się przyda, zdecydowanie poprawia komfort pracy zwłaszcza, jak lubisz otwierać dużo kart i masz sporo appek w tle.

IGP nie ma własnej pamięci.

Skoro igpu nie ma własnej pamięci to obecnie mój os x ma do dyspozycji 2.5gb, więc jest nieźle. Szczególnie, że działa błyskawicznie. :P

Opublikowano

Skoro igpu nie ma własnej pamięci to obecnie mój os x ma do dyspozycji 2.5gb, więc jest nieźle. Szczególnie, że działa błyskawicznie. :P

Yyy, czyli stawiałeś OSX'a na tym notebooku, co w sygnie masz ?

416231423689480320491.png

Opublikowano

Im więcej masz ramu (do pewnej granicy, roznie jest, ale 8gb na pewno wykorzystasz) tym wiecej masz vramu, tego przeważnie jest mało czy coś, to 2,5gb jest przekłamane. Z tym 4gb pewnie nawet bf3 na low nie odpalisz :) ALE: nie ma sensu dopłacać do wersji z 8gb ramu jesli jest to 500zł, lepiej wziąć tańszą wersje i go dołożyć (ze 100zł wydasz na ramy) a jesli to ten sam model to musi sie dac dolozyc.

Opublikowano

Im więcej masz ramu (do pewnej granicy, roznie jest, ale 8gb na pewno wykorzystasz) tym wiecej masz vramu, tego przeważnie jest mało czy coś, to 2,5gb jest przekłamane. Z tym 4gb pewnie nawet bf3 na low nie odpalisz :) ALE: nie ma sensu dopłacać do wersji z 8gb ramu jesli jest to 500zł, lepiej wziąć tańszą wersje i go dołożyć (ze 100zł wydasz na ramy) a jesli to ten sam model to musi sie dac dolozyc.

I tu jest taki problem, że nie mogę ich dołożyć. Jest ona przylutowana. Mówimy tu o dość małym laptopie (11 cali). Pamięć zastosowana w sprzęcie to LPDDR3, o ile można ją dostać w miarę tanio to odlutowanie i ponownie przylutowanie (nie wiem nawet czy dobrze piszę) takie łatwe i tanie nie jest. :P

Opublikowano

Zrob jak uwazasz, te 4gb przydadza Ci sie w grach, bez tego moga byc problemy nawet na nizszych rozdzielczosciach

Będę grał na rozdzielczości 1366x768. Założyłem ten temat żeby dowiedzieć się czy opłaca się kupować 8gb ramu biorąc pod uwagę granie w gry na najniższych ustawieniach graficznych. Pewnie kupię 8, jednak chcę mieć pewność, że nie wyrzucę 500 zł w błoto.

Opublikowano

Będę grał na rozdzielczości 1366x768. Założyłem ten temat żeby dowiedzieć się czy opłaca się kupować 8gb ramu biorąc pod uwagę granie w gry na najniższych ustawieniach graficznych. Pewnie kupię 8, jednak chcę mieć pewność, że nie wyrzucę 500 zł w błoto.

Bierz te 8gb, nie zmarnuje sie, no i gta ma dosc se wymagania, nawet z 8gb bedzie to ledwo chodzilo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...