Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Projekt dotyczący serwera RPG lub MMORPG - grałbyś gdyby?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Czesc!

Od pewnego czasu obserwuję poczynania polskich oraz zagranicznych serwerów rpg i dochodzę do jednego wniosku. Prawie wszyscy nie mają pojęcia co robią. Stawiają serwery na skryptach, i myslą, że wszystko będzie hulać. Nie. Przechodząc do tematu.
   Chciałbym, byscie w komentarzach odpowiedzili mi na pytanie zadane w temacie. Dodatkowo pod spodem jest mały wzór, który byłby mile widziany do uzupełnienia, również w komentarzu.

1. Grałbym gdyby ...

- Napiszcie co chcielibyscie zobaczyć na serwerze pseudo rpg/mmorpg. Nie wymieniajcie podstawowych zjawisk w rpg jak: levele, klasy, umiejetnosci, rozwój postaci, dungeony, bossowie, ekonomia, gildie...
2. Grałbym na serwerze: na modach / na pluginach
- na modach - nowe modele, dzwięki, bronie, umiejętnosci, bloki itd itd. Mniejsza optymalizacja, trudna instalacja, nie każdemu pójdzie paczka 10-20 modowa.

- na pluginach - mniejsza ilosc nowych rzeczy, ograniczona texturepackiem. Można wejsc na czystym minecraft, na dużej ilosci wersji (1.7-1.8-1.9)
3. Grałbym na serwerze w klimacie: sredniowiecza/starożytnosci/nowoczesnosci/.../...
- Każdy serwer musi być umiejscowiony w jakims miejscu i czasie. Nie musi to być epoka czy szerzy czas, równie dobrze może to być rpg w klimatach piratów, wikingów, 2 wojny swiatowej, albo nawet jaskiniowców, ery kamienia łupanego lub słowian.

Prosiłbym o szczere i wyczerpujące odpowiedzi, dzięki temu będe miał rekonesans kto gdzie by grał, i czy takie serwery mają prawo bytu.

Opublikowano

Po prostu zrób coś oryginalnego...

To nie jest dobra odpowiedz. Bycie oryginalnym nie jest jedyną rzeczą potrzebną do sukcesu. Jeden lubi to, drugi coś innego. Po to zrobiłem ten temat by dowiedzieć się co ludzie lubią, a czego nie, wiec nie piszcie mi "bądź oryginalny" bo polecą reporty za komenty nie na temat.

Opublikowano

Szczerze za RPG nie przepadam, wołał bym mmorpg, a dokładniej hard survival z lekką nutki postapokalipsy gdzie nie łatwo o przetrwanie, ludzie się buntują przeciwko sobie, walczą o ostatnie zapasy jedzenia. Do wyboru było by kilka klas przykładowo gość który posługuje się lukami, kuszami, może wybrać jedną z stych broni i rozwijać drzewko oraz ćwiczyć specjalne ataki oraz rozwijać swoje statystyki dotyczące kondycji życia itp.. Co do modów oraz pluginów. Bez pluginów serwer nie wypali bo musi mieć jakieś tam anty cheaty, a Bez modow nie będziesz miał dobrego serwera mmorpg. Więcej nie chce mi się pisać :P

Opublikowano

Chętnie zobaczę taki serwer:

Na początku gracz wybiera klase np. Wojownik, Łucznik, Mag albo jakieś inne i zaczyna z 1lvl w głównym mieście, będą różne miasta np miasto lvl 1-10 (początkowe) 10-20, 20-40 itd. Żeby expić gracz musi zabijać potwory lub robić questy, z potworów będą dropić jakieś śmieci które można sprzedać, a rzadziej bronie, czasem nawet lepsze od tych które można zakupić w sklepie w mieście. Przydadzą się też jakieś skille np Wojownik jak klikniesz coś tam to wyrzuca wszystkich wrogów w powietrze, Łucznik klikasz coś tam i wystrzeliwuje płonącą strzałę itd. I jeszcze jeden dodatek: co każdy lvl gracz dostaje 2 punkty, może je zamienić na różne ulepszenia np. większa szybkość lub większa szansa na drop z potworów.

Taka tam mała propozycja :) W Polsce chyba takiego serwera jeszcze nie ma, jest angielski ale polski odpowiednik może będzie lepszy? :)

Opublikowano

No jeśli twoja kreatywność polega jedynie na odgrzaniu kolejnego kotleta i jedynie dodaniu mu więcej pieprzu lub soli to nie dziw się potem, że upadniesz po tygodniu. Jeśli nie wnosisz nic nowego na rynek to nie ma sensu nawet odwiedzać takich produkcji bo po co? Przecież to dokładnie to samo co inny serwer tylko o tamtym wiadomo, że jest stabilny bo stoi już całkiem długo.

Ten temat powinien się nazywać "weźcie wymyślcie mi serwer bo mnie sie nie chce a survival plus frakcje nie zdobędzie popularności"

Opublikowano

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Czesc!

Od pewnego czasu obserwuję poczynania polskich oraz zagranicznych serwerów rpg i dochodzę do jednego wniosku. Prawie wszyscy nie mają pojęcia co robią. Stawiają serwery na skryptach, i myslą, że wszystko będzie hulać. Nie. Przechodząc do tematu.

Chciałbym, byscie w komentarzach odpowiedzili mi na pytanie zadane w temacie. Dodatkowo pod spodem jest mały wzór, który byłby mile widziany do uzupełnienia, również w komentarzu.

1. Grałbym gdyby ...

- Napiszcie co chcielibyscie zobaczyć na serwerze pseudo rpg/mmorpg. Nie wymieniajcie podstawowych zjawisk w rpg jak: levele, klasy, umiejetnosci, rozwój postaci, dungeony, bossowie, ekonomia, gildie...

2. Grałbym na serwerze: na modach / na pluginach

- na modach - nowe modele, dzwięki, bronie, umiejętnosci, bloki itd itd. Mniejsza optymalizacja, trudna instalacja, nie każdemu pójdzie paczka 10-20 modowa.

- na pluginach - mniejsza ilosc nowych rzeczy, ograniczona texturepackiem. Można wejsc na czystym minecraft, na dużej ilosci wersji (1.7-1.8-1.9)

3. Grałbym na serwerze w klimacie: sredniowiecza/starożytnosci/nowoczesnosci/.../...

- Każdy serwer musi być umiejscowiony w jakims miejscu i czasie. Nie musi to być epoka czy szerzy czas, równie dobrze może to być rpg w klimatach piratów, wikingów, 2 wojny swiatowej, albo nawet jaskiniowców, ery kamienia łupanego lub słowian.

Prosiłbym o szczere i wyczerpujące odpowiedzi, dzięki temu będe miał rekonesans kto gdzie by grał, i czy takie serwery mają prawo bytu.

Ja osobiscie teraz robię coś w stylu rpg'a na samych CB(CommandBlock'ach) klasy,rasy,itemy,moby,bossy,sklepy,"obozy"(coś w stylu gildi działa tak samo, każdy obóz czymś się różni i oferuje nam inne rzeczy i ma własne tereny), każda klasa ma inne skille, które może rozwijać na jaki sposób sobie chce, każda osobna klasa ma inne bazowe statystyki jak hp/mana/dmg/speed etc, które zwiększają się z lvl'em, każda klasa ma ograniczone bronie którymi może się posługiwać(np archer nie może używać mieczy toporów, tylko "krótkie noże"), każda klasa ma swoje +/- i ciągle myślę nad masą nowości, dlatego moim zdaniem powinni zamiast "pajacować" i robić 8568568x "pluginów" etc i tworzyć rpg'a z jakimiś "vip'ami" na które dzieci (bez urazy)wydają x hajsu i latają po serwie jak boss'y, to powini zrobić coś prostego, a funkcjonującego+nie zapominajmy, że każdy "plugin" wpływa na "stabilność" serwa i możliwość utrzymania graczy... nie grałem dawno, ale jak grałem to nic szczególnego i unikalnego nie było.. klasy/profesje nie zachęcały, bo nie różniły się zbytnio niczym.. nie dawały graczowi w danej "tematyce" wpływu na grę lub inne rzeczy., nie które miały nie zbalansowany etap gry.., a za to te słabsze nie miały nic w zamian..

Najlepszy ślepy mnich na EUNE, były challenger w s3 Strzeżcie się "krula" lasu

leesinacolythe.png

Ex-Challenger Player (TOP 23 EUW)

Opublikowano

@BeNeko
To wszystko co wymieniłes jest w podstawowych pojęciach przy temacie mmorpg. To wszystko MUSI być zawarte by była mowa o pseudommorpg, gdyż prawdziwym rpgkiem nie można nazwać serwera w Minecraft. Chodzi mi bardziej o jakies smaczki, które moze sami wymyslilicie, widzieliscie na innych serwerach, które utkwiły Wam w pamięci.

Opublikowano

@BeNeko

To wszystko co wymieniłes jest w podstawowych pojęciach przy temacie mmorpg. To wszystko MUSI być zawarte by była mowa o pseudommorpg, gdyż prawdziwym rpgkiem nie można nazwać serwera w Minecraft. Chodzi mi bardziej o jakies smaczki, które moze sami wymyslilicie, widzieliscie na innych serwerach, które utkwiły Wam w pamięci.

Oczywiście Wodzio, iż nie wymieniłem wszystko...., ale nie będę tego tutaj ujawniał i wgl, bo będę zawierał to w moim projekcie do którego nikomu nie dam dostępu.Już nie siedzę w MC od dawna, ale od ok. 2 dni pracuje nad projektem o którym ci mówiłem.. wszystko bez pluginów modów.. sam czysty minecraft... jak narazie idzie epicko., jeśli chodzi o serwery mc to głucho-niemo nic nowego... same "syfy" za przeproszeniem.. jestem ciekawy ile ja osiągnę na CB,a ile ludzie na pluginach etc ;) u mnie np jest system "pracy"... np w kowalstwie,górnictwie i wiele innych..(widywałem to też nie na jednym serwie), mój projekt ma takie duże plany, że nawet nie wiem, czy skończę go w przyszłym roku..., dużo pracy.

Serwery mc mają grywalność, nawet te mniej popularne i na nich zawsze będzie się zarabiało.. "dzieci" będą sypać miliony złotówek na vip'y ulepszenia etc, dlatego też to jest jeden z większych problemów serwerów rpg itd, zależy też jaki motyw rpg ma dany serwer...,bo spotkałem się z nie którymi, że troszkę się różniły.., problem w serwerach mc jest to..., że nic nowego nigdy nie widziałem,minecraft minecraft'em, ale ja chcę coś zrobić totalnie rozbudowanego, nawet z osobnym txt-pack'iem pod mój projekt+zauważyłem, że nie które serwery mają np wymaganie danego txt-pack'a to też mi osobiście przeszkadzało 1-szy raz ujrzałem, to na serwerze parkour, a potem na jakiś 2 rpg-ach trudno o unikalny serwer...

Najlepszy ślepy mnich na EUNE, były challenger w s3 Strzeżcie się "krula" lasu

leesinacolythe.png

Ex-Challenger Player (TOP 23 EUW)

Opublikowano

Ciężko odpowiedzieć na twoje pytania. Osobiście cieszę się jeśli do grona polskich serwerów dołączy jakiś RPG. Czy jest na modach, czy pluginach i to w jakich czasach dzieje się akcja to inna sprawa. Mechanika powinna robić wrażenie, a świat powinien być ciekawy. Można stworzyć coś ciekawego w stylu średniowiecznym, w starożytności itd. Na to nikt tutaj dokładnej recepty nie poda. No ale ty szukasz tych smaczków. Ludzie zazwyczaj nie wiedzą czego chcą, radze szukać inspiracji w innych grach, książkach, filmach...

Mam też kilka pytań. Dlaczego uważasz, że inni nie wiedzą co robią? Nie wiem czy to dobre podejście. Ci "inni" to też (zazwyczaj) ludzie tacy jak Ty. Mówiąc prościej, historia może się powtórzyć i będziesz na ich miejscu bo stworzenie serwera nie okaże się takie proste.

Czego dokładnie twoim zdaniem brakuje w Minecraft, żeby nazwać serwer prawdziwym RPG/MMORPG?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ważne jest, aby serwer miał oryginalne rozwiązania, bo to przyciąga do niego graczy zainteresowanych czymś nowym. Niestety, na polskiej scenie Minecrafta ludzi z unikalnymi pomysłami jest mało, a pojawiające się rozwiązania autorskie, takie jak mechanika serwera czy sposób jego organizacji szybko kopiowane są przez tych, którzy nie potrafią wymyślić nic własnego. Z drugiej strony takie nieudolne imitacje szybko upadają albo po 2-3 miesiącach zaczynają świecić pustkami, podczas kiedy serwery, na których się wzorowano dalej istnieją i rozwijają się.

images.jpg

Opublikowano

Gdybym miała lepszy komputer grałabym na modach, o ile nie byłyby monotonne, przewidywalne i zbyt proste.

Wystarczałyby podstawy RPG, ale musiałoby być wszystko pięknie zbudowane, odtworzone, administracja dogadywałaby się z graczami, zamiast mieć ich w poważaniu. Urozmaiciłabym też teamy. Uwielbiam pisać, kontaktować się, zawierać znajomości i takie tam, więc zamiast zwyczajnych gildii/rodzin/teamów mogłyby być jakieś bonusy. Na przykład komenda /pay guild <cyferki>. Szłoby to wszystko do skarbonki gildii czy czegoś tam, a potem po uzbieraniu iluś tam $ byłaby możliwość wykupienia bonusów/umiejętności typu dodatkowe serca, więcej z każdym podwyższeniem tego bonusu/umiejętności.

To tylko takie "widzimisie", ale na pytanie odpowiedziałam chyba. :D

Opublikowano

Mógłbym pomyśleć nad zagraniem gdyby UI było user friendly. 

Chciałbym też zobaczyć jakiś prawdziwy serwer RPG, a nie tylko potworka, który posiada elementy RPG.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Grałbym gdyby było tak :

- jakaś fabuła a nie zabij to zabij tamto

- ciekawe bronie

- klasy

- ulepszenia

- ciekawa mapa

- skille

Na takich warunkach to ja bym pograł a teraz jest tylko portal 1-5 portal 5-10 i se zabijasz dla jaj fabuły 0 zero ulepszeń a tymbardziej skilli...

4.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...