Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana grafiki i procka

D4n100

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolejny mój temat o wymianie części '_' na początku chcę zaznaczyć, że piszę z telefonu, a wiadomo jak tapatalk lubi zmieniać wygląd tematu.

Mam teraz budżet odpowiedni, więc chcę wymienić kilka rzeczy. Pierwsza to procek - zastanawiam się nad i5-4690k (model napisałem z pamięci), ale teraz podobno ma wyjść icelake, tylko nie wiem czy zmieszczę się w budżecie. Potem grafika - najlepsza jaką się da do tego zestawu, ALE żeby nie była ograniczona przez procesor (bottleneck czy jakoś tak), myślałem nad gtx 780 ti. Musi być od nvidi. Monitor 1920x1080, MSI B85-G43, 8 GB ram, Aerocool PGS VS-600 85+ 600W Bulk.

Na procek do 1200 zł (będę szukał używki), a grafika do 1500 zł (proline lub morele, na raty).

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Opublikowano

Nowa, biorę na raty z proline lub morele.

A procek czemu słabszy? Następny raz wymienię go może w 2020 więc chciałbym jednak jakiś lepszy. Ten 4690k o którym wspominałem będzie ok czy jest coś lepszego w tej cenie/tańszego a podobnego?

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Opublikowano

Ja w podkręcanie procka się nie bawię, bo zwyczajnie nie potrafię, ale grafikę zdarza mi się podkręcać :) czy ta grafika nie będzie "ograniczana" przez procesor??? Ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się, że jest dla niego trochę zbyt wydajna.

@CiasteczkoMen zobacz edita :)

Opublikowano

Ponawiam pytanie: czy ta grafika nie będzie ograniczana przez procek? Jeśli będzie to daj słabszą, bo nie chcę przepłacać.

Opublikowano

Nie będzie, nawet jak ją podkręcisz, w sumie jak Ci starczy to wziąłbym tego i5 4690k tylko dokupił płytę do podkręcania, nie musisz tego robić od razu, tylko że na obecnej nie podkręcisz. Może napisz w co będziesz grał, bo jeśli nie w wiedźmina tylko np cs go to nie trzeba takiej karty graficznej, jeśli w wiedzmina to warto, chodzi na uber bez zająknięcia, mój kolega używa gtx 970 od asusa z jakąś średniawą i7 na 1156 i właśnie tak mu chodzi wiedzmin, teraz w grach liczy się bardziej karta graficzna, dlatego nawet te tańsze i5 jak 4460 radzą sobie na ultra w grach.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

W cs'a gram tylko ruskiego na zombie modzie :) mam już na kompie takie tytuły jak wiesiek 3 lub battlefield hardline, na które mam cholerną ochotę. Ogólnie nie chcę nowej płyty i procek też wezmę i5-4460 bo tańszy, a podkręcał nie będę. Modele gtx 970 różnią się cenowo od 1400 do nawet 1750 zł. Wydajnościowo pewnie 3 fps różnicy. Który model będzie najtańszą opcją? Myślałem nad gigabyte, jest za 1454 zł w proline.

Opublikowano

Nie koniecznie 3 fps, może być więcej. Głównie będą różnic się wydajnością i kulturą pracy chłodzenia co jest ważne zwłaszcza jak będziesz ją podkręcał, miałem do czynienia z http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-strix-geforce-gtx-970-4gb-ddr5-256bit-dp-hdmi-dvi-strix-gtx970-dc2oc-4gd5-649210/i na pulpicie był cichszy niż cooler cpu, w wiedzminie 3 już słyszalny, jednak dopiero po wyłączeniu dźwięku płynącego z głośników, ogólnie polecam Ci te karte. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

A to http://proline.pl/?p=GTX+970+4GD5T+OCalbo to http://proline.pl/?p=GV-N970WF3OC-4GD ? Prawie 100 zł tańsze, jakoś bardziej do mnie przemawia. Ten od gigabyte będzie chyba dobry pod OC, bo ma lepsze chłodzenie.

@ edit

Jest w ogóle sens wymiany procesora? Aktualnie mam i3-4130, będzie to duża różnica w grach? Bo dla 5 fps nie będę 1000 zł wydawał...

@ edit2

Zastanawiam się czy brać ten, ten, czy ten procek,

Opublikowano

@ ref

Opublikowano

@ ref

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...