Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum Górnicze vs Informatyczne

dextigod

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema! Mam dylemat. Jestem w 3 klasie gim i mam problem z doborem technikum. Bardzo interesuja mniemkomputery, ale nie chce skonczyc jak takit ypowy nerd w okularach i jeansach :/. Jestem w woj lubelskim, gdzie jest najlepiej platna kopalnia węgla, Lubelski Węgiel Bogdanka S.A.. Co byscie wybrali na moim miejscu? Myslalem TI -> studia na programiste lub TG -> 2-3 lata przerwy i do pracy pod ziemie.

graphic.png

Setup: GPU: EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ 4GB GDDR5 256 bitCPU: Intel® Core™ i5-3330 3.00 GHz, Cooler: Intel BOX, PSU: Corsair CS550M 550W, RAM: HyperX Savage 2x8GB (16GB) 1600MHz --> 1333Mhz DDR3 CL9, MOBO: MSI H61M-P20 (G3), SSD: Crucial BX100 256GB, System: Windows 10 64bit

Gear: Monitor: Asus VG248QE 144hz 24', Mouse: Zowie FK2, Keyboard: CM Storm Quickfire TK Cherry MX Red, Mousepad: Razer Goliathus Speed Large, Headset: Steelseries Siberia v2 Red, Mouse Bungee: Zowie Camade Yellow

Opublikowano

­Wiesz, ja zawsze byłam za tym żeby iść tam gdzie się chce i co lubi się robić. Na swoich marzeniach i tym co się lubi można zrobić biznes, jeśli tylko się do tego przyłożysz. Obawiam się, że jeśli pójdziesz do szkoły, która jakby Cię nie interesuje to będziesz żałować i po dwóch latach z niej zrezygnujesz. Rozumiem, ze myślisz tu pod względem zarobków, to całkiem dojrzałe.

Ciężki wybór. Ja bym generalnie poszła chyba za marzeniami i tym co lubi się robić, bo wtedy praca sprawiać będzie Ci przyjemność. Świat się rozwija i komputery i wszelkie technologie idą wraz z nim, ciągle się wszystko rozwija, także nie ma co tutaj chyba narzekać na ten zawód.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Patrząc na ostatnie wydarzenia związane z naszymi kopalniami węgla, dobrze bym się zastanowił nad wiązaniem swojej przyszłości z tą branżą.

Tym bardziej, że węgiel kiedyś się skończy a zapotrzebowanie na programistów zawsze będzie na jakimś tam poziomie.

Opublikowano

Najważniejsze nad czym musisz się skupić to możliwości po danej szkole-aktualnie patrzysz na to w skończę szkołę i będę pracował.

Niestety życie nie jest tak kolorowe i jeśli po szkole przyjdzie Ci pracować w swoim zawodzie będziesz miał wyjątkowe szczęście-pod tym względem informatyk jest bardziej elastyczny bo komputerów na chwilę obecną używa się prawie wszędzie. (Zawsze na początek można zaczepić się gdzieś jako serwis i działać dalej w tym kierunku-szkoła itd.)

Ogólnie to bardzo ciężki temat..

Najważniejsza sprawa to ilość ludzi wykształconych w danym kierunku na ilość stanowisk pracy.

Niestety ostatnie lata to wysyp informatyków różnej maści (z reguły osoby które nie miały pomysłu na przyszłość) przez co jeśli faktycznie chcesz wybrać taką szkołę musisz być jednym z lepszych- w innym wypadku rynek pracy Cię pożre i wypluje :) 

Z drugiej jednak strony górnictwo nie trzyma się już tak mocno jak kiedyś..

Przechodząc do podsumowania (o ile ktoś dobrnie do tego momentu) na Twoim miejscu nie kierowałbym się zarobkami czy popularnością danego zawodu a Twoimi zainteresowaniami.

Jeśli czujesz, że jakaś konkretny temat Cię interesuje to wybierz właśnie taki kierunek- po pierwsze z pracy będziesz wracał z reguły z uśmiechem na twarzy a po drugie nie będziesz "informatykiem z przypadku".

Pozdrawiam :)

07be881a3e09b3d3.jpg

Opublikowano

Idź na informatykę, bo tą zyskowną kopalnie prędzej czy później zamkną - wiesz, węgiel jest za czarny czy coś, a i jeszcze powiedzą żeby brać przykład od Niemców, bo oni mają jasny węgiel.

Patrząc na ostatnie wydarzenia związane z naszymi kopalniami węgla, dobrze bym się zastanowił nad wiązaniem swojej przyszłości z tą branżą.

Tym bardziej, że węgiel kiedyś się skończy a zapotrzebowanie na programistów zawsze będzie na jakimś tam poziomie.

Zapotrzebowanie rośnie. O ile w Polsce tego nie widać, bo jest ciemnogród (aż mi się pewne głosowania przypomniały) to w innych moment coś znajdziesz, a to jakiemuś pokemonowi nie działa facebook i da Ci 300 zł. a to jakiś basen potrzebuje jakiejś bazy danych czy jakaś umowa - sporo tego jest.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Siema! Mam dylemat. Jestem w 3 klasie gim i mam problem z doborem technikum. Bardzo interesuja mniemkomputery, ale nie chce skonczyc jak takit ypowy nerd w okularach i jeansach :/. Jestem w woj lubelskim, gdzie jest najlepiej platna kopalnia węgla, Lubelski Węgiel Bogdanka S.A.. Co byscie wybrali na moim miejscu? Myslalem TI -> studia na programiste lub TG -> 2-3 lata przerwy i do pracy pod ziemie.

Zanim skończysz to technikum, to bogdanka padnie na ryj.

Opublikowano

ale nie chce skonczyc jak takit ypowy nerd w okularach i jeansach :/.

Z takim tokiem myślenie. Daruj sobie jakąkolwiek szkołę średnią.

gdzie jest najlepiej platna kopalnia węgla,

Jak będziesz podchodził do każdego zawodu pod względem $$$ nic w życiu nie osiągniesz. NIC

Rób to co lubisz i nie martw się o pieniądze.

Opublikowano

Po co takie pytania :D? wystarczy popatrzeć na swiat.Co ci z tej kopalni? skoro za rok dwa albo nawet dzisiaj moze sie skonczyc ten wungiel albo moze sie zapaść.W tych czasach rzeczy wyprodukowane w 2015 roku sa oparte na komputerach za 20-30 lat wszystko bedzie oparte na komputerach.Naprawisz jakis komputer dostaniesz 100-200 zl.. i tak dalej 

b53c9b011d5d0.jpg

Opublikowano

Nikt nie ma takiej pewności... co ty ziom. PS: akcje Bogdanki wzrastają.

graphic.png

Setup: GPU: EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ 4GB GDDR5 256 bitCPU: Intel® Core™ i5-3330 3.00 GHz, Cooler: Intel BOX, PSU: Corsair CS550M 550W, RAM: HyperX Savage 2x8GB (16GB) 1600MHz --> 1333Mhz DDR3 CL9, MOBO: MSI H61M-P20 (G3), SSD: Crucial BX100 256GB, System: Windows 10 64bit

Gear: Monitor: Asus VG248QE 144hz 24', Mouse: Zowie FK2, Keyboard: CM Storm Quickfire TK Cherry MX Red, Mousepad: Razer Goliathus Speed Large, Headset: Steelseries Siberia v2 Red, Mouse Bungee: Zowie Camade Yellow

Opublikowano

Trudno powiedzieć, jeśli technikum górnicze gwarantuje ci pracę w tej kopalni to lepiej chyba wybrać właśnie je, teraz w technikum na profilu informatyka na pewno nie nauczysz się programować, szkoła niczego Cię nie nauczy, jeśli naprawdę chcesz się nauczyć programować to musisz to robić poza szkołą. Nie słuchaj ludzi, którzy mówią że zapotrzebowanie na informatyków będzie nie wiadomo jakie bo tak nie jest, zapotrzebowanie jest na tych najlepszych, którzy umieją napisać jakiś program, a co do naprawy komputerów to bez wykształcenia informatycznego można to zrobić bo wszelkie poradniki są dostępne przez internet i na takich ludzi zapotrzebowania nie będzie. Do programowania na pewno musisz być dobry z matematyki, bo bez tego na wyższym poziomie się nie obędzie.

Opublikowano

Nikt nie ma takiej pewności... co ty ziom. PS: akcje Bogdanki wzrastają.

I co z tego, że wzrastają?Dziś wzrosną, jutro spadną, pojutrze znowu spadną albo wzrosną...

Giełda i kobieta mają tą wspólną rzecz, że obie są zmienne ;)

Górnictwo przynajmniej w Polsce jest nie rętowne i tyle w temacie.

A w kwestii pieniędzy nawet budzący kontrowersje p.Kulczyk przyznał że:

"Pieniądze są tylko INSTRUMENTEM w funkcjonowaniu ekonomii i gospodarki. To wszystko. Nie chciałbym być w tej grupie społecznej, dla której celem są pieniądze".

Opublikowano

I co z tego, że wzrastają?Dziś wzrosną, jutro spadną, pojutrze znowu spadną albo wzrosną...

Giełda i kobieta mają tą wspólną rzecz, że obie są zmienne ;)

Górnictwo przynajmniej w Polsce jest nie rętowne i tyle w temacie.

A w kwestii pieniędzy nawet budzący kontrowersje p.Kulczyk przyznał że:

"Pieniądze są tylko INSTRUMENTEM w funkcjonowaniu ekonomii i gospodarki. To wszystko. Nie chciałbym być w tej grupie społecznej, dla której celem są pieniądze".

Kulczyk mógł sobie gadać takie głupoty, a sam robił co innego, na koncie w Szwajcarii miał grube miliony, ciekawe co by mówił jak by zarabiał tyle co typowy Polak. Górnictwo w Polsce jest rentowne, dlaczego Czesi wykupują zamknięte kopalnie i inwestują w nie grube pieniądze? 

Opublikowano

Ja bym wybrał informatyczne, większe możliwości. Możesz wyjechać gdzieś dalej się rozwijać z pewnością że wszędzie znajdziesz pracę, czego raczej nie gwarantuje ci robota w kopalni. Co by się nie działo informatycy zawsze będą potrzebni.

Opublikowano

Kulczyk mógł sobie gadać takie głupoty, a sam robił co innego, na koncie w Szwajcarii miał grube miliony, ciekawe co by mówił jak by zarabiał tyle co typowy Polak. Górnictwo w Polsce jest rentowne, dlaczego Czesi wykupują zamknięte kopalnie i inwestują w nie grube pieniądze?

"Wykupują zamknięte kopalnie?" ~ Z tego co mi wiadomo to jak narazie to kupili tylko jedną (Silesie) ;p

Coś co przynosi 6 mln starat dziennie bo wymusza sprzedawanie węgla taniej niż po kosztach wydobycia rentowne nie jest:

http://m.newsweek.pl/ile-strat-przynosza-polskie-kopalnie,artykuly,364352,1.html

Zapewne parę kopalń można uratować chociażby technologią co udowodnili wspomniani wcześniej Czesi ale większa ich część i takjest nieopłacalna.Zostanie więc zamknięta.Tak więc jeżeli ocalałoby np.6/7 kopalń na np.300tyś bezrobotnych górników + autor po otrzymaniu wykształcenia w tym kierunku to mógłby on mieć problemy ze znalezieniem roboty, nieprawdaż?

BTW.Warto też zauważyć w Czeskiej Silesi pracuje się 6 dni w tygodniu (więc wcale tak bajkowo nie jest).

Co do Kulczyka powiem tak, nieważne czy osobiście w te słowa wierzył.Miał racje tak mówiąc, bo ludzie dla których priorytetem są pieniądze zawsze źle kończą...

Opublikowano

Jak chcesz iść w kierunku informatyki to technikum informatyczne to strata czasu, chyba że nie ogarniasz jak się włącza komputer to wtedy polecam iść. Piszę, że strata czasu ponieważ jak chcesz mieć dobrze płatną pracę w tym zawodzie nie ma innej opcji, jak iść później na studia- idąc do technikum tracisz tak na prawdę rok. Co więcej lepiej będziesz prosperował na studiach po liceum w której masz dobry poziom matematyki i angielskiego niż po tym technikum...

Co do górnictwa to nie polecam- już w niedalekim czasie kopalnie zostaną wszystkie zamknięte, bo już się nie opłaca wydobywać tego węgla dla państwa-chyba że te sprywatyzowane pod elektrownie- mieszkam obok Janiny w Libiążu i tam nie jest źle oprócz tego że po technikum możesz co najwyżej tam zapierdzielać w pocie czoła- żeby mieć większe stanowisko również będziesz potrzebował studi. 

Tak ja piszę to wszystko zależy od twoich ambicji. 

Opublikowano

Jak chcesz iść w kierunku informatyki to technikum informatyczne to strata czasu, chyba że nie ogarniasz jak się włącza komputer to wtedy polecam iść. Piszę, że strata czasu ponieważ jak chcesz mieć dobrze płatną pracę w tym zawodzie nie ma innej opcji, jak iść później na studia- idąc do technikum tracisz tak na prawdę rok. Co więcej lepiej będziesz prosperował na studiach po liceum w której masz dobry poziom matematyki i angielskiego niż po tym technikum...

Szkoda, że w technikum jest ten sam materiał + przedmioty zawodowe.  :((

Opublikowano

Szkoda że LO mat-fiz ma 9 godzin matmy a ja w technikum 4 (Też matma i fizyka rozszerzona) Niby jest jeszcze 4 klasa... 

Jeśli masz w technikum rozszerzoną matematyka i fizykę to będziesz miał bardzo zbliżoną liczbę godzin. W 4 klasie masz BARDZO dużo przedmiotów maturalnych.

Opublikowano

"Wykupują zamknięte kopalnie?" ~ Z tego co mi wiadomo to jak narazie to kupili tylko jedną (Silesie) ;p

Coś co przynosi 6 mln starat dziennie bo wymusza sprzedawanie węgla taniej niż po kosztach wydobycia rentowne nie jest:

http://m.newsweek.pl/ile-strat-przynosza-polskie-kopalnie,artykuly,364352,1.html

Zapewne parę kopalń można uratować chociażby technologią co udowodnili wspomniani wcześniej Czesi ale większa ich część i takjest nieopłacalna.Zostanie więc zamknięta.Tak więc jeżeli ocalałoby np.6/7 kopalń na np.300tyś bezrobotnych górników + autor po otrzymaniu wykształcenia w tym kierunku to mógłby on mieć problemy ze znalezieniem roboty, nieprawdaż?

BTW.Warto też zauważyć w Czeskiej Silesi pracuje się 6 dni w tygodniu (więc wcale tak bajkowo nie jest).

Co do Kulczyka powiem tak, nieważne czy osobiście w te słowa wierzył.Miał racje tak mówiąc, bo ludzie dla których priorytetem są pieniądze zawsze źle kończą...

Newsweek to nie jest wiarygodnie źródło informacji, co do sprzedaży to wystarczy tylko nie sprowadzać węgla z Rosji i od razu będzie się opłacało.

Opublikowano

Newsweek to nie jest wiarygodnie źródło informacji, co do sprzedaży to wystarczy tylko nie sprowadzać węgla z Rosji i od razu będzie się opłacało.

Najłatwiej uznać, że wszystkie informacje, które nie idą po mojej myśli są "niewiarygodne" :)

Masz tu pewien ciekawy choć krótki artykuł Forbes-a, aczkolwiek już czuję, że zostanie on również uznany za "niewiarygodne źrodło":

http://www.forbes.pl/polskie-kopalnie-mocno-pod-kreska-prawie-1-5-mld-zl-straty,artykuly,197838,1,1.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...