Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PC do gier za ~8k - proszę o opinie!

Nerevar'

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do tego dysku są mieszanie opinie. Ten jest 50zł droższy, ale wydaje się lepszy i nie ma na jego temat negatywów: http://www.morele.net/dysk-seagate-pipeline-hd-2-tb-st2000vm003-498599/

Nie byłby on lepszym wyborem?

Pipeline to z tego co wiem odpowiednik WD Red ;) Przy ogromnej popularności dysków z "podstawowego" segmentu negatywy są nieuniknione. Nie opieraj się na opiniach kupujących. Tutaj nie ma co kombinować.

A co do dużych obudów. Ja osobiście lubię duże obudowy i miejsce w środku. U mnie pomimo dwóch GPU jest ogrom miejsca i mi się to podoba. Jakbym miał środki to mam możliwość praktycznie czegokolwiek i aranżacja okablowania jest łatwiejsza (u mnie mimo przedłużek nic nie wystaje poza tackę mobo). Ograniczeniem jest tylko długość kabli zasilacza jeśli jest z niższej półki. Więc przeciwwskazań nie ma. Liczą się własne upodobania.

450D wydaje się być dobry. W tej cenie przydałby się filtr na topie ale poza tym jest ok.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Mhm, czyli lepiej zainwestować w ten tańszy dysk? Czy może dołożyć kolejne 30-40zł i mieć jakiś konkret?

Obecnie nie korzystam już z tego konta.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować to jestem teraz pod nazwą PaRaLyZeR

Opublikowano

Corsair 450D to bardzo dobra obudowa, jeśli Ci się podoba to możesz śmiało brać.

Tisis będzie troszkę wydajniejszy niż Dark Rock 3, ale jednocześnie jest większy, trudniejszy w montażu i brzydszy. Czarny Dark Rock 3 będzie się ładniej prezentował w obudowie, a i tak jest bardzo wydajny, ja bym jego wziął.

Opublikowano

Okej :) A co z dyskiem? Bo już sam nie wiem... Są mieszane opinie i jakoś ciężko mi wybrać pomiędzy WD a Seagate...

Opublikowano

Pipeline to seria przeznaczona do pracy ciągłej w przykładowo systemach monitoringu, do komputera domowego kompletnie bezsensowny wybór.

Standardowy Seagate

http://www.morele.net/dysk-seagate-3-5-2tb-sataiii-7200rpm-64mb-cache-st2000dm001-434392/

To też trochę kontrowersyjny wybór. Generalnie chodzi o to, że są różne jego wersje produkowane w różnych miejscach. Lepsze, z dwoma talerzami i gorsze z trzema talerzami. Da się to rozpoznać po kodzie producenta bądź też po wyglądzie obudowy, ale póki go nie kupisz to raczej żaden sklep nie zagwarantuje Ci wysyłki tej lepszej wersji, a mogą mieć na stanie mieszanki obu. No i awaryjność tego modelu też jest taka sobie.

WD Red to znów Green z innym oprogramowaniem przeznaczony teoretycznie do pracy w małych serwerach NAS, ale w praktyce do domu, jeśli ma się SSD i ma to robić jako magazyn danych to jest on całkiem fajnym i raczej mało awaryjnym rozwiązaniem.

Osobiście wziąłbym WD Red 2TB.

Opublikowano

A co jeśli chodzi o WD Black? Bo i taki mi sugerowano, ponoć lepiej pasuje do moich preferencji niż Red.

Opublikowano

Tylko patrząc na to z innej strony na SSD 250 GB miejsce szybko mi się wyczerpie zważywszy na fakt, że nowe gry zajmują teraz po 50GB... Pytanie więc, czy ten magazyn faktycznie będzie tylko magazynem.

Opublikowano

Tylko też w ile tych gier będziesz grał od razu ;) Ja jak jakąś przejdę to usuwam, bo nie mam w zwyczaju wracać do gier, które już przeszedłem ;)

Swoją drogą zamiast dopłacać te ~250 złotych do blacka to już chyba wolałbym wydać te 300-350 złotych więcej na większy SSD o pojemności około 500GB. Przynajmniej zyskasz dwa razy tyle faktycznie szybkiej pojemności, a nie taki sam dysk o trochę wyższej szybkości.

Opublikowano

W sumie dobrze mówisz. Pytanie tylko, czy wziąć SSD 500 GB, czy 2x 250 GB w Raid0

Opublikowano

W RAID0 bym się nie bawił bo w sumie po co? Do grania szybkość pojedynczego SSD i tak wystarczy. Jeśli już brać dwa dyski (jeśli by się bardziej opłacało) to nie łączyłbym ich w RAID tylko postawił normalnie, dwa osobne obok siebie.

Coś takiego

http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-bx100-500gb-2-5-7mm-sataiii-ct500bx100ssd1-707618/

Albo drożej i szybciej

http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-mx200-500gb-2-5-sata-iii-ct500mx200ssd1-712717/

Koszt można powiedzieć praktycznie identyczny jak dwóch osobnych nośników, a w obu przypadkach pojedyncza sztuka 500GB osiąga lepsze wyniki w testach niż pojedyncza sztuka 250GB odpowiednika. Zatem moim zdaniem możesz brać 500GB w jednym nośniku, no chyba, że obawiasz się jakiejś awarii wtedy dwa nośniki też mają sens, bo zawsze poleci połowa danych trzymana na walniętym dysku niż całość ;)

Opublikowano

Owszem, wystarczy, ale czy łączenie dwóch SSD w Raid0 ma jakiekolwiek minusy? Bo jeśli nie ma minusów, to czemu by ich nie przyśpieszyć?  A cena 2x 250 jest nieco niższa niż 1x 500, więc raczej kupiłbym dwie mniejsze sztuki, tym bardziej, że tak jak wspomniałeś jak coś pójdzie z dymem to część danych się zachowa.

Opublikowano

Łączenie w RAID0 ma takie minusy, że jak Ci padnie jeden dysk, to tracisz dane z obu (drugi dysk oczywiście będzie sprawny, ale dane pójdą w świat). Mając postawione dwa osobno obok siebie stracisz tylko dane z padniętego dysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...