Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

O jakich liczbach mowimy w 2016 na stworzenie hitu

Gość pluto20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Produkcje gier staja sie coraz drozsze , czesto na forach pisze sie ze hity potrafia przebic w kosztach i zarobkach hollywodzkie filmy i ze czesto sa to liczby 9 cyfrowe . Jakie sa wasze przypuszczenia na najblizszy rok ? Czy ktos podejmie sie wyzwania stworzenie konkurencji popularnym grom ? Osobiscie licze na to po cichu.

Opublikowano

Tutaj http://gry.interia.pl/newsy/news-tworca-braida-dzis-lepiej-tworzyc-gry-wysokobudzetowe,nId,1877409 masz artykuł z interii, o tym, że w dzisiejszych czasach, jeśli nie masz kupy forsy, na stworzenie gry, to masz małe szanse na jej popularność i dobre zarobki. Według Jonathana Blowa jeszcze trzy cztery lata temu takie małe gierki tworzone przez garażowych developerów miały dużo większe szanse na sukces. Teraz jest już niestety za duża konkurencja, żeby się wybić, jednak według mnie, jeśli masz pomysł na grę, oryginalny, a nie kopia strzelanki i wypuszczenie jej pod nową nazwą, tak jak Counter Strike, Battle Field, Call of Duty, czy tworzenie symulatora szambowozu, kiedy istnieją symulatory samolotów, autobusów, farmy i wiele innych, to Twoja gra osiągnie sukces, jeśli tylko ją dobrze rozreklamujesz i zdąży ona być rozchwytana przez graczy szybciej, niż jakaś rozwinięta już firma game developerska zdąży zrobić klona.

Jeśli jesteś studentem informatyki, programistą lub grafikiem i chcesz stworzyć grę, masz jakiś pomysł, lub po prostu chęci, to pisz PW. Należę do tych osób, które wierzą, że ciężką pracą można osiągnąć sukces, marzenia się spełniają i każdy może tworzyć/robić WIELKIE rzeczy.

Opublikowano

Troche mnie wygryzles. Tak chcialbym sworzyc gre ,  cos wielkiego ale napewno nie samemu tylko z wieksza grupa pracownikow.

Juz ci opisuje . Sprawa wyglada tak .

Jestem 24 - letnia osoba ktora w tym roku konczy magisterke z bankowosci . Znam 4 jezyki plynnie(Polski , Angielski , Norweski , Niemiecki). W polsce pracowalem troche w banku dorywczo przez okolo 12 miesiecy. Pozniej wyjechalem do Norwegii i pracowalem przez 4 lata jako makler nieruchomosci , 2 lata jako lider grupy 14 -osobowej tutaj na miejscu. Co do finansow ,chcialbym dobrze zainwestowac pieniadze ,  jest to okolo 130 mln zl +/- ze spadkow + 1 firma w Polsce warta okolo 6 mln zl do sprzedazy i 1 nieruchomosc w Norwegii , patrzac na ceny warta okolo 5 mln zl tez na sprzedaz. Zaufane kontakty jakie posiadam to 4 informatykow w wieku 28-35 lat po studiach magisterskich mieszkajacych na stale w polsce z rodzinami. Jedna osoba po 5 letnich studiach na ledera w wieku 26 lat. Bardzo madry czlowiek , bardzo szybko sie wybil i teraz pracuje w sporej firmie w Norwegii na pozycji kierowniczej. 2 kumplow z podstawowki ktorzy mieszkaja na stale w USA i jednego we wloszech. 1 osoba ktora skonczyla w japonii 5-letnie studia tez w kierunku ledera w wieku 30 lat , teraz pracuje jako pracodawca, ma 3 domy opieki spolecznej tutaj , okolo 60 pracownikow pod opieka. Moglby sie przydac , mam dobry kontakt z nim.

i jeszcze 2 madre osoby ktore by w jakis sposob pomagali . Wujek ktory osiagna prestiz i  jest szanowanym lekarzem tutaj i moj ojciec ktory jest przedsiebiorca. Te 2 osoby zminimalizowalyby popelnienia mniejszych lub wiekszych bledow , chcialbym ze ktos starszy z doswiadczeniem mial na tych troche kontroli.

Celowalbym albo w MMORPG albo MOBA . Checi mam wielkie , pomysl napewno musi byc orginalny , bez sensu kopiowac cos co juz jest na rynku.

Dlaczego pisalem o tych kumplach w USA ? bo tam wierze ze cos mozna osiagnac. Dlatego jesli juz to poczatek w  USA. Wizy mozna zalatwic , jest kilka trikow ktore mozna obejsc z wizami. Ze na wizie turystycznej zakladach normalnie firme w USA z tego co kumple mieszkajacy tam 7 i 11 lat opowiadali.

Napewno potrzeba do tego bystrych i pracowitych ludzi ale mysle ze ktos co dostanie zasluzone wynagrodzenie bedzie sie poprostu staral.

Mysle ze popularnosc to kwestia dobrej reklamy marki na ktora przeznaczyc wiecej wkladu wlasnego. Wiadomo trzeba liczyc sie z tym ze marka bedzie rozwijac sie powoli i potrzeba czasu.

Tylko juz mam dosc marzen , ja chce je spelniac wkoncu.

Musialbym zasiagnac porady kogos zaufanego wsrod moich znajomych i zapytac sie czy warto czy jest szansa na sukces i od czego ewentualnie zaczac. Chcialbym tez poswiecic sie temu w calosci , niezaleznie czym sie zajme.

Tak , bardzo mocno wierze zarowno w siebie jak i w powodzenie takiej tworczosci.

Moze zabrzmi glupio ale chcialbym konkurowac w pierwszej lidze z innymi hitami.

Opublikowano

Na rynku gier ciągle będzie konkurencja. 

Co do cen produkcji gry, która osiągnie sukces.... Taki koszt może wynosić NIC, lub grube miliony. Zależy o jakim sukcesie mowa.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Wlasnie o to chodzi , duzo razy bylo slychac o produkcji gry ktora byla warta duzo a i tak sie nie wybila. I na odwrot gra za grosze osiagajaca sukces. Z drugiej strony ludziom coraz lepiej sie zyje i sa coraz bardziej wybredni.

Opublikowano

Na rynku gier ciągle będzie konkurencja. 

Co do cen produkcji gry, która osiągnie sukces.... Taki koszt może wynosić NIC, lub grube miliony. Zależy o jakim sukcesie mowa.

Nie ma czegoś takiego jak koszt wynoszący NIC.

A w temacie:

No właśnie - w sumie to nie wiem co ten temat ma na celu - chcesz żebyśmy Ci powiedzieli - "tak, dasz radę"? Ty sam wiesz najlepiej przecież, a nie nie znający Cie użytkownicy forum. Tu raczej techniczne tematy, ten do pogaduszek się nadaje ;)

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Mówiąc NIC miałem na myśli hobbistyczne projekty, tworzone po godzinach.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Ja tworzyłem swoją grę przez rok i nie wydałem na nią ani grosza, ale zarobiłem 20 euro (ok 80zł) w ciągu 2 miesięcy sprzedaży.

Teraz pracuję przy grze, którą tworzy 20 osób. Mamy kilka tysięcy fanów, pojawiamy się na różnych eventach i za 1 tydzień pracy przy tej grze zarobiłem 30 euro. Jednak na taką grę trzeba wydać dużo kasy, żeby opłacić pracowników.

Czyli za gre robioną hobbistycznie zarobiłem 20 euro w 2 mies,  a za gre  robiona "profesjonalnie" zarobiłem 30 euro w 1 tyd.

Jednak widać róznice.

Podsumowując bez wydawania kasy dużo się nie zdziała

Pozdrawiam, ArrMeeR

Opublikowano

Straszne bzdury. Można zostać milionerem tworząc grę samemu, ale zauważcie fakt jaką grę chcecie stworzyć, bo jak widzę kogoś kto nie wie co to programowanie, a ma w planach stworzenie gry, która będzie lepsza od najnowszego GTA i to samemu to logiczne, że jest to niemożliwe, bo musiałby mieć ogromną wiedzę i bardzo dużo wolnego czasu co i tak by pewnie przez całe życie ją tworzył i mogłoby być tak, że by jej nie skończył. Cała filozofia polega na tym, aby zadać sobie pytanie do czego jesteśmy zdolni samemu stworzyć. Następnie wystarczy mieć oryginalny pomysł, który spodoba się innym i się przyjmie. Weźmy tutaj przykład gier na platformy mobilne. Takie Flappy Bird - prosta gierka, jedno zadanie, grafika niczym z Mario Bross, a jednak w bardzo krótkim czasie zdobyła ogromną liczbę fanów na Google Play. Dodajmy do tego reklamy i zarobki osiągają niesamowitą wartość. Da się? Da się. Moja rada: nie zabierajcie się od razu za gry, których nie jesteście w stanie stworzyć. Zabierzcie się za coś prostego, nawet jeśli to ma być plagiat ( który oczywiście będzie tylko do waszej dyspozycji ) - przykładowo Angry Birds, spróbujcie zrobić własne Angry Birds i zobaczycie z czym macie problem, a co dla was jest łatwe, a w między czasie jak wpadniecie na własny pomysł stworzenia gry to już wiecie jak do tego się zabrać. A w późniejszych etapach możecie tworzyć coraz lepsze gry i powoli przechodzić z 2D na 3D. Oczywiście można od razu robić grę 3D, bo czemu nie. Dzisiaj zrobienie prostego FPS'a to jest dzień roboty korzystając z gotowych assestów z Unity Store. Liczy się pomysł i wykonanie niezależnie, czy to jest gra 2D, czy 3D. Ważne, aby pomysł nie przekraczał waszych możliwości, a wykonanie nie było robione na "odwal". Przynajmniej ja tak uważam.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...