Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkręcenie GTX 770

ButlaTM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chce podkręcić kartę GTX 770 mam program msi afterburner. Jak sprawdzić wyniki karty przed oc i po oc i ile proponujecie ja podkręcić na próbę ?

Opublikowano

Na forum jest dobry poradnik o tym:

http://www.mpcforum.pl/topic/1315725-tut-msi-afterburner-podkręć-swoje-gpu/

Testujesz programem OCCT pod względem stabilności i na koniec możesz zapuścić sobie jakiegoś benchmark'a. 

Sprzęt:

Procesor: Intel Core i5-6600K 3.5Ghz/Pamięć: Corsair DDR4 Vengeance LPX  1x8GB 2400MHz CL14/Płyta główna: Gigabyte GA-Z170-GAMING K3/Karta Graficzna: -------/Dysk: SSD Crucial MX300 275GB/Chłodzenie: SilentiumPC Grandis 2 XE1436/Zasilacz: Corsair VS550/Obudowa: SilentiumPC Gladius M35

Opublikowano

W programie OCCT który wykres odpowiada za stabilność ?

Za stabilność żaden wykres nie odpowiada. Program obciąża GPU monitorując: temperaturę, użycie itp. Jeżeli nie pojawiają się artefakty lub sterownik karty się nie wsypuje, teoretycznie możesz podkręcać dalej. Pamiętaj, podkręcaj z umiarem. 

Sprzęt:

Procesor: Intel Core i5-6600K 3.5Ghz/Pamięć: Corsair DDR4 Vengeance LPX  1x8GB 2400MHz CL14/Płyta główna: Gigabyte GA-Z170-GAMING K3/Karta Graficzna: -------/Dysk: SSD Crucial MX300 275GB/Chłodzenie: SilentiumPC Grandis 2 XE1436/Zasilacz: Corsair VS550/Obudowa: SilentiumPC Gladius M35

Opublikowano

Nic sie nie zmieniło nie czuje różnicy 

To możesz podkręcać dalej. Jak już obciążasz tym programem, to zostaw go tak na 15min. Pilnuj też temperatury, max dla twojej karty jest 98 C (oczywiście najlepiej mieć po niżej 90 C).

Sprzęt:

Opublikowano

Te voltage też podnieś ? Jak sadzicie teraz jest 85C

Obniż zegary tak, aby temperatura była na poziomie 80 C pod obciążeniem. Jak pod obciążeniem przez OCCT nic się nie będzie dziać, odpal jakąś grę. 

Edit.

Tak voltage podnieś (było o tym w poradniku).

Sprzęt:

Opublikowano

Czyli voltage na maxa a memory ile krecic ?

Napisz mi ile możesz podbić voltage. Core jaki i memory zacznij od początku, to ty musisz znaleźć bezpieczną granice, ja ci tego nie powiem. Zastosuj się do poradnika i podkręcaj po 10-15MHz, zaczynając od core, jak znajdziesz bezpieczną granicę core, zacznij podnosić memory, po każdym podniesieniu core lub memory o te 10-15Mhz obciąż go OCCT i przetestuj w grze. Staraj się nie przekroczyć temperatury 85 C.

Sprzęt:

Opublikowano

Tak to wygląda na maxa

Chodziło mi tylko o voltage. Możesz zostawić na +12. Dalej zastosuj się do tego. co pisałem i poradnika. Jak masz dalej jakieś pytania, obejrzyj sobie ten poradnik:

https://www.youtube.com/watch?v=xxl74KA-wyQ

Raczej po nim nie powinieneś mieć więcej pytań.

Sprzęt:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...