Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum>>>Liceum

ziomulec99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A bo drodzy koledzy @2up w szkole nie tylko chodzi o papierki końcowe. Nauka nie jest tylko po to by mieć dobry papierek, ale po to byś nie zadawał takich pytań @MISIEK2324

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngMarceli99

Chodzisz do technikum 4 dni i potrafisz stwierdzić to?:

Zawodówka = Easy

Liceum = Medium

Technikum = Hard

Lekcje są długo, bardzo długo i do łatwych nie należą.

Moim skromnym zdaniem omawianie PSO z każdego przedmiotu należy do jednej z łatwiejszych czynności.

Nie polecam iść do Liceum. Po prostu będziesz tego żałował za 10 lat. Jest tam może łatwiej, ale dużo mniej z niego wyniesiesz i to nie tylko "naukowych" rzeczy, ale i "moralnych".

Widzę, że jakieś 80% ludzi nie wie, że szkoła nie ma z ciebie zrobić mistrza w danej dziedzinie, tylko "zaciekawić" tematem, choćbyś miał za nauczyciela najlepszego człowieka z największą wiedzą, to bez twojej pracy i zaangażowania nic by to nie dało. W sumie, jeśli twierdzisz, że w liceum jest łatwiej to dlaczego akurat tej szkoły nie wybrałeś? Skoro jest łatwiej to masz więcej czasu na naukę na własną rękę i rozwijanie swoich zainteresowań w czasie wolnym.

@Wojciech..

Technikum to jedyna szkoła ponadgimnazjalna która czegoś uczy. LO to 3 lata zmarnowane.

Super argument, według tej logiki technikum to zmarnowane 4 lata.

Sprawa jest prosta: Ludzie, którzy wybrali technikum lub którzy chcą go wybrać będą rekomendować tą szkołę (bo dlaczego mieliby krytykować własny wybór? No chyba, że tak jak autor tematu przyznają się do błędu i chcą go naprawić), a ludzie, którzy wybrali liceum, bądź chcą je wybrać, będą ją(szkołę) polecać. A prawda jest taka, że żadna szkoła niczego sensownego cię nie nauczy, bez własnego pozaszkolnego dokształcania się w jakimś temacie.

Temat:

Tak, możesz się przepisać, jeśli są tam jakieś lekcje których nie miałeś, to za pewne będziesz musiał napisać z nich jakiś test, sam popytaj bo to zapewne zależy od szkół.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem omawianie PSO z każdego przedmiotu należy do jednej z łatwiejszych czynności.

Widzę, że jakieś 80% ludzi nie wie, że szkoła nie ma z ciebie zrobić mistrza w danej dziedzinie, tylko "zaciekawić" tematem, choćbyś miał za nauczyciela najlepszego człowieka z największą wiedzą, to bez twojej pracy i zaangażowania nic by to nie dało. W sumie, jeśli twierdzisz, że w liceum jest łatwiej to dlaczego akurat tej szkoły nie wybrałeś? Skoro jest łatwiej to masz więcej czasu na naukę na własną rękę i rozwijanie swoich zainteresowań w czasie wolnym.

Po 4 dniach mówię jak jest. Omawianie PSO to jedno, ale lekcje (których już trochę miałem) to drugie. Większość PSO omówiliśmy w czwartek w piątek już normalnie omawialiśmy materiał i łatwo nie jest. Dlaczego nie wybrałem liceum? Bo technikum lepiej wyszlifuję moje zainteresowania, które będę/mogę wykorzystywać w czasie wolnym.

Opublikowano

@Wojciech..

Jakoś nigdy nie poczułem się że zmarnowałem czas na przedmiotach zawodowych czas, ale na takich przedmiotach jak Biologia, Historia, WOS srosy itd to już tak. W liceum nie ma nic.

Deus vult

Opublikowano

Po 4 dniach mówię jak jest. Omawianie PSO to jedno, ale lekcje (których już trochę miałem) to drugie. Większość PSO omówiliśmy w czwartek w piątek już normalnie omawialiśmy materiał i łatwo nie jest. Dlaczego nie wybrałem liceum? Bo technikum lepiej wyszlifuję moje zainteresowania, które będę/mogę wykorzystywać w czasie wolnym.

Sratatata w dupie organki, to ze ja poszedlem do liceum to znaczy ze w wolnym czasie mam tylko jesc, pic i spac? Najlepsze co moze ci sie w szkole trafic to nauczyciel dyktator, bedziesz przez 3 lata plakal, ale pod koniec bedziesz naprawde zadowolony. Akurat mam kolesia od matmy, ktory uczy mat-fizy, a co roku te klasy robia 90+% na maturze z matmy, ostatnio 97%, a ta klasa zaczynala 1 klase z ocenami 3-4.

Co do tych godzin w technikum, to jest podobnie co do liceum, bo przewaznie w liceum nauczyciele robia kolka obowiazkowe.

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

@Wojciech..

A niby w pierwszej klasie technikum tego nie ma? Przecież później przedmioty które masz zależą od rozszerzenia zarówno w technikum jak i w liceum..

Przecież pisałem ze zmarnowałem czas na tych przedmiotach w klasie 1 jak i 2 ale na przedmiotach typowo technicznych jakoś tego nie poczułem. 

Deus vult

Opublikowano

Naucz się czytać ze zrozumieniem gimbusku, zawsze pisałem że skończyłem. Dlatego doradzam takim debilom jak ty, chociaż prawdopdodobnie to w koło Macieju.

xD Nie jesteś na imageboardzie, więc nie używaj skrótu original poster, ponieważ zapewne nawet nie wiesz dlaczego się go używa. Nie, to nie jest skrót z 4chana, geniuszu. Proponuje zauważyć jedną rzecz, ja na to forum loguje się bardzo rzadko, przeważnie żeby doradzić takim dzieciakom jak wy. Nie chcecie, to nie słychajcie, nikogo nie zmuszam.

PS. Twój styl pisania jest na żałośnie niskim poziomie, warto abyś sprawdził lepiej uczuciopedie, szybko przyzwyczaisz się do tamtejszego środowisko. W końcu to podobny poziom intelektualny

Rozmowę z dyrektorem będzie musiał przeprowadzić bezwzględnie przy przenoszeniu się do nowej szkoły. Skieruj się najpierw do sekretariatu, tam najwyżej cię odeślą.

Naprawdę człowieku, nie życzę Ci najgorzej, ale chcę być kiedyś spotkał kogoś, kto Ci wleje trochę rozumu do głowy. Czy kiedykolwiek spojrzałeś w lustro, przypomniałeś sobie siebie z dzieciństwa i spostrzegłeś kim teraz jesteś? Odmówię za Ciebie nawet modlitwę, abyś pewnego dnia nabrał szacunku do osób z odmiennym zdaniem niż ty.

No to brawo zmarnowałeś sobie życie.

technikum 4 lata = mozesz isc do praca lub kontynuowac nauke na studiach

liceum 3 lata - jestes nikim i MUSISZ isc na studia, bo nie masz zadnych kfalifikacji

Może inaczej, bo po technikum też możesz być nikim i przebalować całe 4 lata na dwójkach i jakoś przejść.

To co napisałem, to taka niby niepisana zasada. Po technikum należałoby iść na studia, ale nie jest to konieczne.

Po liceum też możesz iść na studia albo zostać w pracy w sklepie lub innym segmencie, który nie potrzebuje magistrów. Nie każdy ma duże ambicje.

Tylko ciekawe kto zatrudni technika po skończonej szkole, macie zawód tylko na papierze my friends

Na rozmowie masz testy teoretyczne i praktyczne. Dotykają one takich zagadnień jak DNS, DHCP, AD, podstawy TCP/IP, ISO/OSI, poruszanie się po linuxie, LDAP, certyfikacja i wiele innych rzeczy, które akurat nie przychodzą mi do głowy. Tak oceniają twoje zdolności i umiejętności. Papier zakłada, że masz te umiejętności (cytuje z europassa): "Posługiwanie się językami baz danych w tym SQL", "Projektować i wykonywać lokalną sieć komputerową", "zakładać bazy danych i administrować nimi" i wiele innych podpunktów. Co więcej, zakłada ten twój "papier", że możesz pracować na takich zawodach jak (kolejny cytat z europassa): "technik informatyk, administrator baz danych, administrator systemów komputerowych, programista, projektant stron internetowych, administrator sieci informatycznej, konserwator systemów komputerowych i sieci, operator sprzętu komputerowego". Niby papier, ale pokazuje, że masz te umiejętności. Tylko od ciebie zależy, w jakim segmencie będziesz chciał pracować - czy jako programista, czy jako admin, a może webmaster. Rozmowa ma udowodnić, że jednak wiesz coś o IT i lepiej Ciebie zatrudnić, niż kogoś po liceum, kto administrował tylko stroną internetową.

Chodzisz do technikum 4 dni i potrafisz stwierdzić to?:

@Wojciech..

Sprawa jest prosta: Ludzie, którzy wybrali technikum lub którzy chcą go wybrać będą rekomendować tą szkołę (bo dlaczego mieliby krytykować własny wybór? No chyba, że tak jak autor tematu przyznają się do błędu i chcą go naprawić), a ludzie, którzy wybrali liceum, bądź chcą je wybrać, będą ją(szkołę) polecać. A prawda jest taka, że żadna szkoła niczego sensownego cię nie nauczy, bez własnego pozaszkolnego dokształcania się w jakimś temacie.

Temat:

Tak, możesz się przepisać, jeśli są tam jakieś lekcje których nie miałeś, to za pewne będziesz musiał napisać z nich jakiś test, sam popytaj bo to zapewne zależy od szkół.

Polać koledze za pogrubione zdania.

Jakoś nigdy nie poczułem się że zmarnowałem czas na przedmiotach zawodowych czas, ale na takich przedmiotach jak Biologia, Historia, WOS srosy itd to już tak. W liceum nie ma nic.

Akurat ja miałem wrażenie, że na przedmiotach takich jak WOS czy Podstawy Przedsiębiorczości uczę się czegoś i przyda mi się to w życiu. Inaczej ma się sprawa o biologii, historii i przedmiotach, które nie za bardzo zahaczają o naszą dziedzinę. Ale hej! Warto żebyś wiedział jak się rozmnażać ( ͡° ͜ʖ ͡°) oraz jaka rocznica wypada 1 września.

W liceum jest coś - to podstawowa, elementarna dla naszego świata wiedza, która ma nas wyuczyć czegoś, abyśmy nie wyszli jak debile. Co człowiek zrobi po tej szkolę to jego działka.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Akurat ja miałem wrażenie, że na przedmiotach takich jak WOS czy Podstawy Przedsiębiorczości uczę się czegoś i przyda mi się to w życiu. Inaczej ma się sprawa o biologii, historii i przedmiotach, które nie za bardzo zahaczają o naszą dziedzinę. Ale hej! Warto żebyś wiedział jak się rozmnażać ( ͡° ͜ʖ ͡°) oraz jaka rocznica wypada 1 września.

W liceum jest coś - to podstawowa, elementarna dla naszego świata wiedza, która ma nas wyuczyć czegoś, abyśmy nie wyszli jak debile. Co człowiek zrobi po tej szkolę to jego działka.

Na WOSie i przedmiotach tego typu przesiedziałem cały rok z telefonem w ręku jak większość klasy, bo reszta sobie jaja robiła. Czasami można było coś o lewakach pocisnąć ale reszta to muł. 

W technikum są te same przedmioty więc też ma się tę samą wiedzę. Kolejna rzecz że wiedza z zakresie licealnym nie jest w żadnym stopniu przydatna w życiu jeśli człowiek nie kształci się w tej dziedzinie. Wystarczy prosta matematyka z 1-3 klasy podst i czytanie do funkcjonowania. 

Dodając do tego że w technikum jest masakrycznie ciężej niż w liceum. Wiele trudnych przedmiotów, ciężka matematyka z fizyką i do tego hiper teorie którą trzeba wchłonąć bo nie ma co liczyć na zdanie egzaminu. 

Oczywiście że bez swojej Ciężkiej pracy, żadna szkoła Cię nie nauczy. Swoje pasje hobby w tych dziedzinach są bardzo ważne, plusują w dalszej karierze. 

Deus vult

Opublikowano

Po liceum jestes nikim, bo nawet papierka nie masz i cie w kasie na mcdonaldzie nawet nie przyjma bez kwalifikacji.

Liceum to teraz najgorszy wybór.

Już zawodówka jest lepsza.

Technikum jest o tyle dobre, że możesz iść na studia, a jak ci nie wyjdą to możesz iść do roboty, a taki po liceum 2 lata dla szkoły dla dorosłych żeby móc pracować, bo jak studia nie wyjdą to ma przejebane (chyba, że chce zbierac do konca zycia owoce w sezonie letnim i byc na garnuszku rodzicow)

Za granica po technikum masz ok 1200 funtow na 2 tygodnie, wiec na miesiac ma ok. 8k zł i zyjesz jak pan, a nie polska cebula za te marne 1500 zl... + zyjesz w lepszych warunkach i ludzie sa przyjemniejsi ;)

­

Opublikowano

Po liceum jestes nikim, bo nawet papierka nie masz i cie w kasie na mcdonaldzie nawet nie przyjma bez kwalifikacji.

Liceum to teraz najgorszy wybór.

Już zawodówka jest lepsza.

Technikum jest o tyle dobre, że możesz iść na studia, a jak ci nie wyjdą to możesz iść do roboty, a taki po liceum 2 lata dla szkoły dla dorosłych żeby móc pracować, bo jak studia nie wyjdą to ma przejebane (chyba, że chce zbierac do konca zycia owoce w sezonie letnim i byc na garnuszku rodzicow)

Za granica po technikum masz ok 1200 funtow na 2 tygodnie, wiec na miesiac ma ok. 8k zł i zyjesz jak pan, a nie polska cebula za te marne 1500 zl... + zyjesz w lepszych warunkach i ludzie sa przyjemniejsi ;)

Całkowita racja. ;) Zawodówka jak najbardziej jest w porządku. Jej jedynym problemem jest bardzo niski poziom w Polskich szkołach. 

ludzie sa przyjemniejsi ;)

To chyba najważniejszy powód dlaczego chcę wyjechać. Nie cierpię cebuli, a w naszym kraju jest jej wysokie stężenie. (Bez urazy)

Opublikowano

@gothic654

Niby dlaczego nie przyjmą mnie nigdzie bez papierka? Żyjemy w tym samym świecie? Jeśli będę coś umiał, i będę miał skończone liceum to na prawde myślisz, że większe szanse na to samo stanowisko ma ktoś kto być może potrafi mniej ale ma jakiś głupi nic nie warty papierek z technikum?

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

@gothic654

Niby dlaczego nie przyjmą mnie nigdzie bez papierka? Żyjemy w tym samym świecie? Jeśli będę coś umiał, i będę miał skończone liceum to na prawde myślisz, że większe szanse na to samo stanowisko ma ktoś kto być może potrafi mniej ale ma jakiś głupi nic nie warty papierek z technikum?

Jak myślisz kogo przyjmie pracodawca, pracownika po liceum z 1 papierkiem czy technika z 2 papierkami i doświadczeniem? 

Deus vult

Opublikowano

@gothic654

Tu masz rację, jeśli faktycznie będziesz coś umiał i to pokażesz to masz szansę na pracę bez papierka. Jedyny minus = pracodowacy gorzej na ciebie patrzą.

Opublikowano

Nawet jeżeli bedziesz majstersztykiem to nie przyjma cie po liceum bez papierka, bo taki typowy janusz kierownik bedzie sie bal tego xD

Wpadna na kontrole i zobacze, ze nie masz wymaganych papierow to on ma problemy, wiec jemu nie potrzeba ludzi dobrych tylko spelniajacych normy, bo nie chce miec potem problemow.

­

Opublikowano

Nawet jeżeli bedziesz majstersztykiem to nie przyjma cie po liceum bez papierka, bo taki typowy janusz kierownik bedzie sie bal tego xD

Wpadna na kontrole i zobacze, ze nie masz wymaganych papierow to on ma problemy, wiec jemu nie potrzeba ludzi dobrych tylko spelniajacych normy, bo nie chce miec potem problemow.

@gothic654

Dobra, teraz już wiem że żyjemy w innych światach, w moim świecie to pracodawca decyduje czy przyjmuje ludzi z wykształceniem czy bez, i nie musi się bać żadnych kontroli, bo jak wcześniej powiedziałem on o tym decyduje czy weźmie kogoś z "papierkiem" czy umiejętnościami (nie mówię że obydwa się wykluczają, choć czasem pewnie tak jest :))

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...