Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum>>>Liceum

ziomulec99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka

Mam taki problem.

Dzisiaj już jestem w 2 klasie technikum. Właśnie dzisiaj uświadomiłem sobie, że to był mój życiowy błąd i chciałbym się spytać czy jest opcja bym się przeniósł do liceum ale do razu do 2 klasy? Nie wiem może są jakieś testy czy może mnie przepiszą ale będę musiał coś nadrobić czy coś? No nie wiem.

Oczywiście niech się nie bulwersują osoby co twierdzą, że technikum jest lepsze bo nie o to chodzi.

Nie musicie też pisać, że jestem debilem, że dopiero po roku zrozumiałem swój błąd jaki popełniłem.

Opublikowano

@ziomulec99

Wypisać ze szkoły oczywiście się możesz bo nikt Cię tam na siłę nie trzyma, ale czy przenieść się do innej, od razu do 2 klasy?  Możliwe, że musiałbyś najpierw coś pozdawać. Najlepiej jakbyś porozmawiał na spokojnie z dyrektorem w jednej i drugiej szkole. Trzymam kciuki. Powodzenia ;)

PS. Ja miałem nieco podobny problem jak chodziłem jeszcze do szkoły, ale postanowiłem, że jednak zostanę już tam gdzie jestem, dotrwam jakoś do końca. Wbrew jakimkolwiek pozorom pod koniec okazało się, że dobrze postąpiłem zostając. Ponadto nie można winić 15-16 letniej osoby kiedy wybiera do jakiej szkoły ma pójść. Niektórych rzeczy się nie przewidzi. 

Opublikowano

Mój kolega się przeniósł w tym roku szkolnym z Technikum budowlanego do Liceum Mat-Fiz (tak samo 2 klasa). Musi zaliczyć chyba tylko muzyke czy tam Wos 

Miał łatwiej bo i w technikum budowlanym i na mat-fizie te same przedmioty są rozszerzone 

Opublikowano

Siemka

Mam taki problem.

Dzisiaj już jestem w 2 klasie technikum. Właśnie dzisiaj uświadomiłem sobie, że to był mój życiowy błąd i chciałbym się spytać czy jest opcja bym się przeniósł do liceum ale do razu do 2 klasy? Nie wiem może są jakieś testy czy może mnie przepiszą ale będę musiał coś nadrobić czy coś? No nie wiem.

Oczywiście niech się nie bulwersują osoby co twierdzą, że technikum jest lepsze bo nie o to chodzi.

Nie musicie też pisać, że jestem debilem, że dopiero po roku zrozumiałem swój błąd jaki popełniłem.

A jak doradzam, to debile za każdym razem trzymają się wersji w której technikum czegokolwiek uczy. xD Da się przenieść, dobrze że zdałeś sobie sprawę w 2 klasie, a nie 3.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Możesz na luzie się przepisać, nie będą ci robic problemu :)

Jak kolega z klasy się rok temu do nas przepisywał, do 2 liceum to musiał zdawać łacinę tylko bo przepisał się z mundurowego na humana ;d

Opublikowano

A jak doradzam, to debile za każdym razem trzymają się wersji w której technikum czegokolwiek uczy. xD Da się przenieść, dobrze że zdałeś sobie sprawę w 2 klasie, a nie 3.

Kolego, piszesz to bo sam tak zrobiłeś? Ile masz lat? Ile lat po technikum/liceum jesteś? Nie obrażaj ludzi, którzy rzeczywiście coś wynieśli z technikum, a nie są pierdolonymi hipokrytami jak ty.

OPie, idź do sekretariatów obu szkół i się dowiedz. Wszyscy będą tu gdybać i nikt Ci nie pomoże.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Technikum to jedyna szkoła ponadgimnazjalna która czegoś uczy. LO to 3 lata zmarnowane. 

Ps.

Jeśli masz rozszerzenia te same co w technikum to powinieneś bez problemu zostać przepisany. 

Deus vult

Opublikowano

Technikum to jedyna szkoła ponadgimnazjalna która czegoś uczy. LO to 3 lata zmarnowane. 

Ps.

Jeśli masz rozszerzenia te same co w technikum to powinieneś bez problemu zostać przepisany. 

Ty zawsze żyjesz w swoim świecie... 

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Beka max. same studia z informatyki niewiele dają, bo jest sporo osób z doświadczeniem. Jako programista i jako typowy spec od kompa no chyba, że uważnie to śledziłeś w domu. Myślisz, że jak szybciej dostaniesz się na rynek o ten jeden rok to będziesz miał większą szansę? Nie.

Wiesz czego nie ma w jego świecie? Na przykład niektórych ścierw, których w ogóle nie powinny być.

Co to za pierdolenie się ostatnio wzięło? Na prawdę ten kto nie chodzi do liceum jest debilem albo w większości jego szkoła jest głupia? Skąd Wy takie głupoty czerpiecie?

Równie dobrze egzamin zawodowy jest dla cio t! No, bo skoro go jakieś głupki kończą. Nie, coś wam się poje bało i to zależy od samej szkoły.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Kolego, piszesz to bo sam tak zrobiłeś? Ile masz lat? Ile lat po technikum/liceum jesteś? Nie obrażaj ludzi, którzy rzeczywiście coś wynieśli z technikum, a nie są pierdolonymi hipokrytami jak ty.

OPie, idź do sekretariatów obu szkół i się dowiedz. Wszyscy będą tu gdybać i nikt Ci nie pomoże.

Opie

A może w********a na uczuciopedie, co?

Podejrzewam że jestem jedyną osobą na tym forum która pracuje w IT i ma styczność z rynkiem pracy. Ale cóż, co ja mogę wiedzieć, nadal żyjcie w błogiej nieświadomości.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

mówi prawde .. -.-

Technikum uczy zawodu w czym bedziesz robić i teorii jak w liceum w dodatku możesz robić mature i studia po niej.. a liceum? brak zawodu i a nauka taka sama jak w technikum .. 

Opublikowano

mówi prawde .. -.-

Technikum uczy zawodu w czym bedziesz robić i teorii jak w liceum w dodatku możesz robić mature i studia po niej.. a liceum? brak zawodu i a nauka taka sama jak w technikum .. 

Raczej na niższym poziomie.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Raczej na niższym poziomie.

Zależy o jakich przedmiotach mówimy :> Wiadomo że w liceum więcej się nauczy o przedmiotach które w technikum znikają po 1 klasie.  Takie przedmioty jak matematyka i polski stoją na takim samym poziomie co w technikum i liceum.

IDcncno.png

Opublikowano

@Dragon33 a jakiś czas temu mówiłeś ze chodzisz do najlepszego technikum w Polsce XDDDDD

Wiadomo że technikum lepsze na studiach przez pierwszy rok możesz sobie spać bo wszystko umiesz. Masz rok dłużej na zastanowieniem się na jakie studia chcesz iść. Masz zabezpieczenie bo ilu było takich co po roku studiów zrezygnowali.

Opublikowano

Podejrzewam że jestem jedyną osobą na tym forum która pracuje w IT i ma styczność z rynkiem pracy. Ale cóż, co ja mogę wiedzieć, nadal żyjcie w błogiej nieświadomości.

Jaką uczuciopedie? Czy ty wiesz skąd się w ogóle wzięła nowomowa? Z 4chana. Karaczany zapożyczyły i rozprzestrzeniły w polskiej części internetu.

Jeżeli jesteś JEDYNĄ osobą pracującą w IT z tego forum, to spieprzaj na elektrodę sadzić się z bucami na podobnym poziomie, bo to czym sobą reprezentujesz, jest poniżej dna i metra mułu. Swoją odpowiedzą pokazujesz, jak wielkie masz ego i jak nie wielki rozum. Mam nadzieję, że kiedyś ktoś ci tak przypierdoli, że poukłada Ci się w głowie.

mówi prawde .. -.-

Liceum nie jest złe, o ile w jego czasie zdobywasz jakieś doświadczenie po godzinach szkolnych (praca jak admin www albo vpsa z apachem). To, że wpiszesz to CV to jedno. Na rozmowach o pracę będą chcieli, żebyś udowodnił swoją znajomość - będziesz rozwiązywał różne testy i opowiadał o tym co robiłeś. Liceum nie wyklucza z pracy w (załóżmy) IT, ale utrudnia start w tej dziedzinie. Inna sprawa to technikum - jeżeli nadal chcesz pracować w zawodzie do którego się uczyłeś, to masz technika informatyka i pewną znajomość (na egz. masz zarządzanie GPO i pisanie dokumentacji). Daje to pracodawcy znak, że jednak coś wiesz i nie trzeba będzie tłumaczyć jak krowie na rowie.

@Dragon33 a jakiś czas temu mówiłeś ze chodzisz do najlepszego technikum w Polsce XDDDDD

Wiadomo że technikum lepsze na studiach przez pierwszy rok możesz sobie spać bo wszystko umiesz. Masz rok dłużej na zastanowieniem się na jakie studia chcesz iść. Masz zabezpieczenie bo ilu było takich co po roku studiów zrezygnowali.

Zostaw chłopaka, żyje w swoim świecie.

Żyjemy w dosyć dziwnym czasie, gdzie 90% pracodawców do pracy fizycznej lub nie wymagającej jakiejś specjalności, chce wykształcenia wyższego. Niestety, ale taka paranoja jest głównie tutaj w Polsce. Upowszechnienie wszystkich licencjatów i magistrów spowodowało tą sytuację. "Idź na studia, bo my w swoim czasie nie mieliśmy takich możliwości." - tak rodzice pewnie tłumaczą większości z was. Jednak iść na studia bez celu "bo wszyscy idą" jest jednym z największych błędów jakie można popełnić. Załóżmy, że czesne to 500 zł/msc. Z twojej pensji w ciągu roku zjada Ci to 5000 zł (inna historia jak to rodzice fundują) na kierunku, z którym prawdopodobnie nie chcesz wiązać przyszłości. To tak, jakbyś przez rok odłożył kupę kasy, a potem podszedł do fontanny i wrzucił, mając nadzieję, że jednak coś będziesz umiał. A jeżeli się zmusisz (tzn. bez żadnych chęci i znajomości) do ukończenia studiów... no cóż, masz papierek i łatwiej w szukaniu pracy, ale stoisz na takim samym poziomie, jakim byś był 5 lat temu.

Jednak nie taki diabeł straszny jak go malują. Na studiach można złapać mega znajomości, które pomogą Ci w szukaniu pracy. Możesz wskoczyć o 2 lub 3 poziomy wyżej, tylko dzięki "poleceniu znajomego". Możesz też się wiele nauczyć, ale to też zależy tylko od Ciebie. Możesz załapać się na duży projekt, który wpiszesz sobie do CV i pokażesz na rozmowie, dzięki czemu będziesz miał większe szanse na zatrudnienie.

Ale to jest temat "Technikum Liceum", więc darujmy sobie studia.

tl;dr - Nie zmuszajcie się do studiów, jeżeli nie chcecie na nie iść.

A, jeszcze jedno - po technikum studia są opcją, a po liceum to takie must-have.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

A jednak wymagania jeśli chodzi o przyjęcie do liceum są przeważnie wyższe. Skądś to się jednak bierze. 

Chodzę do najlepsze technikum w Polsce gdzie idzie sama elita przyszłych inżynierów a ty piszesz ze w liceum są wymagania wyższe? Chyba od patologicznego technikum gdzie żeby zdać nie trzeba nic robić. 

Deus vult

Opublikowano

Z tego co wiem przepisując się z technikum do liceum o tym samum profilu , można przepisać się w drugiej klasie . Jednak musisz nadrobić wszystkie braki z pierwszej klasy liceum .

Nie lepiej iść do sekretariatu lub dyrektora placówki do której chciałbyś uczęszczasz i zapytać się prosto czy jest taka możliwość ?

Opublikowano

Naucz się czytać ze zrozumieniem gimbusku, zawsze pisałem że skończyłem. Dlatego doradzam takim debilom jak ty, chociaż prawdopdodobnie to w koło Macieju.

Jaką uczuciopedie? Czy ty wiesz skąd się w ogóle wzięła nowomowa? Z 4chana. Karaczany zapożyczyły i rozprzestrzeniły w polskiej części internetu.

Jeżeli jesteś JEDYNĄ osobą pracującą w IT z tego forum, to spieprzaj na elektrodę sadzić się z bucami na podobnym poziomie, bo to czym sobą reprezentujesz, jest poniżej dna i metra mułu. Swoją odpowiedzą pokazujesz, jak wielkie masz ego i jak nie wielki rozum. Mam nadzieję, że kiedyś ktoś ci tak przypierdoli, że poukłada Ci się w głowie.

Z 4chana

xD Nie jesteś na imageboardzie, więc nie używaj skrótu original poster, ponieważ zapewne nawet nie wiesz dlaczego się go używa. Nie, to nie jest skrót z 4chana, geniuszu. Proponuje zauważyć jedną rzecz, ja na to forum loguje się bardzo rzadko, przeważnie żeby doradzić takim dzieciakom jak wy. Nie chcecie, to nie słychajcie, nikogo nie zmuszam.

PS. Twój styl pisania jest na żałośnie niskim poziomie, warto abyś sprawdził lepiej uczuciopedie, szybko przyzwyczaisz się do tamtejszego środowisko. W końcu to podobny poziom intelektualny

Z tego co wiem przepisując się z technikum do liceum o tym samum profilu , można przepisać się w drugiej klasie . Jednak musisz nadrobić wszystkie braki z pierwszej klasy liceum .

Nie lepiej iść do sekretariatu lub dyrektora placówki do której chciałbyś uczęszczasz i zapytać się prosto czy jest taka możliwość ?

Rozmowę z dyrektorem będzie musiał przeprowadzić bezwzględnie przy przenoszeniu się do nowej szkoły. Skieruj się najpierw do sekretariatu, tam najwyżej cię odeślą.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

No to brawo zmarnowałeś sobie życie.

technikum 4 lata = mozesz isc do praca lub kontynuowac nauke na studiach

liceum 3 lata - jestes nikim i MUSISZ isc na studia, bo nie masz zadnych kfalifikacji

­

Opublikowano

liceum 3 lata - jestes nikim i MUSISZ isc na studia, bo nie masz zadnych kfalifikacji

Czyli, jeśli wybiorę liceum, to jestem nikim i już mogę się zabić, bo po co żyć jako nikt?

Opublikowano

Czemu ty w stosunku do prawie każdego użytkownika jesteś taki podły? Zachowaj swoją wyższość dla siebie, bo to jest żałosne.

Bądźmy szczerzy

Zawodówka = Easy

Liceum = Medium

Technikum = Hard

Od paru dni chodzę do jednego z lepszych technik (dobrze odmieniłem? :D) w Polsce. Nie było wcale trudno się dostać. Poziom jest wysoki, ale szkoła jest w miarę sympatyczna. Lekcje są długo, bardzo długo i do łatwych nie należą. 

Kolega w zawodówce ma lekcję od 8 do 13-14 czasami nawet dużo krócej. Poza tym ma warsztaty.

W liceum lekcję zazwyczaj trwają tyle co w 3 gimnazjum przyjmijmy, że od 8-15. Ja osobiście mam lajtowo tylko w poniedziałki 7-11, a tak to 8-15 i reszta tygodnia 8-17. ;)

Nie polecam iść do Liceum. Po prostu będziesz tego żałował za 10 lat. Jest tam może łatwiej, ale dużo mniej z niego wyniesiesz i to nie tylko "naukowych" rzeczy, ale i "moralnych". 

Zapomniałem napisać o praktykach które odbywają się we Włoszech. ;)

Opublikowano

kurcze . . . Dlaczego ludzie tak oceniają szkołę / wykształcenie ? Ponieważ sami nie potrafią wykrzesać z siebie  odrobiny zaangażowania ? Nie chce im się ? Nie potrafią się uczyć ? Nie maja pieniędzy ? ...

Dlaczego sądzisz , że po trzech latach nauko w liceum jest nikim ? To po zawodówce też jestem nikim , pracując za najniższą krajową ?

Zawodówka , większość pomyśli Easy , kurcze zeta co ja tam będę robił , nie będę chodził na lekcje tylko na wagary . . .

Powiem Ci , że ja chodzę do zawodówki i przy promocji do klasy drugiej pożegnałem się prawie z dziesiątką kolegów którzy tak sądzili ^.^

Może jest to poziom najłatwiejszy , jednak wymagane jest od Ciebie minimalne zaangażowanie , sprawdzenie czy potrafisz myśleć . Jest mnóstwo ludzi w wieku siedemnastu /osiemnastu lat którzy przy zadaniu 3/4 + 2/8 = ? potrafią zastanawiać się pół godziny :O ; to nie jest śmieszne .

Byłem rok w technikum . Będąc tam zazdrościłem znajomym z liceum , że kończą lekcje szybciej ode mnie , mają mniej prac domowych i nauczyciele nie wymagają od nich takich zasobów informacji . . .  . Nie wiem jak jest w liceum , nauka zawsze mnie odrażała . Jednak po opinii moich znajomych , różnica jest taka , że w technikum masz kilka godzin zajęć zawodowych ( np 6h informatyki  w tygodniu )+ jakieś rozszerzone przedmioty ( dajmy -matematyka i fizyka ) a w liceum masz samych przedmiotów zależnie od wybranego profilu + język obcy + jakieś dodatkowe zajęcia jeśli ich potrzebujesz .

Jeśli zdasz technikum , jednak egzaminu nie uda Ci się zdać jak i matury która jednak reprezentuje jakiś poziom ; jaki jest sens uczęszczania do technikum .

Przynajmniej według mnie jeśli chcesz iść na studia to już zależy od Ciebie gdzie idziesz i czy chcesz się uczyć w danym kierunku .

By dostać się do dobrej prasy , wystarczy ci nawet sama zawodówka i znajomość języka obcego ( w naszym przypadku najczęściej niemiecki i angielski ) .

Jeśli jesteś nastawiony na studia , to również w pewnym sensie jesteś nastawiony na wyjazd za granicę :p Ludzie po studiach mają troche ciężko dostać pracę ze swoim wykształceniem . . . Najchętniej brani są ludzie z niższym wykształceniem i najlepiej stażem w danym profilu .

Naprodukowałem się , chyba bez sensu ale już napisałem to wysyłam xD

Opublikowano

Nawet nie chodzi o to . . . Do połowy prac w których możesz zostać zatrudniony wystarczy Ci gimnazjum ^.^ i nie chodzi mi tu o zamiatanie czy sprzątanie liści

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...