Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer za 3000-3200zł

corpse3929

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym zakupić nowy komputer. Sprzęt będę zamawiał na morele.net. Swój temat podzielę na 2 części, ponieważ tak będę kupować podzespoły.

Ze starego komputera nic się nie nadaje, zasilacz bomba, podstawka 775, ma ok 10 lat :P

1. Procesor kupię we własnym zakresie (chcę go podkręcić, za ok 3-4 miesiące). Myślałem o i7 4770k ponieważ mogę go kupić za 1200zł, lub i7 4790k.

Te 3000-3200zł chcę przeznaczyć na:

SSD - jeśli się zmieści, mogę zakupić w punkcie 2.

HHD - minimum 1 TB

Zasilacz - musi mieć certyfikat min 80+

Obudowa - jakaś tania, aby miała filtry, widziałem fajnie od zalmana. (Regulator obrotów wentylatorów mogę dokupić we własnym zakresie w punkcie 2.)

Karta graficzna - gtx 970, nie mam pojęcia jakiej firmy, chciałbym aby była bardzo wydajna oraz w miarę możliwości cicha. Myślałem żeby za rok dokupić drugą i je połączyć, mogę kupić nową płytę i zasilacz. (Co o tym myślicie?)

Płyta główna - tutaj już nie mam żądnego pomysłu, chcę żeby się dało podkręcić proca.

Ram - 2 x 4 gb minimum 2400mhz, cl 9 max 10.

Nagrywarka - mogę kupić w punkcie 2 lub 3 :P

2. Za 2 miesiace planuje kupić: (Będę mieć na to ~1000 - 1200zł)

Monitor 24 cale 16:9

Cooler: Noctuna NH-D14 lub NH-D15

ssd ?

3. Inne na które brakło środków:

Np - nagrywarka

Podsumowując, liczy się dla mnie wydajność oraz cisza, wygląd nie ma znaczenia.

Wybaczcie że temat napisałem tak chaotycznie, nie wiedziałem jak to ująć.

Opublikowano

Na to SLI to jesteś mocno zdecydowany? Bo generalnie SLI robi się od razu, albo wcale. Za rok to lepiej będzie sprzedać GTX 970 i kupić coś nowszego niż dokładać drugą kartę do kolekcji. No i wtedy pasuje od razu myśleć o mocniejszym zasilaczu i lepszej płycie głównej.

Opublikowano

Płyta główna: dobry stosunek ceny do jakości.

Ram: 2400 MHz przy cl10.

Gpu: Padało na wersje Asusa, karta prezentuje bardzo dobra kulturą pracy + posiada backplate.

Zasilacz: cichy, cechuje go duża stabilność pracy, certyfikat 80+ bronze.

SSD: 128gb firmy Plextor. Bardzo szybki odczyt danych.

HDD: 1T.

Obudowa: z3+okno.

Sprzęt:

Procesor: Intel Core i5-6600K 3.5Ghz/Pamięć: Corsair DDR4 Vengeance LPX  1x8GB 2400MHz CL14/Płyta główna: Gigabyte GA-Z170-GAMING K3/Karta Graficzna: -------/Dysk: SSD Crucial MX300 275GB/Chłodzenie: SilentiumPC Grandis 2 XE1436/Zasilacz: Corsair VS550/Obudowa: SilentiumPC Gladius M35

Opublikowano

Płytkę zmieniłbym na tego MSI

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z97-g43-intel-z97-4xddr3-vga-gblan-atx-z97-g43-640728/

Troszkę tańsza, a też bardzo dobra. Co do reszty nie mam zarzutów.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-blade-8gb-288751/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

Dziękuję wam za zainteresowanie się moim tematem. Który z tych 2 procesorów warto kupić? Osobiście wolałbym ten 1 :P. Zaraz wychodzę do pracy, zobaczymy się jutro rano, do tego czasu czekam na więcej propozycji oraz na opinie o tych zestawach.

Opublikowano

Dziękuję wam za zainteresowanie się moim tematem. Który z tych 2 procesorów warto kupić? Osobiście wolałbym ten 1 :P. Zaraz wychodzę do pracy, zobaczymy się jutro rano, do tego czasu czekam na więcej propozycji oraz na opinie o tych zestawach.

Tak jak kolegę up pisze. i7 4770k miała zastosowaną gorszą pastę, przez co się grzała i uniemożliwiała zbyt wysokiego oc. Przy informacji, że możesz zdobyć ja za 1200 zł, zdecydowałabym się właśnie na nią.

Sprzęt:

Procesor: Intel Core i5-6600K 3.5Ghz/Pamięć: Corsair DDR4 Vengeance LPX  1x8GB 2400MHz CL14/Płyta główna: Gigabyte GA-Z170-GAMING K3/Karta Graficzna: -------/Dysk: SSD Crucial MX300 275GB/Chłodzenie: SilentiumPC Grandis 2 XE1436/Zasilacz: Corsair VS550/Obudowa: SilentiumPC Gladius M35

Opublikowano

Masz ok. 4400 a całego pc?

http://www.morele.net/inventory/info/a35bXT/

Nie ma sensu brać haswella, tym bardziej i7 jesli chodzi o tylko wydajność w grach. Jak coś renderujesz itp. to wtedy można poczuć 4 dodatkowe wątki, tak i7 nie ma sensu. Masz mocną i5 skylake, ddr4 które ładnie się kręcą, noctua nh d14, gtx 970 z 5 letnia gwarancja bo zarejestrowaniu produktu od zotaca

Wiem, przekroczyłem budżet. Jak chcesz taniej bierz tańszego gtxa 970. Z reszty nie ma sensu oszczędzać.

­

Opublikowano

Nowa generacja mnie nie interesuje, może za parę lat, gdy wyjdzie coś ciekawszego.

Ostatnie pytanko dotyczy chłodzenia. Czy cooler który podałem zmieści mi się w obudowie?

Opublikowano

Nowa generacja mnie nie interesuje, może za parę lat, gdy wyjdzie coś ciekawszego.

Ostatnie pytanko dotyczy chłodzenia. Czy cooler który podałem zmieści mi się w obudowie?

Z3 jest kompatybilna z coolerami o wysokości 162mm, więc NH-D14 powinien wejść na styk.

Sprzęt:

Opublikowano

Potrzebuje szybkiej odpowiedzi :P, Może zamiast ASRock'a i tej MSI lepiej żebym dopłacił te 30 zł i wziął Gigabyte GA-Z97X-Gaming 3, co wy o tym sadzicie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...