Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy to odpowiednie fps jak na taki sprzęt?

Pawent

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam laptopa firmy asus procesor intel core i5 2,6 ghz z turbo 3,2 , karta graficzna nvidia geforce 720m 2gb oraz 4 gb ramu. I tu moje pytanie czy 60-70 fps to źle jak na taki laptop? Widziałem że ludzie ze słabszymi wyciągają 2x więcej. 

Opublikowano

To nie jest źle, ale też nie dobrze, zresztą... To laptop, nie spodziewaj się niczego... Miałem kiedyś laptop i słabszy PC to i tak PC miał większe FPS. 

PS Sprawdź dokładnie czy na 100% CS używa dedykowanej grafy, a jeżeli tak, to sprawdź czy jest dobrze chłodzona, źle chłodzone grafy strasznie zmniejszają wydajność.

EDIT To że masz i5 nic nie znaczy, bo możesz mieć i5 z początków produkcji, nic nie podałeś o swoim... Nowe i5 może mieć połowe ghz z tego starego a i tak będzie wydajniejsze.

Główne hobby - Jazda Oplem Signum 3.2 v6 2003.
League of Legends - Plat (nickname KiesieK v3)
Minecraft - głównie serwery modowane, pod nickiem "KiesieK"
PC: CPU i5 6600k @ 4.5GHZ, MOBO Z170A Gaming Pro Carbon, CPU Cooler Cryorig H5 Ultimate, RAM Geil Dragon 2x8GB 3000MHZ, GPU Asus Strix GTX 1060 @~2137mhz boost, PSU SilentiumPC Vero M1 600W, Case SilentiumPC Aquarius X70W, HDD 2xBarracuda 500 i 320, BRAK SSD - planowany SM961.<p> 

Opublikowano

Ogólnie to z tą karta dedykowaną to jest ciekawa historia bo w innych grach tak jak np. lol klikając prawym na ikonę gry mogłeś wybrać kartę, na cs tak nie ma. Ustawiłem w ustawieniach karty graficznej, natomiast fps się nie zwiększa. A po włączeniu gry spuszczając ją do pulpitu widzę znaczek integry w procesach, ja sam nie wiem jak to poprawić, i myślałem że tak już musi być. 

Co do i5 to jest laptop kupiony 1 rok temu jest to i5 3 generacji.

Opublikowano

a rozdzielczosc? im mniejsza tym wiecej fps.

co do sprawdzenia czy odpala sie cs przez nividie wejdz w panel nividi > zakladka puplit > i zaznacz 'wyswietl ikone aktywnosci karty graficznej'

Opublikowano

Zrobiłem to i nic a dla ciekawości zmieniłem na integre w panelu i fps spadły, czyli cały czas grałem na dedykowanej. 

Opublikowano

a masz program Geforce experience? mozesz tam ustawiac grafike csa pod wydajnosc/jakosc

ustaw sobie pod max wydajnosc

u mnie przy tej samej grafice wychodzi 200~ fps na low.. i rozdzielczosci 1024x768

Opublikowano

Nie nie posiadam takiego programu, a czy takie ustawienia zwiększą przegrzewanie się karty i żywotność?

Opublikowano

Ustalać kartę na stałe z poziomu Windowsa jest bez sensu. Aby ustawić dedykowaną na stałe musisz wejść w BIOS (UEFI) i poszukać tam takiej opcji

Opublikowano

Ja mam taki sam laptop tylko rozszerzyłem go do dysku SSD 120 GB i 8 GB RAM.

Mam 120 fps w menu i 80-100 fps w grze.

Jestem informatykiem więc wiem jak dobrze zoptymalizować komputer aby były jak największe fpsy.

1. W panelu sterowania karty graficznej NIVIDIA masz "Wyreguluj ustawienia obrazu, korzystając....". Zmień opcję na "Stosuj preferencje użytkownika, podkreślając..". Ustaw na wydajność, czyli suwak w lewo.
  2. W panelu sterowania karty graficznej NIVIDIA masz "Zarządzanie ustawieniami 3D". Tutaj daj na kartę graficzną NIVIDIA wszystko co się da. NIE ZINTEGROWANĄ!
  3. Jeżeli masz dysk HDD to zrób defragmentację.
  4. Skan w poszukiwaniu błędów w dysku
  5. Przeczyść komputer CCleaner
  6. Otwórz NIVIDIA GeForce Experience. Przejdź do "Gry" i wyszukaj wszystkie gry na swoim komputerze. Wybierz CS:GO a następnie kliknij na klucz obok przycisku optymalizuj. Ustaw suwak na wydajność czyli w lewo.
  7. Zmień rozdzielczość w grze na jak najniższą.
  8. Wyłącz zbędne programy w tle
  9. Zmień system na Windows 10. Działa on dużo szybciej i wydajniej.
  10. Jeżeli korzystasz ze skype to przesiądź się na ts3.
  11. Nie otwieraj przeglądarki podczas grania. Pobiera ona 1/4 twoich zasobów i znacznie wpływa na komfort gry.
  12. Sprawdź spójność plików gry CS:GO
  13. Ustaw opcję uruchamiania CS:GO:
    -high -threads 2 -nojoy -nod3d9ex -novid -high -threads 4 +cl_forcepreload 1 -snd_headphone_pan_exponent 2-snd_front_headphone_position 45 -snd_rear_headphone_position 135 -nojoy
    Niektóre komendy mogą się powtarzać ale co tam, nic to nie robi.
  14. Usuń programy które korzystasz raz na dwa tygodnie. Od tego są przenośne dyski gdzie można zainstalować sobie takie programy.
  15. Jeżeli masz dyski podzielone na C i D to też jest błąd! Jeżeli masz dużo miejsca na dysku C to komputer będzie chodził podobnie jak na dysku SSD. Mam drugiego laptopa gdzie ma tylko dysk C 500 GB i chodzi jak strzała. Kiedy dzieliłem na dwa dyski stał się taki wolny że chciałem go wyrzucić przez okno.
  16. Nie trzymaj różnych dokumentów, muzyki czy filmów na dysku. Od tego są dyski przenośne.

To mi przyszło do głowy, chyba jeszcze o jednej rzeczy zapomniałem ale nie mogę sobie przypomnieć :D

Opublikowano

Wielkie dzięki za trud zadany w odpowiedź, przeczytałem wszystko i na pewno do większości się zastosuje. A odnośnie punktu 15 to jak z dwóch dysków c i d zrobić jeden>?

Opublikowano

Rozmontowujesz laptopa, jest tam obrazek taki który pokazuje gdzie jest karta RAM oraz dysk.

Tylko rozkręć klapę nie obudowę! Jeżeli rozkręcisz obudowę to stracisz gwarancję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...