Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dobieranie elementów do PC

HarveyDent

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam intela i3-2100, GeForce GT520, płytę MSI H61M-P21 i chciałbym to zmienić na inne komponenty.

Do wydania mam 1000-1500 zł. Wiem, ze szału nie ma, ale nie wymagam cudów w tej cenie. Grywam głównie w Metin2, CS:GO oraz starsze gierki typu Serious Sam.

Próbowałem szukać na własną ręke i znalazłem grafike AMD R9, która nawet mi podchodzi oraz procek AMD FX-8320E.

Spora liczba rdzeni mi odpowiada, ponieważ od czasu do czasu nagrywam filmy z gier, a na 2 rdzeniach intela rendering jest straszny.

Do tego chciałbym jeszcze płytę główną. Na ten temat się nie wypowiem, bo jestem zielony.

Oczywiście jeszcze jakiś zasilacz, ale to chyba nie jest zbyt duży wydatek.

Czekam na wasze propozycje. 

Brać AMD, czy lepiej intel.

Zaznacze jeszcze raz, że nie grywam w najnowsze gry i nie piszcie, że w tej cenie gówno złoże, bo sam nie oczekuję cudów.

Jak macie jakieś pytania, to walcie.

Opublikowano

Do gier - procesor intela wygrywa i to o wiele. Za 1500 wziałbym na twoim miejscu płyte h81 (160zł) + zasilacz (160 zł np antec 500w) + procesor 4 rdzeniowy intela (np 4460 za 800zl) a reszte kasy zostawił i zbierał na karte w stylu gtx 950.

jak czekanie cię nie interesuje to taki fx i gpu np r9 270x to jakaś opcja

Opublikowano

Do gier - procesor intela wygrywa i to o wiele. Za 1500 wziałbym na twoim miejscu płyte h81 (160zł) + zasilacz (160 zł np antec 500w) + procesor 4 rdzeniowy intela (np 4460 za 800zl) a reszte kasy zostawił i zbierał na karte w stylu gtx 950.

jak czekanie cię nie interesuje to taki fx i gpu np r9 270x to jakaś opcja

@ciecieciecie

A co myślisz o zostawieniu płyty głównej i samej zmianie procka na intela 4460 oraz grafike np. r7 2gb ddr5 + zasilacz.

Jaki masz zasilacz?

230V

Opublikowano

@ciecieciecie

A co myślisz o zostawieniu płyty głównej i samej zmianie procka na intela 4460 oraz grafike np. r7 2gb ddr5 + zasilacz.

230V

230V to napięcie z gniazdka...

Podaj moc w watach (W) i markę zasilacza.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano
Opublikowano

Chyba poczekam trochę i wezmę tak jak pisałeś, uzywkę i7, płytkę, zasilacz, chłodzenie + ta grafika, albo uda mi się dozbierać do jakiejś lepszej.

Dzieki za pomoc. Można zamknąć.

Opublikowano

GTX660 ten używany starczy Ci jak na razie do każdej gry bez wyjątku (nie mówię o max detalach oczywiście)

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Zrobiłbym dokładnie tak jak Zeciarz, tylko płyty głównej nie musisz wymieniać,  bo po co, jak masz 4gb ramu do kup drugą kostke 4 lub 8 gb (4 styknie) 
EDIT: tego gtx 660 warto kupić bo nvidia ma (za free z ich strony masz) shadow play i to mało obciąża komputer a nagrywa w bardzo dobrej jakości. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Zrobiłbym dokładnie tak jak Zeciarz, tylko płyty głównej nie musisz wymieniać,  bo po co, jak masz 4gb ramu do kup drugą kostke 4 lub 8 gb (4 styknie) 

EDIT: tego gtx 660 warto kupić bo nvidia ma (za free z ich strony masz) shadow play i to mało obciąża komputer a nagrywa w bardzo dobrej jakości. 

Ale tą i7mke można podkręcić.

Opublikowano

Jeśli będziesz podkręcaj to zmieniaj.

Nie, nie będę podkręcał.

Co sądzisz o tej i7 http://olx.pl/oferta/procesor-intel-i7-3820-CID99-IDbkz3x.html#b5f16bfa47 ?

Czyli wychodzi na to, że muszę tylko procek (+chłodzenie), grafike i zasilacz zmienić, tak ?

Nie będę miał problemu z procesorem przez tą moją płyte?

Opublikowano

Nie, nie będę podkręcał.

Co sądzisz o tej i7 http://olx.pl/oferta/procesor-intel-i7-3820-CID99-IDbkz3x.html#b5f16bfa47 ?

Czyli wychodzi na to, że muszę tylko procek (+chłodzenie), grafike i zasilacz zmienić, tak ?

Nie będę miał problemu z procesorem przez tą moją płyte?

To jest na kompletnie inny socket i płyta do niej w tym momencie kosztuje krocie.

Tą i7 co ci podałem wcześniej pasuje pod twoją płytę.

Opublikowano

Ale tą i7mke można podkręcić.

Kierowałem się tytułem, że nie ma "k" i tyle (tak wiem, intele bez k też można kręcić, choć nie tak dobrze jak te z "k") Ram mu się bardziej przyda mi się wydaje.

Opublikowano

To jest na kompletnie inny socket i płyta do niej w tym momencie kosztuje krocie.

Tą i7 co ci podałem wcześniej pasuje pod twoją płytę.

Kierowałem się tytułem, że nie ma "k" i tyle (tak wiem, intele bez k też można kręcić, choć nie tak dobrze jak te z "k") Ram mu się bardziej przyda mi się wydaje.

Okej, to ta i7 2600, nie będę kręcił, wole nie ryzykować. 

RAM'u mam 6 GB, ewentualnie zmieniłbym kość 2 GB na 4 i bym miał 8, więcej nie jest mi potrzebne. 

Opublikowano

Okej, to ta i7 2600, nie będę kręcił, wole nie ryzykować. 

RAM'u mam 6 GB, ewentualnie zmieniłbym kość 2 GB na 4 i bym miał 8, więcej nie jest mi potrzebne. 

Oprócz ramu już nie masz za bardzo ulokować reszty budżetu, ten gtx jest w bardzo dobrej cenie, grafy już raczej lepszej nie znajdziesz, jak odpalisz streama to zobaczysz, że ram się przyda, sam stream, gierka pożre Ci prawie cały ram, jeszcze jakiś skype, przeglądarka itp i ramu nie ma :) 

Opublikowano

Oprócz ramu już nie masz za bardzo ulokować reszty budżetu, ten gtx jest w bardzo dobrej cenie, grafy już raczej lepszej nie znajdziesz, jak odpalisz streama to zobaczysz, że ram się przyda, sam stream, gierka pożre Ci prawie cały ram, jeszcze jakiś skype, przeglądarka itp i ramu nie ma :)

No tak, procek + chłodzenie + zasilacz + grafika, to akurat w budżecie się mieszczę. Mając 6 GB RAM'u się nie skarżę, a jak zmienię na 8 to raczej też nie będzie problemu. Ewentualnie w późniejszym czasie zmienię płyte główną, jak już na prawdę będzie mi brakowało tych RAMów.

Opublikowano
Opublikowano

Gtx 750 ti jest słabszy od 660, za to ten radeon jest jak najbardziej wydajniejszy jednak nie jest to duża różnica ;)

A będę miał problemy z tym radeonem przez moją płyte główną, czy nie muszę się bać i mogę ją brać ? :D

Opublikowano

A będę miał problemy z tym radeonem przez moją płyte główną, czy nie muszę się bać i mogę ją brać ? :D

Możesz brać bez obaw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...