Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Części 2800 PLN

olekar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,proszę o pomoc w doborze części do 2800 bez procesora bo go juz posiadam (ivy bridge z zablokowanym mnożnikiem) i bez nagrywarki.

Dokładam jeszcze parę pytań.

1.Lepiej kupić ramy cruciala ballistix czy kingstony fury?

2.Czym sie różni płyta micro Atx od Atx?

3.Słyszałem ze ludzie teraz głównie skladaja zestawy w oparciu o zasilacz thermaltake 530W. Czy razem z Anteciem 500W są to dobre zasilacze?

4.Która buda bardziej korzystna: z3 plus,r1 czy z9 plus?

5.Czy jest jakis sklep tańszy od morele z wysyłką bo zauważyłem że im więcej danego produktu sprzedają tym bardziej drożeje.

Opublikowano

1. Nie ma czegoś takiego, akurat marka przy wyborze ramu nie ma znaczenia. Wybiera się najszybsze kości z najniższym opóźnieniem.

2. Rozmiarem :) Micro atx zazwyczaj ma dużo mniej slotów lecz można ją upchać do bardzo małych obudów w przeciwieństwie do ATX która wejdzie tylko do midi tower i większych. Za to można w niej znaleźć więcej portów, slotów na ram/karty rozszerzeń.

3. Antec jest w topce najlepszych zasilaczy w stosunku cena/jakość. Thermaltake jest trochę mocniejszy lecz jego cena jest wyższa ze względu na pół-modularne okablowanie które przydaje się gdy ktoś lubi mieć bardzo ładnie poukładane kable :)

4.Nie rozumiem pytania. Z9 to taka ładniejsza Z3, tyle że dodają oryginalnie więcej wentylatorów. Zalman R1 jest (według mnie) najładniejsza z tych wszystkich, ma dość dobrą cenę ale nie sprawdzałem wyposażenia. 

5. Ceny są różne, akurat procesory podrożały przez kursy walut. Niektóre podzespoły tańsze w morele, niektóre w x-kom, inne w proline. Musiałbyś złożyć zestawy w kilku sklepach i wybrać najtańszą opcję :)

Wstępnie coś takiego: http://www.morele.net/inventory/info/fD62Pq/ Podaj jeszcze dokładny model twojego procka, jak jakaś topowa i5 to komp rakieta :) W tej cenie na luzie można było wsadzić ssd który znacznie poprawi komfort pracy.

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

i5 3330, słyszałem ze ludzie właśnie kręcili w biosie asusa ten procesor do 3,5 ghz mimo ze ma zablokowany mnożnik.

Czy seagate jest szybszy od wd blue? Słyszałem ze seagate jest awaryjny.Dałoby radę jeszcze jakies tanie chłodzenie do tego dołożyć?

Opublikowano

Czyli procesor masz bez coolera? Jakiegoś spartana sobie kup, chyba nawet 100zł nie kosztuje. A z tym kręceniem to w głównej mierze chodzi o tryb turbo który trzeba odblokować samemu (tak wyczytalem). Podkręcić też coś tam delikatnie można. Z tymi dyskami to źle słyszałeś. Różnią się wyłącznie nalepką i ceną. Ja mam swojego seagate'a już grubo ponad 8 lat i chodzi pięknie. Wiadomo jak ktoś sobie obraca pecetem podczas pracy dysku to się nie dziwie że tak szybko padają...

4008f620557c76b9gen.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...