Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Monitor 144hz

kura14005

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zamierzam niedługo wymienić monitor,mianowicie myślałem o tym żeby zakupić 144hz jednak mam pytanie jak to będzie wyglądało w grach w których nie wyciągnę 144hz bo żeby jednak zauważyć taki efekt potrzebuje 144fps.

Przykładowo w CS dam spokojnie rade tam mam 300+ ale słyszałem,oglądając pewien filmik,że trzeba grać w 16:9 żeby te 144hz zobaczyć czy to prawda ?

Oraz jak by to wyglądało w Wieśku w którym mam 60 fps a nie 144 ? Wtedy by odświeżało tylko w 60hz czy był by jakiś problem z obrazem ?

Wybaczcie,że zadaje takie głupie pytania jednak cały czas grałem na 60hz monitorze i się nie martwiłem.

Model monitora : http://www.morele.net/monitor-benq-xl2430t-667853/

Jeżeli,macie lub mieliście ten monitor możecie się podzielić opinią albo może doradzić inny model w niższej cenie :)

Gdyby ktoś chciał specyfikacje komputera bo może uznać,że taki monitor mi się nie przyda ponieważ nie odczuje tych 144hz to :

GTX 970

i5 4660

8gb

Opublikowano

Monitor cały czas wyświetla obraz w 144Hz. Przykładowo, karta graficzna przekazuje obraz do monitora w postaci 200 klatek, lecz monitor wyświetla 144Hz. Gdy masz w grze np. 60 klatek to monitor dalej wyświetla 144 klatki, lecz w taki sposób że oglądany obraz sprawia wrażenie oglądania 60 klatek. Mam nadzieję że zrozumiesz o co mi chodzi.

4008f620557c76b9gen.jpg
Bywalec
Opublikowano

Powyżej 60 fps gry już się nie "zacinają", im więcej masz fpsów tym płynniejsza gra, widać to przy zmianie z monitora 60hz na 120/144.

Jeżeli już masz monitor 144hz to nie będzie problemów w przypadku gdybyś miał 50/60/80 fps, po prostu wyświetli Ci tyle ile masz aktualnie. 

Oczywiście jeżeli fps'y zejdą poniżej normy (np. 30) to ścin doświadczysz tak czy siak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...