Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poprawka, warunkowe etc.

091

Rekomendowane odpowiedzi

Bywalec
Opublikowano

W przyszłym tygodniu mam poprawkę z matematyki.

Jak to wszystko wygląda? 

Jak już dają zadania - robią to np. z całego zakresu po trochu czy mogą z kilku działów dać trudniejsze? 

Ile jest do zdobycia punktów i ile potrzebuje żeby zdać?

Co w razie gdybym nie miał wymaganej ilości pkt? Albo zaliczył pisemny a całkowicie klepnął się na ustnym? (lub odwrotnie)

Gdybym jakkolwiek nie mógł przyjść na poprawkę to co dalej? Mógłbym przyjść na przykład w innym dniu tego samego tygodnia?

I oczywiście jak to jest z tym warunkowym?

Opublikowano

Głównie wygląda to jak na sprawdzianie - wchodzisz dostajesz kartkę i piszesz. Na pewno nie będzie całego zakresu tylko parę zadań z różnych działów. Nie pamiętam ile trzeba mieć punktów, ale są progi punktowe czyli np. jeśli z pisemnego nie osiągniesz iluś tam punktów to nie wchodzisz na ustny, a jak już Ci nie pójdzie na ustnym to nie zdajesz bo też trzeba ileś tam punktów, żeby zdać. Co do nie przyjścia na poprawkę - nie ma Cię na poprawce = nie przystępujesz do poprawki i z tego co pamiętam to nie masz prawa wtedy do warunkowego. Jeśli masz jakieś ważną sprawę i wiesz, że nie wstawiłbyś się na poprawce to warto iść do szkoły i zapytać czy jest możliwość zaliczenia jej w inny dzień. A jak przyjdziesz i nie zdasz to po poprawce idziesz do sekretariatu i składasz wniosek o przejście warunkowe do następnej klasy. A jak zdajesz warunkowo to nauczyciel stawia Ci warunek - ja dostałam obowiązek chodzenia na dodatkowe lekcje.

Bywalec
Opublikowano

No okej, a jak to jest z tymi "sprawdzianami"? 

Robią je mniej więcej tak, że jak coś kojarzę z każdego działu to dam radę, czy po to żeby dojebać i jak nie wykuję na blachę to mogę już o warunkowe pisać? :D

Opublikowano

No okej, a jak to jest z tymi "sprawdzianami"? 

Robią je mniej więcej tak, że jak coś kojarzę z każdego działu to dam radę, czy po to żeby dojebać i jak nie wykuję na blachę to mogę już o warunkowe pisać? :D

Zależy co rozumiesz za 'kojarzę', moje poprawki z matmy nie były zbyt trudne i każdy, który choć trochę pamiętał materiał albo się pouczył to zdał.

Opublikowano

Zazwyczaj są w miarę proste, ale to zależy też od przedmiotu. 

Na matmie/fizyce/chemii kojarzenie może nie wystarczyć. 

s2c77Oa.png

Bywalec
Opublikowano

Jak wiadomo w matematyce są różne zadania, przy takiej funkcji kwadratowej nawet chociażby zwykła nierówność może być rozpisana na 2 linijki i zrobiona a są takie gdzie trzeba 20 minut poświęcić na zadanie.

Były jeszcze wartości bezwzględne gdzie trzeba było uwzględnić 3 możliwości i z tym było w cholerę roboty.

Dlatego pytałem czy będą to zadania z tej niższej półki czy może takie jak napisałem chociażby z tą wartością bezwzględną. 

Opublikowano

piszesz poprawke z całego rokuzadania mogą sie pojawić z każdego działu na raczej nie wymagającym poziomie trudności, bo chyba nie liczą że coś wiecej pokażesz

swoją droga jakim niemądrym i leniwym człowiekiem trzeba byc zeby pisać poprawke? jakbys chodził na lekcje to by Cie nauczyciel puścił normalnie

ae1d1005fe.png

Opublikowano

piszesz poprawke z całego rokuzadania mogą sie pojawić z każdego działu na raczej nie wymagającym poziomie trudności, bo chyba nie liczą że coś wiecej pokażesz

swoją droga jakim niemądrym i leniwym człowiekiem trzeba byc zeby pisać poprawke? jakbys chodził na lekcje to by Cie nauczyciel puścił normalnie

Co Cie to obchodzi dlaczego on ma poprawkę? Zajmij się swoją dupą a innym do niej nie zaglądaj ;)

Do autora - nikt Ci nie powie co dokładnie będzie.

Pójdziesz na poprawkę to się dowiesz, zakładam, że raczej będą te łatwiejsze.

Opublikowano

Rok temu mialem poprawke z matmy i wiem, ze jest ona z tego co zawaliles. Glownie chodzi o te prace klasowe, z ktorych miales lufe. Uczylem sie z calego roku roznych zadan a ona mi dala zwykle 2 prace klasowe, z ktorych mialem lufy xD

Bywalec
Opublikowano

#up

chcę wiedzeć dlaczego społeczeństwo przestaje myśleć logicznie

Nie będę zaprzeczał, leniwy jestem.

Jednak skoro aż tak bardzo chcesz wiedzieć to Ci wytłumaczę - przez prawie połowę roku szkolnego byłem nieobecny przez pewnie komplikacje, nie była to ciągła nieobecność jednak często powtarzające się 2-3 tygodniowe.

Jeżeli myślisz, że po takim czasie jest tak łatwo wszystko nadrobić - biorąc pod uwagę, że zaczęło się to już pod koniec września, to pozdrawiam.

Z matematyką było najgorzej mimo, że w miarę lubię ten przedmiot - nie umiem się go uczyć. Zawsze wszystko zdawałem na przynajmniej 3 słuchając tylko na lekcji. Jednak matematyka ma to do siebie, że jak nie zrozumiesz jednej rzeczy to reszty też nie. Jest tak chociażby z funkcją kwadratową która ciągnie się przez wielomiany czy ułamek, do tego dochodzi trygonometria.

Matematyka to nie wszystko bo są też inne przedmioty z których również trzeba nadrabiać.

Mimo wszystko zaliczenie mniej więcej 15 sprawdzianów z rozszerzonej biologii do łatwych nie należy. ;)

Opublikowano

czyli tydzień w szkole i 3 wolnego? jeżeli tak było to powinieneś mieć nkl-e z wszystkich przedmiotów

jedyne co mi na myśl przychodzi to że ćpałeś przez te pół roku szkolnego :v

ae1d1005fe.png

Bywalec
Opublikowano

czyli tydzień w szkole i 3 wolnego? jeżeli tak było to powinieneś mieć nkl-e z wszystkich przedmiotów

jedyne co mi na myśl przychodzi to że ćpałeś przez te pół roku szkolnego :v

Łącznie prawie pół roku to dla Ciebie tydzień w szkole i 3 wolnego?

Jeżeli ćpałeś zamiast chodzić do szkoły to zostaw to dla siebie i mnie ze sobą nie porównuj. 

Widzę, że mentalności 20 latka to Ty nie masz i niektórych spraw zrozumieć nie umiesz, ale cóż, kiedyś życie Ci tak dopierdoli, że będziesz płakał.

Nie pozdrawiam, bez odbioru.

Opublikowano
nie była to ciągła nieobecność jednak często powtarzające się 2-3 tygodniowe. 

jeżeli nieobecność byłaby spowodowana sytuacją w rodzinie mam wrażenie że troche inaczej bo nauczyciele do tego podeszli, z tego wynika że to była Twoja wina

z dojebaniem i płakaniem spóźniłeś sie o wiele lat ;]

eldo, branoc

ae1d1005fe.png

Opublikowano

Ja mam poprawkę jutro z matematyki :( Jak zdam Bedę w 4 technikum. Miałem wszystko fajnie zaplanowane całe wakacje dla siebie- a tydzień przed poprawkę korepetycje i nauka :/ w zeszłą środę złapałem anginę i trzyma mnie do teraz :( Korepetycji nie było, btroche się boję, bo warunku już nie mam. W każdym razie w zeszłym roku na poprawce jak byłem uczyłem się podstawowych zagadnień każdego działu, wzory jakieś twierdzenia czy definicje, do tego proste zadania i zdałem bez problemu, wystarczyło mi 6 dni (ale miałem korepetycje)

Aika nie wiem czy masz rację, może tak, ale w zeszłym roku powiedziano jakiejś dziewczynie która nie zdała po poprawce że odpowiedź ustna może wiele zmienić przy ocenianiu całości, jeżeli część pisemna nie poszła zbyt dobrze a ustna bardzo dobrze to mogą po prostu "wyciągać" ocenę w górę.

Sorry za błędy, telefon :)

Dostałeś zagadnienia od nauczycielki/nauczyciela?

Bywalec
Opublikowano

Na czym polega ten cały ustny z matematyki? 

Pytają mnie z definicji? Czy może dają zadanie, ja je robię i im wyjaśniam jak to zrobiłem?

Opublikowano

Pytają mnie z definicji? Czy może dają zadanie, ja je robię i im wyjaśniam jak to zrobiłem?

Nie orientuje się w temacie ale na pewno dostaniesz zadanie do zrobienia. 

Deus vult

Opublikowano

Więc tak co do poprawki to: Wygląda to normalnie. U mnie jak poprawiali to przed komisją w ostatnim tygodniu wakacji, Komisja - Dyrektor, Nauczyciel Przedmiotowy, Drugi nauczyciel podobnego przedmiotu. Pytania będą ze wszystkie z czego nauczyciel sobie wymyśli. Na ogół poprawki są proste i jeśli nie jesteś kretynem to napiszesz.

Co do warunkowego to jeśli dostaniesz wyrok i dobrze się sprawujesz w pierdlu (Zero bujek, gwałtów, dragów etc.) to dostajesz tak zwane warunkowe zwolnienie i możesz opuścić placówkę karną natomiast jeśli popełnisz potem jakiekolwiek przestępstwo podczas warunkowego to wracasz do pierdla.

(Wiem że nie o takie Warunkowe ci chodziło XDD)

Opublikowano

Dostajesz 3 szybkie zadanka, kartkę i robisz.

Część ustna zacznie się jeśli któregoś zadania nie zrobisz lub zrobisz je źle. 

Wtedy nauczyciel będzie próbował Cię dopytać/naprowadzić na właściwy trop. 

s2c77Oa.png

Bywalec
Opublikowano

Ogółem to są jakieś zadania zamknięte? Czy może same otwarte? 

Dodatkowo gdybym złożył to całe podanie o warunkowe, kiedy dostanę odpowiedź czy zostało przyjęte?:D

Opublikowano

Ja wczoraj pisałem poprawkę i na szczęście zdałem (do 4 technikum)

Miałem 7 pytań zamkniętych i 9 otwartych + 3 pytania z odpowiedzi ustnej

zrobiłem wszystkie 7 zamkniętych dobrze, z otwartych nie zrobiłem żadnego, a odpowiedziałem na wszystkie 3 pytania dobrze :D

Bywalec
Opublikowano

@BesieK

Z czego poprawiałeś?

@Edit

okej, doczytałem, że z matematyki.

Możesz mi powiedzieć jakie mniej więcej miałeś zadania otwarte i jakie na ustnym?

Opublikowano

Kurcze z zadaniami otwartymi nie bardzo Ci pomogę, bo nie pamiętam. Wiem tylko tyle, że miałem obliczyć pole i obwód równoległoboku o podanym chyba boku, nie pamiętam, było też zadanie o obliczeniu pola trójkąta wpisanego w figurę. Obliczyć prostokąt (chyba) o wierzchołkach (x,y)- też nie pamiętam. Żadnego otwartego nie zrobiłem- choroba nie pozwoliła mi iść na korepetycje i uczyłem się sam w domu.

W zadaniach zamkniętych miałem 5 pytań o ciągach (najprostszy chyba dział w 3 klasie technikum) i 2 pytania z funkcji trygonometrycznej, też łatwe.

Ustne:

1. Na przykładzie "Pan kowalski wpłacił 8000 na lokatę 6-msiesięczną bla bla bla na 2 lata" opisz w jaki sposób zarobi- mniej więcej tak- chodziło o to czy rozumiem wzór, dzięki któremu wykonuje się tego typu zadania, bardzo łatwe pytanie.

2. Rzucamy raz kostką, powiedz jaka jest szansa na wyrzucenie liczb pierwszych, a jaka (i tu nie pamiętam jakich jeszcze) w każdym razie też nie trudne- liczenie prawdopodobieństwa ze wzoru A/Q
3.Nie pamiętam pytania, ale miałem wskazać jaka jest zależność między okręgiem, a prostą- czyli narysować okrąg, obok niego prostą, później inna możliwość okrąg i prostą przez niego przechodzącą i ostatnia możliwość prostą, która ma tylko jeden punk wspólny z okręgiem.

Mogę Ci wysłać zdjęcie zagadnień jeżeli uważasz, że może Ci się przydać

Opublikowano

@BesieK

Z czego poprawiałeś?

@Edit

okej, doczytałem, że z matematyki.

Możesz mi powiedzieć jakie mniej więcej miałeś zadania otwarte i jakie na ustnym?

Przecież nie będziesz miał tego co on.

Moim zdaniem to serio trzeba być trochę idiotą, by nie zdać sierpnia z czegokolwiek. Masz 2 miesiące na przygotowanie, egzamin jest na 2, pls. 

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Hehe racja, wszyscy zostawiają na koniec :p Ja byłem pod namiotami kilka dni i złapałem anginę, prawdopodobnie od kuzyna to zniszczyło mi plany, bo miałem iść na korepetycje w tydzień przed poprawką :/ Jednak udało mi się, posiedziałem trochę przy zeszycie.... było dobrze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...