Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szybka pomoc w dopasowaniu rzeczy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szybko, jasno i na temat :) proszę o odpowiedzenie na poniższe pytania...

1. W jakim silniku mogę stworzyć grę podobną do Minecraft?

2. W czym mogę tworzyć modele ? (program łatwy do opanowania)

3. W czym mogę robić fajne a zarazem śmieszne tekturki.

4. Gdzie mogę zrobić dobre menu gry.

5. Czy lepiej napisać grę najpierw Singiel player a potem MP? czy jeżeli chcemy gre odrazu MP to pisać od razu pod MP?

11576_13_08_08_10_35_35.png

POSTY: [50] [100] [150] [200] [250] [300] [350] [400] [450] [500] [550] [600] [650] [700] [750] [800] [850] [900] [950] [1000]

Opublikowano

Taką grę zrobisz w dowolnym silniku 3d. 

Tu masz listę programów do modelingu 3d, zapewne spora część obsługuje szkielety dla modeli postaci. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_3D_modeling_software

Tekstury możesz tworzyć we wszystkim nawet w paintcie. 

Menu zrobisz zazwyczaj z poziomu silnika gry.

Jeśil planujesz aby MP był podstawowym trybem, tego się trzymaj, nie ma sensu tracić sił i zasobów na SP.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Rzeczywiście, na tak postawione pytania nie da się odpowiedzieć inaczej niż kolega powyżej, natomiast jakbyś pytał w czym to najlepiej/najwygodniej zrobić to jedną z  możliwych odpowiedzi (ale nie jedyną!) jest:

1. Unity 3D - dla twoich zastosowań jest darmowe, ma dużą społeczność i dobrą dokumentację, obsługuje kilka języków do tworzenia skryptów, pozwala też wygodnie tworzyć multiplatformowe gry.

2. Blender - nie wiem czy łatwy, ale najlepszy z darmowych.

3. Najwygodniej w Photoshopie, jak chcesz darmowy program to Gimp (btw. fajność i śmieszność tekstur nie zależy od programu tylko od Ciebie :D )

4. Tak jak napisał kolega wyżej.

5. Tak jak napisał kolega wyżej.

Jeśli nie masz doświadczenia to polecam zacząć od czegoś w 2d.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Unity ma jednak pewne ograniczenia, splashcreen, raportowanie wydajności. Są to oczywiście małe niedogodności biorąc pod uwagę darmowość. Z kolei UE nie posiada tych ograniczeń, jednak po osiągnięciu określonego progu zarobków będziesz musiał dzielić się z nimi zyskami.

Blender jest dość przyjemny na początek, sam z nim zaczynałem.Jednak dla całkowicie początkującej osoby tutoriale będą nie do pominięcia.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

A ja od siebie polecal bym zapoznac sie z jezykami potem wybrac najlepszy dla siebie i sie go nauczyc. Na koniec pisze sie gre lub mozna skorzystac z jakiegos frameworka (w ostatecznosci z silnika)

Ja od siebie polecam jave + lwjgl ale trzeba sporo pisac (texture loader itd w slicku jest) i jest troche tutkow na necie. Stackoverflow tez sie przydaje przy szukaniu odpowiedzi na bledy itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...