Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wypalanie gier na PSX

Wilhelm1720

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wykopałem swojego PSX ze strychu, po wielu wiekach... I postanowiłem odświeżyć stare klimaty gier, w gronie rodzinnym i pokazać smak mojego dzieciństwa bez HD i bajerów rodzinie. Wszystko ładnie pięknie ale wiek stanął mi na przeszkodzie... Dla czego? Sam dokładnie nie jestem pewien ale opiszę sytuację. Pobrałem grę (4 razy z różnych stro) i wypaliłem ją 10 razy (na 10 płytach), próbowałem przez Alcohol 120%, tak jak się to robiło zawsze. Tak samo jak przez Nero i ImgBurn. 6 płyt nie działa wcale, 2 zacinają się przy ładowaniu ekranu głównego, a 2 zacinają muzykę i intra w grze, co psuje smak dzieciństwa i boskość gry. I z tego co czytałem to wina nowych nagrywarek. (Moje płyty i nagrywarki mają minimum 16x Prędkość nagrywania), co prawda niby w ImgBurn da się ustawić na 2. Ale to efektu nie daje żadnego. Z tego co wyczytałem to PSX obsługuje najlepiej 4-8x speed czy tam 2-4. I pytanie czy to faktycznie wina nowego sprzętu i technologi? Czy po prostu mój PSX zgnił ze starości? Kupiłem stos płyt z tej okazji, wyciągnąłem nawet nagrywarkę CD z tamtych lat (windows 95 - 98), i też lipa bo wtedy były inne złącza, które nie pasują do obecnych HD czy z zeszłej dekady taśmowych... Tak że jedyna moja nadzieja jest w tym forum. Proszę o jakąś pomoc/radę i z góry dziękuję.

Opublikowano

Gry na PSX najlepiej nagrywać z prędkością 2x-6x, powyżej 6x konsola, a raczej laser może mieć problemy z odczytem płyty, po prostu gubi ścieżki.

Druga sprawa, to płyty, nie nagrywaj na najtańszych. Kup porządne np. Verbatimy.

Napisz też czy robisz zwykły trik z podmianą płyt, czy masz może modchipa.

819531478353821175209.gif

Opublikowano

Nie, wkładam płytę i po prostu gram. Mam płyty Sony i inne z wyższej półki jak i też płyty tanie. Na wszystkich rezultat ten sam. Ale chyba nie do końca przeczytałeś w pełni co napisałem... Napisałem że minimalna prędkość z jaką mogę nagrywać w Alcohol 120% lub nero to x16. Natiomiast w ImgBurn ustawiam na prędkość nagrywania x2 i efekt jest ten sam jak na x16. :< Więc pytanie co zrobić by było na prawdę na x2?

Opublikowano

Czyli jak rozumiem, wcześniej grałeś na wypalonych płytkach?

Możliwe, że nie jest to wina nagrywarki, a lasera. Warto wiedzieć, że piraty "męczą" laser 4x bardziej niż normalnie (przynajmniej na PS2 tak było). Czas chyba też swoją cegiełkę dołożył.

Co do prędkości nagrywania, ogólnie im wolniej, tym lepiej (ale bez przesady). Optymalna prędkość nagrywania to 2-4x.

I3-4130 10GB DDR3 Geforce GTX 760 2GB GDDR5 | PS2 Fat SCPH-30004 FMCB 1.8 | PS3 Super Slim 500GB CECH-4004C | Microsoft Lumia 550

Opublikowano

Znalazłem starą kopię gry GTA w bardzo fatalnym stanie (porysowana w uj i trochę). I ku mojemu zaskoczeniu działa TIP TOP w 100%. Nic się nie zacina nic nie laguje, intra i muzyka na wysokim poziomie o.O. Więc to jednak wina nagrywania, nie lasera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...