Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

"Nowy" Aion - Pytania ogólne

Velkoz21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.
Dwa dni temu odpaliłem AION'a po raz pierwszy od około 2-3 lat, bo ostatni raz grałem bodajże dwa dni po wypuszczeniu 4.0, z czego i tak nie patrzyłem na patch notes.
Aion jest dla mnie jak nowa gra po tych aktualizacjach. 
Chyba stworzę sobie nową postać i zacznę grać od początku, aby przy okazji sobie wszystko przypomnieć i zaznajomić się ze wszystkimi zmianami.
Widzę, że gra bardzo się zmieniła + dodali Gunnera, Barda i AetherTecha. 
Ponadto zapewne jakieś mniejsze zmiany.

Moglibyście mi proszę powiedzieć, kim teraz opłaca się grać?
Poprawili jakoś balans?

Sorcerer nadal sprawny, jak kiedyś?
Jak z Gladiatorem?

Moglibyście mi powiedzieć coś o tym AetherTechu i Bardzie?
Bard wydaje mi się ciekawy, może zacznę nim grać od nowa.
Polecacie, czy może jest słaby i nie brany do grup na end game?

Jakie sety polecacie mieć przy sobie na 65 lvlu, gdzie można wszystko zdobyć "łatwo".
Pamiętam, że był jakiś set za BM(Blood Marks).
Długo schodzi na nabicie pełnego ekwipunku wraz z czapką i biżuterią? Moglibyście podać w przybliżeniu ^^
To całkiem miły secik na PvP.

Co na PvE? Nadal opłaca się farmić Kahruny przez te kilka miesięcy, czy może coś pozmieniali i idzie teraz zrobić secik w miesiąc?
A może jest coś ciekawszego i mniej męczącego w zdobywaniu? Dopiska ze sposobem zdobywania mile widziana ^^

Sposoby na zarobek - Przeglądałem to forum i pisaliście o supplach.
Może ktoś rozwinąć temat?

Widzę także serwer PL. 
Opłaca się tam grać, czy mamy tam legowisko cebulek? 
Jak wygląda sytuacja na Spatalosie i innych serwerach?
Telemachus jest niezbalansowany, mało asmoków i wszystko właściwie zgarnia Ely, więc raczej nie uśmiecha mi się wracać na stare śmieci.

Prosiłbym o wypisanie mi wszystkiego w miarę normalnie, bo slangu gry już nie pamiętam.
Z góry dziękuję za pomoc.
Gdyby natchnęło mnie na nowe pytanka, to zaktualizuję post.

Opublikowano

Moglibyście mi proszę powiedzieć, kim teraz opłaca się grać?

Nigdy nie lubiłem tego pytania. W ogóle nie opłaca się grać w MMORPG bo tylko marnują nasz wolny czas.  :P A tak w pełni poważnie to graj czym Ci się będzie podobać. Jeśli będziesz ogarniał to każdą klasą znajdziesz sobie grupę na instancje lub do PvP. Fakt, że dobry Cler jest bardziej poszukiwany niż powiedzmy kolejny Gunner czy Sorc ale głównie wszystko zależy od znajomości bo sam grać przecież nie będziesz.

Poprawili jakoś balans?

Jeśli pytasz o balans między klasami to ni w cholerę bowiem gra w zamierzeniu jest zrobiona na zasadzie systemu antyklas. Sin ma ciężko z Templarem, Templar w znacznej większości wypadków nie zabije SMa i tak dalej. Ogółem w kwestii balansu między klasami mogę jeszcze odpowiedzieć filmikiem: https://www.youtube.com/watch?v=yy8crXpmK9E wrzuconym przez kogoś 4 miesiące temu ale niesamowicie prawdziwym.  :P

Sorcerer nadal sprawny, jak kiedyś?

Jak z Gladiatorem?

Sorce nie mają już takich problemów z maną jak kiedyś jeśli potrafią grać. Dodatkowo ponieważ nerfią Mressa z patcha na patch to jest im wręcz coraz łatwiej. Na temat glada ciężko mi się wypowiadać bo nie grałem nim dużo - jakoś nigdy mi nie przypadł do gustu - a i znajomych grających tą klasą nie miałem zbyt wielu. Wiem tylko, że jedna osoba grająca gladem jeszcze od czasu Infinite Aiona nie wymieniłaby tej postaci na żadną inną ale to raczej Ci nie pomoże.

Moglibyście mi powiedzieć coś o tym AetherTechu i Bardzie?

Bard wydaje mi się ciekawy, może zacznę nim grać od nowa.

Polecacie, czy może jest słaby i nie brany do grup na end game?

AetherTech to klasa pochodząca od inżyniera. Ma możliwość korzystania z jednego pistoletu (lecz praktycznie nigdy go nie używa) oraz z "najnowszej" broni - klucza. Przykładowy kluczyk: http://aiondatabase.net/en/item/102100847/ Od 10lvl gdy dostajesz swój pierwszy kluczyk pojawia Ci się skill na przywołanie mecha pod sobą. Odblokowują Ci się skille nie dostępne bez mecha więc najpierw musisz na niego wejść by móc cokolwiek bić. Same skille są krótkozasięgowe lecz pochodzące od magii więc chociaż bijesz wręcz jak Gladiator, Templar, Chanter czy Sin to Twoje obrażenia będą magiczne czyli pokroju tych od Sorca czy innych. Pakujesz więc Magic Boosty i Magic Accuracy zamiast Crit Strike i Accuracy. Jak wygląda sama gra tą klasą? Wyobraź sobie bardzo zboostowanego Templara ale bez wędek i tarcz na sojuszników lecz z dwukrotnie zwiększonymi obrażeniami w klasy fizyczne. Stworzyłem go sobie dla zabawy gdy wyszło 4.5 ale pomimo 65lvl i znośnego eq na start nie zostałem na nim na dłużej. Jednak Templar z wędkami bardziej mi się podobał.

Bard jest osobną klasą od Artysty, która nie ma jeszcze drugiej opcji rozwoju. Jak mogłeś zobaczyć w filmiku, który podesłałem wcześniej - "bard ma wszystko". Drobny heal, odnowienie many sobie lub sojusznikom, parę fajnych trutek, sporo mocnych skilli i kilka chargeowalnych, które po załadowaniu naprawdę potrafią zaboleć. Do tego dochodzi dispell wrogich buffów (jak u SMa tylko mniejszy), paraliż, instantowa nutka i tak dalej. Jesli lubisz motyw takich klas i podoba Ci się taki pseudo support nastawiony bardziej na bicie to powinieneś być zadowolony. Ja nigdy nie byłem wielkim fanem grajków w grach MMO dlatego nawet nie myślałem o tworzeniu tej postaci na swoim koncie ale grałem nią chwilę u znajomej. Jak się przyzwyczaisz do pszczółek, delfinów, nutek i przygrywania muzyczką to jak najbardziej klasą tą można zabijać i duo / trio robić instancje.

Na początku 4.0 bard był brany głównie jako support dla Sorców, którzy jeszcze nie ogarniali nowych możliwości z kontrolowaniem many. Teraz jest raczej traktowany jako jeden z DPSów, a nie jako "manodajka".

Widzę także serwer PL. 

Opłaca się tam grać, czy mamy tam legowisko cebulek? 

Jak wygląda sytuacja na Spatalosie i innych serwerach?

Telemachus jest niezbalansowany, mało asmoków i wszystko właściwie zgarnia Ely, więc raczej nie uśmiecha mi się wracać na stare śmieci.

Jestem przeciwnikiem tworzenia czysto Polskich serwerów w takich grach jeśli jest możliwość gry na serwerach międzynarodowych - ale jest to moja prywatna opinia. Czy opłaca się tam grać to ciężko mi powiedzieć bo nie zaglądam tam ale z tego co mi wiadomo pod względem ogarnięcia dominują Asmo. Prawdopodobnie dalej ilościowo byłoby więcej Ely ale bez porządnego lidera nic im nie wyjdzie.

Nie znam sytuacji na Spatalolsie. Wiem tylko, że ostatnio według http://aioninfo.com/online/gra tam najwięcej osób i wiem też, że Asmo Spatalols jest ogarnięty gdyż potrafią w warunkach Pangaei utrzymać swój i podbić wrogi fort.

Grałem na Nexusie i mógłbym się o tym serwerze długo rozpisywać - zwłaszcza o jego złych stronach i o debilizmie pewnych hipokrytów z Elyos side lub o arabach nabijających sobie rangi nad i pod fortecami w Asmo side. Wrzucę link do swojego postu w innym topicu: http://www.mpcforum.pl/topic/1419668-równowaga-barus/#entry12075488

Telemachus jest serwerem zdominowanym i kontrolowanym przez Ely. Jeśli chciałbyś grać tą frakcją na czystym PvE i PvP robić tylko na arenkach lub instancjach to pewnie będzie to najlepsze wyjście.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Okej.
Wszedłem sobie do gry i widzę pełno zmian.

Niektórzy ludzie chwalą się, że robią np. Sorcem 3,9k MB i 2,1k MACC

To Oni robią, że mają 3,9kmb i 2,1k macc?
W jaki sposób robią eq?

Jakie kamyki wkładać do eq za BM??

Jak jest z Ancient Coin? Jak to zdobywać? Ile potrzebne na set? Długo się to zbiera?
Opłacalne?

Na czym polega wgl. to, że niby Sorcem łatwiej teraz o manę?

Opublikowano

Oraz o co chodzi z tymi "Suplami" za Bm, które można sprzedać u NPC? Ile kosztują te supple i ile wychodzi za ich sprzedaż?

Opublikowano

Oraz o co chodzi z tymi "Suplami" za Bm, które można sprzedać u NPC? Ile kosztują te supple i ile wychodzi za ich sprzedaż?

W garnizonie 78 i 83 możesz kupić raz w tygodni max. 10 skrzynek z supplami, 1 skrzynka kosztuje 50 bm. Z jednej skrzynki masz 70 mistycznych dużych supplementów, możesz ich użyć do ulepszania lub sprzedać za ~4,7kk

Z samych garnizonów w tygodniu możesz uzbierać na 5-6 skrzynek ( przynajmniej mi tyle wychodziło )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...