Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do 4,250zł

Gość Kamil K.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, od jakiegoś czasu myślę nad zmianą kilku bardzo ważnych podzespołów.

Chciałbym by wszystkie brakujące mi części znalazły się w tej kwocie, komputer bardziej do grafiki. Czasem gram w najnowsze tytuły ale wraz z wiekiem już coraz mniej.

Części które zostawię to:

Obudowa Zalman Z11

Dysk Twardy Seagate Barracuda 1TB

Nagrywarka LG

I to właściwie tyle, cały komputer mam zamiar ciut podkręcić i wodować blokami od EKWB, zastanawiam się jednak czy warto to robić z kartą graficzną.

Jeżeli można to dorzucić dobry ssd i kartę sieciową.

Opublikowano

400zł za zasilacz? Nie lepiej wziąć coś tańszego? Do tego ram cl9 better.

Od kiedy zacząłem się interesować budowaniem komputerów, zawsze, wszędzie każdy mi mówił, żeby NIGDY nie dawać mało na zasilacz. W tańszych jest ten problem, że jeśli pieprznie sam zasilacz, to może pieprznąć coś razem z nim - płyta główna, procesor, dysk, cokolwiek. Do tego, czytając różne subreddity widzę, jak ludzie skarżą się właśnie na te słabsze linie - VS czy CX od Corsaira. Dlatego zawsze proponuję coś droższego, przezorny zawsze ubezpieczony. Możliwe, że jest to błąd z mojej strony, ale tak po prostu już robię, bo nie chcę, żeby ktoś przeze mnie stracił.

Jeśli chodzi o RAM, to rzeczywiście, racja, nie spojrzałem na to - ale cl9 jest troszkę droższy.

Opublikowano

Od kiedy zacząłem się interesować budowaniem komputerów, zawsze, wszędzie każdy mi mówił, żeby NIGDY nie dawać mało na zasilacz. W tańszych jest ten problem, że jeśli pieprznie sam zasilacz, to może pieprznąć coś razem z nim - płyta główna, procesor, dysk, cokolwiek. Do tego, czytając różne subreddity widzę, jak ludzie skarżą się właśnie na te słabsze linie - VS czy CX od Corsaira. Dlatego zawsze proponuję coś droższego, przezorny zawsze ubezpieczony. Możliwe, że jest to błąd z mojej strony, ale tak po prostu już robię, bo nie chcę, żeby ktoś przeze mnie stracił.

Jeśli chodzi o RAM, to rzeczywiście, racja, nie spojrzałem na to - ale cl9 jest troszkę droższy.

Za 250zł możesz dostać dobry zasilacz z zabezpieczeniami.

Opublikowano

http://www.morele.net/inventory/info/5fcwAC/

Przekroczyłem limit o 50zł, jeśli to przeszkadza, to mogę zaproponować jakąś inną płytę główną.

jak masz zamiar takie zestawy skladac wyjdź i nie pokazuj sie tu, proszę

brałbym zestaw coś w stylu co buttcracker dał, ale musisz kupić chłodzenie bo 6600k i 6700k nie mają go w zestawie
co do lc, trudny temat. zwodowanie samego cpu wyniesie cię ok 1000 zł na nowych częściach (mówię tu o zestawie blok rez pompa złączki węże chłodnica wentyle), drogie to
do karty dolicz kolejne 600 zł na blok i większą chłodnice
ciężki temat, dosyć drogi, przy odpowiednim dobraniu części i złożeniu jest ciszej i chłodniej niż na ac

­

Opublikowano

Ta, na zasilaczu się nie oszczędza. Ale jeśli już mamy zamiar brać coś z wyższej półki to primo nie kosztem innych komponentów, i po drugie liczy się też opłacalność oraz to czy zasilacz jest sprawdzony, jakie ma opinie i jaka jednostka siedzi w środku. A ten EVGA jest bardzo mało popularny, nie wiadomo co siedzi w środku (co za tym idzie opłacalność jest nieznajoma) i praktycznie nie ma o nim opinii. A to że jest z linii SuperNova nie kwalifikuje go do bycia rebrandem SuperFlowera (SN G2).

Jeśli już to wybierałbym między XFX XTR 550W/Antechem EDGE 550W i Cooler Masterem V550S. Podobne jednostki z tym że CM  to inny OEM. A dobrze też zaoszczędzić biorąc i tak dobry zasilacz jak np. CM G650M (650 bo tańszy niż 550...) lub Antech TPC 550W.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

jak masz zamiar takie zestawy skladac wyjdź i nie pokazuj sie tu, proszę

brałbym zestaw coś w stylu co buttcracker dał, ale musisz kupić chłodzenie bo 6600k i 6700k nie mają go w zestawie

co do lc, trudny temat. zwodowanie samego cpu wyniesie cię ok 1000 zł na nowych częściach (mówię tu o zestawie blok rez pompa złączki węże chłodnica wentyle), drogie to

do karty dolicz kolejne 600 zł na blok i większą chłodnice

ciężki temat, dosyć drogi, przy odpowiednim dobraniu części i złożeniu jest ciszej i chłodniej niż na ac

Wybacz, ale jeśli ktoś do mnie pisze, że g****o wiem, bez jakiekolwiek argumentacji, to mam po prostu takiego kogoś w dupie.

Ta, na zasilaczu się nie oszczędza. Ale jeśli już mamy zamiar brać coś z wyższej półki to primo nie kosztem innych komponentów, i po drugie liczy się też opłacalność oraz to czy zasilacz jest sprawdzony, jakie ma opinie i jaka jednostka siedzi w środku. A ten EVGA jest bardzo mało popularny, nie wiadomo co siedzi w środku (co za tym idzie opłacalność jest nieznajoma) i praktycznie nie ma o nim opinii. A to że jest z linii SuperNova nie kwalifikuje go do bycia rebrandem SuperFlowera (SN G2).

Jeśli już to wybierałbym między XFX XTR 550W/Antechem EDGE 550W i Cooler Masterem V550S. Podobne jednostki z tym że CM  to inny OEM. A dobrze też zaoszczędzić biorąc i tak dobry zasilacz jak np. CM G650M (650 bo tańszy niż 550...) lub Antech TPC 550W.

Jak to nie jest popularny? Na samym amazonie ma ponad 800 recenzji, do tego dochodzi newegg i pcpartpicker, EVGA na ogół robi bardzo dobre zasilacze. Te, które podałeś też są jak najbardziej ok.

Opublikowano

EVGA nie robi zasilaczy.

A i jeszcze jedno. Ile z tych opinii dotyczy właśnie zasilacza podanego przez Ciebie?

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Opublikowano

Wybacz, ale jeśli ktoś do mnie pisze, że g****o wiem, bez jakiekolwiek argumentacji, to mam po prostu takiego kogoś w dupie.

powiem tyle - 380 i 16gb ram w 4.3k nie jest tym co nazywam wydajność - cena

nie będę podawał argumentów, masz się sam uczyć, nie mi zależy byś cokolwiek wiedział

póki co wiesz niewiele, więc uprasza się o nie podawanie chujowych zestawów

­

Opublikowano

Opublikowano

Polecam taki zestaw http://www.morele.net/inventory/info/sE2YK/i5 podkręcisz spokojnie do 4,5 będzie bardziej wydajniejsza od i7 chyba że mówimy o tych z górnej pułki za 2-3k to wtedy nie ;)

nie podkręcisz na 4.5 na tym chłodzeniu

haswell idzie w zapomnienie kiedy skajlejk jest jedynie 100/200 złoty droższe ze względu na mobo, przy czym skok jest zauważalny

­

Opublikowano

Proszę nie dawajcie mi do zestawu chłodzenia bo komputer będę wodował blokami od EKWB.

Opublikowano

Proszę nie dawajcie mi do zestawu chłodzenia bo komputer będę wodował blokami od EKWB.

bloki blokami, rez, pompke, chlodnice, weze, plyn, wentyle masz?

­

Opublikowano

skoro będę wodował to mam na to pieniądze, o to się nie martw. bez kompa tego nie zrobię.

Opublikowano

Przede wszystkim dwa zestawy są poniżej tej ceny 4,250. Chciałbym się zmieścić oczywiście w tej granicy 4,250k ale nie trzeba aż zostawiać zapasu 500zł+, nie znam się tyle na sprzęcie by wybrać samemu ciekawe komponenty (bo jak ja składałem podzespoły to ludzie mówili że lecę pod markę).

Opublikowano

W moim zestawie który wcześniej podałem, jest 3.8k i napisałem Ci, żebyś dołożył do tego ssd, np te: http://www.morele.net/dysk-ssd-plextor-m6p-pro-256-gb-px-256m6p-659949/

lub taniej:

http://www.morele.net/dysk-ssd-toshiba-q-series-pro-256gb-sata3-2-5-554-512mb-s-7mm-hdts325ezsta-628343/

Zestaw wystarczy w 100% do grafiki jak i do gier. Procesor z serii Skylake, jak masz zamiar robić jakieś bardziej zaawansowane grafiki, czy coś, możesz dołożyć ram, żeby było 16gb nie 8, reszta wytrzyma.

5p4o3dk.png

i5-6600K Skylake 4,6GHz | GTX 970 4GB | Ripjaws DDR4 2x4GB 3000MHz 

Opublikowano

W sumie masz ode mnie trzy propozycje:

1.

http://www.morele.net/inventory/info/ZMMf7z/

i7 na skylake, 16gb ddr4, gtx960, szybki ssd 250gb

Do renderu/grafiki będzie lepszy niż zestaw nr.3

2.

http://www.morele.net/inventory/info/FHxxY7/

To samo co wyżej tylko przekroczony budżet, a w zamian lepsza płyta główna.

Powinieneś na tej płycie lepiej wykręcić procesor niż na płycie z zestawu nr.1

3.

http://www.morele.net/inventory/info/2aTl2T/

Trochę gorszy zasilacz, i5 na skylake, 16gb ramu, gtx970.

Zestaw przeznaczony w głównej mierze do gier.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...