Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Rysowanie oraz tablet do 200 zł.

xOstateczny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Witam, chciałbym się nauczyć rysować na tablecie - m.in. Rysować postacie z Anime, z gier itp... Jest gdzieś jakiś kurs czy coś?

+ Jakiś fajny, łatwy dla początkujących tablet do 200zł.

Bez nazwy-2.png

Opublikowano

Wacom Intuos Pen lub dołóż jeszcze trochę i weź Wacom Intuos Pen & Touch (o ile wiesz czy będziesz używać tej drugiej opcji, ja osobiście używam ale są osoby, które nie używają).

Poradniki są na youtube głównie i możesz też spojrzeć na jakieś fora do tego typu rzeczy.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Skoro chcesz rysować postacie anime, zacznij przede wszystkim od rysunku tradycyjnego. Polecam Ci kanał Marka Criley'a, oraz jego książki. Najlepsze jeśli chodzi o mage etc.

Co do tableta, to musisz troche jednak dołożyć.

146361479076443945952.png

Więcej info na profilu : ) Zgoda na sygnature od Makina

Opublikowano

Do nauki rysunku polecam Ci kanał Sophie Chan.

Ma przyjemną kreskę i dobre tutoriale. 

Co do tabletu - moja koleżanka ma wacoma jakiegoś do 200 zł, ale mówi, że wolałaby droższy. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Niezbyt. Rysuje się inaczej, jak dla mnie łatwiej. Kartka nie wybacza - DP - ctrl+z :)

Najszybciej nauczysz się wzorując na innych pracach (z początku możesz pobierać kolory z obrazu źródłowego, potem wypadałoby umieć samemu je dopasować). Mogą to być fotografie itp itd. Wpierw rysuj tzw. thumbnaile, czyli najczęściej czarno-białe formy/obiekty, bez dużej ilości detali, jedynie pokazujące "planszę" Twojego rysunku. Pamiętaj, krok po kroczku, i nie oczekuj efektu po miesiącu, bo ludzie do poziomu " całkiem dobry " dochodzą często po kilku latach. Rysuj codziennie - łap dobre nawyki itp itd. 

Motywacja bardzo ważna sprawa.

167161466687770313241.png

Opublikowano

­Takie pytanie po odświeżeniu - nie chce spamić Fan Artu.

Władając tabletem graficznym, muszę umieć rysować tradycyjnie?

Przydałoby się. Przynajmniej znać podstawy i raz w życiu trzymać ołówek w ręku :) Bo bez tego nawet czytając, czy oglądając mase poradników po prostu nie nauczysz się DP. Ponad miesiąc zajmie Ci dojście do momentu, kiedy nie będziesz wychodził poza linie, czy też będziesz w stanie te linie narysować prosto.

­

igNMhIy.png

Opublikowano

No ja tradycyjnie uczyłem się rysować, cieniować i ogólnie wszystko co związane z podstawami. To nawet myszką mi wchodziło lepiej w PS coś dorobić. Bez tej praktyki wcześniej było z tym o wiele gorzej.

Opublikowano

Mam Wacom Bamboo Fun, polecam serdecznie! Wielkość jest bardzo odpowiadająca jak na początek, funkcje też niczego sobie - panel przedni i przyciski na penie.

Do rysowania 4Fun i ew. profesjonalnego jest boski!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...