Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Toksyczni starzy

olekar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Jakbyscie postąpili w mojej sytuacji,kiedy mając 18 lat cały czas rodzice wam trują o komputerze jak bardzo jest szkodliwy itp itd i mają ciągle o niego pretensje.Nie nołlajfie cały dzień (max 3/4h) a rodzice od jakiegoś czasu robią mi o to wyrzuty mimo, że jak byłem młodszy mogłem naparzać tak naprawdę ile chciałem.Prawda jest taka że im jestem starszy tym mniej moge grac a teraz w ogóle... Dzisiaj usłyszałem tekst od ojca dosłownie: "pod tym dachem nikt nie będzie grał w gry" a jeszcze miesiąc temu gadałem o nowym kompie za swoją kasę i sie na to godził.Dodam że mam w miarę juz starych rodziców i widać nie rozumieją młodszych pokoleń.Czy według was rodzice nie naduzywają swoich praw i czy to jest normalne ze w ogóle nie moge w nic grac? Wszelkie, wielokrotne rozmowy na ten temat nic nie dają... Poradźcie coś bo nie wiem czy to ja nie mam racji czy oni.

Btw. to nie troll

Opublikowano

­Nie mają racji. Jesteś pełnoletni i mimo tego, że mieszkasz u rodziców, to powinieneś mieć jakieś swobody. Masz własne pieniądze, więc możesz je wydać na co chcesz, a im nic do tego.

Opublikowano

Czy według was rodzice nie naduzywają swoich praw i czy to jest normalne ze w ogóle nie moge w nic grac?

Skoro jesteś pełnoletni to możesz sobie kupić co chcesz i grać w to 24/7 jak Ci się podoba.

No chyba, że jesteś na utrzymaniu rodziców to już inna sprawa.

­

Opublikowano

­Nie mają racji. Jesteś pełnoletni i mimo tego, że mieszkasz u rodziców, to powinieneś mieć jakieś swobody. Masz własne pieniądze, więc możesz je wydać na co chcesz, a im nic do tego.

Mimo tego, że jest pełnoletni mogą go wywalić już z domu i nikt im nic nie zrobi. 

Ich dom, ich zasady. Musisz to niestety uszanować, pójdziesz na swoje i/lub będziesz zarabiał swoją kase to wtedy możesz się rządzić.

Taka prawda.

Opublikowano

Faktem jest, że pełnoletność to nie wszystko. Jeśli rodzice Cię utrzymują to rzeczywiscie moze być to problem. Natomiast jeśli sam pracujesz i dokładasz się do rachunków wszelakich to wtedy powinni dać Ci swobodę. Nie dawaj się i uwierz mi, ze nie tylko jest tak u Ciebie, bo znam wiele osób u których jest podobnie.­

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Prawda jest taka ze pieniądze dostałem na osiemnaste urodziny od wujków,babć itd. i sie nagromadziło wiec to nie starych pieniądze.Druga sprawa będę teraz szedl do 3 liceum i nie mam jak "iść na swoje". Zapomniałem dodać że starszy jeszcze powiedział że moge grać ale nie w jego domu.Możesz chodzic do kafejki internetowej i tam sobie graj.Powiem tyle: no kur...a mać.Pisze z telefonu bo stary pc mam zabrany "bo tak" -,-

Opublikowano

Prawda jest taka, że dla naszego pokolenia komputer jest tym, czym dla pokolenia naszych rodziców telewizor - ciekawe czy skłonni by byli od tak zrezygnować z tv. Możesz rzucić tym argumentem o ile go jeszcze nie poruszyłeś. Choć wątpię czy to coś da - jak ktoś nie słucha argumentów to ciężko dyskutować.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Jedynie co słysze to "chce wychować normalnego syna" i weź tu gadaj... Nawet godzinki nie mozna pograć. A z tą telewizją to się zgadza bo dosyc duzo rodzice spędzają przed nią

Opublikowano

Witam.Jakbyscie postąpili w mojej sytuacji,kiedy mając 18 lat cały czas rodzice wam trują o komputerze jak bardzo jest szkodliwy itp itd i mają ciągle o niego pretensje.Nie nołlajfie cały dzień (max 3/4h) a rodzice od jakiegoś czasu robią mi o to wyrzuty mimo, że jak byłem młodszy mogłem naparzać tak naprawdę ile chciałem.Prawda jest taka że im jestem starszy tym mniej moge grac a teraz w ogóle... Dzisiaj usłyszałem tekst od ojca dosłownie: "pod tym dachem nikt nie będzie grał w gry" a jeszcze miesiąc temu gadałem o nowym kompie za swoją kasę i sie na to godził.Dodam że mam w miarę juz starych rodziców i widać nie rozumieją młodszych pokoleń.Czy według was rodzice nie naduzywają swoich praw i czy to jest normalne ze w ogóle nie moge w nic grac? Wszelkie, wielokrotne rozmowy na ten temat nic nie dają... Poradźcie coś bo nie wiem czy to ja nie mam racji czy oni.

Btw. to nie troll

Jedynie co słysze to "chce wychować normalnego syna" i weź tu gadaj... Nawet godzinki nie mozna pograć. A z tą telewizją to się zgadza bo dosyc duzo rodzice spędzają przed nią

Zabraniają ci grać na komputerze, bo widzą że tylko to robisz całymi dniami, nie wychodzisz na dwór ze znajomymi, nie masz żadnej dziewczyny a masz już 18lat, walisz całymi dniami konia.

Gdyby mój syn byłby tak ograniczony, postąpiłbym tak samo.

Opublikowano

To czytaj książki. Ewentualnie pójdź do znajomego/znajomej na noc, powtórz to razy 3. Wtedy będą się martwić o syna.

PS. Jak można w taka piękną pogodę siedzieć w domu. Rozumiem, strzelanie z pistolecików jest mega super xD

może, może nie

Opublikowano

Zabraniają ci grać na komputerze, bo widzą że tylko to robisz całymi dniami, nie wychodzisz na dwór ze znajomymi, nie masz żadnej dziewczyny a masz już 18lat, walisz całymi dniami konia.

Jeśli nawet, to powinni wytłumaczyć powód, bo "bo tak" to można do wszystkiego użyć. Może chodzi na dwor, może ma lubienice, a czasami rano albo wieczorem chce sobie pograc? Zresztą to ich wina, że dopiero teraz tak robią, a wcześniej mógł naparzac kiedy chciał. To tak jak(przykład z dupy) po wpadce z dzieckiem dowiedzieć się o antykoncepcji.
Opublikowano

@Hardiel Właśnie, powinien zapytać o powód ich działania. Dam głowę że jakaś babcio-ciocia im nagadała, że Franek koleżanki z Wałbrzycha grał cały dzień na kompie i teraz dziewczyny nie umie sobie znaleźć  xD

Opublikowano

@Hardiel no pewnie ktoś im takich głupot nagadał. Że gry ogłupiają i wypaczają umysł. Sorry, ale jeśli ktoś robi coś takiego jak ci nastolatkowie to już wcześniej miał kompletnie zryty beret i gry nic tu nie zmieniły. Wkur*ia mnie już ta nagonka na to jakie to gry są złe. Miliony graczy to normalni spokojni ludzie, a znajdzie się jeden typ, któremu coś strzeli do głowy i już zaczyna się lamentowanie. Co do tematu, pomysł odnośnie telewizora wcale nie jest taki zły. Ty lubisz kompa, oni tv. Jak tak to niech zrezygnują, przecież tylko czas marnują. Cóż, zrozumiałbym ich zachowanie gdybyś grał po 12h dziennie. Ale po 3/4h? A to i tak pewnie nie codziennie.  Rozmawiaj z nimi i może coś ugrasz

Opublikowano

Ściągnij sobie Code::Block i jak ktoś wejdzie to zacznij pisać takie coś:

<iostream>

int main()
{
int a;
int b;
std::cout << a/b+258;
}

Jeżeli to zadziała to zyskasz respekt i rodzinka pomyśli, że oprócz grania coś tam potrafisz. A jeżeli nazwą to wszystko grą, to definitywnie mają zrąbane w głowie (pewnie od kogoś, nie żebym wyzywał rodziców [boń bosze] - ale to byłoby już jakiś ostre uczulenie na gry).

Nie każdy kto gra całymi dniami nie ma dziewczyny i znajomych? Powód - same gry, przecież można tam grać z znajomymi i ich znaleźć. Co do dziewuchy to też  xD xD

Ps. Drogi Makinie czy to nie przypadkiem? No wiesz taki wyraz zaczynający się na hipo? Nie żebym coś mówił złego o naszej ekscelencji, bo ona przed komputerem robi tylko dobre rzeczy.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Z tego co pisałes, wcześniej grałes bez ograniczen więc twoj ojciec pozno wziąl się za twoje wychowanie. Teraz tak naprawdę niewiele zdziala.

Srij9JT.png

Opublikowano

Zrób im wojne :D albo zostawia cie w spokoju albo wyprowadzasz sie i nigdy cie nie zobacza proste nie moga ci zabraniac czegos robic bo im sie to nie podoba w czym im to przeszkadza ze grasz na tym kompie?.No tak napisales ze sa w starym wieku to normalne w glowie sie pier*oli a zreszta nie martw sie za 5-10 lat ogladajac telewizje dostana zawalu bo co 2 kanal beda widziec ludzi ktorzy graja w lola csa hotsa lub w inne nowe gry :)a za 20 lat juz nie bedzie reklam tabletek na serce czy innego badziewia tylko reklamy kart graficznych procesorów xD.Dla nich swiat sie nie zmienil pogadaj z nimi ze jest 21 wiek a nie sredniowiecze odpal im o 17 czy o 19 polsat sport zobacza ze ludzie graja w gry i mozna duzo zarobic xD moze im sie cos przestawi sie w glowie i bedziesz zmuszony grac 24/7 w lola zeby wystapic w lcsach :D

9qyirx.jpgyev580.jpg
Opublikowano

Kiedyś Cię mniej ograniczali, bo byłeś dzieckiem, teraz jesteś "dorosły", a oni uważają, że gry są dla dzieci, a więc próbują wyeliminować tą dziecinność z twojego życia.

1356721310-U739101.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...