Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Niedrogi zestaw komputerowy

Waterovsky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. Pomógłby mi ktoś złożyć niedrogi zestawik komputerowy? Bardzo proszę :)

Powinien móc obsługiwać 64bit'y oraz zawierać:

1. Płytę Główną

2. Procesor

3. Karte Graficzną - najlepiej AMD serie FX

4. Pamięć RAM - 8GB myślę, że byłoby opłacalne

5. Obudowę, żeby wszystko to pomieściła

(najbardziej zależy mi na tym, by płyta główna weszła w obudowę bez trudu, ale jednocześnie by ta obudowa jakoś sensownie wyglądała)

Ze starego komputera planuję wyjąć Zasilacz (300W), Dysk Twardy i chłodzenie do Procesora.

Próbowałem sam stworzyć taki zestawik, oto co mi wyszło http://www.morele.net/inventory/info/IzqRH/

Stwierdziłem jednak, że sam sobie z tym nie poradzę.

Chciałbym również, by cena zestawu nie przekraczała 1000zł - mało bo mało, ale nie ma to być jakiś ultra komputer, na którym każda najnowsza gra będzie śmigać, a po prostu lepszy niż do tej pory - wraz z obsługą 64bit'ów (mój ich nie obsługuje i przez dobre 5 lat męczę się na 32bit'ach).

Obecnie posiadany przeze mnie sprzęt:

Płyta Główna: ASUS M2N68-AM SE

Procesor: AMD Phenom X3 8450

Karta Graficzna: ATI Radeon HD 4550 - 512MB

Pamięć RAM: 3072MB

Zasilacz: Forton ATX 300PNF - 300W

Windows: 7, 32bit

Opublikowano

Może i warto rozważyć, aczkolwiek wolę trzymać się produktów AMD - jeszcze mnie nie zawiodły. Intel odpada przy takim budżecie.

Opublikowano

Do czego to ma być komputer? Grafika za 100zł mocno ssie, a jak tylko do przeglądania internetu to integra powinna wystarczyć. Wtedy starczy na pentiuma tego do oc.

Opublikowano

Komputer praktycznie ma służyć wszystkiemu (gry, grafika, kreowanie/oglądanie filmów w hd itd.). Obecny sprzęt dobrze się spisuje, tylko czasem zawodzi, dlatego też czas dokonać lekkich zmian. Moja karta graficzna gdyby była na rynku, pewnie kosztowała by dużo mniej niż 100zł a wcale nie jest taka zła. Wątpię więc, że nowsza jej wersja będzie jeszcze gorsza.

Głównie chodzi mi o to by komputer można było dostosować pod 64bit'y, więc może opłacalniejsze byłoby zmienić tylko procek, płytę główną i dokupić RAM'u?

// Może w ten sposób? http://www.morele.net/inventory/info/Wpibte/

Odpuścić obudowę, bo w obecnie posiadaną ten gigabyte wejdzie i zostać przy moim radeonie (przynajmniej przez jakiś czas, później coś sobie dokupię).

Opublikowano

Komputer praktycznie ma służyć wszystkiemu (gry, grafika, kreowanie/oglądanie filmów w hd itd.). Obecny sprzęt dobrze się spisuje, tylko czasem zawodzi, dlatego też czas dokonać lekkich zmian. Moja karta graficzna gdyby była na rynku, pewnie kosztowała by dużo mniej niż 100zł a wcale nie jest taka zła. Wątpię więc, że nowsza jej wersja będzie jeszcze gorsza.

Głównie chodzi mi o to by komputer można było dostosować pod 64bit'y, więc może opłacalniejsze byłoby zmienić tylko procek, płytę główną i dokupić RAM'u?

// Może w ten sposób? http://www.morele.net/inventory/info/Wpibte/

Odpuścić obudowę, bo w obecnie posiadaną ten gigabyte wejdzie i zostać przy moim radeonie (przynajmniej przez jakiś czas, później coś sobie dokupię).

Dobry pomysł, zmieniłbym tylko ram na 1 kość 8GB http://www.morele.net/pamiec-crucial-ddr3-udimm-8gb-1600mhz-cl9-ballistix-oc-bls8g3d1609ds1s00ceu-704962/

Opublikowano

Różnica raczej niewielka, ale skorzystam, dzięki. Zastanawia mnie jednak czy będę mógł do tej jednej kości dołożyć inną (2GB), którą już posiadam (firma nieznana)?

Opublikowano

Faktycznie. Zapomniałem, że to DDR2. Wraz z kupnem nowej karty graficznej dodam jeszcze jedną taką kość 8GB i będzie pięknie. Dzięki jeszcze raz :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...