Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

OLX

Gotyer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupowałem przedmiot na OLX. Jako iż osoba która sprzedawała mówiła że dostęp do allegro będzie miała dopiero we wtorek bo czeka na aktywację konta i jak chce to mogę poczekać albo wykonać przedpłatę bądź odebrać osobiście i wtedy po przedpłacie przedmiot zostanie wysłany od razu w poniedziałek. Rozmawiałem z tą osobą, potrzebowała pilnie pieniędzy no to myślę sobie wszystko ok. Mi pare osob przed robiło przedpłate na wieksze sumy i jakoś nie miały obaw. Więc wykonałem przelew za 930 zł do tego samego banku. Otrzymałem adres, posiadam telefon tej osoby, nr banku itd. I teraz pytanie: Jeżeli bym został oszukany to czy łatwe jest odzyskanie pieniędzy jeżeli posiadam tyle danych o niej? 

Opublikowano

Witam, kupowałem przedmiot na OLX. Jako iż osoba która sprzedawała mówiła że dostęp do allegro będzie miała dopiero we wtorek bo czeka na aktywację konta i jak chce to mogę poczekać albo wykonać przedpłatę bądź odebrać osobiście i wtedy po przedpłacie przedmiot zostanie wysłany od razu w poniedziałek. Rozmawiałem z tą osobą, potrzebowała pilnie pieniędzy no to myślę sobie wszystko ok. Mi pare osob przed robiło przedpłate na wieksze sumy i jakoś nie miały obaw. Więc wykonałem przelew za 930 zł do tego samego banku. Otrzymałem adres, posiadam telefon tej osoby, nr banku itd. I teraz pytanie: Jeżeli bym został oszukany to czy łatwe jest odzyskanie pieniędzy jeżeli posiadam tyle danych o niej? 

Powyżej 3/4 stów straty masz już przestępstwo a nie wykroczenie, więc raczej szybko powinieneś dostać pieniądze etc., jeżeli zostałeś oszukany. Zależy jeszcze od ogólnego postępowania tej sprawy. Ale raczej tak.

Opublikowano

Numer banku był prawdziwy, wpisałem dane tej osoby na facebooku i w postach sprzedaje te same przedmioty co na OLX, do tego znajomi z tej samej miejscowości co przy numerze banku. Bo osoba ta ma ukryte wszystkie dane, jedynie imię i nazwisko, a tak to brak informacji. 

Opublikowano

Powyżej 3/4 stów straty masz już przestępstwo a nie wykroczenie, więc raczej szybko powinieneś dostać pieniądze etc., jeżeli zostałeś oszukany. Zależy jeszcze od ogólnego postępowania tej sprawy. Ale raczej tak.

K***a o czym ty gadasz. Powyżej pewnej kwoty jest przestępstwo, ale tyczy się to tylko kradzieży. A to jest oszustwo. Gdzieś coś usłyszał, a teraz pierdoli.

Nie potrzebujesz "tyle" danych o tej osobie. Umowa, nawet taka zawarta przez internet jest wiążąca i spokojnie można iść z tym na policje.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Jest możliwość że kurier nie będzie chciał poczekać aż sprawdzę zawartość by w razie spisać protokół straty?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...