Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Porady do grania Vayne

Xaariel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Maxujesz W, ­nie wywalaj condemna bezcelowo, R + Q = instant niewidzialność. Jesteś bardzo papierowy, kryj się za tankami/supportem. Możesz użyć condemn + flash do zmiany kierunku condemna.

Opublikowano

Oczywiscie spokojne early, raczej brak jakiegokolwiek agresywu, farma farma i farma. Najlepiej grac z sustain champem takim jak Soraka albo z lategame tkaim jak Janna.

max to R>W>Q>E

Jesteś bardzo papierowy, kryj się za tankami/supportem. Możesz użyć condemn + flash do zmiany kierunku condemna.

Oczywiscie najlpeij praktykowac nauke R+Q, dziala cuda. Niewidka pozwala Ci na outplay jakiegokolwiek gracza.

Build:

botrk>pd/butki>butki/pd>inf/lw(dmg/tank)>lw/inf>ga/qss

Tylko, ze jak grasz z QSSem musisz pamietac o tym ze go masz

gyobUMW.png

Opublikowano

Co musze wiedziec grajac vayne? Mniej wiecej ja ogarnalem, macie jakies porady albo wskazowki?

Rzucając R+Q na bocie możesz przejść niezauważony z jednego bushu do drugiego. Może się okazać przydatne podczas ganków.

giphy.gif

Opublikowano

Serio maxuje się W?

Od roku grania vayne maxowałem zawsze Q....

Q daje serio niewiele w porównaniu do W ;) Po złożeniu botrka na 9 lvlu (5 lvl W) nasze 3 ataki wezmę 3/4 hp przeciwnego adc ;)

­

Opublikowano

Q daje serio niewiele w porównaniu do W ;) Po złożeniu botrka na 9 lvlu (5 lvl W) nasze 3 ataki wezmę 3/4 hp przeciwnego adc ;)

­

Teoretycznie tak, + maxowania Q jest taki, że na ulcie więcej razy będziesz niewidzialny.

Hello there.

Opublikowano

Czy tylko ja maxuje q/w zależnie od linni? jeżeli gram na jakiegoś bota ze skillshotami (przykładowo cait+lulu a jeżeli jest thresh czy blitz to obowiązkowo) maxuje q a w innych wypadkach przeważnie w

Opublikowano

Czy tylko ja maxuje q/w zależnie od linni? jeżeli gram na jakiegoś bota ze skillshotami (przykładowo cait+lulu a jeżeli jest thresh czy blitz to obowiązkowo) maxuje q a w innych wypadkach przeważnie w

Ja na samym początku grania maxowałem Q robiłem wielki błąd, bo tylko ułatwiałem sprawę przeciwnikowi, który miał większy zasięg oraz mocniejsze early...  Później zmieniłem na W ( lepsze farmienie minionków ) dzięki któremu około 7-9 lvl robiłem enemy adc jak już chciałem.

Jestem skilled grając Vayne mimo, że mam tylko platynkę :c

True love survives all

Opublikowano

Ale q vayne masz co 2-6 sekund a tresh graba ma co 12-16 sekund tak samo co blitz  maxujac Q stracisz tylko dmg 

Powiadasz? Jak dostaniesz bota Cait+Karma bez maxowania q żeby zmniejszyć CD nawet na buty niewyfarmisz (no chyba że z soraką na suppie)

To co ze dostanie cait + kkarma?  naprawde takie trudne jest ominiecie tych smiesznych skilli chyba ktos tu nie potrafi grac bez tego programu do omijania skill shotuf xDD zreszta na vayne wystarczy buty na speeda botrka albo nawet tego cutlasta zeby zniszczyc ta cait

Opublikowano

Powiadasz? Jak dostaniesz bota Cait+Karma bez maxowania q żeby zmniejszyć CD nawet na buty niewyfarmisz (no chyba że z soraką na suppie)

W jakiej kolego jesteś dywizji? Przegrałem xxx gier na Cait i nigdy takiego problemu nie miałem, a na 6 lvl po prostu była moja i robiłem z nią co chciałem - tak bardzo, że z pod tureta nie mogła wyjść.

No ale maxując Q, unikniesz więcej skillshotów, Q cait, graby, hooki, zresztą mniejszy cd zawsze na propsie, a Vayne się ciśnie później na maxa  :D

yyy... serio? jeżeli jesteś na tyle ogarnięty to nawet Q nie potrzebujesz aby unikać grabów, skillshotów, hooków oraz całej reszty..

Słuchaj ich autorze tematu, a gwarantuje Ci, że tą postacią nie nauczysz się grać. Nie uważam, że jestem taki z*******y jak Gosu ale myślę, że akurat Vayne udaje mi się utrzymać na prawdę dobry poziom. Po prostu robisz to tak -> wpierw maxujesz W, pozniej stun, pozniej DOPIERO Q no i dalej ciśniesz do 6 lv W aby mieć dużo dmg z ultem.

True love survives all

Opublikowano

Ale q vayne masz co 2-6 sekund a tresh graba ma co 12-16 sekund tak samo co blitz  maxujac Q stracisz tylko dmg 

No ale maxując Q, unikniesz więcej skillshotów, Q cait, graby, hooki, zresztą mniejszy cd zawsze na propsie, a Vayne się ciśnie później na maxa :D

W jakiej kolego jesteś dywizji? Przegrałem xxx gier na Cait i nigdy takiego problemu nie miałem, a na 6 lvl po prostu była moja i robiłem z nią co chciałem - tak bardzo, że z pod tureta nie mogła wyjść.

No dobra, ale mu chodziło, że w early dostaniesz dużo poke od Cait i Karmy.

wyznawca gier PC, użytkownim typu: "nie wiem ale się wypowiem", hejter EA, weteran gier moba, wierny kibic zwycięskich drużyn, czasami troll.

Opublikowano

No ale maxując Q, unikniesz więcej skillshotów, Q cait, graby, hooki, zresztą mniejszy cd zawsze na propsie, a Vayne się ciśnie później na maxa :D

Eh xDD cait q jest takie latwe do ominiecia... graby hooki? what chowasz sie za miniony i cie nie zgrabuje cdry graba tresha ma 12-16 sec graby blitza z 10-14 cos takiego.Pewnie cdry na propsie 2 grajac na tresha czy blitza a jak sie nie myle to od gownianej platyny ludzie kupuja relick shielda zeby byc bardziej tanky po recalu wraca ma wardy 150 hp + ulepszyl tego relick shielda albo kupil krysztal na Hp ma z 300-500 hp wiecej dodajmy jeszcze armora a q zadaje zwykly dmg czyli maxujac q gdy trash czy blitz bedzie mial z 60-80 armora nic mu nie bedziesz bil a maxujac w wejdzie ci ten true dmg z 60 zwykly atak + trute 160 albo nawet wiecej.

Opublikowano

imo maxowanie Q jest lepsze na agresywny lane. Wiekszosc "ekspertow" vayne chyba gralo nia max 10 gier, albo maja niska dywizje. Rada dla zalozyciela tematu nie szukaj pomocy na mpc, bo to sensu nie ma. Polecam jakiegos streamera poogladac ktory ci np odpowie jesli na chacie zapytasz sie o cos.

Opublikowano

Eh xDD cait q jest takie latwe do ominiecia... graby hooki? what chowasz sie za miniony i cie nie zgrabuje cdry graba tresha ma 12-16 sec graby blitza z 10-14 cos takiego.Pewnie cdry na propsie 2 grajac na tresha czy blitza a jak sie nie myle to od gownianej platyny ludzie kupuja relick shielda zeby byc bardziej tanky po recalu wraca ma wardy 150 hp + ulepszyl tego relick shielda albo kupil krysztal na Hp ma z 300-500 hp wiecej dodajmy jeszcze armora a q zadaje zwykly dmg czyli maxujac q gdy trash czy blitz bedzie mial z 60-80 armora nic mu nie bedziesz bil a maxujac w wejdzie ci ten true dmg z 60 zwykly atak + trute 160 albo nawet wiecej.

Mój geniuszu, istnieje coś takiego jak większy range i cait taki ma. Darmowy poke przez cały lanephase.

Opublikowano

Mój geniuszu, istnieje coś takiego jak większy range i cait taki ma. Darmowy poke przez cały lanephase.

Moj gieniuszu co z tego ze ma te 650 range skoro vayne po zbudowaniu botrka i berserkow z maxowanym W robi ja jak chce ?

Opublikowano

nie żeby coś, ale maxuje się q jako pierwszy skill... w early game hp przeciwników to max 2000 hp wymaxowane w bije 8% = 160 hp, wymaxowane q bije 200 dodatkowego hp, na początku nie masz itemów pod as to gówno ci daje wymaxowane w, potem jak dochodzi do mid/late game max wymaxowane oba skille, przeciwnicy są już troche tankowaci i masz już itemy pod as, botrk,pd wystarczy i wtedy coś już robisz, wpiszcie sobie w google co się maxuje jako pierwsze itp albo sobie obliczcie samemu co się bardziej opłaca maxować

Opublikowano

nie żeby coś, ale maxuje się q jako pierwszy skill... w early game hp przeciwników to max 2000 hp wymaxowane w bije 8% = 160 hp, wymaxowane q bije 200 dodatkowego hp, na początku nie masz itemów pod as to gówno ci daje wymaxowane w, potem jak dochodzi do mid/late game max wymaxowane oba skille, przeciwnicy są już troche tankowaci i masz już itemy pod as, botrk,pd wystarczy i wtedy coś już robisz, wpiszcie sobie w google co się maxuje jako pierwsze itp albo sobie obliczcie samemu co się bardziej opłaca maxować

Chyba zapomniales jeszcze dodac ze przeciwnik ma armora :- ).Jak wracasz cofasz sie kupujesz butki cutlasta buty 25 na speeda masterki 5 runy 14 = ) 34 attack speeda dodatkowego jest opcja zamiast cutlasta kupic ten itemek do botrka co daje 30 attack speda to wtedy masz 64 speeda 1100 golda za 1 recalem spokojnie mozna miec.A tak praktycznie to co? Maxujesz Q i uzyjesz to pewnie do 11 poziomu z 6 razy xDD albo do tego momentu az braknie many a W masz caly czas i zrobisz wiekszy dmg a jak dodasz na 1 lv W to mozesz nawet first blooda zrobic albo podczas invadu napewno z W zrobisz wiekszy dmg niz z Q 

Opublikowano

karol123742 chyba tylko w brązie robi ją jak chce albo w jakimś twoim osobistym elohell :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

wszyscy tacy dobrzy vayne przychodzi co do czego i kappa :rolleyes:  :rolleyes:  :rolleyes:  :rolleyes: 

q/w maxujemy w zależności od sytuacji w jakiej sie znajdujemy  np od przeciwnego adc, prostym przykladem o ile łatwiej zrobic dravena majac wymaxowane Q niz W LUB od tego jakiego supporta mamy

Opublikowano

imo maxowanie Q jest lepsze na agresywny lane. Wiekszosc "ekspertow" vayne chyba gralo nia max 10 gier, albo maja niska dywizje. Rada dla zalozyciela tematu nie szukaj pomocy na mpc, bo to sensu nie ma. Polecam jakiegos streamera poogladac ktory ci np odpowie jesli na chacie zapytasz sie o cos.

Agresywna linia z jakimś śmiesznymi obrażeniami co kilka sekund?

Oczywiscie spokojne early, raczej brak jakiegokolwiek agresywu, farma farma i farma. Najlepiej grac z sustain champem takim jak Soraka albo z lategame tkaim jak Janna.

max to R>W>Q>E

Oczywiscie najlpeij praktykowac nauke R+Q, dziala cuda. Niewidka pozwala Ci na outplay jakiegokolwiek gracza.

Build:

botrk>pd/butki>butki/pd>inf/lw(dmg/tank)>lw/inf>ga/qss

Tylko, ze jak grasz z QSSem musisz pamietac o tym ze go masz

Przecież BT > IE, a w niektórych przypadkach banshee > qss.

Maksowanie Q przed W to marnowanie potencjału postaci.

Opublikowano

Serio maxuje się W?

Od roku grania vayne maxowałem zawsze Q....

Q max'ujesz jak grasz pod dmg... build(przedmioty), a w jest pod "zwykłą" vayne... z as'a masz więcej dmg... as+w=moree dmg than q :) niektórzy maxują q do 3 lvl'a, a potem zaczynają maxować w.. ze względu na early game i lepszą wymiane i faze lini

EDIT: +q służy do kite'owania, a nie zdawania dmg xD i pozycjonowania się oczywiście

@_SilveR

Dobrze my master of korea, a teraz wytłumaczę ci plastiku 10 pewną rzecz o której chyba nie wiesz ;]]]]].

Dobrze załóżmy,iż hp przeciwników wynosi te 2k,niech te twoje w bije 8%(props za matme), powiedziałeś że max hp przeciwników w early wynosi max 2k..., żeby mniej więcej takie hp mieć.. trzeba być w etapie mid/late game'u...., czyli to nie jest early..., ale dobrze... załóżmy iż jest support z relic'iem etc... ma te 2k hp powiadasz, iż q zabiera 200 maksymalnego HP! coś niesamowitego, prawda? TERAZ mistrzu z korei skąd wytrzasnąłeś te 200 max hp z q xD?, gdzie to pisze ? q zadaje dodatkowe dmg(ad), a nie true...+ ty chyba myślisz, że q skaluje się z w xD? W KAŻDYM ETAPIE GRY W BĘDZIE BARDZIEJ UŻYTECZNE I OPŁACALNE NIŻ Q, NAWET W EARLY chciałbym również ci przypomnieć, iż jest coś takiego jak ARMOR (nowość której nie znasz polecam zapamiętać) i w tym twoim "early" game'ie średnio każdy z graczy ma ok. 47% redukcji obrażen fizycznych, czyli teraz przekalkulujmy, to co napisałeś.. 47% z 200=94, co równa się z tym, iż zadasz 106 dodatkowych obrażen z q (ale kto ma tyle ad w early żeby wycisnąć 200 dodatkowych obrażeń z q xD? I TO JESZCZE MAX HP!, to jakiś nieznany tajemny upgrade do 6 poziomu q?, to są jakieś tajemne techniki z bronzu?), no ale dobrze lecimy dalej z tematem vayne zawsze będzie coś robić w late to jest tak... ULTI=RAMBO MODE ,teraz słuchaj uważnie dowiesz się czegoś znów nowego, więc dobrze to zapamiętaj... w lidze legend... istnieje coś takiego jak AS TAK! ATTACK SPEED! i teraz.... załóżmy iż mamy tego twojego nędznego "early" game'a i każdy z graczy(jakbyś nie wiedział) posiada ATTACK SPEED, tak! ten właśnie magiczny attack speed!, którego ludzie w twojej dywizji nie znają! i teraz słuchaj..., każdy z graczy go posiada! niesamowite, prawda? przeciętny as w early wynosi około 0.89(nie liczymy tutaj przedmiotów) czyli zaokrąglając tutaj do jedności(czyli w tym przypadku do jedyneczki) wykonujemy 1 aa na sekunde ...twoje MAGICZNE Q posiada coś takiego jak COOLDOWN(nowe pojęcie zapamiętaj) i ten COOLDOWN to odnowienie czaru... TAK! TWOJE Q , które wynosi na poszczególnych poziomach te oto wartości(nie wliczając cdr)=6/5/4/3/2 , teraz przekalkulujmy to, 10aa=10sec(załóżmy iż nasze ad wynosi 100), so... w ciągu 10 sekund zadamy 1000 obrażeń , teraz twoje q(zakładając iż jest wymaksowane jak mówisz)10sec/2=5, czyli wciągu 10 sekund wykorzystamy nasze q 5 razy=(załóżmy te twoje usrane 200 dmg)1000 dmg+1000dmg aa=2k dmg w ciągu 10 sekund, teraz porównajmy w,.... jak może wiesz lub nie w nie posiada CD!w ciągu 10 sekund nałożymy 3 razy w na enemy cel, więc 3x8%MAXHP + 60 dmg(true oczywiście gdybyś nie wiedzIał...) =3x60=180+3x8%(160 dmg w twoim założeniu)=220 true dmg na jedno w,, teraz wraz z aa nasze dmg teoretycznie wynosi 1660 dmg, teraz pod uwagę bierzemy ARMOR , 2k dmg jest redukowane o 47%(biorąc pod uwagę twój "early" game), więc przekalkulujmy to ponownie 47% z 2000=940, więc odejmując 940 od 2k wyjdzie nam 1060 dmg z AD! , teraz przekalkulujmy sytuacje w przypadku opcji z w wyszło nam, iż zadajemy 1660 dmg(w tym 1000ad z aa), teraz przekalkulujmy to z armorem 47% z 1000=470, 470 odjąć 1000=530, teraz dodajmy wartość obrażeń z w w ciągu tych 10 sekund z naszym wynikiem 470+660=1130 obrażeń WYNIKI: Q=1060,W=1130 i dalej będziesz mówił, iż q jest bardziej opłacalne?(na "early").

Błagam nie wprowadzaj ludzi w błąd..., bo nie takich graczy na co dzień boost'uje..... i nie takich już wyboostowałem.., trochę płakać się chce ... no ale jak się ma coś z czegoś w czym, nawet się jest dobrym to.. czemu nie?+ na googl'ach są poradniki właśnie ludzi twoich pokrojów,wiedzy i doświadczeniu w tej grze... czytanie ich=zrujnowanie sobie gry..., taki autor tematu przeczyta takiego "newbie" i pomyśl, że on dopiero zaczyna... i nic nie wie o tej grze... i taka osoba jak ty na starcie wprowadza go w błąd...., jeśli nie wiesz to się nie wypowiadaj błagam..., a jak już to jakoś z "mózgiem", bo cytuje "nie żeby coś, ale maxuje się q jako pierwszy skill" wpajanie na siłę ludziom błędnych informacji.... no stary... pls, bo mnie jako byłego pretendenta śmieszą takie rzeczy xD

Najlepszy ślepy mnich na EUNE, były challenger w s3 Strzeżcie się "krula" lasu

leesinacolythe.png

Ex-Challenger Player (TOP 23 EUW)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...