Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Minecraft vs Minecraft Windows 10 Edition "beta"

garguleczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, ponieważ od wielu lat zmagam się z problemami z systemem, windows 10 naprawił wszystko i na taki system czekałem wszystko chodzi nadzwyczajnie dobrze, niestety minecraft w java już nie bo strasznie klatkuje ale specjalna edycja minecrafta dla tego windowsa chodzi zaskakująco płynnie, na moim komputerze HP Compaq CQ58 215SW klatkuje zwykly minecraft klatkuje a ze lubie tą grę to gram w windows edition ale mam pytanie do tych co wiedzą...

Czy Microsoft chce rozwijać Minecraft Windows 10 Edition "beta" przy czym zamienić rozwój w java i przejść na c++ jak wielu o tym marzyło ? skonczylo by się to przycinanie i problemy z optymalizacją ? czy oni rozwijają te 2 wersje równocześnie lub osobno ?

Czy aktualizacje do Minecraft windows edition wychodzą tak samo jak do normalnego czy to odrębna sprawa?

Czy minecraft windows edition ma swoja specjalna strone czy to jeden minecraft tylko ms przepisuje gre od nowa i gra w java przestanie istniec i bedzie tylko w c++

Czy można pobrać minecraft windows edition z innego zrodla jak sklep microsoftu ?

Czy warto grać i uczyc sie od nowa w minecrafta windows 10 edition i poswiecic mu uwagę ?

o te i inne odpowiedzi bardzo proszę i za nie tez serdecznie dziekuje, za uswiadomienie mnie i innych 

Opublikowano

Witam serdecznie, ponieważ od wielu lat zmagam się z problemami z systemem, windows 10 naprawił wszystko i na taki system czekałem wszystko chodzi nadzwyczajnie dobrze, niestety minecraft w java już nie bo strasznie klatkuje ale specjalna edycja minecrafta dla tego windowsa chodzi zaskakująco płynnie, na moim komputerze HP Compaq CQ58 215SW klatkuje zwykly minecraft klatkuje a ze lubie tą grę to gram w windows edition ale mam pytanie do tych co wiedzą...

Czy Microsoft chce rozwijać Minecraft Windows 10 Edition "beta" przy czym zamienić rozwój w java i przejść na c++ jak wielu o tym marzyło ? skonczylo by się to przycinanie i problemy z optymalizacją ? czy oni rozwijają te 2 wersje równocześnie lub osobno ?

Osobno beda gry developowane. Minecraft w java jest developowany przez Mojang AB a Minecraft WIn10 jest developowany przez microsoft w spolpraca z MCPE team.

Czy aktualizacje do Minecraft windows edition wychodzą tak samo jak do normalnego czy to odrębna sprawa?

Minecraft Win10 bedzie mial takie same aktualizacje jak MCPE. Nie bedzie taki sam jak Java  (No chyba ze MCPE bedzie).

Czy minecraft windows edition ma swoja specjalna strone czy to jeden minecraft tylko ms przepisuje gre od nowa i gra w java przestanie istniec i bedzie tylko w c++

Jak narazie nie slyszalem o innej stronie.

Czy można pobrać minecraft windows edition z innego zrodla jak sklep microsoftu ?

Nie szukalem i mam nadzieje ze nie bedzie piratow :)

Czy warto grać i uczyc sie od nowa w minecrafta windows 10 edition i poswiecic mu uwagę ?

Moim zdaniem warto. Duzo nie trzeba sie uczyc bo gry az tak sie nie roznia.

o te i inne odpowiedzi bardzo proszę i za nie tez serdecznie dziekuje, za uswiadomienie mnie i innych 

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

Wątpię, żeby gra została przeniesiona na inny język. Wersja W10 Edition jest osobną produkcją i daty jej aktualizacji na pewno nie będą się zgadzać z datami wypuszczania nowych wersji zwykłego minecrafta. Wydaje mi się, że wersję na system w10 pobierzesz tylko ze sklepu z aplikacjami m$ jednak możesz poszukać w internecie. Sama gra nie różni się aż tak bardzo od wszystkim znanej wersji na pc więc nie będziesz musiał się uczyć wszystkiego od początku.

Opublikowano

Raczej nie

Ma swoja specjalna strone. Bedzie w javie i niestabilnym C++

Nie

Nie, strasznie niestabilna ta wersja. Na MC 1.7.2 mam 60 fpsów, zatem na W10 mam zaledwie 15.

bannergif.gif

Opublikowano

Raczej nie

Ma swoja specjalna strone. Bedzie w javie i niestabilnym C++

Nie

Nie, strasznie niestabilna ta wersja. Na MC 1.7.2 mam 60 fpsów, zatem na W10 mam zaledwie 15.

Mi minecraft java chodzil w 30-40fpsach na minimalnym a Minecraft WIn10 mam stabilne 60fps na max grafice. Cos zle zrobiles ze masz takie niskie FPSy.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

Jaka w takim razie to strona z mcwe 10 ?

Mi np na windows 10 chodzi idelanie minecraft windows 10 edition a zwyklu klatkuje masakrycznie, ppobieram technick packa z optifine itd zobaczymy

Opublikowano

Jaka w takim razie to strona z mcwe 10 ?

Mi np na windows 10 chodzi idelanie minecraft windows 10 edition a zwyklu klatkuje masakrycznie, ppobieram technick packa z optifine itd zobaczymy

a teraz pobierz technickpacka do minecraft windows 10 edition, a nie, zaraz, on nie jest w javie, i nie ma API, nie będzie do niego modów, ups.

I dlatego mc w javie wygrywa. 

1438614356923701010629.png

Opublikowano

Ale wszystko można zmienić, skoro z java sa same problemy, to przepisanie gry, danie jej w niższej atrakcyjniejszej cenie, da wiecej możliwości więcej graczy a dla nich kasy prawda?

Moim zdaniem język c++ jest prostszy niż java, jest bardziej zrozumiały dlatego osobiscie uważam że to początki ale może mieć duże szanse... zwłaszcza że to będzie działać płynnie na każdym sprzęcie!

Opublikowano

Ale wszystko można zmienić, skoro z java sa same problemy, to przepisanie gry, danie jej w niższej atrakcyjniejszej cenie, da wiecej możliwości więcej graczy a dla nich kasy prawda?

Moim zdaniem język c++ jest prostszy niż java, jest bardziej zrozumiały dlatego osobiscie uważam że to początki ale może mieć duże szanse... zwłaszcza że to będzie działać płynnie na każdym sprzęcie!

prostszy? Może jakieś czyste podstawy moga wydawać się prostsze, ale jak przyjdzie co do czego, to w javie jednak jest znacznie prosciej wykonac mase rzeczy gdzie w C++ bez pomocy sporej ilości dodatkowych libek lub spędzenia masy czasu nad kodem, nie dasz rady, a sporo z nich jest oparta na licencji zabraniającej użycia komercyjnego :P

I nie wiem co masz takiego mało zrozumiałego w javie, ale za to z chęcią wysłucham, może nawet powiesz coś ciekawego.

Do tego c++ nie musi byc tak znacząco szybszy od javy, JIT czyni cuda, co prawda pierwsze kilka sekund odpalenia apki w javie to jakaś masakra, ale potem jest coraz lepiej, kod javy zmienia się kod maszynowy, zoptymalizowany pod twój sprzęt.

Tym więcej razy dany kod sie wykonuje, tym bardziej zoptymalizowany się staje.

Oczywiście dobrze zoptymalizowany kod c++ zawsze poradzi sobie lepiej, ale nie zapomniaj o tym co daje ci Java, bez javy minecraft by nie przetrwał.

Brak API, brak dokumentacji, zaciemniony kod, i co? Jedna z najbardziej modowanych gier świata.

A kod w C++? bez API? bez dokumentacji? bez niczego? Opracowanie API tutaj, będzie znacznie bardziej wymagające, a co potem? aktualizacja mc, niby tylko kilka zmian, ale kod już inny, nie daj boże zmienią optymalizacje, a nawet znane części kodu zmienią się tak że będzie trzeba je dekompilować od nowa, a to nie będzie szybki proces. Nawet dekompilacja kodu w javie zajęła sporo czasu, gdzie kod zachowuje masę przydatnych informacji, a co dopiero w cpp?

Ale dobra, uznajmy że jest cud, powstało API, ale to dalej nie to samo, jak czegoś w API zabraknie, 99% ludzi sobie nie poradzi, bo dodać coś do kodu c++ w runtime, czy nawet zmienić wartość "zabezpieczonej" zmiennej, już nie jest tak prosto jak w Javie.

Jaki jest problem z MC? To że ten kod stworzony w javie ni jak ma się do optymalnego, do tego domyślny GC jest ustawiony na przestarzały typ, który może zostać wycofany.

Pisząc Diorite pomimo że sam nie mam jakiś super zdolności, czasem wręcz płakałem nad tym co widzę w kodzie NMS

Dobra, bo mi jeszcze jakiś referat z tego wyjdzie. pozdrawiam :D

Opublikowano

a teraz pobierz technickpacka do minecraft windows 10 edition, a nie, zaraz, on nie jest w javie, i nie ma API, nie będzie do niego modów, ups.

I dlatego mc w javie wygrywa. 

Minecraft napisany w Javie ma juz 6 lat. To jest wystarczajaco aby stworzyc mody do gry.

Minecraft Win10 Edition Beta ma niecaly miesiac... Rzym nie zostal zbudowany w jeden dzien.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

Minecraft napisany w Javie ma juz 6 lat. To jest wystarczajaco aby stworzyc mody do gry.

Minecraft Win10 Edition Beta ma niecaly miesiac... Rzym nie zostal zbudowany w jeden dzien.

Ale tn pod windows 10 nie ma API i jest w cpp, napisanie modow do czegoś takiego jak znacznie trudniejsze i może nigdy się nie wydarzyć.

Bo się nie opłaca, skoro jest juz w javie

Opublikowano

Czyli z tego co widzę zwykły Minecraft nie zadziała po przesiadce na Win 10 zbyt dobrze?

Hunt or be hunted.

Opublikowano

Czyli z tego co widzę zwykły Minecraft nie zadziała po przesiadce na Win 10 zbyt dobrze?

zadziala bez problemu, ta wersja pod win 10 to jest bardziej dla szpanu i tabletow

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...