Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Klimat Metina.

flajtrontri

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam nadzieję, że zrozumiecie czemu taki temat powstał. Ogólnie mam pytanie do Was, graczy. Co WY rozumiecie przez słowa "klimat metina"? Od kilku tygodni patrzę na forum, różne tematy od modeli map, zbroi, petów, publikacje serwerów jak i różne inne. I w sporej, ale to spooorej ilości tematów było cośw stylu "To nie pasuje do klimatu metina" "To psuje ten klimat metina". Ok.. Powiedzmy, że komuś coś nie pasuje, ale ludzie zlitujcie się.. Jaki Metin ma klimat? Jest to gra MMO i nie mówcie mi, że np. pet na zasadzie jakiejś wróżki, albo innej kozy nie pasuje do metina.. Nie pasują Wam zbroje, bo psują klimat metina, a co powiecie na hwangi? Też moim zdaniem psują ten tzw. "klimat" a większość z Was ciągnie za nimi jak ślepcy. Dlaczego? Bo kiedyś to była nowość i każdy chciał to zobaczyć. Teraz oczywiście powstało grono "profesjonalistów" którzy dyktują co ma prawo bytu, a co nie. Moim zdaniem Metin jest grą, która ten swój klimat zmienia stale. To od Nas zależy jak coś jest odbierane. Innymi nie pasuje jedna zbroja, gdzie na serwerze jest set zaledwie dwóch nowych, a Innym pasuje set 15 takich samych zbroi z lekką zmianą graficzną, które są kompletnym odskokiem od tych moim zdaniem "tradycyjnych" zbroi metinowskich. Tyle z mojej strony i mam nadzieję, że dowiem się od Was czego Wy tak naprawdę oczekujecie od metina. Bo nie pasuje Wam coś i już lecą hejty, a własnego wkładu, własnej pracy nie widać. Chcecie mieć wszystko tak ułatwiane, że niedługo będziecie za przeproszeniem k***a prosić, żeby za Was dupe wytarli po sraniu, bo Wam sięnie chce. Dlaczego taki post i temat? Bo drażni mnie to co się tutaj zaczyna dziać. Nie uderzam do nikogo bezpośrednio, bo tak jak napisałem na początku czytam niemal każdy temat z tego forum. Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji, bo wkońcu określić to co wszyscy nazywają "klimatem metina".

Opublikowano

Piszesz na początku o klimacie, a na końcu mówisz o ułatwianiu gry itd. zdecyduj się. Są tu niektórzy( mały % w tym ja) co grali w metka jak wyszedł w PL  to większość dzisiejszych graczy jeszcze robiła siku w majtki. Wtedy każdy przez dłuższy czas nie czaił o co chodzi w tej grze, expiło się full grupy na orkach itd. Teraz każdy z tamtego okresu zna tą grę na wylot wie co i jak jeśli jeszcze w to gra^^. Wiadome, że tamto nie wróci i niektórym pęka serce jak widzi 200 setów na jednym serwie papci z koziej pałki :D Nie będę się rozpisywał bo nie ma sensu. Pozdrawiam potężnych Magów i zajebistych Wojowników :D

Opublikowano

Akurat też znam ten czas. Sam miałem swoje początki z Metinem, kiedy ledwo co wychodził serwer Feniks ( Nie od samego początku Metina PL siedzę, ale dość dużo znam ). Co do tego, że najpierw o klimacie, a potem o ułatwianiu. Skoro Gracze chcą mieć klimat metina to niech sięogarną i coś sami działają. Większość osób pisze, że cośpsuje klimat metina, a zaraz potem chce mieć wszystko na tacy. exp bot, fish bot itp. To o jaki klimat gry Im chodzi? O to mi w tym momencie chodziło :) Moim zdaniem ten klimat to przedewszystkim ciekawa fabuła serwera, questy. Ale jak ludzie oceniają coś po np. jednej zbroi to mnie krew zalewa ;_; Nie przeszkadza im pikselowa zbroja robiona w paincie, bo ta zbroja jest na x serwerach, a tej nowej nie ma i już psuje klimat. Ludzie sami nei wiedzą o co im tak naprawdę chodzi :)

Opublikowano

Ja jestem od poczatku serwera poland na pl i szczerze btakuje mi tylu ludzi co kiedys bylo,byl 99 lvl bylo fajnie nie bylo nowych mapek skad teraz leca stalki +7.Wkurza mnie takie ulatwienie gry teraz kazdy moze miec eq 5xbon +9 a kiedys mozna bylo o tym pomarzyc lub kupic za 1kkk a taka kase wtedy miec to ciezko.Prawie kazdy mial eq +6 i tez bylo dobrze.Skrzynie ucznia? Po co to z ktorych sa zmianki i dodania...w 1 dzien mamy 70 lvl do zmianek.Tyle w temacie 

/niereg. sygna

Opublikowano

Stary metin. ''Szukam lura na BO'' to były czasy a teraz pelerynki z metków w lesie że aż się z eq wylewają.. I jeszcze ten exp w PT i łowienie w 10 osób <3 .

Opublikowano

Skoro uważasz że w metinie nie było klimatu to jesteś zbyt młody abym mógł z Tobą rozmawiać ponieważ zaczną podejrzewać mnie o pedofilie.

klimat Metin2 to inaczej zachowane wartości tej gry. Współczesne serwery dodają jakieś gowniane pety, wygląd mieczy/zbroi z innych gier itd. takie coś sprawia że serwer nie ma klimatu :c

Potem się dziwio czemu gracze uciekajo po tygodniu.

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Opublikowano

Klimat metina to prostota. Metin osiągnął sukces ponieważ był prostą grą. Każda postać ma 5 skilli na krzyż, a expienie opiera się na trzymaniu spacji i kilkaniu potek. Nie ma żadnych drzewej rozwoju, trzeba się trzymać tylko tego, aby skill wbił na 17 na M.

Kostiumy, wierzchowce, nowe sety, fryzurki klasowe etc po prostu go psują.

Opublikowano

O taką dyskusję mi chodziło :) Dziękuję wszystkim, którzy mieli odwagę się wypowiedzieć. A teraz pytanie z nieco innej beczki. Tak jak zauważył i napisał to @Crisspy™ Jeśli powstałyby dwa takie serwery to zgaduję, że większość z Was wybrałaby ten drugi, gdzie 150-200 lvl jest tym maksymalnym. Dlaczego? Bo dużo razy, jak nie praktycznie zawsze w publikacjach jest pisane "brak nowości" "nic ciekawego" itp. Więc jakich nowości potrzebujecie, jeśli chcielibyście tego starego metina? Może wprowadzam teraz małe zamieszanie, ale ciekawi mnie to. Nie lubię mieć tylko swojego zdania na uwadze, a kilku osób. Moje zdanie na ten temat jest taki, że ciekawie by było mieć serwer, który się rozwija. Niech będą zbroje nowe, ale pasujące do fabuły serwera. Nie ma się co oszukiwać. Teraz serwery mają fabułę na zasadzie "Wbij jakiś lvl, ogarnij eq i nudź się w m1".

Opublikowano

Klimat metina skończył się w 2011 roku niestety i to nie wróci :(, a szkoda bo pograłbym sobie na starym dobrym globalu gdzie najlepszym setem zbroi były niebiany i nic więcej bez żadnych petów i wgl.

Opublikowano

Klimat metina skończył się w 2011 roku niestety i to nie wróci :(, a szkoda bo pograłbym sobie na starym dobrym globalu gdzie najlepszym setem zbroi były niebiany i nic więcej bez żadnych petów i wgl.

up, ale on napisał że pograłby na starym dobry globalu, nie privku :D

a tak ogólnie było już wiele takich dyskusji, one już nie mają sensu.

qaz3pc.jpgteż was kocham <3

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Więc pytasz się czym jest klimat metina 2?

To jest klimat metina. Ludzie nie wiedzą o tej grze nic, idą na privy, widzą ile ta gra jeszcze do zaoferowania ma. Ta gra kończyła się kiedyś na wbiciu level cap, zrobieniu eq i pvp/wojny i nikt na to nie narzekał, wiecie dlaczego? Bo na pl nie mogłeś mieć hwanga, syrka, bezduchów, smocze czy księżycowego. Ludzie się tym jarali, a także tym jak pvp na wyższym lvl z eq jest fajne, daje więcej przyjemności niż na pl, jest co robić prócz expienia. 

Nie było petów, nie było wierzchowców, nie było broni tworzonych przez samego siebie tylko to co było w grze, nie było dungeonów, nie było misji, co najwyżej biolog. I to ludziom starczyło. Pierwszą moim zdaniem drogą zepsucia było 6/7, bo klasowe. Ludzie robiący serwery zauważyli, że da się na tym zarobić i to wykorzystali. Zaczął się okres mocnego grindu na klasowe. Ludzie zaczeli dodawać własne bronie, co wymusiło jeszcze bardziej do grindowania ulepek/yangow. Gra była jeszcze grywalna, aż do pewnego czasu kiedy zaczeła się moda na dodawanie czego się da, na czym można zrobić hajs. Dla mnie to niepotrzebne w metinie, a gra bez peta czy lizakow czy wierzchowcow lub bez broni rodem z wowa jest niemozliwe. To już nie metin. Metin chylił się ku upadkowi wraz ze startem xenoxa.

­

Opublikowano

M­etin upadł już dawno, serwerów 100 takich samych, z tego 20 na tych samych plikach. Znów na PL'u tyle nowości że powoli odchodzi to od tematyki 'Metin'. Tymi nowościami niszczą tylko prawdziwego metina który był 'rozchwytywany' w swoich latach. 'Era metina' już dawno się skończyła, wystarczy spojrzeć na liczniki serwerów, 1k to jest naprawdę sporo, a kiedyś? To była norma. Prawda jest taka że metina już nie ma, nieliczne osoby już w to grają :).

6222704500-1434194730.png

Opublikowano

Tak jak wszyscy up piszą , ten klimat przeminął z czasem .. ahh pamiętam te czasy jak się expiło w 5-6 w pt na BO i to bez ribów czy fms tylko z krwawych mieczy itp. ;) . Te łowienie z 40-stoma graczami naraz koło rybaka ... to były czasy ..:/ . Teraz jakieś szarfy , alchemie , po prostu masakra -.- . Dalej myślę nad tym czy tam wracać, ale szczerze mówiąc co pomyśle o tym co zrobili z tym Metinem to za kazdym razem odechciewa mi się gry tam .. :/ . 5 fishbotów na wysepce , bot stoi i naqrwia w te psy 24h na dobe z ranga rycerski -.- . Ale wiadome nic nie jest wieczne. 

Pozdrawiam .

:ninja:  :ninja: If you do what you love , nothing can't stop you !  :ninja:  :ninja: 

Jesli robisz to co kochasz , nic nie moze cie powstrzymac !

Opublikowano

Nie miałem zamiaru rozpoczynać dyskusji o tym jak było kiedyś ;) Jednak dobrze wiedzieć co się Wam podobało. Chodziło mi o to co uważacie za klimat metina. @panty co do filmu. Dla mnie właśnie serwer, gdzie masz x tych samych zbrojek i mieczy tylko inne kolory nie jest tym klimatem.. Moim zdaniem gdyby powstał serwer z dopracowaną fabułą, gdzie gracz jednak musiałby czytać questy by wiedzieć co zrobić i nawet zbrojami, które odstają od tych klasycznych to ma szansę się wybić.

Opublikowano

Szkoda, że u teleportera nie można się przenieść do roku 2008. :(

Może daloby sie Cie nakłonic żebys nie robił prywatnych serwerów :/

79160594027661829163.png

Opublikowano

Metin :9 kto nie grał w latach 2008-2010 niech żałuje.

Osobiście pamiętam wiele z tamtego okresu chodź wtedy

raczkowałem w gracz i była to moja pierwsza wielka miłość. 

Kiedyś jeszcze jak nie miałem komputera i grałem w świetlicy 

na komputerze w metina to był ten super klimat gdy dajmy na to 

w 5 osób grających próbowaliśmy pokonać metina cieni albo 

rywalizowaliśmy kto utrzyma większego spota w m2 na spocie.

Było to coś świetnego gdy musieliśmy robić wszystko razem by 

być najlepszymi. W aktualnym metinie brakuje tego bo teraz nawet

1 poziom może zostać tak napompowany że sam ubije wodza orków 

jeszcze napisze że było izi. 

Opublikowano

Nie da sie wrocic juz tych czasow poniewaz wg mnie piekne bylo to jak sie nie znalo tej gry :< pamietam jak balem sie ulepszac w 2008 , albo jak nie wiedzialem ze skill trzeba na 17 poziomie wbic na m1

Opublikowano

Są są, wszystko jest. Ale wątpie w to żeby graczy zainteresowało to co było kiedyś.

jezeli chcesz pogadac,powspominac stare czasy to pw lub gg :)

Tak jak wszyscy up piszą , ten klimat przeminął z czasem .. ahh pamiętam te czasy jak się expiło w 5-6 w pt na BO i to bez ribów czy fms tylko z krwawych mieczy itp. ;) . Te łowienie z 40-stoma graczami naraz koło rybaka ... to były czasy ..:/ . Teraz jakieś szarfy , alchemie , po prostu masakra -.- . Dalej myślę nad tym czy tam wracać, ale szczerze mówiąc co pomyśle o tym co zrobili z tym Metinem to za kazdym razem odechciewa mi się gry tam .. :/ . 5 fishbotów na wysepce , bot stoi i naqrwia w te psy 24h na dobe z ranga rycerski -.- . Ale wiadome nic nie jest wieczne.

Pozdrawiam .

jak chcesz wrocic to pw etolon schonsoo stworzymy stary klimat w jakims tam stopniu

Szkoda, że u teleportera nie można się przenieść do roku 2008. :(

tez zaluje,te pierwsze początki serwera "poland" jak sie nie umialo grac ulepszac itemkow itd.Nie wiedzialo sie.ze skile sie czyta przez ku itd.Kto chce powspominac i moze postarac sie odtworzyc stary klimat to pw

/niereg. sygna

Opublikowano

Nie miałem zamiaru rozpoczynać dyskusji o tym jak było kiedyś ;) Jednak dobrze wiedzieć co się Wam podobało. Chodziło mi o to co uważacie za klimat metina. @panty co do filmu. Dla mnie właśnie serwer, gdzie masz x tych samych zbrojek i mieczy tylko inne kolory nie jest tym klimatem.. Moim zdaniem gdyby powstał serwer z dopracowaną fabułą, gdzie gracz jednak musiałby czytać questy by wiedzieć co zrobić i nawet zbrojami, które odstają od tych klasycznych to ma szansę się wybić.

jak mozna powiedziec ze csyt2 nie mial klimatu za ktorym niektorzy gracze tesknia

jak mozna wymagac dodania fabuly w metinia, robia to teraz privy, i co? odnosza sukces? 1k online? co to ma byc? na starej pandorce lubialo byc 3.5/4k i ludzie potrafili narzekac na brak ludzi

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...