Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Który/jaki zasilacz wybrać...

Fero15

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka wszystkim.

Potrzebuje nowego zasilacza, powiedzmy, że wiem co mnie interesuje ale mam mały mętlik w głowie, im więcej czytam tym mniej wiem :D.
Początkowo myślałem, że będę potrzebował czegoś pokroju 750W, ale po rozmowie z paroma ludźmi obeznanymi w temacie i sprawdzeniu paru rzeczy, wiem, że starczyłby mi nawet 450... tak czy siak wolę mieć coś pokroju bardziej 550-600W.
Szczególnie myślę o Corsair, seria AX jest trochę za droga, tak samo HX, a nawet jak nie za droga to niedostępna w Polszy...
VS, CX i CS z racji albo tego, że jest słabsze/gorsze czy starsze odpadło, chodzi mi głównie o serię RM i RMi.
Na morele 'wszyscy' kupują RM, gdzie te z i na końcu są lepsze (Chociażby pod względem wnętrza) i kilka zł tańsze, wersja 850W ma rekomendacje eksperta ale i tak nikt nie kupił żadnego modeluu z " i "  w nazwie.

Pierwsze pytanie czemu tak jest, skoro są lepsze? No chyba, że nie są...
Drugie pytanie. Czy zasilacz Corsair serii RM będzie dobry do grania i czy ten 'lepszy' model RMi też byłby dobry? Może ktoś kto posiada/posiadał/zna się na nich by się wypowiedział.

I nie piszcie "na co Ci taki mocny zasilacz kup lepiej coś za 2 stówy, byle było" bo mogę sobie pozwolić (raz na jakiś czas można...) wydać trochę więcej. A jakoś nie chce mi się wierzyć, że kupię to samo o takiej samej mocy i sprawności 300 zł taniej...

MPCForum... jak dawno mnie tu nie było.

Opublikowano

Podaj sprzęt z jakim będzie działać, myślę, że to http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/lub (po prostu z większą mocą) to http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-630w-80-bronze-sps-630mpcbeu-549805/ Cie zadowoli i zasilacz jest modularny :) 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Chociażby, a propo tego drugiego 630W ma certyfikat 80+Bronze, może to kilka procent tylko, a cena rośnie i to drastycznie ale wolałbym  Gold, nie mówiąc już a Platynie (przy której sprawność sięga do 94% przy 50 procentowym wykorzystaniu) która jest w SilentiumPC Supremo M1 700W, ale ten to została już tylko z jedna sztuka w Czechach.

Co do specyfikacji
Tak z grubsza:
- Płyta główna: ASUS P8Z68-V LX
- Procesor: Intel Core i7-2600 3,4 w trybie TURBO 3,8GHz (ale AIDA mi pokazuje, że mam 4018MHz, więc w sumie nie wiem ile icon_biggrin.gif)
- Pamięć RAM: Nanya Elixir DDR3-1600 SDRAM 4 po 4 GB (czyli razem 16GB, jak kiedyś zaczęłoby brakować mogę to na spokojnie, tak jakby firmowo, podkręcić na 1866)
- Karta graficzna: GeForce GTX 570 ( w niedalekiej przyszłości będę zmieniał prawdopodobnie na 970 czy 980)
- Dysk: WD 1TB i jakiś tam napęd DVD
- Zasilacz: LOGIC 620W (już trzeci czy czwarty, poprzedni i jeden chyba Akyga 600W się spaliły)
- Obudowa: SilentiumPC Gladius M40 (3 wentylatory na obudowie)
- Chłodzenie CPU: SilentiumPC Grandis XE1236 (2 wentylatory)

Chyba to wszystko, pomału, pomału od jakiegoś czasu staram się to ulepszać (obudowa i chłodzenie były jakieś tam byle jakie jeszcze do niedawna).
Teoretycznie zasilacz spokojnie starczy duuuużo słabszy, wiem to, ale i tak wolę mieć 'jeszce' trochę zapasu, chcę czegoś co spokojnie starczy mi na dłuuugie lata, przy ewentualnych przyszłych koeljnych usprawnieniach, w końcu elektronika cały czas idzie do przodu.

UP
Co do EVGA martwi mnie ew. gwarancja bo serwis mają w Monachium.

I tak pomijając fakt samego polecania zasilaczy może ktoś by się wypowiedział o Korsarzach (bo może zabardzo ale jednak jakoś ich się uczepiłem)?

Opublikowano

Teraz już nie pamiętam, który zasilacz to był chyba EVGA SuperNOVA 750 w komputroniku bo chyba w morele nie widziałem, nie ma słowa o tym, że to komputronik miałby się tym zająć.
Tym samym widziałem kilka modeli zasilaczy, które mogłyby mnie interesować na allegro, Nowe, w folii i takie tam, taniej 2 czy 3 stówki nawet, niby z gwarancją, tylko wtedy by pozostała już tylko wysyłka za granicę i w tym przypadku już do Holandi bo to Corsairy były, a na jakimś forum wyczytałem, że jak gość chciał wysłać taką paczuszkę do ich serwisu to 100 za przesyłkę spokojnie by wyszła.
Co do SeaSonic myślałem nad serią S12G ale gdzieś ktoś w jakiejś recenzji wspomniał, że to jest takie bardziej budżetowe czy coś takiego... że to nie jest najwyższa półka.

A propos samych serii, to też ma jakieś tam znaczenie, która/jaka bo np. XFX 'wracając' do tych 750 watowych elektrowni ma je w kilku wersjach (seriach), gdzie niby to samo, ale jedno za 300 drugie za 500.

Opublikowano

A propos samych serii, to też ma jakieś tam znaczenie, która/jaka bo np. XFX 'wracając' do tych 750 watowych elektrowni ma je w kilku wersjach (seriach), gdzie niby to samo, ale jedno za 300 drugie za 500.

Różnią się jakością podzespołów. Dochodzi też kwestia kultury pracy (głośność wentylatora, tryb półpasywny) i modularności. Za to się płaci.

I tak pomijając fakt samego polecania zasilaczy może ktoś by się wypowiedział o Korsarzach (bo może zabardzo ale jednak jakoś ich się uczepiłem)?

Racja, za bardzo się uczepiłeś. Prócz serii HXi, AX/AXi i dwóch modeli VS nie ma wartych uwagi. Seria RM o ile oferuje mistrzowską kulturę pracy (jedne z najcichszych zasilaczy na rynku) i pełną modularność jest dość awaryjny. Potrafi od tak sobie się spalić. Nie dotyczy to ocz. każdego egzemplarza ale ja bym go już nie polecił.

A z polecaniem powyższego EVGA 500B bym się wstrzymał. Nie jest to sprawdzony zasilacz, brak fachowych recenzji a znaczek "EVGA" oraz polecanie w zestawach na PurePC nie robi z niego namiastki tego co oferuje np. seria G2.

PS bardzo dobrze że nie oszczędzasz na zasilaczu. Na najważniejszy podzespół można raz a dobrze się wykosztować ;)

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Różnią się jakością podzespołów. Dochodzi też kwestia kultury pracy (głośność wentylatora, tryb półpasywny) i modularności. Za to się płaci.

No i właśnie chcę sobie pozwolić zapłacić trochę wiecej za tą jakość. Coraz więcej widzę niezbyt dobrych opini o Corsair RM, a że HX czy AX są drogie/niedostępne to chyba będę sobie po mału odpuszczał Korsarza.

PS bardzo dobrze że nie oszczędzasz na zasilaczu. Na najważniejszy podzespół można raz a dobrze się wykosztować ;)

O wreszcie ktoś, kto mówi to co chcę usłyszeć :D.

Najważniejszy element to może nie jest, ale na pewno bardzo ważny, do tej pory miałem chyba zawsze (nie licząc pierwzego komputera) zasilacze firmy Logic, które... no lubią się spalić, o ile dwa poprzednie po prostu nagle się wyłączyły to z jednego już szedł dym (ale szybko odłączyłem z prądu kompa), więc, skoro trochę kasy uzbierałem wolałbym kupić coś co... no mogłoby spokojnie przeżyć ten komputer (tzn. jakbym nawet nagle postanowił wszystko inne zmienić to żeby jednak coś (np. właśnie zasilacz) zostało). Nie chodzi tu o 'Bóg wie jaki" zapas mocy, ale też o jakość wnętrza, czy sprawność.(A co za tym idzie rodzaj certyfikatu 80+). Nie zaszkodziłoby gdyby też był modularny bo to zawsze dodatkowy bajer (no i kable niepotrzebne się nie walają w obudowie).

Siedzę nad tym już 3 dzień bo nie chcę popełnić błędu (klawiatury szukałem jakiś tydzień ale jestem z wyboru bardzo zadowolony).

Sprawdzę 'XFX Black Edition XTR' i 'EVGA', chyba wybiorę, którąś z tych marek bo dużo już przejrzałem i sporo z nich mi nieodpowiada, czasem przez jedną pierdółkę, ale jakiś złoty środek (chyba dobre określenie) musi tego wszystkiego być.

Opublikowano

EVGA sobie odpuść. Prawda - zasilacze pierwsza klasa bo w środku siedzi Super Flower - ale w Polsce najtańszy model 750W kosztuje ok 500zł a 650W jest praktycznie niedostępny. Byłby dobry pomysł jakbyś planował SLI z np GTX 980. Ale przy takiej konfiguracji aż taki zapas mocy nie ma sensu.

Bierz pod uwagę podanego przez Ciebie XFX XTR. 550W jest wystarczające ale skoro zależy Ci na większym zapasie to szukaj 650W. Wtedy masz odpowiednią ilość mocy na SLI GTX 970. Jest też Antech EDGE - w środku siedzi ta sama konstrukcja Seasonica, także ma tryb półpasywny ale ma bardziej stonowany design i gumki antywibracyjne w kilku kolorach (3 bodajże).

A, i jest jeszcze taka maszynka: http://www.morele.net/zasilacz-fractal-design-newton-r3-600w-fd-psu-nt3b-600w-613075/- w tej cenie to okazja ale obawiałbym się o akceptację zamówienia ;) Komuś się chyba piątka z czwórką pomyliła. A to już w klasa sama w sobie. Więcej omawiać nie trzeba.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Opublikowano

No więc sam widzisz że coś z tą ceną jest nie tak ;) PSU praktycznie bez wad ale 800W... W twoim PC to można porównać to do trybu spoczynku zasilacza 500W :D

Opublikowano

Skoro nie oszczędzasz to od siebie polecam tego Anteca

http://www.morele.net/zasilacz-antec-edge-gold-650w-ant237-662789/

650W, więc rozbudowa będzie jak najbardziej możliwa (na 550 oczywiście też, ale jak będziesz w przyszłości wkładał karty pokroju GTX980 mając sandy, który nie jest tak bardzo energooszczędny jak haswell lepiej mieć po prostu jakiś zapas).

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Cóż, żeby nikt już więcej - niepotrzebnie - się nie wypowiadał, sprawę uważam za zamkniętą.
Dzisiaj dokonałem wyboru (mam nadzieję, że dobrego, ale jestem dobrej myśli, powinienem być zadowolony, moiże nawet bardzo).
Miałem/mam też temat na innej stronie, niezbyt się dostosowałem chyba do opinie tamtych ludzi, tu... nie wiem :D.
Ostatecznie mój wybór padł na Fractal Design Newton R3 z racji ceny, bo 500zł taniej (na np. morelach w stosunku do ofert innych sklepów) przy takiej jakości jaka wynika z opisu produktu, jest myślę... niewiarygodna.

Tak czy siak, dziękuję wszystkim za odpowiedzi, chęci, starania i takie tam rózne... Może jescze kiedyś będę potrzebował pomocy i się 'zobaczymy'.

Pozdrawiam.

PS. Jeszcze jedna sprawa, już trochę z innej beczki. Czy kolor wejścia USB coś oznacza? Tzn. USB 3.0 jest niebieskie, 2.0 i 1.1 czarne, a jak jest białe albo żółte to jest... jakie... ? Czy to tylko taki bajer jak u Razera (w jakimś swoim produkcie zapłacili chyba z 200 tysięcy dolarów (a może to były miliony...) żeby móc zrobić zielone USB)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...