Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do Youtube i Streamowania

Pyndzelek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

- Jaki posiadasz budżet na kupno? 4800-5200zł

- Co chcesz osiągnąć poprzez kupno/modernizacje sprzętu? Nagrywanie gier na youtube i steamowania bez utraty płynności gry.

- Do czego ma służyć komputer/laptop? Granie/Streamowanie.

- Czy komputer/laptop ma zawierać system operacyjny (dotyczy obu), monitor czy inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.) (dotyczy jedynie komputera). Tylko Komputer.

- Czy masz zamiar podkręcać podzespoły; CPU, GPU, RAM? (dotyczy jedynie komputera) Myślę że tak ale nigdy tego nie robiłem, wiec nie wiem czy opłaca się podkręcać i czy to jest bezpieczne dla procesora czy karty.

- Co ma być głównym atutem komputera: cisza, wydajność, pobór prądu? Wydajność.

- Jaką masz rozdzielczość monitora, jeśli go posiadasz? (nieobowiązkowe) 1920 x 1080. Model: BenQ GL2250H

- Dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu. Dużo fps, w takich grach jak CS:GO czy GTA V.

Opublikowano

Skoro streamujesz to mógłbyś zaopatrzyć się w 2 monitory. Obetnie to budżet o 500-800zł, ale do tych 4500zł dostaniesz sprzęt na którym wszystkie gry pociągną na maksymalnych (przy nagrywaniu pewnie też). 

Zestaw nie jest idealny, ktoś bardziej doświadczony ewentualnie poprawi, ale łap: http://www.morele.net/inventory/info/VI8QdH/

GTX 980 w tym budżecie raczej nie zmieścisz (do montażu filmów bardziej przyda się procesor), ale możesz dołożyć do 16GB ram (przy montażu chyba się przydaje) lub zamiast monitora wziąć i7 pod oc (nie wiem jaka jest najbardziej opłacalna). Imo streamerowi 2. monitor się przyda, ale jeśli uważasz że go nie potrzebujesz to można procka zmienić na jakąś i7.

(nie zabijcie mnie za bzdury które pewnie tutaj piszę)

Opublikowano

Aż tak źle nie jest :-)

Ja bym dokupił drugiego BenQ.

@Juri. Najbardziej opłaca się Intel Xeon - tańszy odpowiednik i7 bez integry. Według mnie do streamowania, renderowania filmów będzie lepszy Xeon.

http://www.morele.net/inventory/info/Q5HYaX/

Xeon do gier się nada? i7 pod oc nie byłoby lepszym rozwiązaniem wydajnościowo? Mamy w tym zestawie jeszcze 400zł zapasu do maksimum jakie podał Autor, więc coś można dołożyć. Jeśli nie, to zmienić ram na 16GB i ewentualne wsadzić jakiś szybszy/większy ssd (polecam MX200, mam i jest świetny) lub dysk 2TB, zależnie od potrzeb autora.

Opublikowano

Xeon do gier się nada? i7 pod oc nie byłoby lepszym rozwiązaniem wydajnościowo? 

Święta racja. Biorąc pod uwagę pracę z filmem to i7 po OC jest wiele wydajniejszy niż Xenon. Tam liczy się wydajność wątka/rdzenia. 

Tylko dlaczego daliście w koszykach monitor z TN. Taki model autor już ma (wynika ze wzoru) a za ok 500zł jest porządny AOC z IPSem.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Święta racja. Biorąc pod uwagę pracę z filmem to i7 po OC jest wiele wydajniejszy niż Xenon. Tam liczy się wydajność wątka/rdzenia. 

Tylko dlaczego daliście w koszykach monitor z TN. Taki model autor już ma (wynika ze wzoru) a za ok 500zł jest porządny AOC z IPSem.

Sam mam monitor od AOC'a (~570zł) i jest bardzo dobry, tylko 2 różne monitory imo gorzej wyglądają niż 1 wyraźnie gorszy. Może wziąć AOC, bo jest po prostu lepszy.

Opublikowano

http://www.morele.net/inventory/info/RpvKIK/

Ramu dałem 16GB, ale 1600MHz, a nie 2400. Chyba można podkręcić do tych 1866/2100. Przy montowaniu filmów się przyda, ale równie dobrze możesz wziąć ten ram co wcześniej i później dołożyć kolejne kości 2400MHz.

Procek wziąłem i7 i zmieniłem GPU na tańszą wersję tego samego producenta, która się prawie nie różni, a OC zrobić to żaden problem.

Nie jestem pewny zasilacza, 520W może nie starczyć na GTX 970 i i7 po OC, ale ręki nie dam sobie uciąć, niech wypowie się ktoś bardziej obeznany. 

Opublikowano

@Juri. Ten SeaSonic starczy - chociaż jak weźmie się mocniejszy nic się nie stanie :). Ta karta się różni - ma inne chłodzenie (Armor 2x). Z tańszych kart ja bym brał GTX 970 Gigabyte, z droższych MSI GTX 970/EVGA SSC ACX 2.0+.

Opublikowano

Co myślicie o takim zestawie? Tylko proszę was o końcową decyzje co będzie najlepsze bo chciałbym w najbliższym czasie zamówić już. I co do składania co muszę zrobić żeby złożyli mi tam cały komputer żebym nie musiał się w to bawić potem. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Sam zestaw jest ok. Musisz wybrać opcję złożenia komputera, potem wpisać kod podany gdzieś na forum i złożenie i wysyłka będzie za darmo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...