Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zużycie karty graficznej - GTX 970

marcinkloc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, podczas gry w GTA V z ciekawości mam włączony monitoring podzespołów, tzn. temperatury, zużycie procesora, karty graficznej itp. Ostatnio zauważyłem, że moja karta graficzna jest zużywana ok. w 70-80%, a kiedyś była zużyta cały czas w 100%.. Wydaje mi się, że to się przekłada na FPS'y prawda? Z podkręconym GTX'em 970 z ustawieniami zalecanymi od nVidia Experience w mieście mam nawet po 38 fps'ów... Poza miastem jest te 50-70, chyba, że wjadę w okolicę, gdzie jest dużo roślinności i drzew.

NAGRADZAM PLUSAMI!

Opublikowano

Karta graficzna pracuje z taką mocą jaką potrzeba, więc skoro działa na takim (%) to znaczy że więcej wyciskać z siebie nie musi. Spadek jej zużycia może być przez to że ostatnimi czasy GTA 5 była mocno optymalizowana. Co do FPSów możesz zawsze zmniejszyć jakość grafiki w grze dzięki czemu uzyskasz płynność.

Opublikowano

Co to znaczy "z taką mocą jaką potrzeba?" Jeżeli w grze mam ok. 43 fps'y i karta graficzna użyta tylko 70% swojej mocy, to moim zdaniem to nie jest okej.. Np. w Wiedźminie karta graficzna zużywana jest cały czas w okolicach 93-100%..  A tak btw. gdyby karta używała cały czas 100%, to raczej miałbym więcej fps, prawda>?

Opublikowano

Co to znaczy "z taką mocą jaką potrzeba?" Jeżeli w grze mam ok. 43 fps'y i karta graficzna użyta tylko 70% swojej mocy, to moim zdaniem to nie jest okej.. Np. w Wiedźminie karta graficzna zużywana jest cały czas w okolicach 93-100%.. A tak btw. gdyby karta używała cały czas 100%, to raczej miałbym więcej fps, prawda>?

To znaczy że karta najwyraźniej więcej mocy nie musi zużywać do danej gry. I nie jest regułą to że 100% zużycie to więcej FPS bo to tak jak z sercem, bije tak szybko na ile organizm potrzebuje szybszego dotlenienia :). Możesz postarać się zwiększyć ilość klatek kombinując w ustawieniach gry - sprawdź czy masz odpalone VSync - jeśli tak to wyłącz tą opcję i zweryfikuj jak z FPSami

Opublikowano

Mam i5 3570 nie wyrabia w tej grze?

Mam wyłączonego VSync'a.

Skoro VSync jest wyłączony to znaczy że tak jak napisała Panty procesor się poci a grafa odpoczywa :)
Opublikowano

Poważnie i5 3570 (4x 3,4GHz) nie daje rady w GTA? ..

Radę daje, ale nie tak by wyciągać nie wiadomo ile FPSów :)

Opublikowano

No dobra, ale to nie jest tak, że on się poci a grafa odpoczywa.. W mieście procesor jest zużywany w okolicach 70-100%, tam gdzie mam fps na poziomie 45 to akurat jest te 70-80% zużyty procesor, karta graficzna to samo. W innym miejscu w mieście mam po 95-100% zużycia procesora, a mam nawet po 65-70 fps, więc wątpię, że to wina procesora.

Opublikowano

Chodzi o to że oba podzespoły pracują różnie względem różnych lokacji. Tam gdzie trzeba procesora to poci się procesor i na odwrót jeśli chodzi o GPU

Opublikowano

Dokładnie. Są lokacje które musi obliczać procesor i wtedy on jest obciążony a w innych lokacjach gra potrzebuje renderingu.

Zobacz sobie na YT na kanale MoreleTV jest wyjaśnione. Tylko musisz sam poszukać

Tak jest w każdej grze :)

Kiedyś to były czasy. Teraz już nie ma czasów...

Opublikowano

Jakbys mial mniejsze ustawienia to karta by byla mniej uzywania no i tak jak tu mowil Panty procek sie poci nawet jak masz i5 tak jak w minecrafcie renderuje ci sie teren bo jakbys mial juz wszystko wyrenderowane i bys z kranca mapy widzial drugi w grafice takiej samej jaka jest przy tobie to komp by nie wytrzymywal

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...