Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skąd taki wstręt do skripta?

hjrhombre

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie muszę, jest już troszkę późno, mamy dwunastą.

Jakich dodatków i czemu mają zabrać dziesięć razy więcej zasobów? Nieumiejętnie napisany plugin też zabierze ci dziesięć razy więcej zasobów xD

Wildskript itp.

Skąd Ty wyczytałeś że skript to język programowania ? o.O

r9wfFzB.png

Opublikowano

Wildskript itp.

Skąd Ty wyczytałeś że skript to język programowania ? o.O

można napisać większy skrypt bez addonów, nie trzeba ich używać

imo z definicji jest, służy do wydawania poleceń za pośrednictwem javy i samego pluginu, to wystarcza. jest bazowany na języku angielskim

@psst, nie trzeba hejcić, bo każdy teraz może zostać pr0 programistą i mieć swój pr0 serwer z autorskimi pluginami xD

Opublikowano

Chodzi o to ze skrypt potrzebuje wielu addonow(dodatkow) czyli api oraz jest wolniejszy nie odczuwalnie ale wolniejszy!! i dzieci gdy napisza skrypt mysla ze sa fajne.

pJIegsk.jpg

Opublikowano

można napisać większy skrypt bez addonów, nie trzeba ich używać

imo z definicji jest, służy do wydawania poleceń za pośrednictwem javy i samego pluginu, to wystarcza. jest bazowany na języku angielskim

@psst, nie trzeba hejcić, bo każdy teraz może zostać pr0 programistą i mieć swój pr0 serwer z autorskimi pluginami xD

Znowu nie doczytałeś pytam gdzie przeczytałeś że skript jest językiem ???

Bash też służy do wydawania poleceń a nie jest językiem ;)

Czyli uważasz że każdy kto zna angielski jest programistą? Oj dzieci dzieci...

r9wfFzB.png

Opublikowano

Jaki język programowania człowieku to że jakiś idiota napisał tak na wiki nie oznacza że tak jest.

Jest to język "Programowania" służący do KONTROLOWANIA danej aplikacji a nie do tworzenia aplikacji to dwa różne pojęcia.

Człowieku gdzie ty masz głowę plugin nawet napisany najbardziej ch***owo nie zabierze ci tyle zasobów co skrypty.

Skoro skrypt jest taki z*******y stwórz w nim nowy crafting/Gui/ A może wyślij do gracza pakiet danych oczywiście na czystym skrypcie bez żadnych dodatków.

/Edid

@Diegool Jakiś dureń wprowadza ludzi w błąd na wikipedii np właśnie tego pana.

Plugin jest wydajniejszy ! Rozumiesz to czy przewinąć od noooowa ! Ostrożny bądz i uważaj na skrypty !

Opublikowano

Znowu nie doczytałeś pytam gdzie przeczytałeś że skript jest językiem ???

Bash też służy do wydawania poleceń a nie jest językiem ;)

Czyli uważasz że każdy kto zna angielski jest programistą? Oj dzieci dzieci...

nigdzie, nie wiedziałem że musi być gdzieś napisane żeby coś stało się językiem programowania, zawsze myślałem że od tego służą definicje xD

od kiedy Bash nie jest językiem xD

chyba nie wyczułeś ironii

Opublikowano

nigdzie, nie wiedziałem że musi być gdzieś napisane żeby coś stało się językiem programowania, zawsze myślałem że od tego służą definicje xD

od kiedy Bash nie jest językiem xD

chyba nie wyczułeś ironii

Bash jest powłoką.

Dla ciebie wszystko co piszesz w jakimkolwiek edytorze tekstowym jest językiem programowania :') Wypowiadasz się nie znając nawet typów języków i samej Javy w której napisany jest mc.

Definicja musi gdzieś być zapisana czyż nie?

Na początku piszesz że wiki uważa że to język skryptowy teraz że nigdzie nie przeczytałeś a znasz definicję a ja pytam WTF? Sam sobie ją wymyśliłeś?

Dobra kończe bo z gimbazą się nie dogaduje jakoś :')

r9wfFzB.png

Opublikowano

Bash jest powłoką. Dla ciebie wszystko co piszesz w jakimkolwiek edytorze tekstowym jest językiem programowania :') Wypowiadasz się nie znając nawet typów języków i samej Javy w której napisany jest mc. Definicja musi gdzieś być zapisana czyż nie? Na początku piszesz że wiki uważa że to język skryptowy teraz że nigdzie nie przeczytałeś a znasz definicję a ja pytam WTF? Sam sobie ją wymyśliłeś? Dobra kończe bo z gimbazą się nie dogaduje jakoś :')

"..Język basha umożliwia definiowanie aliasów, funkcji.."

"..BASH to najbardziej popularna powłoka używana na systemach unixowych, jest też skryptowym językiem programowania.."

źródła: wiki, dief.republika.pl

nie muszę znać javy, żeby wiedzieć czym jest język czy znać samą definicję

gdzie napisałem, że na wiki jest napisane że Skript jest językiem?

@edit, napisałem że nigdzie nie przeczytałem że Skript jest językiem, a nie definicji.

@edit2 down, Z DEFINICJI

Opublikowano

Wiki z definicji mówi, że Skript jest językiem skryptowym. Jeżeli mój tok interpretowania jej jest zły, wyporwadź mnie z błędu.

Naprawdę uważasz że przy skryptach pokroju [on click on wool:]->[message "xyz"] dostrzeżesz różnicę rzędu jednej setnej czy nawet tysięcznej ms gołym okiem? xD

@edit, język nie musi być obiektowy, żeby był językiem programowania

Tu :')

r9wfFzB.png

Opublikowano

@2xup
skrypt wolniejszy? (pierwszy raz slysze)
latwiejszy to moze i jest, ale tez trzeba umieć go ogarniać

@topic
Ludzie tak piszą, bo:
1. nie ogarniają
2. nie wiedza

3. itp/itd

Moim zdaniem skrypt dobrze napisany jest wydajny i nie obciąza serwa...

Doinformuj sie plz.

tez trzeba umieć go ogarniać

Podstawy angielskiego takie trudne wof.

Moim zdaniem skrypt dobrze napisany jest wydajny i nie obciąza serwa...

Wydajny... Chyba w obciazaniu serwera.

btw.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielow%C4%85tkowo%C5%9B%C4%87

tego twoj skrypt nie ma :***

Powodzenia z praca w mysql w skrypcie.

Opublikowano

Skrypt jest zrobiony na bazie pluginu i kropka, nie jest zły po to został stworzony!

Styczność z skryptami miałem i to ile... Dużo skryptów kiedyś miałem na serwie i nie muliło, niech się nie odzywają ci co nie wiedzą

Co do @Kraftowy widze przeczytał posty i ocenia, miałeś w ogóle styczność z nimi? Ja je piszę i jakoś mi się nie zdarzyło, żeby serwer zamuliło, no ale taaak konfigurować trzeba potrafić, miałem 39 pluginów + masa skryptów - bez lagów, usunolem skrypty zamiast nich wrzucilem pluginy z 2 czy tam 1 i już lagi ;D Więc wiadomo plugin można zastąpić skryptem, który jest przemyślany! to jasne ze zwollencicy ci co piszą pluginy, a skryptów nie dają rady to będą go źle komentować, ale w tym temacie nie oto chodzi
Więcej głosów jak widze jest za skryptem (szczególnie na kilka linijek! bo bez sensu pluginem, który jest potrzebny na nie wiem komende /spawn zeby wiadomosc sie wyswietlala, uzywac pluginu! I podkreslam! Skrypty nie obciążają serwera, tak jak to wszyscy piszą mógłbym nawet napisać, że nie raz pluginy są mniej wydajne)

409.jpg?7190

|---> Z o s t a n ę <---|

Zostanę technikiem na twój serwer minecraft, zrobie cały serwer według twojego pomysłu!
http://www.mpcforum.pl/topic/1486254-zostanę-technikiem-stworzę-serwer-twojego-pomysłu/#entry12589185

Opublikowano

Jeżeli odpowiednio zatrzymasz skrypt, czyli w ostatniej linijce napiszesz "stop" to skrypt masz jak plugin. Większość ludzi tego nie robi i potem płaczą lub obwiniają skrypta że laguje, a to ich pluginy same lagują. Im mniej zmiennych, tym mniej serwer musi przetworzyć to tak samo jak w pluginie. Zgodze się jedynie w tym, że plugin jest wczytywany jeden raz, a skrypt dwa ale to tak właściwie nic nie zmienia.

Opublikowano

Widzę odezwali się programiści :') Dzieciaczki ją jestem na 3 roku studiów informatycznych a wy mnie uczucie co jest dobre dla serwera :')

r9wfFzB.png

Opublikowano

Ja rzadko wchodzę na to forum. Znalazłem ten temat i się uśmiałem z tych dyskusji.

Teraz powiem to do wszystkich, głównie do tych, co myślą, że skrypt jest wydajniejszy.

Java sama z siebie jest zasobo-żerna, ponieważ wymaga takiego jak by "interpretatora" (wiem, że to nie jest język skryptowy, nie wiem, jak to tak fachowo nazwać). I trzeba się liczyć z tym, że skrypty wymagają "aplikacji" napisanej w Javie, która sama z siebie wymaga, by coś ją wykonała. Uruchamialne pliki .jar nie są plikami .exe (Tutaj mówię o Windowsach xD). Uruchomienie pliku jar wywołuje takie polecenie:

"[ŚCIEŻKA INSTALACYJNA]\bin\javaw.exe" -jar "%1" %*

Co znaczy, że aby uruchomić sam serwer musi uruchomić się Java, dzięki której serwer wczyta plugin, który uruchomi dany skrypt.

Nie wiem, czy język skryptowy pluginu Skript można nazwać językiem programowania - nie jest proceduralny (nie posiada funkcji, jedynie komendy, ale niezbyt wydaje mi się, że można je potraktować za funkcje), nie jest obiektowy (proceduralny przecież też nie). Nie jest również strukturalny.

Ponadto Skript trochę obciąża dysk - w końcu zmienne są zapisywane w plikach.

Opublikowano

Jeżeli odpowiednio zatrzymasz skrypt, czyli w ostatniej linijce napiszesz "stop" to skrypt masz jak plugin. Większość ludzi tego nie robi i potem płaczą lub obwiniają skrypta że laguje, a to ich pluginy same lagują. Im mniej zmiennych, tym mniej serwer musi przetworzyć to tak samo jak w pluginie. Zgodze się jedynie w tym, że plugin jest wczytywany jeden raz, a skrypt dwa ale to tak właściwie nic nie zmienia.

Nie pij już dzisiaj.

To co napisałeś nie ma żadnego sensu.

Najbardziej mnie śmiejszy to o stop i

[size=3] Im mniej zmiennych, tym mniej serwer musi przetworzyć to tak samo jak w pluginie
[/size]

To jest najgłupsza rzecz jaką kiedykolwiek usłyszałem.

Z własnego przykładu, z wczoraj, W diorite mamy system pluginów, na starcie ładuje pluginy, jednak nie mamy plugin.yml, tylko główna klasa jest wyszukiwana w pluginie. Czas ładowania 2 pluginów to jakieś 5-6 sekund.

Dodałem nową zmienną w postaci mapki, i pliku z którego jest wczytywana/zapisywana, zapisuje tam główne klasy tych pluginow, i teraz każdy kolejny start to już tylko 1 sekunda.

http://pastebin.com/R3pBd0Pm-> bez

http://pastebin.com/ycmWs5Jk-> z

I tak oto dodane zmiennej przyśpieszyło wszystko o 5 sekund.

I to jest cały sens zmiennych, po to one są by przechowywać informacje które potem mogą się przydać, by nie musieć obliczać ich ponownie (no i czasem się tego nie da zrobić)

Tylko zawsze trzeba wybrać, jak dużo tych zmiennych możemy zrobić, tak by nie zasyfić całego ramu, ale tak by procesor nie musiał za dużo robić. U mnie poświęciłem jakieś 1KB na 10 pluginów, to raczej nie jest dużo.

Skrypt jest zrobiony na bazie pluginu i kropka, nie jest zły po to został stworzony!

Styczność z skryptami miałem i to ile... Dużo skryptów kiedyś miałem na serwie i nie muliło, niech się nie odzywają ci co nie wiedzą

Co do @Kraftowy widze przeczytał posty i ocenia, miałeś w ogóle styczność z nimi? Ja je piszę i jakoś mi się nie zdarzyło, żeby serwer zamuliło, no ale taaak konfigurować trzeba potrafić, miałem 39 pluginów + masa skryptów - bez lagów, usunolem skrypty zamiast nich wrzucilem pluginy z 2 czy tam 1 i już lagi ;D Więc wiadomo plugin można zastąpić skryptem, który jest przemyślany! to jasne ze zwollencicy ci co piszą pluginy, a skryptów nie dają rady to będą go źle komentować, ale w tym temacie nie oto chodzi

Więcej głosów jak widze jest za skryptem (szczególnie na kilka linijek! bo bez sensu pluginem, który jest potrzebny na nie wiem komende /spawn zeby wiadomosc sie wyswietlala, uzywac pluginu! I podkreslam! Skrypty nie obciążają serwera, tak jak to wszyscy piszą mógłbym nawet napisać, że nie raz pluginy są mniej wydajne)

Nikt nie pisze że obciążają, tylko że taki sam plugin obciążałby mniej niż taki sam skrypt, już nie pisząc o tym że plugin można zoptymalizować lepiej.

Podczas gdy ty w pluginie odwołujesz się do zmiennych typu %player%.coostam, %player%innecos itd itp, i za każdym razem skript musi tę zmienną pobrać, pewnie z jakiejś mapki czy innego gie.

W pluginie możesz każdemu graczu przypisać własny obiekt, z wszystkimi potrzebnymi danymi, i pobierasz go tylko raz w każdym miejscu.

Oczywiście można też znaleźć wolniejszy plugin, ale to nie moja wina że czasem coś ktoś wrzuci co nie ma sensu :P

Jak dla mnie ciekawy pomysł miała smerfa by władować API pluginu do skrypta, tak jak to jest z AutoIn.

Świetnie to rozszerza możliwości pluginu po za zwykłą konfiguracją.

Dobra koniec tego pisania, czas wracać do robienia czegoś sensownego a nie udzielania sie w jakiś gównoburzach :D

1438614356923701010629.png

Opublikowano

@GotoFinal na pluginach nie zbyt bo nie pisze ich, ale moze i masz racje dobra kij skrypt tez dobry mozna podpisać pod plugin i wgl nie jest tak strasznie zly jak piszą

409.jpg?7190

|---> Z o s t a n ę <---|

Zostanę technikiem na twój serwer minecraft, zrobie cały serwer według twojego pomysłu!
http://www.mpcforum.pl/topic/1486254-zostanę-technikiem-stworzę-serwer-twojego-pomysłu/#entry12589185

Opublikowano

W kółko to samo, tacy są ludzie tego nie zmienisz. Czasem nawet sam przez to się wstydzę nazwać skrypterem, chociaż skrypty piszę tak, aby nie było bajzlu w zmiennych i z mózgiem.

Najlepszym rozwiązaniem, by ludzie nie sądzili, że masz plugin SKRIPT i skrypty na serwerze, ustawic wiadomosc gdy sie wpisze /sk lub /skript na ta z unknown command. Również zablokować komendy dotyczące /pl itd.

Wtedy rozsław serwer, powiedz, że wszystko autorskie itd. A dzieci będą myślały seryjnie, że masz ogarniętego już programistę, bo pisze w Javie.

Ale ogólnie pewnie nie lubią dlatego, bo nie ma dobrych poradników do skript i gdy chcieli coś napisać, a nie wiedzieli jak i stąd się wzięło, że laguje psuje itd.

Szczerze powiem, że mi też nie wychodziło za pierwszym razem gdy skrypty pisałem (i jeszcze wtedy niebyło tylu poradników co teraz), popełniłem banalny błąd, literówka. zamiast Cancel napisałem Canel i dlatego nie działało.

Jeżeli pomogłem, daj + Ciebie nic nie kosztuje Mi znaczy wiele.

Zachęcam do podsyłania pomysłów na film jako poradniki na YouTube

Opublikowano

W kółko to samo, tacy są ludzie tego nie zmienisz. Czasem nawet sam przez to się wstydzę nazwać skrypterem, chociaż skrypty piszę tak, aby nie było bajzlu w zmiennych i z mózgiem.

Najlepszym rozwiązaniem, by ludzie nie sądzili, że masz plugin SKRIPT i skrypty na serwerze, ustawic wiadomosc gdy sie wpisze /sk lub /skript na ta z unknown command. Również zablokować komendy dotyczące /pl itd.

Wtedy rozsław serwer, powiedz, że wszystko autorskie itd. A dzieci będą myślały seryjnie, że masz ogarniętego już programistę, bo pisze w Javie.

Ale ogólnie pewnie nie lubią dlatego, bo nie ma dobrych poradników do skript i gdy chcieli coś napisać, a nie wiedzieli jak i stąd się wzięło, że laguje psuje itd.

Szczerze powiem, że mi też nie wychodziło za pierwszym razem gdy skrypty pisałem (i jeszcze wtedy niebyło tylu poradników co teraz), popełniłem banalny błąd, literówka. zamiast Cancel napisałem Canel i dlatego nie działało.

Kurdele, dzieki za opluty monitor ;G

Czasem nawet sam przez to się wstydzę nazwać skrypterem, chociaż skrypty piszę tak, aby nie było bajzlu w zmiennych i z mózgiem.

k

ps. co to ten skrypter?

Opublikowano

ja mam tylko takie pytanko do osób które uważają że wszystko można napisać w skripcie lub większość i będzie tak samo chodziła jak by się to napisało w pluginie, Czemu takie servery jak np 

Sk*f , mc*c, Cube*ame czy np MineP*ex lub Hi*ixel używają pluginów i nie mają ANI jednego skryptu?

Zapewne script jest tak samo dobry jak pluginy do rzeczy typu automessage, chat clear,chat mute,random tp ( nie jestem pewien co do automessage i random tp czy beda tak samo dobre) ale nie znajdzie się na internecie skript który dorówna pluginowi np na drop, gildie, rangi, skyblocka, minigames.

Podsumowując skript ok ale do małych rzeczy do dużych obowiązkowo pluginy:)

Co ja tutaj robie...

Opublikowano

Skrypt obciąża serwery bardziej niż pluginy. Dlatego taki hejt. Poza tym jest 100% wolniejszy od pluginu. jednakże można z niego korzystać tylko nie do duzych projektów typu gildie czy essentials. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...