Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Warto czytać Biblię?

`Penero

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Jeżeli nie do końca wierzysz, to tekst zawarty w Biblii może utwierdzić Cię w Twoich przekonaniach lub zmienić zdanie na temat religii.

Ogólnie (moim zdaniem) każdy powinien chociaż część przeczytać, nie dlatego, żeby zacząć wierzyć, ale ze względu na samą wartość słów, bez względu na to, czy są one prawdziwe.

­

809131449509880369478.gif
Opublikowano

Może lubi książki fantasy?  :ninja:

Ten post mnie trochę uraził, jak i pewnie innych, wierzących ludzi.

Jest wiele osób, które dosłownie interpretują Biblię i wierzą w kreacjonizm, wiążą nierzadko z tą księgą swoje życie, sprowadzenie tego do "fantastyki" jest nie na miejscu.

O jakimś szacunku zawsze trzeba pamiętać, poza tym Biblia nie jest tylko dla tych co wierzą, czasami pozwala się odnaleźć tym, którzy odwrócili się od Boga, którzy szukają jakiegoś sensu.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Polecam, sam czytałem ale raczej urywkami, chcę się wziąć do przeczytania całej. Naprawdę dużo można się dowiedzieć o podejściu do pewnych rzeczy.

Opublikowano

Ten post mnie trochę uraził, jak i pewnie innych, wierzących ludzi.

Jest wiele osób, które dosłownie interpretują Biblię i wierzą w kreacjonizm, wiążą nierzadko z tą księgą swoje życie, sprowadzenie tego do "fantastyki" jest nie na miejscu.

O jakimś szacunku zawsze trzeba pamiętać, poza tym Biblia nie jest tylko dla tych co wierzą, czasami pozwala się odnaleźć tym, którzy odwrócili się od Boga, którzy szukają jakiegoś sensu.

A jak robiłeś sobie bekę z jp2, to wtedy nie czułeś się urażony ? Znalazł się świętoszek, beka w ch

#

Jeśli chcesz dyskutować na tematy religijne, to warto.

s2c77Oa.png

Opublikowano

Biblia to nie tylko "Bóg jest wielki", "masz w niego wierzyć". Na pewno warto ją przeczytać to ci powiem na wstępie. ;) Można z niej naprawdę dużo wynieść jak i zmienić swój stosunek do pewnych spraw.

Opublikowano

Biblia to nie tylko "Bóg jest wielki", "masz w niego wierzyć". Na pewno warto ją przeczytać to ci powiem na wstępie. ;) Można z niej naprawdę dużo wynieść jak i zmienić swój stosunek do pewnych spraw.

Jedyne z czym się zgadzam z Biblią to fakt, że homoseksualizm to choroba i z takimi do piekła.

Opublikowano

Biblia jako utwór literacki to świetna lektura.

Zwarte przypowieści ilustrują życiowe prawdy egzystencjalne, a jako kronika jest dobrym źródłem historiograficznym. Wiele pytań retorycznych odwołuje się do naszego sumienia czy moralności. Można w ten sposób ukształtować samego siebie.

Niejeden stopniowo poznając cała prawdę, uwierzył.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Jedyne z czym się zgadzam z Biblią to fakt, że homoseksualizm to choroba i z takimi do piekła.

Już nie zaczynaj, bo znowu się zaczną napierdalać przez parę stron gównem, rzekłbym jak małpy ale to będzie jawna obraza tych zwierząt, czemu one winne?

Każda opowieść w biblii ma swój morał, mają na celu czytającemu pomóc zachowywać się po ludzku, moralizują, warto nawet czytać jako dzieło literackie jak każdą inną książkę.

Opublikowano

Jeśli chcesz i Cię to interesuje - czytaj. Sama kiedyś też czytałam, z czystej ciekawości i chęci zdobycia pewnej wiedzy.

Jeśli czujesz taką potrzebę to czytaj. ;)­

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Jak już masz czytać Biblię, a jesteś niewierzący to przeważnie dlatego, by wyciągnąć morał. Sama treść to przeważnie jakieś opowieści z dobrym zakończeniem lub z złym, jeżeli był np. ignorantem. Jedno jednak Biblii trzeba przyznać - za każdym razem ją się trochę inaczej czyta.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Szczerze interpretowanie biblii jako księgi tylko dla wierzących jest trochę błędne, wielu naukowców nie wierzy w Boga, a Biblię czyta i interpretuje jako z samej księgi idzie wynieść parę nauk moralnych, które przydałby się wielu ludziom w dzisiejszych czasach ;). Ogólnie wydaję mi się, że człowiek powinien poszerzać swoją wiedzę tak bardzo jak tylko to możliwe, osobiście czytałem, ale porzuciłem w połowie, i nie - nie jestem wierzącym, jednak warto spróbować wszystkiego.

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

Nie ogarniam rozumowania ludzi, którzy z jednej strony uznają homoseksualizm za chorobę, a z drugiej potępiają ludzi nim "dotkniętych".

Ma raka - pójdzie do piekła.

Co do tematu:

warto, ale tylko jeśli masz krytyczny umysł, inaczej może tylko zaszkodzić.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

uświadomiłem sobie że Bóg nie mógł stworzyć planety bo jeśli Ziemie tworzył przez 6 dni, 7 dnia odpoczywał to budową nastepnych planet zajmował się kolejnych tygodniach? :)

Według mnie świat powstał wskutek bakteri lub czegoś podobnego co ewoluuje przez tysiące lat i tworzą się nowe gatunki.

Ludzi są na równi ze zwierzętami, gadami, chujami, wężami itd.. tylko są inteligentniejsi.. potrafią mówić, pisać itd.

więc ktoś napisał Biblie żeby dać ludziom wzór na życie bo jeśli byłaby samowolka i nikt nie liczylby się z uczuciami innej osoby to wszyscy by się pozabijali xD

we współczesnym świecie ciężko przetrwać bez zasady "miej wyjebane, a będzie ci dane"

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Opublikowano

Nie ogarniam rozumowania ludzi, którzy z jednej strony uznają homoseksualizm za chorobę, a z drugiej potępiają ludzi nim "dotkniętych".

Ma raka - pójdzie do piekła.

Co do tematu:

warto, ale tylko jeśli masz krytyczny umysł, inaczej może tylko zaszkodzić.

Bóg nie potępia homoseksualistów, tylko czyny homoseksualne. Proszę nie wprowadzać w błąd.

uświadomiłem sobie że Bóg nie mógł stworzyć planety bo jeśli Ziemie tworzył przez 6 dni, 7 dnia odpoczywał to budową nastepnych planet zajmował się kolejnych tygodniach? :)

Według mnie świat powstał wskutek bakteri lub czegoś podobnego co ewoluuje przez tysiące lat i tworzą się nowe gatunki.

Ludzi są na równi ze zwierzętami, gadami, chujami, wężami itd.. tylko są inteligentniejsi.. potrafią mówić, pisać itd.

więc ktoś napisał Biblie żeby dać ludziom wzór na życie bo jeśli byłaby samowolka i nikt nie liczylby się z uczuciami innej osoby to wszyscy by się pozabijali xD

we współczesnym świecie ciężko przetrwać bez zasady "miej wyjebane, a będzie ci dane"

Twierdzisz ze z bakterii powstał cały świat? Rozwiń o co CI chodziło.

Deus vult

Opublikowano

Bóg nie potępia homoseksualistów, tylko czyny homoseksualne. Proszę nie wprowadzać w błąd.

Twierdzisz ze z bakterii powstał cały świat? Rozwiń o co CI chodziło.

Nie mamy żadnych dowodów na istnienie boga, a ty już wiesz co on potępia? Niezły jesteś. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...