Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Projekt gry komputerowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam otóż bardzo dobry pomysł i chciał bym zebrać zespół do jego stworzenia.

Będzie to gra na komputer i wszystkie telefony oraz tablety, więc potrzebny będzie programista znający te technologie. Potrzebny będzie również grafik do rysowania, planuję bardzo ładną grafikę, będzie ona konieczna żeby gra się podobała. Promocją zajmę się sam.

Wiem, że jednemu programiście może być trudno samemu to wszystko napisać więc podjąłem decyzję, że ja też nauczę się programować. Istnieje też możliwość że skorzystamy z jakiegoś programu do robienia gier bo słyszałem że są takie i bardzo łatwo w nich można zrobic grę nawet nie umiejąc języków.

A no i mój pomysł. Mogę teraz powiedzieć tylko że będzie to rpg. Mam juz opis świata i współczynniki. Skille robię dopiero ale będzie ich dużo.

Czekam na uwagi i zgłoszenia.

Opublikowano

Uwagi:

• Nie jesteś pewny podstaw, nie nauczyłeś się programować, a już próbujesz zbierać zespół
  • Opis świata i współczynniki to nic, nie pokazałeś ich a wątpię żeby były wybitnie ciekawe/oryginalne
  • Nie opisałeś na czym polega to promowanie gry
  • Pomysł nie jest bardzo dobry, jest bardzo prosty - nie napisałeś niczego poza "rpg, na pc i mobilne, z ładną grafiką"
  • Za darmo nikt nie będzie ci tego robił(a przy projekcie w takim stanie za % również nie)

Zgłoszeń z mojej strony brak.

Opublikowano

Nieśmieszne.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

- Jestem pewny podstaw, mam już w 80% skończony projekt świata i wspłółczynników oraz skilli.

- jak to nic? to właśnie bardzo ważna rzecz w grach rpg bo od takich współczynników zależy jak przyjemnie się gra i czy gra nie jest za łatwa ani za trudna.

- a na czym może polegać promowanie gry? filmy na yt, kontakt z portalami o grach, płatne reklamy w ograniczonym stopniu.

- może to tak prosto wygląda, ale napisanie gry to nie taka prosta sprawa. a zwłaszcza dobrej gry.

- nie mów za innych

Opublikowano

Nie wiem czy widziałeś, ale było już dużo takich tematów na forum. W żadnym z nich nikt się nie zgłosił. Jedyne co możesz zrobić to albo nauczyć się programować, czy tworzyć ładne grafiki, albo znaleźć na to pieniądze. Nie ma szans na to, aby ktoś Ci za darmo pomógł  (mówię o osobach, które mogą zrobić atrakcyjną grę). Przecież nie masz nic do zaoferowania.

708121422388637873334.png

Opublikowano

To znaczy że nikt tu nie umie dobrze programować albo chociaż na takim poziomie żeby zrobić z kimś grę?

Mnie samemu to pewnie bardzo długo zejdzie więc wolał bym z kimś już tak przy pracy nad grą, zawsze to łatwiej.

A do zaoferowania mam pomysł i mechanikę. Współczynniki starałem się zrobić dobrze, nawet sobie w excelu wytestowałem wszystko. Teraz to samo ze skillami.

Opublikowano

To znaczy że nikt tu nie umie dobrze programować albo chociaż na takim poziomie żeby zrobić z kimś grę?

Nie. To znaczy, że nikt kto tu potrafi zrobić grę, nie zrobi jej dla Ciebie bez żadnych profitów dla siebie. Niekoniecznie finansowych. Mogłaby to być dobra grafika, bardzo, bardzo dobry pomysł na grę, itd. Ale niczego nie zaprezentowałeś.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Ale przecież ja nie chcę, żeby to ktoś dla mnie robił, szukam zespołu i razem coś takiego zrobimy a potem się podzielimy.

Może złe forum wybrałem bo tu jest bardzo mało projektów a jak są to bardzo żadko ktoś w nich coś pisze więc chyba ludzi umiejących pisać gry jest tu bardzo mało. Szkoda, bo takich amatorskich gier na świecie jest bardzo dużo a na polskich forach to prawie tego nie ma, a może to ja źle szukam.

Opublikowano

Jeśli chcesz zabierać się za developerkę, polecam forum warsztatgd, ale raczej Cię tam zjedzą za taki pomysł :)

Jeśli chcesz kogoś zachęcić, to musisz pokazać pomysł, zaprezentować go... nawet jeśli (a szczególnie wtedy) gdy nie płacisz, a jedynie oferujesz podział zysku.

Gra to nie tylko współczynniki - te łatwo jest zmieniać, zresztą często się to robi szczególnie w fazie testów. To co wygląda ładnie na papierze nie zawsze działa w rzeczywistości. Opowiedz nam o featursach jakie planujesz. Przedstaw jakieś grafiki.

Tak, aktualnie nie trzeba umieć programować, żeby stworzyć grę. Jest wiele silników, takich jak Cryengine, Unity, UE, Frostbite oraz wiele wiele innych. Programowanie jednak jest przydatne, jeśli chcesz np wprowadzić zmiany w silniku, lub do innych rzeczy.

Promowanie gry to dość skomplikowany problem. Sam niewiele mogę o tym powiedzieć.

Na moim blogu gry.lcs.pl znajdziesz troszkę rzeczy o projektowaniu gier, moje pomysły, pomysły innych. Jest tam też zalążek świata RPG. Może coś ciekawego wyciągniesz dla siebie.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

- Jestem pewny podstaw, mam już w 80% skończony projekt świata i wspłółczynników oraz skilli.

- jak to nic? to właśnie bardzo ważna rzecz w grach rpg bo od takich współczynników zależy jak przyjemnie się gra i czy gra nie jest za łatwa ani za trudna.

- a na czym może polegać promowanie gry? filmy na yt, kontakt z portalami o grach, płatne reklamy w ograniczonym stopniu.

- może to tak prosto wygląda, ale napisanie gry to nie taka prosta sprawa. a zwłaszcza dobrej gry.

- nie mów za innych

• Nie wiesz nawet w czym będziecie tą grę robić. Nawet gdybyś miał gotowy projekt w całości, to i tak nic by to nie zmieniło bo nic nie powiedziałeś.
  • Takie nic, że każdy może sobie wygodnie usiąść, wziąć coś do pisania i napisać kilka pomysłów na umiejętności.
  • Gra musi być dobra aby na YT ktokolwiek większy się nią zainteresował, gra musi mieć cokolwiek oryginalnego żeby jakikolwiek portal napisał o niej newsa.
  • Fakt, tobie się jeszcze nie udało. Nie napisałeś gry, tylko określiłeś gatunek, jakość grafiki i platformy docelowe. Kilka podobnych przykładów: "platformówka, ps4, retro", "fps, 3ds, fotorealistyczna", "skradanka, iOS, cukierkowa". Trudne to nie jest.
  • Nie przesadzaj z optymizmem.

Mnie samemu to pewnie bardzo długo zejdzie więc wolał bym z kimś już tak przy pracy nad grą, zawsze to łatwiej.

A do zaoferowania mam pomysł i mechanikę. Współczynniki starałem się zrobić dobrze, nawet sobie w excelu wytestowałem wszystko. Teraz to samo ze skillami.

Nie, po prostu twoja oferta nie jest interesująca.

To oczywiste, ale żeby ktokolwiek rozważył współpracę z tobą też musisz cokolwiek sobą reprezentować.

Każdy może to zaoferować, a twój "pomysł i mechanika" to "rpg" i tyle. Nie ma również najmniejszego powodu aby sądzić że te "współczynniki i skille" stoją na jakimś poziomie.

Ale przecież ja nie chcę, żeby to ktoś dla mnie robił, szukam zespołu i razem coś takiego zrobimy a potem się podzielimy.

Może złe forum wybrałem bo tu jest bardzo mało projektów a jak są to bardzo żadko ktoś w nich coś pisze więc chyba ludzi umiejących pisać gry jest tu bardzo mało. Szkoda, bo takich amatorskich gier na świecie jest bardzo dużo a na polskich forach to prawie tego nie ma, a może to ja źle szukam.

Tak, ale nikt nie będzie marnował czasu na coś takiego.

Problem nie leży w forum, tylko w tobie.

Jeśli chcesz zabierać się za developerkę, polecam forum warsztatgd, ale raczej Cię tam zjedzą za taki pomysł :)

Tutaj też, w obu przypadkach nie bez powodu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...