Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problemy z WIN 10 - dla tych którzy rozwarzają instalacje / migrację

Dusher

Pytanie

Opublikowano

Skoro twój sprzęt nie przeszedł "kwalifikacji" znaczy to że nie możesz zainstalować nowej windy. Auto instalacja / update jest / był dostępny tylko dla konfiguracji / sprzętu który był zgodny z nowym Oknem. System będzie działał albo źle, albo z problemami albo nie będzie dało się na nim pracować. Spróbuj też poszukać na stronie producenta czy planuje wsparcie i uddate czy też nie.

Force install nie jest zalecany.

Tym bardziej że mimo iż to oficjalna wersja - jest masa problemów od daty premiery - niezgodność sterowników, obniżenie wydajności w grach ( borykam się z tym sam, wydajność spadła mi o około 50-70 % w porównaniu do Win 7) z czym męczy się co 3ci użytkownik ( sam rozmawiam /dyskutuję z tysiącami ludzi na różnych forach którzy czekają na poprawę tego), do tego w sytuacjach niezgodności sprzętu dochodzi do różnych dziwnych zjawisk - to nie działa klawiatura, to

To Community MS - niby forum gdzie możesz pytać i liczyć łaskawie na odpowiedź w sprawie problemów - ja próbowałem nawet na oficjal suport dzwonić do US, ale czas oczekiwania to ponad 300 minut ... Zresztą jak zaczniesz przeglądać tematy i działy, zobaczysz że problemów jest kosmicznie dużo.

Co najśmieszniejsze - jak byś chciał / miał PC i zmieniał jakiś sprzęt - nie aktywujesz już systemu na nowym sprzęcie - będziesz musiał kupić nowy system bo jest on przypisane do konta Microsoft , przez który system ów aktywujesz, i klucz jest przypisany tylko do danego sprzętu , więc na przykład zmiana karty , dysku itp. itd. = nowy zakup systemu bo obecny klucz przestanie działać bądź ponowna instalacja systemu nie przejdzie aktualizacji z nowym sprzętem - informacja z oficjalnego suportu MS :)

Ponoć w sierpniu / na dniach ( info oficjalne ) ma wyjść pierwsza duża poprawka ( przed jesiennym wielkim update ) która ma naprawić / poprawić kilka krytycznych / poważnych problemów. Ile z tego - czas pokaże , bo ta zapowiedziana wielka poprawka na jesień ma naprawić , dodać , zmienić masę innych rzeczy w systemie. Jak na te kilka dni "istnienia" windy 10 - więcej kłopotów niż pożytku...

Dla dzieci gimby i no brainów które zaczną mi hejtować ze gówno wiem i gram na drewnie , moja konfiguracja :

Intel Core i7 4790  

16 gb ram

gf 980

dysk sdd 120 + hdd 1TB

Itp. itd.   

P.s jeśli zły dział - srki i proszę o przeniesienie...

P.S - sry za "błond" w temacie - zamyśliłem się nad czymś innym :D :D

7812818616.png

Ludzie dzielą się na tych co grają w metina oraz na tych co mają mózg ale nie grają w Diablo 3 Mobile :) 

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Połowa rzeczy to głupota wyciągnięta z niewiedzy, druga to po części prawda

Głupotą jest fragment ze zmianą sprzętu. Jeśli masz licencje box 7/8.1 to możesz instalować 10 PRZY JAKIEJKOLWIEK ZMIANIE SPRZĘTOWEJ wliczając PŁYTĘ GŁÓWNĄ CZY COKOLWIEK INNEGO. Jedynie przy zmianie mobo musisz ponownie zainstalować poprzedni system i ponownie zrobić upgrade do 10. Co do OEM jest to trochę zagmatwane. OEM dało się na innym mobo aktywować telefonicznie, jak to będzie z 10 nikt nie wie. Poprzedni system po roku NIE PRZEPADA, powrót do poprzedniego systemu wciągu 30 dni polega iż MOŻEMY DO NIEGO WRÓCIĆ BEZ KONIECZNOŚCI PONOWNEJ INSTALACJI, po 30 dniach zawsze możesz wrócić do poprzedniego systemu wykorzystując jego klucz aktywacyjny. Co do licencji M$ dalej oficjalnie się nie wypowiedziało, ale pewien punkt mówi iż można wykorzystać licencje z jakąkolwiek zmianą sprzętową.

Szpiegowanie. Nawet jeśli to fakt, to co z tego? Masz coś do ukrycia? Myślisz, że ktoś to czyta? Android czy iOS robi to od dawna i nikt nie narzeka, i nagle trzeba mięsem 10 obrzucić bo tak. Pomijam to iż można podczas instalacji obejść czy nawet po

Nie wiem skąd wziąłeś argument o padających dyskach, nigdzie się z tym nie spotkałem, a tutaj jedynie nie siedzę.

Ten "service pack" to rzeczywiście trochę śmieszny, już w sierpniu, ale nie ma dodać żadnych nowych funkcji, jedynie naprawa błędów, poprawienie bezpieczeństwa itp. 

Skoro obniżyło wersje do dx10 nikt nie zabrania ci pobrania ponownie 11 czy nowej 12. Aż tak ułomny jesteś?

Oczywiście, że są problemy, czego oczekiwałeś od razu po wyjściu? Dopracowanego systemu? Kiedy M$ wydało dopracowany system w czasie premiery? Dosyć dawno.

Jedyny znany mi bug z którym się spotkałem to wykorzystanie procesora w 100% przez cały czas i to tyle. Czy ja wiem czy 10 jest bardziej pamięciożerna? Wątpię, wina użytkownika

Dziwne podejście, oczekiwałeś, że wszystko po premierze 10 będzie tak samo jak na wieloletniej 7 czy młodszej 8.1. Są błędy, jak to było w każdym wydanym systemie od M$ ostatnimi czasy. 

Piszę z win 7, nie jestem żadnym fanbojem, pisze z mojej perspektywy. Dopóki M$ nie wytłumaczy się jak z licencjami nie instaluje 10. 

­

Opublikowano

­Właśnie dlatego powinno się czekać przynajmniej pół roku przed instalowaniem nowego systemu od M$, po tym czasie mamy już solvnięte 90% problemów na forach w internecie i M$ wypuszcza wystarczająco dużo łatek żeby to chodziło.

No i kwestia sterowników, patrzyłem dziś - do mojego laptopa już jakieśtam się pojawiły na stronie HP, ale nie jestem do nich przekonany.

Poza tym, podobno instalując Win10 z automatu zgadzamy się żeby M$ zapisywał wszystko co robimy na tym systemie, więc jesteśmy w 100% inwigilowani, Skype, Edge, wszystko mogą sobie od nas zabrać :)

Ja zostaję przy 8 i czekam aż pojawi się porządny support ze strony producentów i większych developerów dla Linuxów, wtedy z czystym sumieniem będę mógł się przesiąść i cieszyć się systemem praktycznie idealnym.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

ja z ciekawości i z nudów władowalem ;p Podoba mi się, fajny jest ale dopuki nie załatają tych gównianych krytyków i dziwnych rzeczy które się dzieją z wydajnością - fajnie się tylko paczy :D Bo nic innego się robić nie da ;p Ale porównując - win 7 miałem od pierwszej oficjalnej wersji - nie było takich problemów, 8.1 na lapku - tak samo. Zresztą zapomniałem tu napisać ze mój lapek ma 30 razy gorszy konfig i zupełnie inny - problemy są takie same mimo ze 8.1 chodziło bez zarzutu.

Co do "szpiegowania" przy instalacji, później w systemie ewentualnie możesz to wszystko wyłączyć ( przy instalacji jest opcja , co gdzie wysyła i wyłączasz )  Więc tutaj moze problem aż tak wielki nie jest. Natomias cała reszta - smiech na sali :D Na tweeterze zapytałem oficjalny support wtf , odpisali mi z odnośnikiem do help desku - dzowniłem - ponad 300 min oczekiwania :D Pisałem na Live chat - ponat 800 min czekania :D

Kumpel z Win 7 na lapku z Icore i3, intelem hd i 6gm ramu odpalał prawie na full Lola ( zresztą pytałem mu się kiedyś tutaj o Dotę na tym konfigu ) , i Inspirit online ( na średnich z wysokimi efektami ) miał stabilne 30+ FPS bez lagów i zacięć - ja na swoim mam poniżej 15 FPSów bez możliwości komfortowej gry :D CSa, Wieśka czy innych nawet nie próbuję odpalać bo nie ma sensu.. ;P :)

7812818616.png

Ludzie dzielą się na tych co grają w metina oraz na tych co mają mózg ale nie grają w Diablo 3 Mobile :) 

Opublikowano

post_offline.pngPanty 

W przypadku 10 nie ma czegoś takiego jak BOX / OEM - przynajmniej na razie, system nie jest jeszcze preinstalowany na urządzeniach tylko migujesz na niego ze starszych wersji. Wszystko jest wyciągnięte od oficjalnego suportu a nie z facebooka jak u ciebie, więc nie ma tu żadnej ściemy. Widać jesteś jakimś dzieciakiem , skoro piszesz coś takiego. Bo widać piszesz brednie - się naćpał nie mając bladego pojęcia o czym mówi.

Nie ważne jaką masz licencję - przy migracji na Win 10 twoja licencja się zmienia, twój stary kod z licencji przestaje działać i nim systemu nie aktywujesz.

Co do padających dysków - jak słuchasz co mówią koledzy na trzepaku tak jest - nie rób z siebie da**** pisząc takie rzeczy.

Gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie o czym mówisz i co piszesz - w sierpniu żadnego service packa nie ma, jedynie duża poprawka, a na bliżej nieokreśloną JESIEŃ oficjalny SP z nowymi rzeczami i poprawkami dodatkami - po raz kolejny robisz z siebie debila pisząc bóg wie co - na Onecie w komentarzach możesz pisać że leci UFO - i co z tego.

Skoro obniżyło wersję - spróbuj klaunie pobrać i zainstalować 11 na win 10 :D  - po raz kolejny robisz z siebie głupka :) Bo ułomność pokazałeś w tym co piszesz :)

Jedyny znany ci bug - znalazłem u ciebie drugiego - brak mózgu i wiedzy, który pokazałeś w tym poście nie mająć kompletnie żadnego pojęcia co robisz, piszesz  próbując udawać mądrego :D

Skoro piszesz z win 7 - nie masz bladego pojęcia o czym mówisz więc czasami 10 razy się zastanów czy się zbłaźnić i pokazać brak mózgu jak w tym poście czy lepiej nie próbować błyszczeć jak żarówka w smole  :) :) Żeby się wypowiadać w takich tematach trzeba mieć jakąś wiedzę i zaplecze a nie korzystać z facebooka i przepisywać co znajomi napiszą :) bo pokazałeś kompletny debi****zm.

"Szpiegowanie. Nawet jeśli to fakt, to co z tego? Masz coś do ukrycia? Myślisz, że ktoś to czyta? " Co ty jesteś jakiś upośledzony pisząc takie rzeczy czy próbujesz zabłyszczeć , nabić posty w durny sposób udając PRO :P ??

"Jedyny znany mi bug z którym się spotkałem to wykorzystanie procesora w 100% przez cały czas i to tyle. Czy ja wiem czy 10 jest bardziej pamięciożerna? Wątpię, wina użytkownika​" - uważasz się za mądrzejszego ?? Nie sądzę - robisz z siebie kretyna wypowiadając się nie posiadając tegoż systemu i podważając to co zostało zgłoszone przez tysiące userów nowego systemu:) :)

Polecam czasem "dotknąć" czegoś a nie tylko oglądać, bo twoje "głupota z niewiedzy" pokazałeś to pisząc ten post :) Twoja niewiedza jest kompletna :) i nie masz bladego pojęcia w temacie a piszesz bzdury i brednie które gdzieś na jakimś portalu dla nastolatków i fanów Karola Popka znalazłeś  :) Spędź trochę czasu w szkole na lekcjach, może też gdzieś indziej, żeby trochę się przewietrzyć zanim głupotę napiszesz - bo wydaje mi się zaczerpnąć wiedzy realnej, jak faktycznie to wygląda z oficjalnych źródeł to dla ciebie za trudne i podważasz swoją niewiedzą oficjalne stanowiska Microsoftu - gdyż dla twojej informacji wszystko co napisałem jest i zostało potwierdzone przez oficjalny HelpDesk Microsoftu.

Więc polecam nie pisać bzdur następnym razem.

7812818616.png

Opublikowano

Odnośnie instalacji  i zmiany sprzętu to raczej ściema albo nie dopracowane bo zainstalowałem na jednym dysku w laptopie a potem bez problemu na drugim łącznie z aktywacją. 

Tak samo na słabszych sprzętach jak i mocniejszym brak problemów z grami .

Co do posiadania konta to zainstalowałem bez konta tylko na lokalnym a potem dopiero zalogowałem się na nowym systemie 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Mam windowsa 10 jeszcze w wersji enterprise ale posiadam zaaktualizowany do najnowszej wersji czyli do tej co wyszla i nie mam zadnych problemow. Nic sie nie zawiesza, zadne uslugi nie wychodza jakos strasznie ze zuzyciem, nie ma lagow, zwiechow, system startuje w jakies 5s co jest dla mnie super sprawa na HDD (potem logowanie trwa dluzej ale to zalezy od startupu). Nie wiem skad te zazalenia. Mialem jedynie problem na samym poczatku ze sterownikami bo Windows 10 pobrl do grafiki jakies swoje i mialem 5fpsow nale jak zainstalowalem ze strony producenta wszystko to dziala jak nalezy. Ladny design, jedynie moge zarzucic ze wyszukiwarka nie do konca dziala sprawnie. Ale jak dla mnie wszystko jest git.

Opublikowano

Po pierwsze Windows 10 to "USŁUGA" za którą będziecie musieli wkrótce zapłacić, w ten czy inny sposób MS wyciągnie od was pieniążki, zresztą nie tylko pieniądze :D cała ta "USŁUGA" to narzędzie inwigilacji ! kolega wyżej napisał że nie boi się szpiegowania, bo nie ma nic do ukrycia i tym wpisem mnie położył na dywan ze śmiechu, z którego wstać nie mogłem przez jakąś chwilę . Czyli jak widać mogą was szpiegować, mogą wam podrzucić na wasz komputer byle jaki syf i pociągnąć do odpowiedzialności ?! czy wam już naprawdę sufit się na łeb zsunął czy głowa którą masz, służy jedynie do noszenia czapki zimą ? Poza tym, w tej usłudze jest coś takiego jak P2P, oczywiście jaśnie panujący MS nie wspomniał o tym nikomu, bo i po co ? jeszcze by ludzie nie przeszli na nowy bubel, a co z ludźmi którzy korzystają z limitowanego internetu ? usługa jest domyślnie włączona, zwykły Janusz czy też Krystyna nawet nie wie o tym, że im coś bajty połyka, a później zdziwienie ?! póki co nowy Windows 10 jest do dupy, nowa przeglądarka Edge służy jedynie do ściągnięcia innej, brak rozszerzeń całkowicie ją eliminuje, dochodzą problemy ze sterownikami, migające ekrany, spadek wydajności w grach, brak synchronizacji z niektórymi klientami poczty, wyskakujące BSOD'y po wejściu w niektóre opcje, problemy z dźwiękiem w grach ( wyciszenie ), użycie procesora pod 100%, logowanie trwające czasami 2min +, hibernacja i wybudzenie to jakiś koszmar na jawie i cała masa innych błędów - dochodzi do tego styl wizualny nowego Windows'a, który jest prosty jak rysunki naskalne z p.n.e. i mamy to co mamy, usługę dla ubogich intelektualnie.

Opublikowano

Chwila, na oficjalnym forum, ktore ty podales, ms powiedziało: box > box, oem > oem, zreszta jest pewien punkt ktorego nie chce mi sie cytowac ktory zezwala na zmiany sprzetowe, przynajmniej w wersji box/retail. Co lepsza, dzwonilem do supportu ms i powiedzieli mi to samo, licencja sie nie zmienia

Zaaktywuje, probowales? Kod nie jest uniewazniony, dalej dziala do aktywacji starego systemu

No nie wiem kto slucha kolegow z trzepaku, no ale ten argument no k***a jeblem XDDD daj mi jakis source czy cos

To ze nazwali inaczej ta poprawke i dzieki temu nie jest to SP? Widzisz to co piszesz?

Co lepsza, nawet nie mam fb a ty juz mnie oceniles XDD Widze od tego akapitu zabraklo ci argumentow i zostalo ci najezdzanie na mnie, smutne, niestety prawdziwe

Kurcze jakby wczesniej nie mialo to miejsca rozumiem "panike" ale to od dawna jest w androidzie czy iOS'ie a robicie z tego niewiadomo jaka burze, zreszta mozna to wylaczyc, co za problem?

Tak, uwazam sie za madrzejszego, gdyz widze co inni ludzie pisza nie na fb, tylko na innych forach poswieconych tej tematyce i nie widzialem by narzekali tak jak ty, jestes jedyna osoba ktora tak bardzo ms najwidoczniej skrzywdzilo

Nie slucham popka, znow pochopnie  mnie oceniles, tylko co chciales tym osiagnac? xD Jestes smieszny, dlatego az zacytuje ci fragment wypowiedzi ms propo licencji

http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-win_upgrade/can-i-reinstall-windows-10-once-i-upgrade/c50ad32d-08a5-4273-a941-c353e43a5056?page=4

6pXCskk.png

b.      Samodzielne oprogramowanie. Jeśli Licencjobiorca nabył oprogramowanie jako samodzielne oprogramowanie (a także jeśli dokonał on uaktualnienia oprogramowania nabytego jako samodzielne oprogramowanie), taki Licencjobiorca ma prawo do przeniesienia oprogramowania na inne urządzenie należące do Licencjobiorcy. Licencjobiorca może także przenieść oprogramowanie (razem z licencją) na inne urządzenie, który należy do osoby innej niż Licencjobiorca, o ile (i) Licencjobiorca jest pierwszym licencjonowanym użytkownikiem oprogramowania oraz (ii) nowy użytkownik zaakceptuje postanowienia niniejszej umowy. Na potrzeby przeniesienia oprogramowania Licencjobiorca może użyć dozwolonej przez Microsoft kopii zapasowej lub oryginalnego nośnika oprogramowania. W przypadku każdego przeniesienia oprogramowania na nowe urządzenie Licencjobiorca musi usunąć to oprogramowanie z poprzedniego urządzenia. Licencjobiorca nie może przenieść oprogramowania tak, aby możliwe było współdzielenie licencji między urządzeniami.

https://www.microsoft.com/en-us/Useterms/Retail/Windows/10/UseTerms_Retail_Windows_10_Polish.htm

wyjdz i sie nie osmieszaj wiecej

nie chce mi sie wiecej udowadniac moich racji, bo widze nie ma to sensu, ty source nie podales, pewnie nie podasz

support ms na fb XDDD dojebales

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...