Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Program do tworzenia gry RPG/Dungeon

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam dość prostego programu do tworzenia gry typu rpg/lochy żeby były automatyczne generowane laochy i łatwe dość tworzenie map questów i tym podobne

Dzięki

Opublikowano

Czyżbyś był kolejną osobą, która chce zrobić grę bez umiejętności programowania? Muszę cię zmartwić, ale to nie jest takie proste.

gamedevmania.com

Opublikowano

Wiem jak to trudne naucz się początków, a koniec będzie łatwy.

Sądząc po Twoich ostatnich postach mogę tylko powiedzieć, że nie masz pojęcia o programowaniu i nawet nigdy nie doszedłeś do tego "końca". Nie chcę już tutaj wspominać o wieku, który można tylko przypuścić.

Co do tematu no to tak jak koledzy wyżej. Najpierw naucz się jakiegoś języka programowania, a później bierz się za tworzenie gier. Ale jeśli już bardzo chcesz coś stworzyć pod czym podpiszesz się swoim imieniem i powiesz z jakimi trudności się zmagałeś podczas tworzenia gry - oczywiście to tylko ironia - to RPG Marker.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Wiem jak to trudne naucz się początków, a koniec będzie łatwy.

Przed tobą jeszcze długa droga żeby tych "początków" się nauczyć. Zaczynając oczywiście od języka polskiego.

gamedevmania.com

Opublikowano

Czyżbyś był kolejną osobą, która chce zrobić grę bez umiejętności programowania? Muszę cię zmartwić, ale to nie jest takie proste.

najlepiej samemu napisać grę, a nie szukać gotowych silników, a w niektórych jest 0 programowania.

Programowanie nie jest wartością samą w sobie - jak ktoś chce zrobić sobie gierkę w jakimś kreatorze, bez napisania choćby linijki kodu to niech robi.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Hansu Klosu łatnie powiedział. Programowanie nie jest wymagane do stworzenia gry. Nie wiem na jakiej podstawie Leszhack twierdzi, że najlepiej napisać własny silnik. W wielu wypadkach będzie to ponawianie pracy, którą już ktoś wykonał. Ja intensywnie uczę się UE4, aby stworzyć w nim grę.

Nie zgodzę się z tym, że grafik nie może sam zrobić gry. Może! I myślę, że w dzisiejszych czasach może zrobić ją lepiej niż programista.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

jest bo programista sam grę może zrobić, ale grafik itp już nie

A kto powiedział, że grafik nie może zrobić gry? Co to ma do rzeczy?

google nie gryzie

najlepiej samemu napisać grę, a nie szukać gotowych silników, a w niektórych jest 0 programowania.

Tyle że w silniku typu Drag&Drop&Play, gry nie są na jakimś szczególnie dużym poziomie..... a rpg maker powstało już miliard gier które wyglądają tak samo, i są prawie takie same

Hansu Klosu łatnie powiedział. Programowanie nie jest wymagane do stworzenia gry. Nie wiem na jakiej podstawie Leszhack twierdzi, że najlepiej napisać własny silnik. W wielu wypadkach będzie to ponawianie pracy, którą już ktoś wykonał. Ja intensywnie uczę się UE4, aby stworzyć w nim grę.

Nie zgodzę się z tym, że grafik nie może sam zrobić gry. Może! I myślę, że w dzisiejszych czasach może zrobić ją lepiej niż programista.

Kurde... Tak po 1, to jestem #grammarnazi więc.....

Programowanie nie jest wymagane do stworzenia gry

Nie jest wymagane, ale daleko nie zajdziesz

Nie wiem na jakiej podstawie Leszhack twierdzi, że najlepiej napisać własny silnik.

A czy on powiedział o tworzeniu game engine? On ma na myśli skorzystanie z jakiejś biblioteki (SFML, SDL, ten taki od .NET i wiele innych), chociaż stworzenia Game Engine nie wyklucza :P

W wielu wypadkach będzie to ponawianie pracy, którą już ktoś wykonał

Ale Game Engine są zawsze w pewnym stopniu ograniczone. Jak tworzysz bardzo nietypową i dużą produkcję, to szczególnie dla optymalizacji czasami duże firmy piszą game engine dedykowane dla ich gier, lub ich gry

Opublikowano

Nawet programista powinien znać podstawy grafiki komputerowej .

Pisanie silnika od podstaw, na początku nauki to też samobójstwo.

Najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z dostępnych silników i zdobywanie doświadczenia by później samemu coś napisać.

Samą naukę polecam zacząć z C#, by później przenieść się na C++.

@anty_off_topic

Co do generowania tych lochów (jak ci bardzo na tym zależy) to tu masz fajny darmowy asset do unity, który przy odpowiedniej analizie pomoże w zrozumienia tego typu "technologi" :D.

https://www.assetstore.unity3d.com/en/#!/content/16508 

Lub poszukania przykładowych projektów z proceduralnie tworzonymi elementami i na ich podstawie nauki. 

mirajane_tag_by_raaims-d4f56kb.png

Komp:

Procesor: i5-4670k , Karta: Asus GTX 780 Ti , Płyta: ASRock H97 Perf. Cooler CPU: Raijintek NEMESIS

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...