Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dostawca internetu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na wstępie: jeśli nie ten dział, to proszę o przeniesienie. 

A więc tak: Mam internet mobilny z limitem od kilku lat, jaki jest internet z limitami każdy wie. Chciałbym w końcu przerzucić się na internet bez limitów i tutaj pojawia się problem. Telefon stacjonarny miałem jakieś 10 lat temu, od tego czasu gniazdko stoi nie używane, nie wiem nawet czy działa, dodatkowo żaden większy dostawca nie "dociera" do mojej lokalizacji. (Vectra - brak zasięgu, UPC - brak zasięgu, Orange - wymaga telefonu aktywnego) troche mnie to dziwi, bo aż w takiej wsi nie mieszkam. W okolicy mam lokalnego dostawce internetu, który oferuje internet 8-10mb/s za 59 zł miesięcznie, ale rodzi się kilka pytań: Czy taki internet jest opłacalny, czy w ogóle lokalny dostawca jest opłacalny, czy pingi w grach (bo o to mi przede wszystkim chodzi) będą znośne i na jaką prędkość pobierania plików mogę liczyć? Żeby np. gry 50 GB nie ściągały mi się tydzień. Nie wiem też jakby wyglądała instalacja takiego internetu, operator musiałby się podłączyć do gniazdka stacjonarnego, tak?

1369767914-U115053.png

Pomogłem? Daj LIKE ;)

Opublikowano

Takie posty możesz sobie pisać. Dosłownie mieszkasz  GDZIEŚ w Polsce i chcesz by ci ktoś powiedział jak będzie działał internet w miejscu nie wiadomo jakim z internetem nie wiadomo od kogo ! 

Chcesz wiedzieć użyj nóg i organu mowy zwanego ustami by się spytać samemu po sąsiadach którzy mają ten internet, najwyżej podaj adres to ktoś z forum podjedzie i zapyta za ciebie by odpowiedzieć w poście. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Taki internet nie jest opłacalny, ale we wsiach lokalni dostawcy mają takie ceny, ponieważ wiedzą że nie mają konkurencji i zamówicie u nich. Za 59 zł u mojego dostawcy jest 100mb/s.

7891614428580671076560.png

Opublikowano

Co ty za głupoty wypisujesz, nie masz 100 mbps bo nie stać by cię było nawet na takie łącze zwłaszcza w takiej cenie nie było by możliwe, to sieć LOKALNA a nie wyjście na internet , zwykle takie sieci maja w granicach 10- max 20 mbps wiec porównywalnie masz identycznie łącze co on chce mieć.

Jak dla niego to tania oferta tylko nie chce mu się sprawdzić. 

100 mbps to możne  serwery duże mają i cenowo po kilka tysięcy złotych miesięcznie się płaci, o 100 Mb/s nie wspomnę bo to już łącze 1 Gb na światłowodach. 

Opublikowano

Co ty za głupoty wypisujesz, nie masz 100 mbps bo nie stać by cię było nawet na takie łącze zwłaszcza w takiej cenie nie było by możliwe, to sieć LOKALNA a nie wyjście na internet , zwykle takie sieci maja w granicach 10- max 20 mbps wiec porównywalnie masz identycznie łącze co on chce mieć.

100 mbps to możne serwery duże mają i cenowo po kilka tysięcy złotych miesięcznie się płaci, o 100 Mb/s nie wspomnę bo to już łącze 1 Gb na światłowodach.

Znowu siejesz zamęt, a nie jesteś w temacie. Nie wiem kto Ci dał rangę "zaufanego".

Ja mam neta 100Mb/s z Vectry i chwalę sobie.

https://www.vectra.pl/pakiety/internet
Co do internetu od lokalnego dostawcy - to jest loteria. Czasami trafisz na porządną firmę, a czasami na krętaczy. Najlepiej jak dowiesz się czegoś o jakości ich usług.
Opublikowano

100 mbps to możne  serwery duże mają i cenowo po kilka tysięcy złotych miesięcznie się płaci, o 100 Mb/s nie wspomnę bo to już łącze 1 Gb na światłowodach. 

4545955036.png

Płacę kilka tysięcy i to jeszcze nie jest maksymalny wynik tego łącza. Jak tak dalej pójdzie to zbankrutuję :/

Opublikowano

Sieć klasy A  można traktować jako sieć lokalną wiec gdzie tu jest ta sensacyjna prędkość ? Masz ją tylko w obrębie tej sieci i wszystkich podłączonych do niej podsieci w okolicznych miastach, tak właśnie firmy internetowe fałszują wyniki testów robiąc je w sieciach praktycznie lokalnych a nie w sieci wpiętej bezpośrednio w internet.    

@ UP Zdecyduj się w którym miejscu kłamiesz, wcześniej podajesz że płacisz 59 zł a za chwilę że w tysiącach 

Co do Vectry identycznie jak na poprzednim przykładzie, prędkość podawana w sieci macierzystej niestety poza sieć już jest raczej normalna z ograniczeniami.  

Wy chyba podstawowych wiadomości z podpięcia sieci do internetu nie macie,  mylicie łącza dzierżawione ze stałymi i gwarantowanymi prędkościami z sieciami firmowymi czy udostępnianymi przez ISP gdzie podana prędkość łącza nie jest na jednego użytkownika tylko na ogólną przepustowość sieci albo wpięcia do internetu 

Opublikowano

Sieć klasy A  można traktować jako sieć lokalną wiec gdzie tu jest ta sensacyjna prędkość ? Masz ją tylko w obrębie tej sieci i wszystkich podłączonych do niej podsieci w okolicznych miastach, tak właśnie firmy internetowe fałszują wyniki testów robiąc je w sieciach praktycznie lokalnych a nie w sieci wpiętej bezpośrednio w internet.    

@ UP Zdecyduj się w którym miejscu kłamiesz, wcześniej podajesz że płacisz 59 zł a za chwilę że w tysiącach 

Co do Vectry identycznie jak na poprzednim przykładzie, prędkość podawana w sieci macierzystej niestety poza sieć już jest raczej normalna z ograniczeniami.  

Wy chyba podstawowych wiadomości z podpięcia sieci do internetu nie macie,  mylicie łącza dzierżawione ze stałymi i gwarantowanymi prędkościami z sieciami firmowymi czy udostępnianymi przez ISP gdzie podana prędkość łącza nie jest na jednego użytkownika tylko na ogólną przepustowość sieci albo wpięcia do internetu 

To ty napisałeś, że taki internet kosztuje tysiące. Wyczuj sarkazm :F

Prędkość do switcha, który jest w piwnicy bloku jest 10gb/s i te łącze jest podzielone na 24 mieszkańców z czego 7 osób nie używa internetu, bo są starzy. Jak podpiąłem się do switcha w piwnicy, gdy montowali u mnie internet miałem 1gb/s (maksymalna prędkość na mojej karcie sieciowej). Więc zapewniam Cię zaufana osobo, że 100mb/s nie jest na 24 mieszkańców xD xD xD

Opublikowano

Internet jest na całą sieć nie na kilku ludzi w bloku, nie widziałem sieci która by u mieszkańców podpinała internet bezpośrednio do łącza komutowanego !

Ty używasz sieci lokalnej   i cieszysz się prędkością łącza po lokalu myśląc że to łącze internetowe, trochę myślenia człowieku. Nawet jak masz switch jak to napisałeś to nadal nie jest internet tylko LAN ewentualnie podpięcie do WAN do niego wpięty bo jest częścią większej sieci. 

Mimo ze sieć zajmuje duży obszar nawet do 50 km od serwerowni nadaj jest podłączona do internetu w jednym albo kilku miejscach przez serwerownie 

To samo jest u innych w domach jest gdzie mają routery na łaczu np 10 Mbps i cieszą się z dostępności sieci 100 Mbps  ( po kablu do routera ) 

Od podpięcia głównego łącza internetu jest serwerownia i dopiero z nie jest rozprowadzany internet po sieci lokalnej, mimo ze firma dysponuje łączem np 100 Mbps to nigdy go nie udostępni dla jednego użytkownika .  Tak robia wszyscy bez wyjatku Neostrada, Netia,  Vektra i kazde połączenie z tej sieci jest w sieci najpierw lokalnej a dopiero potem serwer do Internetowego węzła czy innego łącza komutowanego. 

Opublikowano

Internet jest na całą sieć nie na kilku ludzi w bloku, nie widziałem sieci która by u mieszkańców podpinała internet bezpośrednio do łącza komutowanego !

Ty używasz sieci lokalnej   i cieszysz się prędkością łącza po lokalu myśląc że to łącze internetowe, trochę myślenia człowieku. Nawet jak masz switch jak to napisałeś to nadal nie jest internet tylko LAN ewentualnie podpięcie do WAN do niego wpięty bo jest częścią większej sieci. 

Mimo ze sieć zajmuje duży obszar nawet do 50 km od serwerowni nadaj jest podłączona do internetu w jednym albo kilku miejscach przez serwerownie 

To samo jest u innych w domach jest gdzie mają routery na łaczu np 10 Mbps i cieszą się z dostępności sieci 100 Mbps  ( po kablu do routera ) 

Od podpięcia głównego łącza internetu jest serwerownia i dopiero z nie jest rozprowadzany internet po sieci lokalnej, mimo ze firma dysponuje łączem np 100 Mbps to nigdy go nie udostępni dla jednego użytkownika .  Tak robia wszyscy bez wyjatku Neostrada, Netia,  Vektra i kazde połączenie z tej sieci jest w sieci najpierw lokalnej a dopiero potem serwer do Internetowego węzła czy innego łącza komutowanego. 

Mój dostawca lokalny jest tylko w 2 małych miejscowościach, więc jakim cudem miałby zajmować obszar do 50 km od serwerowni :v Serwerownia mieści się w jednym z 2 miast, a odległość między tymi miastami to zaledwie 3 km.

Opublikowano

Lokalni dostawcy mają podpięte łącza do większych sieci typu Multimedia, Vectra, Netia itp . Dzierżawią od nich łącza bo bezsensem jest budowanie szkieletu nowej sieci kiedy sieć innych operatorów jest robiona z nadmiarem własnie w celu sprzedaży tych łącz.  

Twój operator ma swoją serwerownie do zarządzania swoimi użytkownikami i ona jest wpięta przez łącze do węzłów albo bezpośrednio w WAN i dopiero zarządza sobie transferami udostępnionymi dla użytkowników poprzez switch który steruje i zarządza transferem  

Może i internet ci działa idealnie w obrębie 100 km d twojej miejscowości ale dalszych odległościach już nie jest tak samo, sprawdzaj sobie miasta nie w Polsce to sie wtedy przekonasz o prawdziwych transferach 

Opublikowano

Lokalni dostawcy mają podpięte łącza do większych sieci typu Multimedia, Vectra, Netia itp . Dzierżawią od nich łącza bo bezsensem jest budowanie szkieletu nowej sieci kiedy sieć innych operatorów jest robiona z nadmiarem własnie w celu sprzedaży tych łącz.  

Twój operator ma swoją serwerownie do zarządzania swoimi użytkownikami i ona jest wpięta przez łącze do węzłów albo bezpośrednio w WAN i dopiero zarządza sobie transferami udostępnionymi dla użytkowników poprzez switch który steruje i zarządza transferem  

Może i internet ci działa idealnie w obrębie 100 km d twojej miejscowości ale dalszych odległościach już nie jest tak samo, sprawdzaj sobie miasta nie w Polsce to sie wtedy przekonasz o prawdziwych transferach

Nie wiem kto Cię uczył sieci, ale chyba nie był to kompetentny koleś..

4551381592.png

Mój speed test, który jak twierdzisz, jest sfałszowany i poza moim regionem powinienem mieć 10 Mb/s.

Ok, sprawdźmy.

Speedtest dla miast nie w Polsce.

Berlin:

4551428367.png

Zurich w Szwajcarii:

4551432617.png

Londyn:

4551437436.png

Ups... nadal ponad 90 Mb/s.

Nadal sfałszowane?

Pobierzmy pliczek z Francji, która jest 1900 km od mojego miejsca zamieszkania.

112361438527213170400.jpeg

600491438528253170400.jpeg

366571438528253170400.gif

Owszem, prędkość połączenia zależy nie tylko od dostawcy internetu, ale i od serwera, ale niestety, jesteś niedouczony i nie wiem dlaczego masz rangę zaufanego, skoro na każdym kroku wprowadzasz ludzi w błąd.

100 Mb/s w domowym komputerze ISTNIEJE, działa bardzo dobrze i jest z każdym dniem popularniejsze.

To, że Ty masz biedackie 20 Mb/s nie oznacza, że każdy tak ma.

Ja i kolega @Kawamintai próbujemy wpoić Ci do łba, że gadasz głupoty, a Ty nadal idziesz w zaparte.

Mamy dowody na to, że mamy racje, a Twoje słowa są bez pokrycia. Nie pierwszy raz gadasz jakieś pierdoły zasłyszane od kolegi ze szkolnej ławki, nie mające odzwierciedlenia w rzeczywistości, i udajesz króla IT.

Chciałbym gorąco pozdrowić Twojego przyszłego pracodawcę jeżeli jemu też będziesz dawał takie złote rady.

Opublikowano

Nie wiem kto Cię uczył sieci, ale chyba nie był to kompetentny koleś..

4551381592.png

Mój speed test, który jak twierdzisz, jest sfałszowany i poza moim regionem powinienem mieć 10 Mb/s.

Ok, sprawdźmy.

Speedtest dla miast nie w Polsce.

Berlin:

4551428367.png

Zurich w Szwajcarii:

4551432617.png

Londyn:

4551437436.png

Ups... nadal ponad 90 Mb/s.

Nadal sfałszowane?

Pobierzmy pliczek z Francji, która jest 1900 km od mojego miejsca zamieszkania.

112361438527213170400.jpeg

600491438528253170400.jpeg

366571438528253170400.gif

Owszem, prędkość połączenia zależy nie tylko od dostawcy internetu, ale i od serwera, ale niestety, jesteś niedouczony i nie wiem dlaczego masz rangę zaufanego, skoro na każdym kroku wprowadzasz ludzi w błąd.

100 Mb/s w domowym komputerze ISTNIEJE, działa bardzo dobrze i jest z każdym dniem popularniejsze.

To, że Ty masz biedackie 20 Mb/s nie oznacza, że każdy tak ma.

Ja i kolega @Kawamintai próbujemy wpoić Ci do łba, że gadasz głupoty, a Ty nadal idziesz w zaparte.

Mamy dowody na to, że mamy racje, a Twoje słowa są bez pokrycia. Nie pierwszy raz gadasz jakieś pierdoły zasłyszane od kolegi ze szkolnej ławki, nie mające odzwierciedlenia w rzeczywistości, i udajesz króla IT.

Chciałbym gorąco pozdrowić Twojego przyszłego pracodawcę jeżeli jemu też będziesz dawał takie złote rady.

Jakim cudem sfałszowałeś wyniki? Przecież za 100mb/s płaci się tysiące miesięcznie xD I tak za kilka godzin/dni odpisze, że coś sfałszowane. Nie ma sensu mu już nawet odpisywać xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...