Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dopalacze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zwykle rząd tworzy problemy, z którymi bohatersko walczy. Nie inaczej jest z problemem dopalaczy, który jest obecnie nagłaśniany za pomocą różnego rodzaju żenujących kampanii społecznych. Nikt jednak nie dostrzega oczywistego faktu, że dopalacze mają rację bytu ze względu na prohibicję narkotykową.

Czym są dopalacze? To mieszaniny ziół i chemikaliów, które są LEGALNE w naszym kraju. Sprzedawane są w sklepach jako sole do kąpieli, artykuły kolekcjonerskie etc. W rzeczywistości jednak są one spożywane, ewentualnie palone, przeważnie przez młodzież. Ludzie, którzy poszukują wrażeń mają do dopalaczy zdecydowanie większy dostęp niż do zdelegaliizowanej marihuany, która zależnie od potrzeb jest przedstawiana raz za straszny narkotyk, a raz za cudowne lekarstwo.

Istnienie dopalaczy jest możliwe tylko dzięki restrykcyjnemu prawu przeciwko konopiom indyjskim. Skład marihuany jest dobrze znany od lat, a skład dopalaczy, ze względu na prawo, cały czas się zmienia, i dzięki temu są one legalne i dostępne. Trudno uwierzyć, że ktoś zażywałby dziwne substancje, gdyby mógł legalnie wybrać coś naturalnego jak w Holandii, w Czechach, w Hiszpani czy w Izraelu. Ciekawe dlaczego w tych krajach nie słychać o przypadkach śmierci po spożyciu dopalaczy?

Nasi rządzący umieją sobie radzić z takim problemem tylko przez legislacyjną biegunkę, dlatego chemicy pracujący dla biznesu dopalaczowego, ścigają się z posłami i gdy ci zdążą zdelegalizować kolejne rośliny lub substancje, oni wprowadzają od razu nowe specyfiki o zupełnie innym składzie, ale podobnym działaniu. Ustawowe gonienie króliczka doprowadziło do tego, że dopalacze stały się jeszcze bardziej niebezpieczne i w tym momencie nasz rząd rozpoczyna walkę ze zjawiskiem, które pośrednio stworzył swoim dziwacznym podejściem.

Naszemu prawu zdecydowanie brakuje konsekwencji. Narkotyki takie jak tytoń czy alkohol są powszechnie dostępne. Ich opodatkowanie jest monstrualne do tego stopnia, że szmugluje się papierosy z bardziej od nas wolnych krajów takich jak Białoruś. Cała Polska chleje wódkę na potęgę i jak mówią niektórzy potem "leje się po mordach" i jakoś nikomu to nie przeszkadza i nikt nie próbuje delegalizować alkoholu czy papierosów.

Jako argument przeciwko podaje się przypadek nieskuteczności alkoholowej prohibicji. Po takim eksperymencie w USA na początku XX wieku doszło do eksplozji przestępczości zorganizowanej i powstały zwalczające się alkoholowe mafie. Trudno zatem dziwić się, że prohibicja narkotykowa doprowadziła dokładnie do tego samego. Teraz utrzymywanie jej trudno nazywać inaczej niż kooperacją między mafią, która robi na narkotykach interesy, a mafią, która nami rządzi i stoi na straży tych biznesów. Swoją drogą to może być ta sama mafia. Być może to właśnie dlatego tak gorliwie zwalcza się dopalacze, jako nieuprawnioną konkurencję dla narkotyków sprzedawanych przez zaprzyjaźnionych mafiozów.

Zabawa w delegalizowanie kolejnych substancji wchodzących w skład dopalaczy może trwać w nieskończoność, a bezwładność naszego systemu stanowienia prawa jest tak wielka, że zanim zdelegalizuje się kolejnych kilkadziesiąt roślin i substancji zastąpią je inne, kto wie czy nie groźniejsze, ale legalne. Jest to konsekwencją stanowienia idiotycznego prawa i wiary w to, że zakazami można cokolwiek osiągnąć.

Źródło: 123rf.com

Opublikowano

W cywilizowanym państwie panuje zasada "Chcącemu nie dzieje się krzywda" i każdy dorosły człowiek może jeść, pić i palić to mu się podoba.Na drogach rocznie giną dziesiątki osób przez pijanych kierowców, ale mimo to na szczęście jeszcze nikt nie wpadł na pomysł prohibicji.Tak samo mimo wypadków nie delegalizujemy jeżdżenia samochodem.Co cie obchodzi co ktoś bierze albo pali? Oznaką dorosłości jest branie odpowiedzialności za siebie i niewtrącanie się w życie innych.

Masz racje, oznaką dorosłości jest branie odpowiedzialności za siebie. Tylko że straconego życia nie da się już odwrócić. Żadna kara nie jest równoległa do czynu. ŻADNA. Nawet dożywocie jest zbyt małą karą za ćpanie. Wolność nie polega na zasadzie "róbta co chceta". Chcesz być wolnym ? Bądź ale nie zabieraj wolności innym. A drogi są publiczne, chcesz palić czy pić? Okej ale nie wychodź na ulice które są publiczne, bo tym naruszasz wolność innych...

r9wfFzB.png

Opublikowano

Masz racje, oznaką dorosłości jest branie odpowiedzialności za siebie. Tylko że straconego życia nie da się już odwrócić. Żadna kara nie jest równoległa do czynu. ŻADNA. Nawet dożywocie jest zbyt małą karą za ćpanie. Wolność nie polega na zasadzie "róbta co chceta". Chcesz być wolnym ? Bądź ale nie zabieraj wolności innym. A drogi są publiczne, chcesz palić czy pić? Okej ale nie wychodź na ulice które są publiczne, bo tym naruszasz wolność innych...

No to jak ktoś jara blanta u siebie w domu albo wciąga kreski to komuś krzywdę robi? Wiadomo, że jazda na haju byłaby karana tak samo jak jazda po pijaku.Moja wolność kończy się tam gdzie zaczyna się wolność kogoś innego.

Opublikowano

No to jak ktoś jara blanta u siebie w domu albo wciąga kreski to komuś krzywdę robi? Wiadomo, że jazda na haju byłaby karana tak samo jak jazda po pijaku.Moja wolność kończy się tam gdzie zaczyna się wolność kogoś innego.

Czyli na odległości pięści od czyjegoś nosa.
Opublikowano

Dokładnie o tym mówię. Choć państwo ma zadanie ochraniać obywateli. Wiado prohibicja to był zły pomysł bo wszyscy i tak pędzili bimber... Moim zdaniem zbiorowe leczenie z nałogów od wszelkich używek uleczyłoby państwo...

r9wfFzB.png

Opublikowano

Dokładnie o tym mówię. Choć państwo ma zadanie ochraniać obywateli. Wiado prohibicja to był zły pomysł bo wszyscy i tak pędzili bimber... Moim zdaniem zbiorowe leczenie z nałogów od wszelkich używek uleczyłoby państwo...

Ty chyba sam nie wiesz co piszesz...

Opublikowano

Taka spina o jakieś gówno chcesz się zabić to się zabij ktoś ci broni ? Sznurek taniej wyjdzie szczerze mówiąc... 

Ludzie szukają poprostu nowych doznań i tyle .. Gdyby było to legalne to było by lepiej ponieważ mogli być dać jakieś przyprawy a ci szczęśliwi by latali bo na banie by se wkręcili i tyle.. Jedynym wyjściem jest nie spinanie się to życie nie bajka i tak będzie co będzie a my nic nie zmienimy.. 

33eHdSv.png

"Apetytu nie mam, nie muszę dużo zjeść
A na przykład twoja łydka przypomina kurzą pierś
Usiądź gdzieś nad miską, naprawdę to banał
Po prostu się skup i tnij poniżej kolana"

Opublikowano

najpierw mówisz, że dożywocie jest zbyt małą karą za ćpanie a potem, żeby ktoś nie zabirał innym wolności. przecież gdybyś miał prawo, żeby zabronić ćpania i byś to zrobił to TY zabierasz tą wolność innym...

#top

dla mnie mogą być legalne, ja tego się nie tykam więc mam to w dupie.

Opublikowano

Tacy ludzi chyba nie myślą nad swoimi czynami. Moim zdaniem to bardzo głupie. W mojej okolicy był ostatnio przypadek, że mężczyzna miał chore serce i niestety ale zabiła go mała ilość dopalaczy.

qTyp0z6.png

Opublikowano

Moim zdaniem te spoty reklamowe dotyczące dopalaczy jeszcze bardziej zachęcają do ich brania, bo to raczej każdego śmieszy. Wiadmoka, mądre osoby tego szajsu nie wezmą, ale takie pokolenie albańczyka? Łyknie raz, dwa. 

21bj5th.png

Opublikowano

Ehh dzieci dzieci... Gdyby była legalna ? Co gdyby była? Chcesz się truć? Dobra truj się ale w izolatce.... 

Co jak co osoby ktore od czasu do czasu zjaraja blanta i mam z nimi kontakt jako tako sa normalne a przynajmniej ta roslina nie truje jak to guwno zwane dopalaczami, glownie uzaleznia 

Te spoty sa zalosne, jak wyzej ktos stwierdzil, skoro to szkodliwe niech wydadza odpowiednia ustawe i tyle, chodz watek co afffomg przytoczyl nie mozna pominac i pewnie cos w tym jest

Sam jestem zdania ze mogli by zalegalizowac, nadac na to nie wiadomo jaki podatek i ludzie od razu by liczyli wady i zalety cpania, a teraz i tak wiekszosc jest w łatwy sposób do dostania, kto chce i tak znajdzie

­

Opublikowano

Wszystko jest dla ludzi.

Zabranianie tak słabych używek jak marihuana jest bez sensu. Równie dobrze powinny zostać zabronione takie używki: alkohol, tytoń i kofeina.

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

najpierw mówisz, że dożywocie jest zbyt małą karą za ćpanie a potem, żeby ktoś nie zabirał innym wolności. przecież gdybyś miał prawo, żeby zabronić ćpania i byś to zrobił to TY zabierasz tą wolność innym...

#top

dla mnie mogą być legalne, ja tego się nie tykam więc mam to w dupie.

zamknij morde bo mnie kiedyś obraziłeś kurwiu

Opublikowano

Nagłośnienie tematu dopalaczy to niestety udana próba odciągnięcia uwagi społeczeństwa od informacji o sprzedaży pkp dla zagranicznej spółki przez rząd,który posługuje się mediami.

"Pewność wypisaną mam na twarzy"

Opublikowano

Jak dla mnie można zalegalizować wszystko. Ale potem WSZĘDZIE będą narkotyki. Często przeglądam strony typu demoty, jbzd i 2/5 zdjęć to polityka, koty i galerie, 2/5 to narkotyki, alkohol, dziewczyny i samochody, a 1/5 to wpisy które mają cokolwiek wspólnego ze stroną. A to tylko internet. Sam znam osoby, które już teraz palą na potęgę, niektórzy nawet uciekają z gimbazy i w ciągu godziny wypalają 2 paczki papierosów na wagarach, a jak wszystkie te syfy zostaną zalegalizowane, to będą palili jeszcze więcej. Osobiście nie palę i nie mam zamiaru, więc uważam że trzeba zalegalizować, nałożyć 30% podatku i czekać na selekcję naturalną :)

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Opublikowano

Sprawa z dopalaczami pokazuje jak działa państwo. Miała być taka walka z dopalaczami, a tymczasem handlarze ze sklepów przenieśli się w internet i tam władza może ich cmoknąć i mogą sprzedawać te substancje jako kadzidełka,zapachy czy inne duperele. A potem mamy sytuacje że w weekend kilkaset ludzi, czasami nawet kobiety w ciąży trafiają do szpitala zatruci tymi specyfikami. Póki co to walka z wiatrakami w której niestety ale dilerzy wygrywają.

Nagłośnienie tematu dopalaczy to niestety udana próba odciągnięcia uwagi społeczeństwa od informacji o sprzedaży pkp dla zagranicznej spółki przez rząd,który posługuje się mediami.

Aaa, czyli niech tam to sprzedają i niech ludzie giną, co tam...

Opublikowano

Sprawa z dopalaczami pokazuje jak działa państwo. Miała być taka walka z dopalaczami, a tymczasem handlarze ze sklepów przenieśli się w internet i tam władza może ich cmoknąć i mogą sprzedawać te substancje jako kadzidełka,zapachy czy inne duperele. A potem mamy sytuacje że w weekend kilkaset ludzi, czasami nawet kobiety w ciąży trafiają do szpitala zatruci tymi specyfikami. Póki co to walka z wiatrakami w której niestety ale dilerzy wygrywają.

Aaa, czyli niech tam to sprzedają i niech ludzie giną, co tam...

Ktoś ludziom to pcha do pyska? Czy sami to biorą? 

Deus vult

Opublikowano

Tak wiem, sami biorą. Tyle że rząd miał ten problem wyeliminować i do tego piję. Jak jest każdy miał okazję zauważyć. Póki co to jedynie grozi się szabelką dilerom a ich to w ogóle nie rusza.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

siema, 

o legalizacji narków miękkich w Polsce nie ma co w ogóle mówić bo to nierealne. 

zawsze można korzystać z rzeczy, które są pochodną i są naturalne. oczywiście ja od paru lat jadę na kofeinie farmaceutycznej i po prostu ją uwielbiam. stosował kiedyś coś innego z rzeczy "legalnych"? http://kofeina-sklep.pl/14-kofeina

tutaj np jest inositol i zastanawiam sie jak to moze mieć działanie. pzdr

Opublikowano

Nigdy nie zrozumiem po co ludzie pchają do pyska te śmieci... Jestem za zakazem wszelkich narkotyków i dopalaczy ale nie ze względu na to ,,bo państwo wie lepiej co dobre dla obywatela'' tylko dlatego aby w Polsce nie powstała sieć karteli narkotykowych jaka obecnie jest w Meksyku a co za tym idzie wzrost przestępczości i porachunków. Nie chce też aby moje przyszłe dziecko miało dostęp do tego świństwa i myślę, że jak zostaniecie rodzicami będziecie tego samego zdania.

Ziomuś UP: Uważam, że uzależnienia należy się wstydzić bo to obnaża słabość człowieka a nie się nim chwalić...

Cyrk.png

Opublikowano

Nigdy nie zrozumiem po co ludzie pchają do pyska te śmieci... Jestem za zakazem wszelkich narkotyków i dopalaczy ale nie ze względu na to ,,bo państwo wie lepiej co dobre dla obywatela'' tylko dlatego aby w Polsce nie powstała sieć karteli narkotykowych jaka obecnie jest w Meksyku a co za tym idzie wzrost przestępczości i porachunków. Nie chce też aby moje przyszłe dziecko miało dostęp do tego świństwa i myślę, że jak zostaniecie rodzicami będziecie tego samego zdania.

Ziomuś UP: Uważam, że uzależnienia należy się wstydzić bo to obnaża słabość człowieka a nie się nim chwalić...

Chyba na odwrót.

Kartele powstają wtedy, kiedy narkotyki są nielegalne. Gdyby narkotyki były legalne i dostępne w każdym sklepie, nie byłoby gangów walczących o teren dystrybucji.

A jeśli twoje dziecko weźmie w przyszłości narkotyki, będzie to w dużym stopniu twoja wina, bo ty jako rodzic powinieneś mu uświadomić ich szkodliwość. Jeśli mu to dobrze wytłumaczysz, to nawet mając do tego codzienny dostęp, nie skusi się na spróbowanie.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Chyba na odwrót.

Kartele powstają wtedy, kiedy narkotyki są nielegalne. Gdyby narkotyki były legalne i dostępne w każdym sklepie, nie byłoby gangów walczących o teren dystrybucji.

A jeśli twoje dziecko weźmie w przyszłości narkotyki, będzie to w dużym stopniu twoja wina, bo ty jako rodzic powinieneś mu uświadomić ich szkodliwość. Jeśli mu to dobrze wytłumaczysz, to nawet mając do tego codzienny dostęp, nie skusi się na spróbowanie.

W Polsce narkotyki są nielegalne i jakoś nie słychać o wojnach gangów narkotykowych natomiast w Meksyku gdzie władza jest słaba i nie potrafi z tym walczyć i narkotyki są wszechobecne = otwarty rozkwit handlu tym towarem. A co do dziecka... wiesz w pewnym momencie jego życia (zazwyczaj gimnazjum) autorytet rodziców maleje a rośnie u rówieśników. Groźba ani prośba tutaj jest niczym wobec pokusy i pewnego rodzaju presji ze strony kolegów.

Cyrk.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...