Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows 10 za darmo?

_Lewis_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanko bo mam oryginalnego Windowsa 7 Home od 2010 roku (Komputer stacjonarny) i nasuwa mi się takie pytanie.
1. Gdzie znaleść aktualizacje do windowsa 10 na necie i czy będzie mi to działać? (mam service pack itd ale tego nie mam na pulpicie).
i drugie najważniejsze pytanie. Czy to prawda że w lipcu/sierpniu 2016 będę musiał zapłacić za "darmowego" windowsa albo wrócić do 7?

Opublikowano

@554461402688252517908.png orkin nawet w przyszłym roku? Bo głośno się o tym mówiło że to tylko na rok a potem nie dość że nie będzie darmowego update to ci którzy pobrali to od tego miesiąca do roku czasu będą musieli zapłacić albo zrezygnować tak mówili wszyscy użytkownicy, nawet media.

Opublikowano

Zrezygnować to trzeba będzie z poprzedniego systemu ,  klucz zostanie przypisany do konta i sprzętu na którym został zainstalowany system .

Prościej :  po roku zostanie W10 aktywowany  i nie będzie można aktywować kluczem poprzedniego w7 albo 8.1 który został zaktualizowany 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Po roku jeśli ktoś będzie chciał ponownie zainstalować system od podstaw  będzie musiał  go KUPIĆ albo NADAL UŻYWAĆ taki jaki jest za darmo 

Po roku opcja kupna dotyczy każdego czyli tych co aktualizują systemy w7 ,  w8.1 i chcą nowy system 

Zresztą teraz to możecie sobie  byle co pisać bo nie jest w ogolę znana decyzja w sprawie cen i w jaki sposób będzie licencjonowany w10 , to chyba będzie zależało od popularności systemu 

Opublikowano
Dlaczego nie czytasz dokładnie?

Pierwszy link:

Jeśli zastanawiacie się jeszcze nad tym, czy po roku od premiery, gdy wcześniej dokonaliście aktualizacji, również będziecie musieli zapłacić, to uspokajamy. Nie, gdyż dokonując aktualizacji w pierwszym roku otrzymacie dożywotnią licencję na Windows 10

Po roku jeśli ktoś będzie chciał ponownie zainstalować system od podstaw  będzie musiał  go KUPIĆ albo NADAL UŻYWAĆ taki jaki jest za darmo 

Po roku opcja kupna dotyczy każdego czyli tych co aktualizują systemy w7 ,  w8.1 i chcą nowy system 

Zresztą teraz to możecie sobie  byle co pisać bo nie jest w ogolę znana decyzja w sprawie cen i w jaki sposób będzie licencjonowany w10 , to chyba będzie zależało od popularności systemu 

Po zaktualizowaniu do W10 dostajesz licencję na zawsze i możesz zrobić za darmo czystą reinstalację zawsze i wszędzie (ale tylko na tej jednej maszynie).

Jak decyzja w sprawie cen i regulaminu nie jest znana skoro system jest od dzisiaj w sprzedarzy? Nie siej popłochu jak nie jesteś w temacie.

Opublikowano

Aktualizacja nie zobowiązuje nas do nabycia licencji !  Po roku można zrezygnować z aktualizacji albo na nią się zgodzić. 

Ty  wprowadzasz w błąd pisząc że w czasie tego roku dostaje się licencję na zawsze.

Dostaje ale trzeba zrezygnować z licencji które są na poprzedni system i właśnie na to mamy rok czasu.

Rezygnacja polega na niemożności zainstalowania i aktywowania tych systemów gdziekolwiek indziej i użycia klucza który zostaje przypisany do nowego windowsa 10 .

Chcąc instalować w10  ponownie ( po 29 lipca 2016 r )  trzeba będzie najpierw zainstalować stary system z tym samym kluczem  na tym samym kompie a potem znów go uaktualnić do w10 normalnie jak program w Windows Update. 

Czystej instalacji nigdy nie będzie można robić w wypadku instalacji uaktualnienia !  Czysta tylko z kupionym kluczem 

Masz też i racje że jest jakby dożywotnia,  powiedzmy że jest do czasu  życia kompa, do czasu zmiany sprzętu, padu dysku itp   

Opublikowano

Dobra, zrozumiałem o co Ci chodzi i zgadzam się w sprawie licencji. Po roku starego windowsa można zamienić na nowego albo zostać przy starym. Ale nie zgadzam się z brakiem możliwości czystej instalacji. Po zaktualizowaniu system przypisuje się do maszyny i dopiero wtedy jest możliwość czystej instalacji z iso.

Opublikowano

Traci na czas instalacji systemu , nie możesz użyć ponownie klucza w7 i w8.1 kiedy masz uruchomioną i aktywną w10 , jak wiadomo jeden system jeden możliwy klucz w danym momencie. Podobno ma być cofnięta licencja z w10 i będzie wymagana ponowna instalacja starego i aktualizacja. Nie wiem czy to prawda ale sprawdzę sobie przy okazji 

Szkoda tylko że nie jest przewidziane użycia starego klucza do czystej instalki i trzeba od podstaw instalować w7/w8.1 i aktualizować  ( w8  to najpierw aktualizuje sę  do w8.1 i dopiero do  w10 ) . Wyjściem jest nagrać obraz systemu i potem tylko odtworzyć.  

Opublikowano

A jak mam Win 8.1 wersję BOX i teraz ją zaktualizowałem do Win 10, to jakbym chciał na nowym kompie zainstalować tego Win 8.1 BOX i potem zaktualizować do 10 to będę mógł? Oczywiście odinstalowując system z poprzedniego kompa.Bo podkreślam to jest wersja BOX a nie OEM czyli taką, która nie jest przypisana do urządzenia, ale wole się upewnić.

Opublikowano

Traci na czas instalacji systemu , nie możesz użyć ponownie klucza w7 i w8.1 kiedy masz uruchomioną i aktywną w10 , jak wiadomo jeden system jeden możliwy klucz w danym momencie. Podobno ma być cofnięta licencja z w10 i będzie wymagana ponowna instalacja starego i aktualizacja. Nie wiem czy to prawda ale sprawdzę sobie przy okazji 

Szkoda tylko że nie jest przewidziane użycia starego klucza do czystej instalki i trzeba od podstaw instalować w7/w8.1 i aktualizować  ( w8  to najpierw aktualizuje sę  do w8.1 i dopiero do  w10 ) . Wyjściem jest nagrać obraz systemu i potem tylko odtworzyć.

Tylko za pierwszym razem. Potem możesz bezpośrednio po formacie zainstalować w10 na czysto.

http://www.microsoft.com/pl-pl/windows/windows-10-faq

Czy po uaktualnieniu mogę ponownie zainstalować system Windows 10 na komputerze?
Tak. Po wykonaniu uaktualnienia do systemu Windows 10 w ramach oferty bezpłatnego uaktualnienia możesz ponowie zainstalować system na tym samym urządzeniu, nawet wykonując czystą instalację. Nie musisz kupować systemu Windows 10 lub przywracać wcześniejszej wersji systemu Windows i uaktualniać ponownie.

Możesz także utworzyć swój własny nośnik instalacyjny, przy użyciu USB lub DVD, i korzystać z niego do uaktualnienia urządzenia lub ponownego zainstalowania systemu po wykonaniu uaktualnienia.

A jak mam Win 8.1 wersję BOX i teraz ją zaktualizowałem do Win 10, to jakbym chciał na nowym kompie zainstalować tego Win 8.1 BOX i potem zaktualizować do 10 to będę mógł? Oczywiście odinstalowując system z poprzedniego kompa.Bo podkreślam to jest wersja BOX a nie OEM czyli taką, która nie jest przypisana do urządzenia, ale wole się upewnić.

Na tym kompie na którym zaktualizujesz, to na tym dostajesz w10 OEM.

Opublikowano

No właśnie trzeba utworzyć własny nośnik tylko dla siebie, nie będzie można używać czyjegoś nośnika albo obrazu iso systemu który będzie wymagał oryginalnego klucza w10 

Czysta instalacja przy aktualizacji  to po prostu nie przejmowanie poprzednich ustawień z systemów 

Opublikowano

Na tym kompie na którym zaktualizujesz, to na tym dostajesz w10 OEM. 

A dlaczego dostaje W10 OEM jak mam Win 8.1 BOX? To są jakieś jaja? Gdybym wiedział, to bym na razie został na Win 8.1 a dopiero na nowym kompie zaktualizowałbym Win 8.1 BOX do 10, czyli jestem w plecy o update Win 8.1 do 10 na nowym kompie.

Opublikowano

Przez rok masz czas aby wrócić do starego systemu, więc nic straconego. Po aktualizacji przez 30 dni na dysku są pliki starego systemu i jak znajdziesz funkcję powrotu, to bez formata się obejdzie.

Ale pojedyncza szansa aktualiacji została już wykorzystana na jednym kompie i raczej nie zadziała na drugim.

Opublikowano

Z  BOX to by uaktualnić licencję trzeba będzie instalkę na nowym sprzęcie zrobić  i ją dopiero uaktualniać , wyjdzie w10 OEM przypisany do nowego sprzętu. 

Microsoft skomplikował licencjonowanie strasznie zamiast rozwiązać problem w prosty sposób. Ma rok czasu na to by się zdecydować co zrobić, nie byłem na spotkaniu przedstawicieli Microsoftu jak będzie czas to się wybiorę posłuchać co tam nowego wymyślili, znowu trzeba będzie sie poduczyć co można a co nie można albo jak trzeba aktualizować czy jakie licencje kupić.

Sam ledwo ogarniam czasami prawie 20 wersji licencji dla w8.1 , gdzie dla zwykłego użytkownika są zwykle 3-4 potrzebne 

Opublikowano

Z  BOX to by uaktualnić licencję trzeba będzie instalkę na nowym sprzęcie zrobić  i ją dopiero uaktualniać , wyjdzie w10 OEM przypisany do nowego sprzętu. 

A no właśnie o to mi chodzi.Czyli odinstalowuje W10 na starym kompie, instaluje czystego Win 8.1 na nowym i robie normalnie update do 10?

Opublikowano

Dołączę się do tematu.

Mam w7 oem, a nawet 2. Oba klucze aktywowałem pomimo zmiany sprzętu na tym samym pc. Pytanie proste jak budowa cepa: czy będę mógł zainstalować ponownie w10 po zmianie konfiguracji pc (płyta główna, dysk) i skorzystać z klucza win7? 

­

Opublikowano

Tak , jeżeli uda ci się aktywować wersję OEM np telefonicznie ponownie na nowym sprzęcie. Ale czy aktywuje w10 dowiesz się po instalacji.

Skoro instalowałeś na tych wersjach już możesz próbować kluczy użyć z w7 do aktywacji w10 instalując na czysto, Microsoft podobno zlikwidował w większości przypadków problem z wpisywaniem klucza i odrzucaniem go przez serwer.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...