Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Procesor, a karta graficzna

MCTafii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zastanawiam sie nad zmianą karty graficznej z GTX 650 1GB na GTX 960 4GB . Tutaj pojawia sie pytanie, czy procesor amd fx 6100 Six Core 3,3 GHz wyrobi z taką kartą? Czy trzeba procesor wymieniać, podkręcać itp? Czy może jednak kupić karte o podobnej mocy jak gtx 960 ale troszkę tańszą i zainwestować w procesor?

Płyta główna: M5A 78L-M Lx3 Series

Pamięć ram: 8 GB

Zasilacz: Na chwile obecną 550W, ale mam zamiar zmieniać razem z kartą na Corsair 650W

Opublikowano

Procesor sam w sobie uciągnie karte, lecz polecam zmienić tego procka na coś z Intela. Sam posiadałem amd i dla mnie katastrofa, jeżeli masz możliwość i modernizujesz sprzęt zmień procka. Jakaś i7 polecam i zostać przy tym GTX 960.

Opublikowano

Tylko tyle, że ta płyta obsługuje amd :P Budżet ograniczony więc musiał bym sporo hajsu ponad norme wydać ;-; Ale to nic, bo i tak za jakiś czas hajsik może zgarne to wymienie procka i płyte główną, na chwile obecną niech leci na amd. Dzięki za odp :)

Opublikowano

na chwilę obecną tylko go podkręć..

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Procesor sam w sobie uciągnie karte, lecz polecam zmienić tego procka na coś z Intela. Sam posiadałem amd i dla mnie katastrofa, jeżeli masz możliwość i modernizujesz sprzęt zmień procka. Jakaś i7 polecam i zostać przy tym GTX 960.

Pogrzało? Pewnie nie jest mu potrzebna i7, najwyzej i5, to są koszta. Ano i posiadanie i7 + gtx 960 to chyba nie bardzo :v (chociaz zalezy, bo mi akurat takie cos by odpowiadalo i sie przydalo, wiecej nie trzeba by było)

Co do wątku, będzie "ogarniać" choć przydał by się lepszy, możesz sobie wsadzić lepszego fx jak cie stać, ja bym juz nie zmienial na intela, bo plyta to dodatkowe koszty, choc tracisz jak nie mozesz robic oc procesorow od amd. Tego gtx 960 nie bierz w wersji 4gb, nie potrzebujesz tyle, zaufaj, kasa w bloto.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

GTX960 będzie tutaj dobry wyborem, zależy co chcesz przez to osiągnąć? Ta grafika ogarnie najnowsze gry na średnich/wysokich wymaganiach.

Procesor bym zostawił póki co, ale jeżeli będziesz zmieniać to lepiej by było gdybyś sprzedał aktualny procesor i płytę i kupił intela. Płyta główna to koszt 170zł (microATX, H81, nie jest za dobra, ale pod gry bez OC starczy ;) ), i do tego i5-4460 (lub podobny model), na pewno będzie efektywniejszy i szybszy niż to co masz teraz ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@JacoH nie zgadzam się do końca, i5 4460 będzie lepszy (od troche tanszego + mobo moze zostac) fx 8350 ale tylko w grach, rendering etc to już fx go robi jak chce. Zwłaszcza jeśli chodzi o "szybkość" to w pracach nawet kilka programów otwartych, muzyka, przegladarka to fx bedzie lepiej ogarnial

Opublikowano

@Oski0202 pamiętaj, ile kosztuje procesor jeden i drugi, a także, że i5-4460 jest pod gry a AMD pod tak jak powiedziałeś renderowanie. 

btw. FX8350 to najwyższa półka AMD, więc porównywanie go do i5-4460 to trochę nie jasne, bo AMD nie ma nic mocniejszego, a Intel ma i7 i Xeony. i5 na pewno będzie gorsze w rengerowaniu, ale przy ogólnym użytkowaniu wypada moim zdaniem lepiej, ponieważ jest bardziej rozwojowy, z czasem można zmienić na i7 a wtedy już bije się na głowę każdego FX'a. Poza tym i5 jest tańszy a w grach lepiej zoptymalizowany (ogólnie lepiej działa, pomimo mniejszej mocy obliczeniowej niż AMD).

Opublikowano

Widze, że temat sie ostro rozwinął, bo dawno tu nie byłem :P Ale tak ogólnie to kupuje wersje 2 GB, bo ostro przemyślałem sprawe. Jeśli chodzi o procesor, to chciałbym sie spytać ile by był warty do sprzedania używany prawie 2 lata? Na chwile obecną z kasą na procesor jest krucho, ale z czasem coś postaram sie uzbierać :P. Model zasilacza to ATX Akyga 550W LPG12-35, z tego co widze, jest ona na czarnych listach zasilaczy dlatego wydaje mi sie, że warto go wymienić. Chyba, że macie do zaoferowania jakiś lepszy zasilacz niż ten, który chce kupić? Tańszy i w miare z dobrą mocą :P

Opublikowano

Antec vp 500 / corsair vs 450 to dobre zasilacze jesli chodzi o te tanie,  choc lepiej jakiegos xfx 550, czy be quaiet. Procesor ciężko wycenić ja myślę, że ze 250zł dostaniesz co najmniej. 

Opublikowano

Skoro bierzesz tańszą wersję grafiki, to ostrzegam, że na najwyższych wymaganiach nie zagrasz ;) Czemu? Ponieważ takie gry jak GTA5, czy Wiedźmin 3 wymagają PONAD 2GB pamięci karty graficznej. Do tego limitu pójdzie ci na spokojnie, ale mając 2GB jesteś uwiązany do tej granicy, a pomyśl o przyszłym roku jeszcze. Szykują się kolejne gry, premiery, rozwój grafiki będzie wymagał 4GB i tyle.

Poza tym, zgadzam się, ten zasilacz idzie do wywalenia, a jeżeli chodzi o kupno nowego, to podaj budżet.

Dobry zasilacz, jaki mogę ci polecić to: http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/

Opublikowano

Wracając do ilości pamięci w karcie, to właśnie nadal sie zastanawiam, czy brać 2Gb czy 4Gb. Biorąc pod uwage teraźniejszość to jeszcze 2gb wyrobi, ale za rok, dwa już raczej nie. I chciałbym sie poradzić czy wziąć, którąś z tych 2gb

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-960-gaming-2gb-gddr5-hdmi-dvi-i-3xdp-gtx-960-gaming-2g-706592/

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-960-oc-2gb-ddr5-128bit-dvi-hdmi-3xdp-gtx-960-2gd5t-oc-713411/

Czy tą 4gb?

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-960-oc-4gb-gddr5-128-bit-hdmi-dvi-3xdp-gtx-960-4gd5t-oc-754290/

I wracając do zasilacza to chyba skusze się na ten, który kolega wcześniej wymienił - http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/

I czy wejdzie do obudowy Zalman Z3 plus :P?

Opublikowano

W sumie dobry pomysł, popatrzyłem na porównania itp i faktycznie radeon wypada lepiej :P Tylko, że jedyny minus Radeonów to brak wielu technologii typu Cuda, PhysX itp. Chciałbym jeszcze wiedzieć jak wyżej wymieniona karta będzie działać w najnowszych grach typu GTA V, wiedźmin 3 itp. Oraz czy karta bez problemu będzie działała z moją płytą główną wymienioną powyżej :)?

Opublikowano

@MCTafii

Ale pamiętaj, że AMD + AMD nie poradzi sobie tak dobrze, jak AMD + NVIDIA (to znaczy, działać będzie, ale przez sterowniki procesor będzie bardziej obciążony, więc karta AMD jest nastawiona w twoim wypadku na zmianę procesora na Intela w przyszłości). Będzie działać z twoją płytą. Bez kręcenia procka myślę, że zagrasz w te gry płynnie na średnich.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Rozumiem. Trudny wybór, ale mam jeszcze prawie tydzień na zastanowienie się, więc przepatrze chyba cały Internet, porównam itp. Dzięki za odpowiedzi i pomoc, może dam znać jaką karte wybrałem za jakiś czas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...