Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Linux vs. Windwos 7

Shisuju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio zastanawiałem się nad zmianą systemu operacyjnego. Moją uwagę przykuł system Linux. Z tego co wyczytałem w internecie, to wydaje się, że ten system jest lepszy od popularnego Windowsa. Jedynie zraziło mnie to, że rzekomo ten system nie obsługuje gier opartych na DirectX. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to dokładnie jest z tymi grami, dostępnością programów i ewentualnie doradzić jaką wersję systemu brać?

Opublikowano

Linux, jest to całkiem coś innego niż Windows. Stabilniejsze, darmowe, ale sporo programów darmowych na windows, jest płatnych na linuxie. Poza tym nie obsługuje on aplikacji z windowsa. Ogólnie jest to całkiem inny system.­

Biorąc linuxa rezygnujesz z gier, takich jak FIFA, GTA, CS:GO, czy LoL. Jeżeli się mylę, proszę mnie poprawić, ale na linuxa nie ma praktycznie gier(ale można na nim uruchomić gry opartę o OpenGL), bo jest to system głównie wykorzystywany pod serwery, stawianie serwerów do gier itp.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Z niczego się nie rezygnuje czasami, zwłaszcza grając w gry na steamie zyskuje się czasem wzrost wydajności i fps w porównaniu do windowsa. Wiadomo gra musi być na platformę linuxa

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Linux, jest to całkiem coś innego niż Windows. Stabilniejsze, darmowe, ale sporo programów darmowych na windows, jest płatnych na linuxie. Poza tym nie obsługuje on aplikacji z windowsa. Ogólnie jest to całkiem inny system.­

Biorąc linuxa rezygnujesz z gier, takich jak FIFA, GTA, CS:GO, czy LoL. Jeżeli się mylę, proszę mnie poprawić, ale na linuxa nie ma praktycznie gier(ale można na nim uruchomić gry opartę o OpenGL), bo jest to system głównie wykorzystywany pod serwery, stawianie serwerów do gier itp.

To juz zalezy co user robi

U mnie bylo tak ze wszystkie programy i gry ktorych uzywam sa na linuxa (intellij idea, gimp, minecraft, i pare innych) ale system jest o niebo ladniejszy i szybszy

Opublikowano

­

Z niczego się nie rezygnuje czasami, zwłaszcza grając w gry na steamie zyskuje się czasem wzrost wydajności i fps w porównaniu do windowsa. Wiadomo gra musi być na platformę linuxa

Niekoniecznie, zależy od sprzętu jaki posiadasz. Oraz od tego czy masz dobre sterowniki do karty graficznej, mi na przykład na Ubuntu 14.04 z jakimiś sterami na 8800GT gry na steamie chodziły trochę gorzej niż pod windą. Aczkolwiek ta karta jest przedpotopowa, do nowszych powinny być już lepsze stery i powinno dać się grać.

>nie obsługuje aplikacji z Windowsa

u siur? Natywnie nie, ale mamy Wine pod którym można odpalać windowsowe aplikacje.

>sporo darmowych programów na windows jest płatnych na linuxie
Że co? Pod linuxem 90% softu to darmowy open-source, a przynajmniej nie spotkałem się jeszcze z żadnym programem który byłby mi potrzebny i musiałbym za niego zapłacić.

Teoretycznie pod Wine można posadzić D3D i korzystać z niego, ale mi nigdy to nie chciało działać (nie wiem dlaczego xD).

To juz zalezy co user robi
U mnie bylo tak ze wszystkie programy i gry ktorych uzywam sa na linuxa (intellij idea, gimp, minecraft, i pare innych) ale system jest o niebo ladniejszy i szybszy

Potwierdzam w 100%.

A teraz coś ode mnie:

Linux jako system do codziennego użytku sprawdza się sto razy lepiej od Windowsa, jeśli mówimy tu o wszystkim oprócz grania, bo jak na razie kwestia gier nieco kuleje pod Linuxem. Nadzieja jest w Steamie, ponieważ pojawiają się na niego gry pod Linuxa (ze względu na to że SteamOS stoi na jajku pingwina, można mieć nadzieję że coraz więcej tytułów będzie dla niego natywnych).

Jest on oczywiście bardzo różny od windy, ze względu na to że ma o wieeele więcej możliwości. Ale są dystrybucje przeznaczone zarówno dla userów którzy chcą ładnego, prostego i szybkiego systemu (na przykład Ubuntu, Debian, Mint, ElementaryOS [beta], Antergos - którego bardzo polecam), oraz takie które są przeznaczone dla nieco bardziej zaawansowanych i takich którzy wiedzą co od Linuxa chcą (serwerowe wersja Ubuntu/Debiana, Arch).

O D3D już się wypowiedziałem, jeśli masz czas i chęci pokombinować i spróbować zmusić do współpracy Linuxa, Wine i D3D - nie krępuj się, potrzebne info znajdziesz w internecie.

Na start mogę ci polecić wyżej wymienione dystrybucje - Ubuntu (i jego odmiany z innymi interfejsami graficznymi, np. Lubuntu czy Xubuntu), Debiana, czy Antergosa który jest zdecydowanie moim faworytem wśród dystrybucji dla nowych userów (m.in dzięki bardzo przyjemnie napisanej Wiki, w której można znaleźć dosłownie wszystko).

Jak coś to zapraszam na PW.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Jeszcze parę groszy ode mnie odnośnie gier.

Obecnie jeszcze nie ma możliwości uruchomienia pod Wine gier wymagających pełnej obsługi dx11. Taką możliwość ma zapewnić CrossOver(płatne), jednak jeszcze jest to w fazie prac.

Co do nieco starszych gier - większość można uruchomić za pomocą Wine, z czego dużą część bez większych problemów. Owszem, często działają nieco wolniej, niż na windowsie, jednak są jak najbardziej grywalne.

Wine zrobiło ostatnimi czasy spore postępy, czego baza aplikacji(AppDB) nie zawsze odzwierciedla. Sam zainwestowałem w kilka gier, które według poprzednich testów nie powinny działać, a o dziwo zadziałały bez większych problemów.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...