Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka maxymalna temperatura?

vNoName

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewne pytanie, jakis czas temu kupilem komputer, i chcialbym sie dowiedziec jakie sa maxymalne temperatury plyty glownej, procesora 1 rdzenia, i 2, zeby nic nie spalic, nizej podane parametry.

Płyta główna    38 °C  (100 °F) - MSI 870-C45
Procesor    37 °C  (99 °F)- AMD Athlon II x2 3.00 Ghz x 2
Procesor nr 1 / rdzeń nr 1    30 °C  (86 °F)
Procesor nr 1 / rdzeń nr 2    30 °C  (86 °F)
Aux    42 °C  (108 °F)
Dioda GPU    38 °C  (100 °F)
Czekam na odpowiedz, przy jakich temperaturach powinienem uwazac?

Opublikowano

Nieważne jakie są, ważne że masz zabezpieczenia w razie jakby coś się przegrzewało. Więc nie musisz na okrągło monitorować temperatur.

Opublikowano

Zagrożenie jest dopiero przy 90. Ostatnio rozmawiałem z informatykiem i powiedział, że 80 stopni jest jeszcze dopuszczalne.

Opublikowano

Temperatura w stresie jeżeli jest poniżej 60'C to jest super (w przypadku intela, AMD bardziej się grzeje, ale tak czy siak, poniżej 80'C nic się nie stanie).

Powyżej 80'C też nic się nie stanie (jak kolega wyżej napisał), ale lepiej się zastanawiam już nawet przy 70'C nad wymianą pasty, lub chłodzenia. Moim zdaniem nie warto katować sprzętu i dopuszczać do przegrzania ;)

btw. jeżeli zawsze masz takie temperatury jak tutaj napisałeś, to niczym się nie przejmuj, są bardzo niskie, ja 45'C w stresie mam na moim i5-4570 i jest to dobry wynik ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngVirtusLik nie mógł grać na 120'C, ponieważ płyty główne są tak zaprogramowane, że przy tej temperaturze już by się dawno wyłączyły, aby zapobiedz uszkodzeniu z przegrzania podzespołów. Wystarczy poczytać o temperaturach pracy procesorów, żaden w 120'C nie powinien pracować.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...