Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy zostałem oszukany?

D4n100

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj kupiłem grafikę Gigabyte GTX 980 G1 Gaming z gwarancją 35 miechów w komputroniku za 1000 zł. Ci co się trochę znają, wiedzą, że ta grafika w tej cenie to tak jak za darmo. Gościu wystawił grafe na olx. Poprosiłem o wystawienie na allegro - bezpiecznie i pewnie. Powiedział że nie bo im prowizje wisi. Nie ogarniam o co z tym chodzi, ale nie tylko allegro istnieje - poprosiłem o wystawienie na ebay. Wystawił. Kupiłem, ale powiedział że mam nie płacić przez paypal bo tam wysokie prowizje. Poczytałem na necie o prowizjach na ebay i faktycznie, troche to nieopłacalne więc zapłaciłem poza paypal. Potem doczytałem drobnym druczkiem na ebayu że tylko płacąc przez paypal ma się ochronę programu kupujących. Przy okazji nie mam 18 a konto na ebay jest, ale mniejsza... Zanim zapłaciłem powiedziałem że czekam do 2 tygodni a jak paczki nie będzie sprawa ląduje na policji. Powiedział że mam się uspokoić, że grafa nawet w czwartek może być u mnie. W końcu kuriersko - to możliwe. Wpłaciłem kasę na konto i od tego czasu 0 kontaktu, nie odpowiada na maile, na telefonie poczta głosowa... Co o tym myślicie? :/

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Opublikowano

­Komputronik to profesjonalny serwis, dlaczego nie zakupiłeś sprzętu przez ich stronę? Jesteś pewien, że osoba sprzedająca nie podała się po prostu za ten sklep?

Opublikowano

Spójrz na to z innej strony - tylko 1000 zł kosztowała Cię piękna nauka pt. "Jak robić zakupy przez internet". Teraz na przyszłość będziesz wiedział, że robisz przez Allegro albo w ogóle.

Jeżeli dostałeś numer konta, to możesz polecieć z nim na policję. Tylko zbierz logi, żebyś miał czym się pochwalić u mundurowych.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Odpowiadając na pytanie:

Jeżeli zapłaciłeś i nie otrzymałeś przedmiotu to faktycznie zostałeś oszukany ;p.

Co o tym myślicie? :/ 

Przykre.

Możesz to zgłosić w sumie. 1000 zł to nie mało, teoretycznie sprawa dla sądu ^.^ Postaraj się o jakieś dowody i działaj.

Opublikowano

Leć na policje, nie czekaj. Weź ze sobą wszystkie e-maile, sms'y, wszystko dzięki czemu się kontaktowałeś. Spisz wszystkie jego dane (aha te wiadomości sobie od razu wydrukuj, bo tego będą na komendzie wymagali). Dane pewnie fałszywe, jeżeli sprzedawca popełnił jakiś błąd to powinni go znaleźć. Jednak na Twoim miejscu nie liczyłbym na to, bo ktoś kto wystawia taką kartę za taką cenę raczej sobie wszystko wcześniej zaplanował. Kumpla kiedyś ktoś oszukał i odzyskał tylko połowę hajsu, ale chodziło o kilka przedmiotów, które kumpel przekazał do "ziomka" od koleżanki, bo miał lombard (miał tylko zarejestrowaną przedsiębiorczość i posiadał siedzibę firmy, jednak nie prosperowała ona nigdzie). Po przekazaniu kontakt się zerwał. Później policja odszukała tego kolesia, ale tylko dlatego, że miał zarejestrowaną firmę.

Opublikowano

­Nie wiem, czy czytaliście całą treść wiadomości napisanej przez autora tematu, ale on zakupił grafikę wczoraj, gdzie sprzedawca powiedział, że do czwartku ma być, więc nie ma żadnych podstaw, by iść z tym na policję...

Opublikowano

Masz racje... W takim razie niech zrobi to w czwartek czy nawet za dwa tygodnie... Jednak już po samej cenie idzie się domyślić, że to oszust+ brak odzewu z jego strony

Opublikowano

Jak można być tak głupim by kupić coś bez pośrednictwa allegro. Ebay też możesz się już wypchać. 

Prawdopodobnie przyjdzie do ciebie ziemniak lub jakis gt 210 XDD. Chciałeś przycebulić, teraz stracisz 1k. Idź z tym na policje po tym czwartku jeśli rzeczywiście nie przyjdzie. Mogłeś się spytać skoro wystawił na olx czy można przyjąć osobiście. Jeśli nie, to od razu wiadomo przekręt. Zresztą nie warto kupować na olx w ciepło, tylko za pobraniem lub za pośrednictwem allegro. 

­

Opublikowano

Hmm, po numerze konta bankowego w sumie powinni go znaleźć. Bardziej boję się o to, że policja oleje sprawe po całości.

O dowody się nie boję, bo w końcu mam jego nr konta bankowego a ciężko założyć konto na fałszywe dane.

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Opublikowano

Nie czaje jak można być tak lekkomyślnym i za taką kwotę kupić bez żadnego pośrednika towar. Zapłaciłeś po za paypal, po za allegro, po za ebay, czyli po prostu przelałeś mu kase bezpośrednio na konto, które jest pewnie fejkowe i koleś juz z bankomatu hajs wypłacił, pozdro. Na przyszłość pomyśl zanim wydasz tyle kasy. Możesz iśc na policje ale wątpie czy coś zrobią w tej sprawie. Mój kolega miał podobny problem z kartą graf ale on kupił na allegro i potem oddali mu hajs.

Opublikowano

Nie czaje jak można być tak lekkomyślnym i za taką kwotę kupić bez żadnego pośrednika towar. Zapłaciłeś po za paypal, po za allegro, po za ebay, czyli po prostu przelałeś mu kase bezpośrednio na konto, które jest pewnie fejkowe i koleś juz z bankomatu hajs wypłacił, pozdro. Na przyszłość pomyśl zanim wydasz tyle kasy. Możesz iśc na policje ale wątpie czy coś zrobią w tej sprawie. Mój kolega miał podobny problem z kartą graf ale on kupił na allegro i potem oddali mu hajs.

Ja nie czaję jak można mieć fałszywe dane w banku?

Opublikowano

Wszystko się da kolego, oszukać można na wiele sposobów. A kto powiedział, że to konto na jego dane? Może załatwił sobie skądś konto właśnie dla oszukania kilku osób tak jak ciebie? Na darknecie można kupić wszystko. Nie wiem, rób co chcesz, było myśleć przed kupnem, masz nauczkę na przyszłość. Zarobi tak na 3-4 osobach po 1000zł a potem kontakty się urywają i elo. Jak koleś zrobił to tak jak napisałem to nic nie odzyskasz, ale próbować możesz.

Opublikowano

Allegro nie daje właściwie żadnej specjalnej ochrony, a jedynie pozornie wydaje się takie super bezpieczne.

Opublikowano

I tak lepsze to niż kupowanie bez żadnego pośrednika, pewności 100% nie masz nigdy ale zawsze jakiś punkt wyjścia w razie oszustwa. A jeśli na allegro koleś ma dużo pozytywów i to nie dodanych wszystkich w ciągu tygodnia to prawdopodobnie ktoś godny zaufania, wystarczy czasem trochę pomyśleć. Jak już mówiłem, mój kolega jednak odzyskał pieniądze.

Opublikowano

Cytuję odpowiedź na maila który wysłałem grożąc policją w razie oszustwa "bez przesady przeciez dostanie pan przesylke jak kasa jutro dojdzie w srode wysylam". Czas pokaże :(

Opublikowano

" Wpłaciłem kasę na konto i od tego czasu 0 kontaktu, nie odpowiada na maile, na telefonie poczta głosowa... "

ile czasu minęło od tego, jak wpłaciłeś kase na konto? jak mniej niż kilka dni to nie rozumiem po co w ogóle robisz ten temat... uspokój się typie a nie już go policja straszysz, może to normalny klient tylko akurat nie miał czasu, lol...

Opublikowano

"Wczoraj kupiłem"

Rozumiem, że Twoim zdaniem sprzedawca nie ma prawa do tego, aby przez dzień/dwa odpocząć od pracy? Robiłeś kiedykolwiek zakupy przez internet? Trwa to trochę dłużej niż w rzeczywistości, zalecam cierpliwość.

Opublikowano

Dostałem maila chwilę temu "kasa doszła jutro wysylam". Straszę policją bo warto na wszelki w takich sytuacjach. A ten gościu to nie firma tylko osoba prywatna.

Opublikowano

Z tym kontem bankowym jest tak że banki nie za bardzo chcą ujawniać dane klienta nawet policji. 

Opublikowano

Dostałem maila chwilę temu "kasa doszła jutro wysylam". Straszę policją bo warto na wszelki w takich sytuacjach. A ten gościu to nie firma tylko osoba prywatna.

Wariat, wczoraj kupił a już dziś Policją straszy. Na miejscu sprzedawcy odczekałbym z 2 tygodnie i dopiero wysłał.

Opublikowano

Za to prokuratura może zażądać od banku czy operatora telekomunikacyjnego tego typu dokumentów i z pewnością je otrzyma.

Opublikowano

I dla sprostowania, postraszyłem przed wpłatą a nie po wpłacie "bo minął 1 dzień i nie ma przesyłki".

Opublikowano

GTX 980 za 1000 zł - tylko totalny idiota lub scammer wystawiłby taką kartę praktycznie za 1/3 ceny (nie licząc kilku stówek).

Opublikowano

Zapłaciłeś a nie otrzymałeś towaru, ewidentnie zostałeś oszukany ;/ Co za społeczeństwo :(­

r3ePj8E.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...