Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Quester - kolejność questów

Bartusiak69

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Mój problem to losowe questy. 

Chciałbym zrobić by w quester-plugin była kolejność robienia zadań tak jak jest w RPG'ach .
Problem tkwi jak to zrobić .
Myślałem, że /q condition załatwia sprawę, ale to chyba inaczej musi być.

/q event add -3 msg ODBLOKOWAŁEŚ NOWE ZADANIE
/q event add -3 quest <tutaj kolejny quest>

Nie wiem czy dobrze myślę liczę na pomoc.

Pozdrawiam:
Bartusiak/Magnum

142740.gif

Opublikowano

masz zadania Drwal I , Drwal II , Drwal III i  chcesz aby gracz wykonywał je w takiej kolejności w jakiej ci podałem to wtedy musisz ustawić wymagania condition a z tego co pamiętam będzie to cos takiego

do drwal II - /q condition add quest drwal I

do drwal III - /q condition add quest drwal II

ale jeśli chcesz zrobić rozbudowane zadania (np Drwal I - cele 1.idz do lasu 2. zetnij drzewo . 3zabij wilki .4 poszukaj siekiery drwala ) to warto bawić się z    prereq i wieloma celami + eventami . dzieki temu można robić naprawdę zawansowane nie liniowe zadania.

ale to piszę z pamięci i może być nie ten teges , pod wieczór sprawdzę czy dobrze napisałem ewentualnie czy coś zmienić

Opublikowano

masz zadania Drwal I , Drwal II , Drwal III i  chcesz aby gracz wykonywał je w takiej kolejności w jakiej ci podałem to wtedy musisz ustawić wymagania condition a z tego co pamiętam będzie to cos takiego

do drwal II - /q condition add quest drwal I

do drwal III - /q condition add quest drwal II

ale jeśli chcesz zrobić rozbudowane zadania (np Drwal I - cele 1.idz do lasu 2. zetnij drzewo . 3zabij wilki .4 poszukaj siekiery drwala ) to warto bawić się z    prereq i wieloma celami + eventami . dzieki temu można robić naprawdę zawansowane nie liniowe zadania.

ale to piszę z pamięci i może być nie ten teges , pod wieczór sprawdzę czy dobrze napisałem ewentualnie czy coś zmienić

/q condition add quest <nazwa> nie działa :/

142740.gif

Opublikowano
Command: /q condition add quest [t:<time_seconds>] <quest_name>

przy czym czas można pominąć i nie zapisywać więc zostane

Command: /q condition add quest <'quest_name'>

to że ci nie działa ta komenda jest praktycznie niemożliwe :/ , może sypie errorami , zle cos piszesz a może jest spacja której nie wykrywa , możesz spróbować po ID zadania ale wątpię aby zadziałało ,

podaj config z zadania

Opublikowano
Command: /q condition add quest [t:<time_seconds>] <quest_name>

przy czym czas można pominąć i nie zapisywać więc zostane

Command: /q condition add quest <'quest_name'>

to że ci nie działa ta komenda jest praktycznie niemożliwe :/ , może sypie errorami , zle cos piszesz a może jest spacja której nie wykrywa , możesz spróbować po ID zadania ale wątpię aby zadziałało ,

podaj config z zadania

Nie ma błędów. Pytanie tylko czy Quest (będę używał Twojej kolejności) Drwal II musi być /q toggle (aktualnie tak mam, że jest aktywny) czy dać na nieaktywny i sam się aktywuje jak zrobię questa ?

142740.gif

Opublikowano

/q toggle działa na zasadzoe swith (przełącznik więc nic mi to nie mowi)

to co ci podałem działa na takiej zasadzie że , wszystkie zadania musza byc aktywne

gracz musi wykonywac zadania po kolei tzn najpierw Drwal I jak wykona może dopiero rozpocząć zadanie Drwal II ...

a nie może np bez wykonania zadania Drwal II rozpocząć zadania Drwal III

wyłączanie i włączanie misji to trochę inna bajka

Opublikowano

/q toggle działa na zasadzoe swith (przełącznik więc nic mi to nie mowi)

to co ci podałem działa na takiej zasadzie że , wszystkie zadania musza byc aktywne

gracz musi wykonywac zadania po kolei tzn najpierw Drwal I jak wykona może dopiero rozpocząć zadanie Drwal II ...

a nie może np bez wykonania zadania Drwal II rozpocząć zadania Drwal III

wyłączanie i włączanie misji to trochę inna bajka

Może na PW sprawdzisz misje jedną lub notatnik ?

142740.gif

Opublikowano

pisz do północy i tak nie mam co robić , problem w tym że pewnie i tak za wiele nie wyciągnę :P bo zawsze robiłem zadania inGame więc mogę mieć problem aby się połapać

Opublikowano

pisz do północy i tak nie mam co robić , problem w tym że pewnie i tak za wiele nie wyciągnę :P bo zawsze robiłem zadania inGame więc mogę mieć problem aby się połapać

Ja to samo robię sprawdzę tylko czy działa przy jednym zadaniu (z gry próbowałem teraz) i dam znać.

OK OGARNIĘTE !

142740.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...