Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

FAQ - Trove |Voxelowe MMO|

Damian

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

4kuSJ0O.png

Cześć! Spis ten kierowany jest do nowych Graczy Trove oraz tych początkujących.

W tym miejscu dowiesz się, co to za gra, jakie ma wymagania i pokrótce opowiem o jej możliwościach.

Zapraszam do lektury!

#1 Czym jest Trove?

Trove jest to voxelowa gra MMORPG. Powstała dzięki amerykańskiemu studiu Trove Worlds.

Oficjalną premierę miała 9 lipca 2015 roku. Jest to typowy sandbox, jednak głównym aspektem gry jest odkrywanie co raz to nowszych dungeonów, walka z bossami, odkrywanie losowych światów. Oczywiście nie zabrakło też opcji budowania.

Zostało to tutaj bardzo dobrze rozwiązane, możemy budować miasta albo małe domki i przenosić je w różne miejsca.

#2 Czy gra jest płatna?

Nie, gra jest udostępniana na platformie Steam jako F2P (Free-to-play) czyli całość jest całkowicie bezpłatna, jednak twórcy zawarli mikrotransakcje które możemy kupić ale nie musimy, nie wpływa to w ogóle na rozgrywkę.

#3 Jakie są wymagania gry?

Gra posiada bardzo rozbudowany system światów oraz grafikę.

Nie wpłynęło to jednak na zawyżone wymagania sprzętowe.

Minimalne:

Procesor: Intel Core i5 2.0 GHz/AMD Phenom II X4 2.6 GHz, 

Pamięć RAM: 1 GB 

Karta grafiki: Intel HD Graphics 3000 lub lepsza, 

Dysk: 1 GB HDD, Windows Vista(SP2)

#4 Gdzie mogę pobrać grę?

Gra jest dostępna na platformie Steam.

Zaloguj się do konta i pobierz grę.

Po pobraniu znajdziesz w kliencie gry odnośnik do rejestracji.

#5 Pobrałem grę jednak jestem w kolejce

W celu nie przeciążenia serwerów gry aby wejść do rozgrywki należy odczekać kilka minut w kolejce.

Czas ten jest różny, najdłużej się czeka w godzinach szczytu. Twórcy jednak zapowiadają dodanie kolejnych serwerów gry aby zniwelować długie oczekiwanie na wejście.

#6 Klasy

Aktualnie w grze znajdziemy 11 klas.

Są to:

Knight

ukATKh6.png

Dracolyte

dHkAPtB.png  

Neon Ninja 

boNBN5v.png

Candy Barbarian

LVcXxeE.png

Boomeranger

aEay6EA.png

Tomb Raiser

tX3KDp1.png

Gunslinger

3E8JtJC.png

Fae Trickster

DNG3bTr.png

Ice Sage

hxJn1UU.png

Shadow Hunter

olZ55jl.png

Pirate Captain 

DyqPXD8.png

#7 Co to są Dungeony?

Od zamków i pałaców do jaskiń i grobowców.

Lochy są domem dla najgroźniejszych złoczyńców i najrzadszych stworzeń na ziemi.

Ich ogromne wnętrza są wypełnione pułapkami, pająkami i bossami czekających aby poddać próbie Twoje umiejętności.

Niektóre mogą być wypełnione samodzielnie, ale do niektórych potrzebujesz sojuszników!

Dungeony znajdziesz na mapie klikając literę [M]. Oznaczone są jako wieżyczki.

dungeon_01_main.jpg

#8 Jak mieć swojego mounta?

Mount to taki "pojazd" ułatwiający nam podróżowanie po świecie.

Każdy Gracz otrzymuje go już na początku rozgrywki.

Naciśnij klawisz [Z] aby wsiąść na mounta.

#9 Gdzie mogę budować?

Budować można wszędzie, jeśli jednak chcesz zabezpieczyć swoją budowlę podejdź do "Cornerstone"

Zaznaczony jest tabliczką. Wciśnij klawisz [E], a pojawi się Twój dom.

VETXU0s.png

#10 Jak budować?

Aby otworzyć panel budowania naciśnij klawisz [TAB]

Lewy przycisk myszy służy do kładzenia bloków

Prawy przycisk myszy służy do niszczenia bloków

#11 Co to jest "club"?

Klub jest to społeczność zakładana przez danego Gracza w celu zgromadzenia zaproszonych innych Graczy w jakimś okręgu.

Celem klubu jest wymiana doświadczeń, zbieranie surowców, zaliczanie dungeon'ów - po prostu wspólna zabawa.

Każdy klub posiada własną wyspę którą może rozwijać. W takich społecznościach oczywiście jest też hierarchia.

Możemy komuś dać lidera, architekta, officera...

To od nas zależy jak grupa będzie funkcjonowała.

#12 Jak założyć "club"?

Aby założyć własny klub musisz stworzyć "Club Card" czyli item pozwalający na założenie takiej grupy.

Aktualnie crafting na "Club Card" wygląda następująco:

100x Formicite Ore

300x Shapestone Ore

100x Glim

latest_cb_20150711143724.png?noCache=143

Mam nadzieję, że wytłumaczyłem trochę podstaw i może zachęciłem niektórych do gry.

Dziękuje za przeczytanie poradnika.

Źródła:

orcz.com

Platforma Steam

Opublikowano

Jak na razie Tomb Raiser wydaje się być op postacią ;-; 4 te jego kostki biją więcej niż on sam, a co dopiero ten większy kostek ;-; I ta boska umiejętność pod 1, 90% mniejszy dmg dostajesz :3

Super FAQ c:

Opublikowano

Ciekawe gra się zapowiada. Kolejna gra podobna do minecrafta.Choć lego worlds też jest podobne do mc, ale bardziej podoba mi się Trove.

Opublikowano

Gra godna polecenia jeśli ma się z kim grać co by smutno nie było! Od wersji Beta z końca 2014r dużo się zmieniło. Warto dodać, że po za steam gra jest dostępna na platformie Glyph.

@JaNieNusz polecam zagrać Fae trickster jego skille czynią go postacią która solo robi bossy :) Raz, że teleportuje się na dana odległość(5-7 bloków)  to tworzy klona który zgarnia na siebie ataki wroga. 

Opublikowano

Gra bardzo fajna na odstresowanie czy odpoczęcie po ciężkim dniu. Przyjemna dla oka grafika. Ze znajomymi również super sprawa pograć.

Wykonuję strony internetowe, fora, ulotki, wizytówki. Atrakcyjne stawki.

Opublikowano

Gra godna polecenia jeśli ma się z kim grać co by smutno nie było! Od wersji Beta z końca 2014r dużo się zmieniło. Warto dodać, że po za steam gra jest dostępna na platformie Glyph.

@JaNieNusz polecam zagrać Fae trickster jego skille czynią go postacią która solo robi bossy :) Raz, że teleportuje się na dana odległość(5-7 bloków)  to tworzy klona który zgarnia na siebie ataki wroga. 

ten Fae Trickster to ma podobny skill do neon ninja, tylko, że neon ninja skacze w tył i też ma tam jakiegoś klona która zgarnia ataki (ale sam nie atakuje) 

Opublikowano

Po zobaczeniu tych tematów, zachciało mi się grać, już wrzucam na steama :)

#10 Jak budować?

Aby otworzyć panel budowania naciśnij klawisz [TAB]
Lewy przycisk myszy służy do kładzenia bloków
Prawy przycisk myszy służy do niszczenia bloków

Zupełnie inaczej, niż w minecraft :D

Straszę już forum od

20 CZERWCA 2015r.

Blaaaaaarg*

*Lubię Isaaca, opis Shoopu Da Whoopu

Opublikowano

Polecam grę klasami: Tomb Raiser oraz Dracolyte. Bardzo szybko można nimi samemu expić i farmić.

Wykonuję strony internetowe, fora, ulotki, wizytówki. Atrakcyjne stawki.

Opublikowano

Wszedłem zobaczyć to forum i dopiero dowiedziałem się o tej grze... ogólnie o niej jest dość cicho, a z tego co widzę serwery zapełnione ...

Gra z pozoru wygląda na niewinną, jednak jest bardzo rozbudowana. Zacząłem grać z nudów, ale wciągnęła ... c:

Ja gram Gunslinger'em, nie przez steama, a przez "Glyph" i na serwerze "North Amierica". Polecam, bo ani razu nie miałem kolejki, a graczy jest sporawo nawet na hubie. :D

Na mapce od 6lvla już trzeba trochę "walczyć" aby dostać się na największy dungeon.

Grę polecam w 100%! :D

Opublikowano

Wszedłem zobaczyć to forum i dopiero dowiedziałem się o tej grze... ogólnie o niej jest dość cicho, a z tego co widzę serwery zapełnione ...

Gra z pozoru wygląda na niewinną, jednak jest bardzo rozbudowana. Zacząłem grać z nudów, ale wciągnęła ... c:

Ja gram Gunslinger'em, nie przez steama, a przez "Glyph" i na serwerze "North Amierica". Polecam, bo ani razu nie miałem kolejki, a graczy jest sporawo nawet na hubie. :D

Na mapce od 6lvla już trzeba trochę "walczyć" aby dostać się na największy dungeon.

Grę polecam w 100%! :D

Z tego co zauwazyłem to jak grasz to Trove jest podpięte i pod steam i pod glyph. :D

No ja wybrałem europe... 30minut kolejka by wejść..  :s

ps.

Jak wybiore przy starcie serwer Europa, to gdy przeniose się na North lub inny to stan gry bedzie ten sam, tylko serwer gry inny?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...