Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zostałem oszukany, pomocy.

Numix1996

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć wam wszystkim. Postaram się opisać w jaki sposób zostałem okradziony i chciałbym się dowiedzieć czy mam szansę na odzyskanie skinów i czy policja coś może zaradzić.

Jeżeli zły dział, proszę o przeniesienie.

Abyście mnie dobrze zrozumieli, napiszę w punktach jak mnie okradziono.

I tak, wiem, byłem głupi.

1. Na csgolounge wystawiłem ofertę dwa moje noże: Nóż składany (★ StatTrak™) | Niebieska stal i Nóż motylkowy (★ StatTrak™) | Popiół - wartość - 220 euro.

2. Zaprosił mnie i napisał do mnie gościu (zza granicy, chyba - bo pisał po angielsku i to dosyć ładnie).

3. Napisał mi w skrócie coś takiego - "że za te dwa moje noże da mi jednego karambita (zbliżonego cenowo do moich dwóch noży, ale już nie pamiętam jaki dokładnie). To myślę no ok.

4. Wyjaśnił mi, że na razie go nie ma, ale będzie go miał z csgolounge, tylko zanim zamieni swoje skiny czy tam wyda pieniądze na zdobycie go, ja muszę dać te 2 noże swojego przyjacielowi na steamie i dla niego to będzie niby gwarancja, że jak on już załatwi tego karambita dla mnie na wymianę, to że go nie zablokuje czy coś - żeby po prostu niby nie zmarnował czasu, pieniędzy czy tam skinów, nie ważne - to miałaby być dla niego taka gwarancja.

5. To ja myślę no dam bratu (brat nie był w domu). Napisałem na FB, żeby wszedł na Steam (nie pisałem, że dam mu noże, ani jak wygląda sytuacja, żeby tylko wszedł).

6. Napisałem, że czekam na "przyjaciela", a on odpisał mi, że spokojnie ma czas, ale napisał, żeby podać jego profil to on go zaprosi, żeby widzieć czy mu dałem skiny.

7. Dałem mu profil, on go niby zaprosił i niby przyjął niedługo (UWAGA: MÓJ BRAT SIĘ ZROBIŁ ONLINE NA STEAM), napisał mi ten gościu, że mój "przyjaciel jest dostępny", więc ja napisałem do brata oczywiście po polsku jak wygląda sytuacja (on mi nic nie odpisał tylko od razu wymiana. Więc ja bez wahania dałem noże i akceptowałem maila (UWAGA: Zanim dałem mu te noże to sprawdziłem czy to faktycznie on, miałem otworze 2 czaty, z tym gościem i z moim bratem, nie możliwe, żeby on nagle zmienił na taki sam nick i avatar, sprawdziłem jeszcze ekwipunek brata (czyli ten komu dałem moje dwa noże), to był BRATA PROFIL, JEGO CAŁY ekwipunek, więc nie ma mowy, żebym dał jakiemuś "podrabiańcowi"

8. Teraz UWAGA: Napisał mi, że chce być bardziej pewny i żebym dał bratu jakieś AWP jeszcze w zamian da jeszcze 5 czy tam 10 kluczy "przyjacielowi" za fatygę, no więc ok, bratu mogę dać bez wahania, DAŁEM WSZYSTKIE SKINY, żeby uprzedzić jego strach, że mogę go niby zablokować, jak on już załatwi tego krambita.

9. Teraz uwaga, najgorsze uczucie dla mnie w całej mojej "karierze" CS:GO.

Dosłownie 10 sekund po wymianie patrzę w profil brata - brak moich skinów, (tylko moich). Obydwoje się zrobili w jednej chwili OFFLINE, brata nick (w znajomych na steam i na stronie), zmienił się na nick typu "432243423", potem na jakiś inny i znowu inny, aż został "Milk | CSGO-RAFFLE.COM".

Jak zadzwoniłem do brata i wyjaśniłem sytuacje, że straciłem koło 300 euro od razu przyjechał i napisałem do supportu co i jak (oczywiście brat mi powiedział, że go nie było w domu i to nie mógł być on).

WARTOŚĆ SKINÓW - 320 euro.

Tutaj wklejam historię wymiany: wyyix6vh30p9.png

Mam kilka pytań: 

1. Mam szansę odzyskać skiny od STEAM?

2. Policja coś może poradzić:

Znalazłem takie paragrafy:

"Art. 286 ustanawia odpowiedzialność karną za przestępstwo oszustwa. Polega ono na doprowadzeniu innej osoby do niekorzystnego rozporządzenia mieniem własnym lub cudzym poprzez wprowadzenie w błąd, wyzyskanie błędu lub niezdolności należytego pojmowania przedsiębranego działania.”"

Nie wiem jakim cudem to możliwe, ale jak udało mu się mnie zmylić podszywając się pod kogoś to te karalne:

"Art.190a§2 kk – podszywanie się pod inną osobę ,fałszywe profile,"

Jest jeszcze kilka innych, ale nie mogę ich znaleźć.

3. Gościu prawdopodobnie był zza granicy, czy policja może olać to kompletnie albo zamknąć "dochodzenie" m.in z tego względu?

4. Napisałem do steam i nie odpisują 9 dzień (kiedyś odpisali mi odnośnie kradzieży konta po 14 dniach, czy mam dalej czekać z nadzieją? (status ticketa jest dalej otwarty).

Poniżej podsyłam profil tego gościa, chociaż i tak jest prywatny no i kilka screenów (dowodów, które liczę, że jakoś pomogą w całej sprawie ze steam, a jak oni nie pomogą to na policji).

1 dowód - r3wdsurnl9i8.png

2 dowód - fzn5o3528mqw.png

Jak widzicie, miałem otwarte czaty, z bratem i z tym kolesiem, więc nie ma opcji, że zmienił avatar, nick czy coś, dałem skiny bratu, które od razu znikły z jego profilu.

Macie jakieś pomysły jak znaleźć może jakieś dane gościa?

POMOCY PROSZE.

Opublikowano

Jedyne dane jakie możesz zdobyć to, te z jego profilu steam, chyba, że policja się tym zajmie i poprosi o jego dane steama.

Opublikowano

@Rav3.

Policja nie zajmuje się takimi głupotami.

Głupota z twojej strony i tyle.

Marne szanse na odzyskanie skinów zapewne Valve będzie szło w zaparte podawając denne argumenty.

Zaakceptowałeś wymiana, a dla Supportu Steam to już argument dla którego nie zwrócą Ci tych itemków.

Miałem kolegę, którego okradli na Karambita Marble Fade StatTrak, napisał do Supportu i wiadomo jaka była odpowiedź.(Negatywna)

Opublikowano

@Rav3.

Policja nie zajmuje się takimi głupotami.

Głupota z twojej strony i tyle.

Marne szanse na odzyskanie skinów zapewne Valve będzie szło w zaparte podawając denne argumenty.

Zaakceptowałeś wymiana, a dla Supportu Steam to już argument dla którego nie zwrócą Ci tych itemków.

Miałem kolegę, którego okradli na Karambita Marble Fade StatTrak, napisał do Supportu i wiadomo jaka była odpowiedź.(Negatywna)

Nie dawno przecież było, że gościu ukradł itemki w metinie i go złapali. To jest normalne przestępstwo, ale w tym przypadku gościu jest z zagranicy więc prawie napewno się tym nie zajmą.

Opublikowano

Nie dawno przecież było, że gościu ukradł itemki w metinie i go złapali. To jest normalne przestępstwo, ale w tym przypadku gościu jest z zagranicy więc prawie napewno się tym nie zajmą.

Dokonując wymianę jednocześnie akceptuje warunki Steam. - To nie jest przestępstwo ...

Opublikowano

Jeżeli nie musiałeś potwierdzać mailowo bo usunąłeś potwierdzenie to valve ci nie pomoże.

Na logikę Jezu ludzie po co dawać itemy na konto "przyjaciela" co to zmieni pytam... przecież to nie ma sensu po co on chciał zobaczyć przedmioty na koncie przyjaciela co by mu to dało, jak można się w taki dziecinny sposób dać okraść wystarczy pomyśleć co ma twój przyjaciel do tej wymiany skoro on go nie zna.

Opublikowano

"4. Napisałem do steam i nie odpisują 9 dzień (kiedyś odpisali mi odnośnie kradzieży konta po 14 dniach, czy mam dalej czekać z nadzieją? (status ticketa jest dalej otwarty).

Poniżej podsyłam profil tego gościa, chociaż i tak jest prywatny no i kilka screenów (dowodów, które liczę, że jakoś pomogą w całej sprawie ze steam, a jak oni nie pomogą to na policji)."

Valve pomaga JEDEN JEDYNY RAZ w takich sytułacjach, ale warto spróbować

Opublikowano

"4. Napisałem do steam i nie odpisują 9 dzień (kiedyś odpisali mi odnośnie kradzieży konta po 14 dniach, czy mam dalej czekać z nadzieją? (status ticketa jest dalej otwarty).

Poniżej podsyłam profil tego gościa, chociaż i tak jest prywatny no i kilka screenów (dowodów, które liczę, że jakoś pomogą w całej sprawie ze steam, a jak oni nie pomogą to na policji)."

Valve pomaga JEDEN JEDYNY RAZ w takich sytułacjach, ale warto spróbować

Dokładnie tak. Napisz do supportu Steam, podając tego screena, co podałeś (tylko go nie przerabiaj i wstaw całego, bez kadrowania) – spróbować zawsze warto! Na dodatek na przyszłość dokonuj tylko autoryzowanych transakcji. Choćbyś miał zarobić, ale druga osoba coś kombinuje, to nie warto ryzykować.

Opublikowano

Kolejny gimbus... jakim trzeba być debilem, żeby wierzyć w takie słowa... albo daje od razu nóż albo niech spier...

Taka rada na przyszłość, jak się chcesz z kimś wymienić to od razu a nie piszecie i piszecie bo tylko bardziej się pogrążasz... i nie wiesz w słowa, że musi coś tam zrobić i będzie kosa... pier... to jak będzie miał niech napisze i niech nie truje Ci dupy i nie wiesz w każde słowo co ktoś pisze... bo ja Ci napisze, że dam Ci za te dwie kosy m4a1-s rycerz factory new tylko zrobie tak jak on i będziesz w dupie....Następnym razem pomyśl zanim coś zrobisz... za głupotę się płaci ;)

Steam nic nie zrobi z skinami poczytaj sobie ich regulamin :P policja... hmm... tak samo... mają ważniejsze sprawy na głowie niż jakieś tam skiny do jakiejś tam gry ;)

Opublikowano

Powiem Ci tak, policja ma wyjebane w takie zabawy, a steam już poinformował ostatnio, że nie bedzie brać odpowiedzialności za scamy, wiec Twój błąd TWÓJ problem, steam ma teraz pełno zabezpieczeń przeciw scamom, nie wiem co Tobą kierowało, że bez jakiego kolwiek wkładu ze strony tego gościa dałeś mu te noże i skiny. Podsumowując, możesz być z siebie dumny i ze swojej głupoty straciłeś skiny a ktoś dostał je za free a Ty mu i tak nic nie zrobisz bo policja ma to w dupce a ludzie sobie z Ciebie kisną ;D 

pozdrawiam

Opublikowano

Boże ludzie napisałem, że to moja głupota i wszystko, a wy dalej to piszecie, tak wiem, ale skąd miałem wiedzieć, że dając skiny komuś zaufanemu, mogę zostać tak oszukany...

Opublikowano

Boże ludzie napisałem, że to moja głupota i wszystko, a wy dalej to piszecie, tak wiem, ale skąd miałem wiedzieć, że dając skiny komuś zaufanemu, mogę zostać tak oszukany...

No to dałeś komuś zaufanemu, jaki problem? 

Opublikowano

Że skiny od razu znikł z jego ekwipunku, a w mojej historii transakcji był nick NadeShot(brat), ale w chwili zniknięcia skinów, nick ten zmieniał się wielokrotnie (on się nie mógł podszyć tzn. zmienić nicku avataru, bo patrzyłem eq brata, miał normalnie wszystkie swoje skiny, a miałem otwarte 2 czaty Brat i ten gościu, więc nie wiem jakim cudem.

Opublikowano

niesłuchaj ich, jak chcesz mozesz iść na policje i złozyć skarge , moze to głupio zabrzmi jak powiesz policjantowi ze ukradli ci skiny do gry , ale jak powiesz im ile były warte powinni się tym zająć .. Powinni namierzyć go po IP i jeżeli jest zza granizy to powinni powiadomić tamtejsze słuzby ... Niekonieczne musi by6ć to obcokrajowiec gdyz moze to być jakis polak ktory wlasnie pisze po angielsku zeby inni mysleli ( jak na tym forum ) jestem zza granicy to nie warto nigdzie tego zgłaszać ... Gdzieś wlasnie widziałem takiego typa co jak w twoim przypadku pisał o wymiany przedmiotó i ten się nie zgodził to nagle ten co pisał po angielsku zwyzywał go po polsku .. Dziwne ?

Opublikowano

Nic nikt nie poradzi, to twój bląd. W ogóle co trzeba mieć w głowie, żeby pisać tak dlugo z typem i jakies smieszne gwarancje mu dawac, no coz ;)

Opublikowano

niesłuchaj ich, jak chcesz mozesz iść na policje i złozyć skarge , moze to głupio zabrzmi jak powiesz policjantowi ze ukradli ci skiny do gry , ale jak powiesz im ile były warte powinni się tym zająć .. Powinni namierzyć go po IP i jeżeli jest zza granizy to powinni powiadomić tamtejsze słuzby ... Niekonieczne musi by6ć to obcokrajowiec gdyz moze to być jakis polak ktory wlasnie pisze po angielsku zeby inni mysleli ( jak na tym forum ) jestem zza granicy to nie warto nigdzie tego zgłaszać ... Gdzieś wlasnie widziałem takiego typa co jak w twoim przypadku pisał o wymiany przedmiotó i ten się nie zgodził to nagle ten co pisał po angielsku zwyzywał go po polsku .. Dziwne ?

No to niech tobie ktoś tak zrobi i ty idź z tym na policję ciekawe co powiedzą... :p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...