Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowa karta graficzna

4dIdAs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
#
#
#
#
#
R
E
K
L
A
M
A
#
#
#
#
#

Witam, w niedługim czasie planuję zakup nowej karty graficznej i czytając opinie innych w tym zakresie cenowym ta będzie najlepsza ASUS GeForce GTX970 4096MB 256bit DirectCu II Strix OC. (Jeśli macie propozycje innych kart, proszę napisać i uzasadnić) :)

Mój aktualny sprzęt komputerowy wygląda następująco:

Procesor: Intel Core i5-3570K, 3.4GHz, 6MB, LGA1155

Karta graficzna: NVIDIA GeForce 9600 GT

Płyta Główna: ASUS P8Z77-V DELUXE

Pamięć: HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM Plug n Play

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 600W modular SLI PSU

Dysk HDD: WDC WD5000AVVS-63M8B0, 500GB, SATA, CACHE: 8MB, RPM: 5400, 3.5"

Jak wymienię kartę graficzną to ile FPS'y będą wynosiły mniej więcej w poszczególnych grach: Crysis 3, Wiedźmin 3 i GTA V na max detalach przy rozdzielczości 1440x900.

Jeśli macie jakieś sugestie dotyczące wymiany albo dodania czegoś chętnie wysłucham.

-nie posiadam dobrego chłodzenia CPU, jest zamontowane to które było dane od Intel'a

Opublikowano

Weź 970 tylko od MSI, trochę cisza i chłodniejsza.

A jak jest z podkręceniem, czytałem gdzieś że ASUS'a słabiej się podkręca od MSI

Opublikowano

MSI podkręcisz bez problemu, nie wiem jak z ASUS'em, bo gdzieś czytałem artykuł, że bodajże Strix ma zablokowane napięcie. Weź MSI ewentualnie EVGA z chłodzeniem ACX 2.0+

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

MSI podkręcisz bez problemu, nie wiem jak z ASUS'em, bo gdzieś czytałem artykuł, że bodajże Strix ma zablokowane napięcie. Weź MSI ewentualnie EVGA z chłodzeniem ACX 2.0+

Tak, Strix ma zablokowane napięcie ponieważ mamy tylko do podłączenia 8 pinowy konektor, przez co jest czymś w rodzaju "ogranicznika". W skrócie pobiera mniej energi.

edit:

Po waszych sugestiach poczytałem trochę więcej i jednak przerzucę się na MSI. Po komentarzach na innych stronach doczytałem że ASUS Strix słabo się podkręca, natomiast MSI można podkręcić 200MHz, 230MHz na rdzeniu i ponad 400MHz na samych pamięciach około. Z ASUS'em jest około 140MHz... mniej więcej. Nie wiem jak mija się to z prawdą, ale wydaje mi się, że MSI dzięki wam będzie lepszym wyborem.

Oczywiście czekam na sugestie jeszcze w sprawie mojego pytania dotyczących FPS'ów oraz czy mój aktualny sprzęt będzie wystarczający. :)

Opublikowano

GTAV +60

Crysis 3 +45 myśle, choć nie jestem pewien

Wiesiek +60 bez Hairworksow

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Dziękuję :)

Już zostanę przy karcie MSI, teraz tylko czy procesor nie będzie się przegrzewać przy coolerze który posiadam czyli domyślny od Intela

Opublikowano

Jak i5 nie kręcisz to nie

Nie bierz MSI, fatalna gwarancja, wystarczy o tym poczytać w internecie, bierz zotaca lub evgę z naciskiem na tą druga. 

­

Opublikowano

Jak i5 nie kręcisz to nie

Nie bierz MSI, fatalna gwarancja, wystarczy o tym poczytać w internecie, bierz zotaca lub evgę z naciskiem na tą druga. 

Mam podkręcone do 4.5GHz na każdym rdzeniu ale wentylatory mam ustawione na pełną moc obrotową (CPU ~ 2070). Jak grałem w jakąś grę to najwyższą temperaturę przy tym podkręceniu miałem 75 stopni. Bez obciążenia jest 37 stopni.

edit #1:

Więc jakiś fajny cooler przydał by się, tylko nie wiem jaki.

edit #2:

Mam dylemat własny między:

SilentiumPC Spartan PRO HE924

lub

SilentiumPC Fera 2 HE1224

Jakie jest wasze zdanie?

W.g mnie SilentiumPC Fera 2 HE1224 jest lepszy, patrząc moim okiem :)

Czekam na wasze opinie lub sprostowania z uzasadnieniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...