Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Słowo wyrażające znaczenie przeciwstawne, tego co naprawdę myślimy.

Byo

Rekomendowane odpowiedzi

Budowniczy
Opublikowano

Witam Was drodzy użytkownicy bardzo serdecznie!

Mam do was jedno bardzo ważne pytanie, a raczej zagwozdkę (jak dla mnie i pewnej osoby). Czy istnieje słowo, które potrafi określić daną sytuację:

- Piszę do kogoś "Ty bucu.", a tak naprawdę mam na myśli "Mój skarbie.".

- Mówię "Śmieciu." mam na myśli "Kumplu." 

Nie wiem czy dostatecznie jasno to wyraziłem, ale wydaje mi się, że tak. Szukałem tego słowa po słownikach wyrazów obcych i kurcze nie mogłem tego znaleźć. Środki stylistyczne raczej też zawiodły (no, chyba że czegoś nie zrozumiałem). Jestem przekonany, że słowo określające własnie taką sytuacje istnieje, ale no... Moje przekonanie trochę gaśnie, gdy nie mogę tego znaleźć xD. Stąd moi drodzy prośba i pytanie, niekoniecznie w tej kolejności.

Czy istnieje w/w określenie? A jeżeli tak to prosiłbym o jego podanie, dziękuje! <3

obrazwm.jpg
Budowniczy
Opublikowano

Nie, nie. Znaczy tak, ale jednak nie! Jest takie specjalne słowo, przynajmniej tak mi się wydaje :#

obrazwm.jpg
Opublikowano

To jest po prostu wyrażenie ,,pieszczotliwe"  xD

27zymhh.jpg

,,Zmienić ten świat są w stanie tylko ludzie zdolni do poświęceń"

Opublikowano

Sarkazm?

Sarkazmem i ironią się obraża, nie odwrotnie.

Poradnia mistrza Bańko jest przez wakacje nieczynna, ale możesz zadać pytanie dr. Maciejowi Malinowskiemu. O, tutaj: http://obcyjezykpolski.pl/?page_id=6895Możesz też poszukać na własną rękę we wspomnianej wyżej poradni: http://sjp.pwn.pl/

PS. W tytułach nie stawia się kropki.

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Opublikowano

wydaje mi się że nie ma takiego określenia :)

skoro mówisz do kogoś "śmieciu" to skąd ta druga osoba ma wiedzieć że miałeś na myśli "przyjacielu"

może uosobienie xD nadajesz śmiecią cechy ludzkie.. :D

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Opublikowano

Może kod językowy? Dwóch dobrych kumpli mówi do siebie, "śmieciu, debilu" itd, oni obaj wiedzą, że to tylko tak dla beki, ale osoby postronne mogłyby pomyśleć, że naprawdę się obrażają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...