Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lagi i spadki fps

ProjectX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo jak w temacie mam lagi a kompa mam takiego:

Intel Core i7-4700 CPU 2.40 GHz

8GB RAM

Typ systemu 64-bitowy

Gta V mi bez lagów na średnio wysokich dobrze idzie, a w tym syfie mnie laguje. Da sie jakieś boostery np z Razera ustawić na darkorbit?

6f17e95a91894bb7ae164ebb34ffed25.jpg

Opublikowano

może być karta graficzna słaba albo słaby net

sprubuj jeszcze na inych przeglądarkach do gier najlepsze maxthon opera i nighty

jak na tych 3 przeglądarkach będą lagi to znaczy ze raczej net słaby bo kompa masz w miarę

zaktualizuj tez flash playera

Opublikowano

Jeśli to laptop (obstawiam, że tak -> procesor laptopowy) i posiadasz w nim dwie karty graficzne (jedna na procesorze, a druga dedykowana) to sprawdź, czy grasz w DO za pomocą dedykowanej czy też tej zintegrowanej z procesorem. Jeśli będzie to ta z procesora to spadki fps'ów mogą się zdarzać - rozwiązanie to odpalić przeglądarkę z dedykowaną kartą graficzną (prawy przycisk myszy i tam będzie opcja do zmiany karty graficznej). Przeglądarki najczęściej korzystają ze zintegrowanych kart (domyślnie). Nie mam innych pomysłów, ale może to co napisałem okaże się pomocne  :) 

Opublikowano

Po c**j mu grafika jak gra pewnie w 2d a do 2d nie potrzeba grafiki. Ustaw sobie gre na 3d wtedy gra bedzie sie dzieliła na cpu i gpu, przez to zmniejszy zapotrzebowanie samego procesora, i gra będzie płynniejsza ;) oczywiście jeśli twoja karta graficzna obsłuży 3d ;)

Opublikowano

@up Zagraj na początek na zintegrowanej i porównaj to do dedykowanej - niby teoretycznie nie powinno być różnicy, ale faktycznie różnica jest i to duża :) Mówię tu o trybie 2D - sam mam laptopa z i7-4700HQ i na zintegrowanej klatkuje strasznie, a przełączając na GT840M jest o niebo lepiej - przypadek? :)

Opublikowano

Jeśli to laptop (obstawiam, że tak -> procesor laptopowy) i posiadasz w nim dwie karty graficzne (jedna na procesorze, a druga dedykowana) to sprawdź, czy grasz w DO za pomocą dedykowanej czy też tej zintegrowanej z procesorem. Jeśli będzie to ta z procesora to spadki fps'ów mogą się zdarzać - rozwiązanie to odpalić przeglądarkę z dedykowaną kartą graficzną (prawy przycisk myszy i tam będzie opcja do zmiany karty graficznej). Przeglądarki najczęściej korzystają ze zintegrowanych kart (domyślnie). Nie mam innych pomysłów, ale może to co napisałem okaże się pomocne  :)

Na tej zintegrowanej mam mniejsze lagi niż na tej drugiej.

Intel HD graphics 4600

NVIDIA GeForce GT 745M

Opublikowano

Zrób formata, możesz mieć zawirusowany komputer. Mam lapka z i5 i PC 8 letniego. Na starym PC DarkOrbit działa w 30-40 FPS, nawet w 3D.­ :)

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

Na tej zintegrowanej mam mniejsze lagi niż na tej drugiej.

Intel HD graphics 4600

NVIDIA GeForce GT 745M

To już jest bardzo dziwne zachowanie - nawet ze względu na to, że integra korzysta ze współdzielonej pamięci, a zwykła karta ma własną :) W moim przypadku wzrost z integry na dedykowaną jest w granicach ~20FPS. Na zintegrowanej max. 40 FPS, a na GT840M dochodzi do 60. U mnie z FPS'ami pomogła jeszcze zmiana przeglądarki na Maxthon'a - nie było takich cięć jak na Firefox'ie. Nic więcej chyba dodać nie mogę :P

EDIT: Jak chcesz kombinować to możesz użyć narzędzi typu Razer Cortex (kiedyś Game Booster) i wyłączyć sobie niepotrzebne procesy na czas grania. Nie wiadomo czy to coś pomoże, ale jak lubisz eksperymentować to możesz tak zrobić dla testu :)

Opublikowano

Temat do zamknięcia. Poszperałem w systemie, wyczyściłem wszystko, zaktualizowałem wszystko i gra śmiga minimalnie lepiej, ale używam game boostera z razera i stale mam 30-40fps na kubiku więc jest miód malina.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...