Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie, jak sobie poradzić z tym "problemem"

Ardina

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, od końca czerwca zaczynałem spać coraz później. Od  3-4 do 7 jak teraz. Ciąglę tą granice przesuwałem, teraz np. zasnąłem o około 7 i wstałem o mniej więcej 16. Jak będzie szkoła to nie będe mógł dień wcześniej nagle zasnąć tak, zeby wstać o np. 7, bo problem polega na tym, ze jak organizm się przestawi na jakieś konkretne godziny to ciężko zasnąć wcześniej. Co więc zrobić? Przesuwać sobie powoli tą granice w dół, czyli np. dzisiaj o 6:30, jutro o 6 i tak długo aż zejde do tej godziny, którą uznam za dobrą, czy moze nie wiem, raz pojść spać np. o 5-7 czyli tak jak teraz chodze, ale nastawić sobie budzik tak, zebym mial malo godzin snu, np. 4 i wtedy będę miał możliwość zaśnięcia przykładowo o 24, bo mój organizm będzie domagał się snu. Moze znacie jakies inne sposoby?

Opublikowano

Organizm każdego człowieka do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje +/- 8 godzin snu.Połóż się o normalnej godzinie np. 24 i spróbuj spać do 8/9.Przed snem możesz wypić szklankę gorącego mleka i najlepiej wycisz się przed snem.Tak będzie najlepiej, żeby potem wstanie o 7 do szkoły nie było dla ciebie problemem.

Opublikowano

Organizm każdego człowieka do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje +/- 8 godzin snu.Połóż się o normalnej godzinie np. 24 i spróbuj spać do 8/9.Przed snem możesz wypić szklankę gorącego mleka i najlepiej wycisz się przed snem.Tak będzie najlepiej, żeby potem wstanie o 7 do szkoły nie było dla ciebie problemem.

nie dowiedzialem sie od Ciebie niczego nowego.. Tak, to prawda, ze 8 godzin snu, ale nie znaczy to np., ze po 8 godzinach snu moge sobie 2 godziny nie spać i potem znowu 8 godzin spać, rozumiesz? Mój organizm się tak przestawil na spanie o 4-7, że wręcz niemożliwe byłoby zaśniecie o 24, nie wiem jak Ci to wytlumaczyć.. Zalozmy, ze wstaje o 15, a ide spać o 6, a zasypiam o 7, czyli mam te 8 godzin snu, wszystko elegancko. Czyli wychodzi na to, ze 15 godzin podczas doby nie spałem, bo tak wychodzi z obliczen. Gdybym poszedl spać o 24, a nie o 6, to nie spałbym tylko 9 godzin, wiec moj organizm nie zdazylby sie zmeczyc, wiec nie chcialby spać. Dlatego neimozliwe są takie nagłe przeskoki, tak jak ty To mówisz.

Nie przeszkadza mi to, ze sobie wstaje w wakacje o 15, boje sie po prostu, ze niedlugo będę wstawał o nawet 17, a do szkoly zalozmy zostanie mi tydzien i nie zdąże się przestawićna normalne godziny. W kazdym razie dzieki za intencje pomocy.

Opublikowano

Nie ma opcji, żebyś nagle zmienił godziny snu. Masz dwie opcje.

Jedna tak jak napisał wyżej kolega - siedzieć bez snu albo druga - porządnie się zmęczyć jak wstaniesz o 16 ;d

Opublikowano

Powiedz mi co Ty robisz do tej 7 zanim pójdziesz spać? Np. Grasz na kompie to wyeliminuj tą czynność i loozik :F

OndteAw.png

Opublikowano

Nie używaj urządzeń które emitują intensywne światło przed snem takie jak telefony, tablety, laptopy, komputery itd.

Co do wyciszenia... Zależy jak kto woli, np. na mnie działa cichy chillstep w tle :P

Opublikowano

Mówisz, że ta "granica" ci się przesuwa, że wstawałeś o 15, 16, niedługo zaczniesz o 17. To poczekaj, może do końca wakacji "zegar" przesunie ci się dalej do przodu przez kolejne 10 godzin i będziesz wstawał normalnie o np. 6 :) 
Tak serio, to chyba najlepszym sposobem będzie faktycznie skrócenie pory, kiedy nie śpisz - powiedzmy, wstajesz o 16, idziesz spać o 7, następnego dnia wstajesz o 16, ale starasz się iść spać o 6, czyli teoretycznie powinieneś wstać o 15. Z czasem wrócisz do "normalności" :)

"Wróg mojego przyjaciela jest moim wrogiem"

Opublikowano

Chłopie pójdziesz raz niewyspany do szkoły to na następny dzień zasniesz jak dziecko o 22. Problem się rozwiąże i nie trzeba żadnych wywodów na ten temat.

Opublikowano

Zmęcz się, pójdź na całodniową wycieczkę na rower, pobiegaj, pograj w coś na dworze pół dnia i zaśniesz jak dziecko ;)

Opublikowano

Mam to samo od niedawna :D Wstań parę razy o 5:00 = pobiegaj, pojeździj na rowerze, a potem już regularnie wstawaj o 9/10.

Opublikowano

Chłopie pójdziesz raz niewyspany do szkoły to na następny dzień zasniesz jak dziecko o 22. Problem się rozwiąże i nie trzeba żadnych wywodów na ten temat.

ale po co mam chodzic niewyspany do szkoly, nie lubie byc niewyspany w szkole, wole wiec ten problem wyeliminować od razu ;)

@top

dzieki wszystkim za pomoc. Jest juz 6, mysle, ze po prostu nie będę spał, pojde dzisiaj o tej 22 i wszystko wróci do normy ;) Nie wiem tylko czy wytrzymam nie śpąc caly dzien, ale raczej tak, przeciez opierdalam sie, nie męcze, no i jakieś kawy będę pił :P 

Jeszcze raz - dzięki za pomoc. Temat mozna juz raczej zamknąć

Opublikowano

Też kiedyś tak chodziłam spać. W dniu zaczęcia się szkoły poszłam normalnie do łóżka, ale nie mogłam zasnąć przez większość czasu to zaczęłam coś robić. Następnego dnia byłam wykończona, ale za to w nocy łatwo mi przyszło śnienie. :P I wtedy prawie się przestawiłam, więc to jest taki mój sposób. 

Opublikowano

Póki co żyj wakacjami jeśli je masz.

W końcu nadejdzie taki dzień, że będziesz wykończony po dniu aktywności i padniesz o prawidłowej porze spać. 

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...