Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Proszę o ocenę zestawu i propozycję ewentualnych zmian

MatiK99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,

Na wstępie od razu napiszę, że pierwszy raz podjąłem się wyzwania złożenia komputera, więc proszę o wyrozumiałość ;)

Cały materiał zbierałem przez 3 dni, oglądając recenzje części, itp.

Mój budżet na komuter, nie wliczając ceny monitora i windowsa oscyluje w granicy 4200zł.

Oto zestaw, który złożyłem posługując się różnymi stronami o tematyce komputerowej:

Procesor: Intel Core i5 4690K 3.50Ghz 6MB BOX - 1029zł

Tutaj myślę, że lepszego wyboru nie ma. Mam zamiar wycisnąć z niego to co się da poprzez podkręcanie.

Płyta główna: MSI Z97-G43 - 383.90zł

Wybór płyty głównej jest dla mnie najtrudniejszy. Nie wiem czym różnią się płyty drogie od innych tańszych. Proszę więc o wyjaśnienie, czy warto dołożyć trochę kasy

Inne alternatywy, nad którymi się zastanawiam:

MSI Z97 GAMING 3 - 485.90zł

Gigabyte GA-Z97-HD3 - 405zł

ASRock Z97 Pro4 - 445zł

ASRock H97M PRO4 - 360zł

.

Karta graficzna: MSI GeForce GTX970 - 1545zł

Wiele czytałem na temat kart graficznych, zarówno na polskich jak i zagranicznych forach. Z serii 970 ta własnie wydaje się najbardziej wydajna. Proszę też nie proponować mi kart od firmy AMD - mam z nimi niemiłe wspomnienia ;)

Pamięci RAM: XyperX DDR3 2x 4GB 1866MHz CL10 Fury Red Series - 209.50zł

Tutaj jestem kompletnie zielony. Nie wiem co różni pamięci lepsze od gorszych. Z tego co czytałem to te są bardzo dobre w stosunku do ceny.

SSD na system: Crucial BX100 120GB - 239zł

Raczej bezkonkurencyjnie, chociaż inne propozycje mile widziane.

HDD na dane: WD BLUE 1TB - 229zł

To samo co wyżej.

Zasilacz: Thermaltake Smart SE Modular 530W - 214.99zł

To samo co z pamiątkami. Nie wiem ile mocy potrzebuję.

Cooler: SilentiumPC Grandis XE1236 - 159zł

Z recenzji wiem, że jest on jednym z lepszych w tej cenie.

Obudowa: Antec VSP5000 - 189zł

Tutaj również mam problem. Nie wiem czym charakteryzuje się dobra obudowa. Chciałbym też, żeby miała dosyć łagodny design.

Jeszcze pytanie na koniec: Czy warto kupić pastę termoprzewodzącą, czy może jest już jakaś dołączona do któregoś z podzespołów? Czy warto kupować także alkohol izopropylowy do czyszczenia powierzchni procesora i coolera?

Z góry dziękuję za pomoc! :)

Opublikowano

Ja proponuję taki zestaw:

http://www.morele.net/inventory/info/bITbj/

Zalman R1 (szersza niż VSP5000, ma okno), dysk Seagate 1TB (lepsza cena niż WD), płyta Z97-G43, szybszy RAM (2133MHz CL9 a nie 1866MHz CL10), i5 4690K+ chłodzenie, zasilacz Thermaltake, dobre chłodzenie od SPC, karta Asusa z backplate.

Pasty nie kupuj, alkohol jak będziesz czyścił, teraz po co :P

Opublikowano

Możesz mi jeszcze napisać czym różnią się od siebie płyty glówne, które w temacie wymieniłem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...