Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Instalacja CCACHE na maszynie Terenzo

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

@kamil2321 Dziękuje, jeszcze pytanko mam, czy jeśli wpiszemy kilka razy komendę source /.cshrc na jednej maszynce to cos się stanie? ;p

Tak stanie się :D spali Ci się komp, nic poważnego hihi xD

A tak na poważnie to tak, doprowadzić to może do nie prawidłowego działania ccache, lecz na swojej maszynie to sprawdziłem i na jednej owszem było tak jak tu napisałem ale na drugiej maszynie gdzie pierwszy raz kompilowałem no działało ciągle xD

Ale raz wystarczy, przed kompilacją i będzie git, później tylko kompilować.

Złym pomysłem jest dodawać komendę do skryptu kompilacji ;p

@kamil2321 Bo kumpel mówił że się maszynka usunie i niby testował, ale mu ebne  xD Bo się wystraszyłem i nie tknąłem komendy juz, tylko nie wiem dlaczego u mnie to tak za bardzo nie działa ;c Nie odczułem róznicy, kompiluje się w 2 minutki tak jak wcześniej  xD Może coś źle dodałem, zapytam tutaj, 

Ten kod:

# set ccache varibles

setenv PATH /usr/local/libexec/ccache:$PATH

setenv CCACHE_PATH /usr/bin:/usr/local/bin

setenv CCACHE_DIR /var/tmp/ccache

setenv CCACHE_LOGFILE /var/log/ccache.log

# set ccache temp size to 512MB (default 1GB)

if ( -x /usr/local/bin/ccache ) then

/usr/local/bin/ccache -M 512 > /dev/null

endif

Wklejamy do pliczku na sam dół i robimy enter by był oddzielony spacją? :P

Ten kod:

.if !defined(NO_CCACHE)

CC= /usr/local/libexec/ccache/world-cc

CXX= /usr/local/libexec/ccache/world-c++

.endif

.if ${.CURDIR:M*/ports/devel/ccache}

NO_CCACHE= yes

.endif

Robimy Enter żeby był oddzielony spacją?  :)

Hm, najlepiej wkleić z mojego temaciku ten kod, można sobie dać z spacją odstęp, można i enterem, nie TABuj a będzie ok.

Poza tym Info dla innych, aktualnie CCACHE w trybie offline jest niemożliwe z powodu poprawek przez oficjalnego wydawcę FreeBSD i pousuwali robienie symlików potrzebnych do zapisu plików w ccache.

Tak dodam również skrypcik za jakiś czas, by nadal była możliwa instalacja offline.

Pozdrawiam.

Pomógłbyć z tym ccache offline :) ? Dam limit

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

@kamil2321 Dziękuje, jeszcze pytanko mam, czy jeśli wpiszemy kilka razy komendę source /.cshrc na jednej maszynce to cos się stanie? ;p

Tak stanie się :D spali Ci się komp, nic poważnego hihi xD

A tak na poważnie to tak, doprowadzić to może do nie prawidłowego działania ccache, lecz na swojej maszynie to sprawdziłem i na jednej owszem było tak jak tu napisałem ale na drugiej maszynie gdzie pierwszy raz kompilowałem no działało ciągle xD

Ale raz wystarczy, przed kompilacją i będzie git, później tylko kompilować.

Złym pomysłem jest dodawać komendę do skryptu kompilacji ;p

@kamil2321 Bo kumpel mówił że się maszynka usunie i niby testował, ale mu ebne  xD Bo się wystraszyłem i nie tknąłem komendy juz, tylko nie wiem dlaczego u mnie to tak za bardzo nie działa ;c Nie odczułem róznicy, kompiluje się w 2 minutki tak jak wcześniej  xD Może coś źle dodałem, zapytam tutaj, 

Ten kod:

# set ccache varibles

setenv PATH /usr/local/libexec/ccache:$PATH

setenv CCACHE_PATH /usr/bin:/usr/local/bin

setenv CCACHE_DIR /var/tmp/ccache

setenv CCACHE_LOGFILE /var/log/ccache.log

# set ccache temp size to 512MB (default 1GB)

if ( -x /usr/local/bin/ccache ) then

/usr/local/bin/ccache -M 512 > /dev/null

endif

Wklejamy do pliczku na sam dół i robimy enter by był oddzielony spacją? :P

Ten kod:

.if !defined(NO_CCACHE)

CC= /usr/local/libexec/ccache/world-cc

CXX= /usr/local/libexec/ccache/world-c++

.endif

.if ${.CURDIR:M*/ports/devel/ccache}

NO_CCACHE= yes

.endif

Robimy Enter żeby był oddzielony spacją?  :)

Hm, najlepiej wkleić z mojego temaciku ten kod, można sobie dać z spacją odstęp, można i enterem, nie TABuj a będzie ok.

Poza tym Info dla innych, aktualnie CCACHE w trybie offline jest niemożliwe z powodu poprawek przez oficjalnego wydawcę FreeBSD i pousuwali robienie symlików potrzebnych do zapisu plików w ccache.

Tak dodam również skrypcik za jakiś czas, by nadal była możliwa instalacja offline.

Pozdrawiam.

Pomógłbyć z tym ccache offline :) ? Dam limit

Oczywiście.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Zainstalowałem ccache z twojego tutorialu i nie działa. Jak patrzę pod komendą "ccache -s" to wszędzie mam zera, nic się w ccache nie zapisuje. Kompilacja trwa tyle ile trwała, czyli ponad godzinę.

o k***a stary to co ty masz za komputer, że trwa to u Ciebie godzine? xddd

u mnie to trwa max 10 minut a z użyciem ccache 10 sekund

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie, nie rozwijam tematu ccache z powodu błędu na FreeBSD i ccache nie będzie wspierane już przez freebsd, a błąd dotyczy:
-> Jak zamieniasz jakieś słowo przyjmijmy np. DWORD na WORD to nie aktualizuje się w ccache i pomija kompilację pliku, co powoduje brak zmian w np. game :P
-> Czasami po zmianie coś w pliku db i game i po skompilowaniu, nie widać tych efektów co chcieliśmy, ccache czasami samo z siebie dodaje do plików frazy tak o. 

Tak więc nie polecam ccache. Polecam zakup pamięci ram i min. procka z 4 rdzeniami i na Virtualboxie dać 64 bitową maszyne i ustawić 3 rdzenie procka i min. 4gb ram i włączyć wspomaganie procka PAE/NX

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...